Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΛΟΓΩΝ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΛΟΓΩΝ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΛΟΓΩΝ
Νομοθετικές εξελίξεις στη χρήση ψηφιακών μέσων στη σύσταση των εταιριών Χρυσούλα Τσενέ Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πατρών

2 Βασικοί δικαιοπολιτικοί άξονες και νομοθετικές πρωτοβουλίες στην ΕΕ
Η δημιουργία μιας βαθύτερης και δικαιότερης εσωτερικής αγοράς σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της ψηφιακής ενιαίας αγοράς αποτελoύν από τις 10 βασικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής . Στο πλαίσιο αυτό το νομικό και διοικητικό περιβάλλον πρέπει να είναι προσαρμοσμένο ώστε να αντεπεξέρχεται στις νέες οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις του παγκοσμιοποιημένου ψηφιακού κόσμου: Ψηφιακές λύσεις (digital solutions), επέκταση της τεχνολογίας, απαραίτητη νομική και τεχνική ασφάλεια (legal and cyber security). 24 εκατομμύρια εταιρίες στην ΕΕ, εκ των οποίων το 80 % είναι κεφαλαιουχικές. Σε ολοένα και μεγαλύτερο βαθμό χρησιμοποιούν ψηφιακά εργαλεία στο πλαίσιο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους.

3 Τα κράτη μέλη παρέχουν υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε βαθμούς που ποικίλλουν μεταξύ τους, ώστε ορισμένα κράτη μέλη επιτρέπουν για την καταχώριση εταιρειών και την υποβολή μεταβολών μόνο διαδικασίες με αυτοπρόσωπη παρουσία, ενώ άλλα επιτρέπουν τόσο τις διαδικασίες με αυτοπρόσωπη παρουσία όσο και τις ηλεκτρονικές, ή μόνο τις ηλεκτρονικές. Το εταιρικό δίκαιο της ΕΕ  περιλαμβάνει ορισμένα στοιχεία ψηφιοποίησης, όπως η υποχρέωση των κρατών μελών να καθιστούν ηλεκτρονικά διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τις κεφαλαιουχικές εταιρίες που είναι καταχωρισμένες σε κεντρικά και εμπορικά μητρώα καθώς και σε μητρώα εταιριών .

4 Τρίτοι (επενδυτές, πολίτες, άλλες εταιρείες) χρειάζεται να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία των εταιριών που τηρούνται στα μητρώα. Το ενωσιακό δίκαιο προσδιορίζει ένα ελάχιστο σύνολο στοιχείων που πρέπει πάντα να παρέχονται δωρεάν, ωστόσο το σύνολο αυτό εξακολουθεί να είναι περιορισμένο . Η χρήση ψηφιακών λύσεων στον τομέα του εταιρικού δικαίου, ιδίως για την καταχώριση των εταιρειών, θα πρέπει να γίνεται με τέτοιον τρόπο ώστε να αποφεύγεται η πιθανότητα απάτης ή κατάχρησης.

5 ΔΕΣΜΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
ΔΕΣΜΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε. Στρατηγική για την ψηφιακή ενιαία αγορά . Σχέδιο δράσης για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση: Ψήφισμα ΕΚ για την προώθηση ψηφιακών λύσεων στο εταιρικό δίκαιο. Έκθεση για την ψηφιοποίηση στο εταιρικό δίκαιο (Report on digitalisation in company law) -ICLEG (The Informal Company Law Expert Group) Μάρτιος 2016: Εxternal digitalisation – internal digitalisation . Διαδικτυακή δημόσια διαβούλευση (Μαΐος–Αύγουστος 2017): «Εκσυγχρονισμός του Εταιρικού Δικαίου της ΕΕ: Κανόνες περί αποδοτικών διασυνοριακών δραστηριοτήτων». Μελέτες για τις επιπτώσεις της ψηφιοποίησης – βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου (“Study on digitalisation of Company Law”, “Assessment of the impacts of using digital tools on the context of cross-border companies”). Διάσκεψη Talin Εσθονίας («21st European Company Law and Corporate Governance Conference: Crossing Borders Digitally).

6 Πρόταση Oδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (company law package) της για την τροποποίηση της Οδηγίας (ΕΕ) 2017/1132 όσον αφορά τη χρήση ψηφιακών εργαλείων και διαδικασιών στον τομέα του εταιρικού δικαίου {COM (2018) 239 final}. Kανονισμός (ΕΕ) 2018/1724 του Ευρωπαΐκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 2 Οκτωβρίου 2018 για τη δημιουργία ενιαίας ψηφιακής θύρας με σκοπό την παροχή πρόσβασης σε πληροφορίες, σε διαδικασίες και σε υπηρεσίες υποστήριξης και επίλυσης προβλημάτων και για την τροποποίηση του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ /2012.

7 Βασικοί πυλώνες της Πρότασης Οδηγίας της 25. 4
Βασικοί πυλώνες της Πρότασης Οδηγίας της COM (2018) 239 final Η Πρόταση Οδηγίας έχει σκοπό να ενισχύσει τις ψηφιακές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των διοικήσεων και των πολιτών/επιχειρήσεων και να συμβάλει στην αύξηση της διαφάνειας. Βασικός άξονας αποτελεί η τροποποίηση των διατάξεων της Οδηγίας /1132 για το εταιρικό δίκαιο ώστε να διασφαλιστεί η δυνατότητα ηλεκτρονικής καταχώρησης των κεφαλαιουχικών εταιριών και των υποκαταστημάτων τους εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά. Περαιτέρω, η Πρόταση Οδηγίας προωθεί την εφαρμογή της αρχής «μόνον άπαξ», η οποία υποστηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε πρωτοβουλίες της Επιτροπής, όπως το σχέδιο δράσης για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση («Σχέδιο δράσης της ΕΕ για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση Επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της διακυβέρνησης») και περιλαμβάνεται στον πρόσφατο Κανονισμό (ΕΕ) 2018/ της 2 Οκτωβρίου για τη δημιουργία ενιαίας ψηφιακής θύρας. Επίσης, η αποτελεσματική εφαρμογή της εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικής καταχώρησης των εταιριών πρέπει να συνδέεται με αυξημένες εγγυήσεις ταυτοποίησης, διαφάνειας και δημοσιότητας των στοιχείων που καταχωρίζονται ηλεκτρονικά και τηρούνται σε μητρώο.

8 Η εξ ολοκλήρου ηλεκτρονική καταχώρηση των κεφαλαιουχικών εταιριών ( νέο άρθρο 13στ’ της Οδηγίας 2017/1132) Έννοια «καταχώρησης»: το σύνολο της διαδικασίας σύστασης εταιρίας, συμπεριλαμβανόμενης της κατάρτισης της ιδρυτικής πράξης και όλων των απαιτούμενων σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία πράξεων και ενεργειών για την καταγραφή της εταιρίας στο μητρώο (νέο άρθρο 13α παρ. 3 της Οδηγίας 2017/1132). Στο πεδίο εφαρμογής της Πρότασης Οδηγίας εμπίπτουν οι κεφαλαιουχικές εταιρίες του Παραρτήματος ΙΙΑ της Πρότασης Οδηγίας, για την ελληνική έννομη τάξη είναι οι ΕΠΕ και οι ΙΚΕ (νέο άρθρο 13 στ. παρ. 1 εδ. β’ της Οδηγίας 2017/1132 ). Τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν να μην παρέχουν διαδικασίες ηλεκτρονικής καταχώρησης για άλλες κεφαλαιουχικές εταιρίες, όπως οι ανώνυμες εταιρίες και οι ετερόρρυθμες κατά μετοχές εταιρίες. Βασικός δικαιολογητικός λόγος αποτελεί η πολυπλοκότητα της νομικής φύσης των ανωνύμων εταιριών καθώς και η αποτελεσματική αντιμετώπιση ζητημάτων ταυτοποίησης , πλαστοπροσωπείας κ.λπ. των αιτούντων ή των εκπροσώπων τους .

9 Προΰποθέσεις της εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικής καταχώρησης των κεφαλαιουχικών εταιριών
Διασφάλιση της δυνατότητας καταχώρησης χωρίς να υποχρεώνονται οι αιτούντες να προσέλθουν αυτοπροσώπως ενώπιον οποιασδήποτε αρχής ή προσώπου ή φορέα, που είναι αρμόδιο σε οποιοδήποτε στάδιο της ηλεκτρονικής καταχώρησης σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης της ιδρυτικής πράξης (νέο άρθρο 13στ’ παρ. 1 της Οδηγίας 2017/1132), υπό τους περιορισμούς του άρθρου 13 β(4) και παρ. 8 της Οδηγίας 2017/ Διασφάλιση ότι η ηλεκτρονική καταχώρηση δεν εξαρτάται από τη λήψη οποιασδήποτε άδειας ή έγκρισης, εκτός αν είναι απολύτως αναγκαίο για τον κατάλληλο έλεγχο ορισμένων δραστηριοτήτων που προβλέπονται από την εθνική νομοθεσία. Διασφάλιση της διαθεσιμότητας εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικών λύσεων για τη υποβολή στο μητρώο των στοιχείων για τα οποία θεσπίζεται υποχρέωση δημοσιοποίησης σύμφωνα με το άρθρο 14 της Οδηγίας 2017/1132 (π.χ. τροποποιήσεις των ιδρυτικών πράξεων, διορισμός εκπροσώπων, μεταφορά έδρας, λύση εταιρίας, κ.λ.π), σε όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής της εταιρίας ( νέο άρθρο 13θ’ της Οδηγίας 2017/1132).

10 Αποκλίσεις από την εξ ολοκλήρου ηλεκτρονική καταχώρηση - ζητήματα ταυτοποίησης
Δυνατότητα λήψης μέτρων από τα κράτη μέλη που καθιστούν υποχρεωτική τη φυσική παρουσία του αιτούντος ενώπιον οποιασδήποτε αρμόδιας αρχής, προσώπου ή οργάνου στα οποία έχει ανατεθεί σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, οποιαδήποτε διαδικασία της ηλεκτρονικής καταχώρησης, όπου περιλαμβάνεται και η κατάρτιση της ιδρυτικής πράξης ( νέο άρθρο 13β’ παρ.4 και 13στ’ παρ. 8 της Οδηγίας 2017/1132). Η απόκλιση δικαιολογείται όταν επιβάλλεται από λόγους δημοσίου συμφέροντος (προστασία των τρίτων, όπως εργαζόμενοι της εταιρίας, δανειστές, λοιποί παράγοντες), για την αντιμετώπιση φαινόμενων απάτης, πλαστοπροσωπείας, κ.λ.π. σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της εθνικής νομοθεσίας,για την επιβεβαίωση της δικαιοπρακτικής ικανότητας του αιτούντος ή των εξουσιών του να εκπροσωπεί την εταιρία . Προληπτικός χαρακτήρας των μέτρων : έλεγχος ex ante. H λήψη των μέτρων αυτοπρόσωπης παρουσίας θα μπορεί να επιβάλλεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις που δημιουργείται υποψία παραποίησης των στοιχείων της ταυτότητας, με βάση τα πραγματικά περιστατικά της περίπτωσης. Διασφάλιση ότι τα λοιπά στάδια της διαδικασίας μπορούν να διενεργηθούν ηλεκτρονικά.

11 Ελάχιστο περιεχόμενο των κανόνων :
Υποχρέωση καθορισμού κανόνων για την ηλεκτρονική καταχώρηση των εταιριών και τη χρήση υποδειγμάτων (νέο άρθρο 13στ.’ παρ. 2-4 της Οδηγίας 2017/1132) Ελάχιστο περιεχόμενο των κανόνων : Διασφάλιση δικαιοπρακτικής ικανότητας αιτούντων και εξουσίας εκπροσώπησης της εταιρίας. Μέσα επαλήθευσης της ταυτότητας των αιτούντων (ταυτοποίηση) σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 13β’ . Απαιτήσεις για τους αιτούντες να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες εμπιστοσύνης σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 910/2014. Διαδικασίες για την επιβεβαίωση της νομιμότητας του εταιρικού σκοπού, εφόσον προβλέπεται απο την εθνική νομοθεσία. Διαδικασίες για την επιβεβαίωση της νομιμότητας της εταιρικής επωνυμίας , εφόσον προβλέπεται απο την εθνική νομοθεσία. Διαδικασίες για την επιβεβαίωση του ορισμού των διευθυντών όπως ορίζονται στο άρθρο 14δ’ στοιχ. α’ της Οδηγίας 2017/1132.

12 Προαιρετικοί κανόνες :
Οι διαδικασίες για τη διασφάλιση της νομιμότητας των ιδρυτικών πράξεων, συμπεριλαμβανομένης της ορθής χρήσης των υποδειγμάτων που ορίζονται στο άρθρο 13ζ’ της Οδηγίας 2017/1132. Οι συνέπειες του αποκλεισμού των διευθυντών από τις αρμόδιες αρχές άλλων κρατών μελών (νέο άρθρο 13η της Οδηγίας /1132). Οι διαδικασίες για το ρόλο των συμβολαιογράφων ή άλλων προσώπων ή φορέων, στους οποίους το κράτος – μέλος αναθέτει οποιαδήποτε διαδικασία ηλεκτρονικής καταχώρησης. Τις περιστάσεις που μπορεί να αποκλείεται η ηλεκτρονική καταχώρηση όταν το κεφάλαιο μιας εταιρίας θα καταβληθεί με εισφορές σε είδος .

13 Η αρχή «μόνον άπαξ» (once-οnly principle) (νέο άρθρο 16 παρ
Εφαρμογή της γενικής αρχής που εισήγαγε ο νέος Κανονισμός (ΕΕ) 2018/ της 2 Οκτωβρίου για τη δημιουργία ενιαίας ψηφιακής θύρας . Επιδιωκόμενοι στόχοι : Μείωση πρόσθετων διοικητικών επιβαρύνσεων για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που ασκούν ή επιθυμούν να ασκήσουν τα δικαιώματά τους που απορρέουν από την εσωτερική αγορά. Διευκόλυνση- άρση εμποδίων στην πραγματοποίηση των διασυνοριακών συναλλαγών , συγχωνεύσεων κ.λ.π. Βελτίωση και επιτάχυνση της ανταλλαγής πληροφοριών και εγγράφων μεταξύ των επιχειρήσεων και στις σχέσεις τους με τις δημόσιες – διοικητικές αρχές. Δημιουργία ηλεκτρονικά φιλικού και εύχρηστου περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις, με μακροπρόθεσμο στόχο τη βελτίωση της ενιαίας ψηφιακής αγοράς Διασφάλιση της διαλειτουργικότητας, της ποιότητας και της εμπιστευτικότητας των δεδομένων που ανταλλάσονται μεταξύ των επιχειρήσεων και στις σχέσεις τους με τις δημόσιες – διοικητικές αρχές .

14 Η εφαρμογή της αρχής «μόνον άπαξ» στην ηλεκτρονική καταχώρηση εταιριών
Η εφαρμογή της αρχής «μόνον άπαξ» στην ηλεκτρονική καταχώρηση εταιριών Οι εταιρίες δεν θα πρέπει να καλούνται να υποβάλλουν τα ίδια στοιχεία στις δημόσιες αρχές περισσότερο από μια φορά, δηλαδή τόσο στο εθνικό μητρώο όσο και στην Επίσημη Εφημερίδα ή σε εξίσου αποτελεσματικό μέσο, όπου απαιτείται σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, και το οποίο λειτουργεί μεσω κεντρικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας (νέο άρθρο 16 παρ.3 της Οδηγίας 2017/1132, σκεπτ. αρ. 19). Στις περιπτώσεις αυτές τα δεδομένα και οι πληροφορίες αποστέλλονται από το εθνικό μητρώο στην Επίσημη Εφημερίδα ή την κεντρική ηλεκτρονική πλατφόρμα . Επιπλέον τα κράτη – μέλη οφείλουν να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για την αποφυγή και τον έλεγχο των διαφοροποιήσεων μεταξύ των δεδομένων που δημοσιοποιούνται σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 3 της Οδηγίας 2017/1132 και αυτών που δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα ή την κεντρική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Στην περίπτωση αυτή υπερισχύουν τα έγγραφα που έχουν καταχωρηθεί στο μητρώο.

15 Εφαρμογή της αρχής «μόνον άπαξ» στην καταχώρηση των υποκαστημάτων
Διασύνδεση μητρώων σε διασυνοριακό επίπεδο (άρθρο 28α της Οδηγίας 2017/1132): Δυνατότητα επαλήθευσης των στοιχείων της εταιρίας μέσω του συστήματος διασύνδεσης μητρώων, κατά την καταχώρηση υποκαταστήματος σε άλλο κράτος μέλος (νέο άρθρο 28α παρ. 4 της Οδηγίας 2017/1132). Γνωστοποίηση στοιχείων της καταχώρησης υποκαταστήματος μέσω του συστήματος διασύνδεσης μητρώων στο κράτος μέλος όπου είναι καταχωρισμένη η εταιρία (νέο άρθρο 28α παρ. 6 της Οδηγίας 2017/1132)- επιβεβαίωση λήψης γνωστοποίησης και άμεση καταχώρηση στο μητρώο . Ενημέρωση της διακοπής λειτουργίας υποκαταστήματος από το μητρώο του κράτους – μέλους του υποκαταστήματος στο μητρώο του κράτους μέλους που είναι καταχωρισμένη η εταιρία (νέο άρθρο 28γ’ της Οδηγίας 2017/1132)- επιβεβαίωση λήψης γνωστοποίησης και άμεση καταχώρηση στο μητρώο . Γνωστοποίηση εταιρικών μεταβολών από το κράτος μέλος σύστασης της εταιρίας στο κράτος μέλος του υποκαταστήματος : - Εταιρική επωνυμία - Καταστατική έδρα - Αριθμός μητρώου της εταιρίας - Νομική μορφή της εταιρίας - Στοιχεία και πράξεις του άρθρου 14 στοιχ. δ’και στ . της Οδηγίας 2017/1132

16 Κανόνες για τις διαδικασίες ηλεκτρονικής καταχώρησης (νέο άρθρο 13βα’ της Οδηγίας 2017/1132 )
Η Πρόταση Οδηγίας εφαρμόζεται με την επιφύλαξη των κανόνων της εθνικής νομοθεσίας του κράτους μέλους, που ορίζουν τις αρμόδιες αρχές, τα πρόσωπα ή τους φορείς που ασχολούνται με οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας ηλεκτρονικής καταχώρησης και υποβολής εγγράφων και στοιχείων των εταιριών και των υποκαταστημάτων τους. Η επιφύλαξη αυτή ισχύει και για τις διαδικασίες και απαιτήσεις που ορίζονται από την εθνική νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένων των νομικών διαδικασιών για την κατάρτιση των πράξεων σύστασης, υπό την προΰπόθεση ότι είναι δυνατή η ηλεκτρονική καταχώρηση και υποβολή εγγράφων και πληροφοριών. Επιπλέον,οι απαιτήσεις της εθνικής νομοθεσίας όσον αφορά τη γνησιότητα, την ακρίβεια, την αξιοπιστία, την εμπιστευτικότητα και την κατάλληλη νομική μορφή των υποβαλλόμενων εγγράφων ή πληροφοριών δεν θίγονται, υπό τους προαναφερόμενους όρους της δυνατότητας ηλεκτρονικής καταχώρησης.

17 Εγγυήσεις απλοποίησης των διαδικασιών ηλεκτρονικής καταχώρησης
Εγγυήσεις απλοποίησης των διαδικασιών ηλεκτρονικής καταχώρησης Διασφάλιση διαδικασιών εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικής καταχώρησης κατά τη σύσταση (νέο άρθρο 13στ’ της Οδηγίας 2017/1132) καθώς και υποβολής των αναγκαίων για δημοσίευση στοιχείων του άρθρου 14 της Οδηγίας 2017/1132 σε όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής της εταιρίας (νέο άρθρο 13θ’ της Οδηγίας /1132). Πληρωμές (νέο άρθρο 13δ’ της Οδηγίας 2017/1132) : Εάν για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ηλεκτρονικής καταχώρησης απαιτείται σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, πληρωμή, τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι η πληρωμή μπορεί να διενεργηθεί μέσω υπηρεσίας ηλεκτρονικής πληρωμής: Η οποία είναι ευρέως διαθέσιμη σε υπηρεσίες διασυνοριακών πληρωμών, Επιτρέπει την ταυτοποίηση του καταβάλλοντος την πληρωμή και Παρέχεται από χρηματοπιστωτικό οργανισμό ή πάροχο υπηρεσίας πληρωμών που εδρεύει σε κράτος μέλος. Υποδείγματα ( νέο άρθρο 13ζ’ της Οδηγίας 2017/1132) : υποχρέωση των κρατών μελών να διαθέτουν υποδείγματα σε πύλες ή ιστοτόπους καταχώρησης που είναι μέρος της ενιαίας ψηφιακής πύλης, για τις ΕΠΕ και τις ΙΚΕ.

18 Κανόνες για τα υποδείγματα σύστασης των εταιριών (νέο άρθρο 13ζ’ της Οδηγίας 2017/1132)
Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι τα υποδείγματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέρος της διαδικασίας ηλεκτρονικής καταχώρησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 13στ’ της Οδηγίας 2017/1132 ( νέο άρθρο 13ζ’ παρ. 2 εδ.α’ της Οδηγίας 2017/1132). Εαν τα υποδείγματα χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τους κανόνες του άρθρου 13στ.’παρ. 4 στοιχ. α’ της Οδηγίας 2017/1132 σχετικά με τη διασφάλιση της νομιμότητας των ιδρυτικών πράξεων, η απαίτηση της κατάρτισης των εταιρικών ιδρυτικών πράξεων με δημόσιο έγγραφο, όπως ορίζεται στο άρθρο 10 της Οδηγίας 2017/1132 (δηλαδή σε περίπτωση έλλειψης προληπτικού διοικητικού ή δικαστικού ελέγχου) θεωρείται ότι πληρούται (νέο άρθρο 13ζ’ παρ. 2 εδ.β’ της Οδηγίας 2017/1132). Οι διατάξεις αυτές δεν θίγουν τους κανόνες της εθνικής νομοθεσίας σχετικά με τη νομική μορφή των ιδρυτικών πράξεων της εταιρίας, εφόσον καθίσταται εφικτή η εξ ολοκλήρου ηλεκτρονική καταχώρηση (νέο άρθρο 13ζ’ παρ. 2 εδ.γ’ της Οδηγίας 2017/1132). Το περιεχόμενο των υποδειγμάτων διέπεται από το εθνικό δίκαιο.

19 Μείωση διοικητικού κόστους –τέλη ηλεκτρονικής καταχώρησης
Εφόσον επιβάλλονται τέλη από τα μητρώα του άρθρου 16 για την ηλεκτρονική καταχώρηση εταιρίας ή υποκαταστήματος σύμφωνα με τα άρθρα 13στ’ και 28α της Οδηγίας 2017/1132, διασφαλίζεται ότι δεν υπερβαίνουν το διοικητικό κόστος παροχής της υπηρεσίας (αρχή αναλογικότητας) . Η ίδια αρχή ισχύει και για την ηλεκτρονική υποβολή στοιχείων απο εταιρία ή υποκατάστημα σύμφωνα με τα άρθρα 13θ’ και 28β’ της Οδηγίας 2017/1132, αντίστοιχα. Οι κανόνες για τα τέλη πρέπει να είναι διαφανείς και να εφαρμόζονται χωρίς διακρίσεις. Τα τέλη για την απόκτηση πράξεων και στοιχείων του άρθρου 14 μέσω του συστήματος διασύνδεσης των μητρώων δεν πρέπει να υπερβαίνουν το διοικητικό κόστος (νέο άρθρο 19 παρ. 1 της Οδηγίας 2017/1132).

20 Κανόνες επιτάχυνσης διαδικασιών ηλεκτρονικής καταχώρησης
Κανόνες επιτάχυνσης διαδικασιών ηλεκτρονικής καταχώρησης Στις περιπτώσεις που η εταιρεία καταρτίζεται αποκλειστικά από φυσικά πρόσωπα και αυτά χρησιμοποιούν τα υποδείγματα σύμφωνα με το άρθρο 13ζ’ της Οδηγίας, τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι η ηλεκτρονική καταχώρηση ολοκληρώνεται εντός πέντε εργάσιμων ημερών από το τελευταίο χρονικά σημείο από τα εξής : α) την παραλαβή των απαιτούμενων πράξεων από την αρμόδια αρχή, το πρόσωπο ή τον φορέα που το εθνικό δίκαο αναθέτει οποιοδήποτε στάδιο της ηλεκτρονικής καταχώρησης , β) την καταβολή του τέλους καταχώρησης, την καταβολή του εταιρικού κεφαλαίου ή όταν η καταβολή του κεφαλαίου γίνεται με εισφορά σε είδος σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία. Στις άλλες περιπτώσεις, η προθεσμία ολοκλήρωσης είναι δέκα εργάσιμες ημέρες από το τελευταίο από τα προαναφερόμενα χρονικά σημεία. Υποχρέωση ενημέρωσης των αιτούντων για τους λόγους καθυστέρησης ολοκλήρωσης των διαδικασιών ηλεκτρονικής καταχώρησης .

21 Εγγυήσεις δημοσιότητας- διαφάνειας- αξιοπιστίας
Εγγυήσεις δημοσιότητας- διαφάνειας- αξιοπιστίας Η αποτελεσματική εφαρμογή της εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικής καταχώρησης των εταιριών πρέπει να συνδέεται με αυξημένες εγγυήσεις διαφάνειας και δημοσιότητας των στοιχείων που καταχωρίζονται ηλεκτρονικά και τηρούνται σε μητρώο. Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 16 της Οδηγίας 2017/1132, όπως αντικαθίσταται με την Πρόταση Οδηγίας, οι πράξεις και τα στοιχεία που υπόκεινται σε δημοσιότητα σύμφωνα με το άρθρο 14 της Οδηγίας /1132, τηρούνται σε φάκελο στο κεντρικό μητρώο ή σε εμπορικό μητρώο. Για τη διευκόλυνση της διασύνδεσης μεταξύ των μητρώων, οι απαιτήσεις δημοσιότητας περιλαμβάνουν την παροχή μοναδικού ταυτοποιητή (EUID) για κάθε εταιρία, όπως προβλέπεται στον Εκτελεστικό Κανονισμό ΕΕ 2015/884 με στοιχεία που πρέπει να διασφαλίζουν την αδιαμφισβήτητη ταυτοποίηση. Τα στοιχεία αυτά αφορούν τουλάχιστον : ταυτοποίηση του κράτους μέλους του μητρώου, του εθνικού μητρώου καταγωγής και του αριθμού της εταιρίας από το μητρώο .

22 Αναγνώριση μέσων ταυτοποίησης για τους σκοπούς της ηλεκτρονικής καταχώρησης και υποβολής
Σύμφωνα με τη βασική διάταξη του νέου άρθρου 13β’ της Οδηγίας 2017/1132 , μετά την Πρόταση Οδηγίας, τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιούνται ως μέσα ηλεκτρονικής ταυτοποίησης πολιτών (άρθρο 13β παρ. 1 στοιχ. α’ και β): α)Μέσα που έχουν εκδοθεί στο πλαίσιο συστήματος ηλεκτρονικής ταυτοποίησης και έχουν εγκριθεί από το κράτος μέλος β)Μέσα που έχουν εκδοθεί σε άλλο κράτος μέλος και αναγνωρίζoνται για τους σκοπούς της διασυνοριακής ταυτοποίησης σύμφωνα με το άρθρο 6 του Κανονισμού e- IDAS 910/2014. Tα κράτη μέλη μπορούν να αρνηθούν την αναγνώριση των μέσων ταυτοποίησης όταν τα επίπεδα διασφάλισης του μέσου ηλεκτρονικής ταυτοποίησης δεν είναι σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ.1 του Κανονισμού ΕΕ 910/2014. Οι διατάξεις αυτές αποσκοπούν στη διασφάλιση υψηλού επιπέδου εμπιστοσύνης και διαλειτουργικότητας, καθόσον θα μπορούν να μην αναγνωρίζονται μέσα ηλεκτρονικής ταυτοποίησης άλλων κρατών μελών, που δεν είναι συμβατά με τον Κανονισμό 910/2014, ακόμη και εάν πρόκειται για το ίδιο μέσο ταυτοποίησης που έχει εκδοθεί στο άλλο κράτος μέλος, π.χ. σάρωση διαβατηρίων.

23 Νομικό πλαίσιο ελέγχου των αποκλεισμένων διευθυντών (νέο άρθρο 13η της Οδηγίας 2017/1132)
Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι έχουν κανόνες για τους αποκλεισμένους διευθυντές, που θα περιλαμβάνουν την δυνατότητα να λαμβάνουν υπόψη τον αποκλεισμό των διευθυντών ή σχετικές πληροφορίες σε άλλο κράτος μέλος. Ως διευθυντές νοούνται τουλάχιστον τα πρόσωπα που αναφέρονται στο άρθρο 14(δ) στοιχ. (ι) της Οδηγίας 2017/1132 (νέο άρθρο 13η’ παρ. 1 της Οδηγίας 2017/1132). Τα κράτη μέλη μπορεί να απαιτούν ότι τα πρόσωπα που αιτούνται να οριστούν ως διευθυντές, πρέπει να δηλώσουν αν γνωρίζουν οποιαδήποτε περιστατικά που θα μπορούσαν να συνεπάγονται τον αποκλεισμό του διορισμού τους ως διευθυντών στο ίδιο κράτος μέλος. Τα κράτη μέλη μπορούν να απορρίψουν τον διορισμό ως διευθυντή εταιρίας προσώπου, το οποίο τελεί επί του παρόντος υπό αποκλεισμό σε άλλο κράτος μέλος (νέο άρθρο 13η ΄παρ. 2 της Οδηγίας 2017/1132).

24 Τα κράτη μέλη προβαίνουν στις αναγκαίες ρυθμίσεις για να διασφαλίζουν ότι μπορούν να παρέχουν χωρίς καθυστέρηση, μέσω του συστήματος διασύνδεσης των μητρώων (άρθρο 22 της Οδηγίας 2017/1132), τις πληροφορίες σχετικά με τον αποκλεισμό συγκεκριμένου προσώπου ως διευθυντή εταιρίας, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν και στοιχεία για την περίοδο και τους λόγους του αποκλεισμού.Τα ζητήματα ανταλλαγής των πληροφοριών θα διέπονται από το εθνικό δίκαιο. Οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται αναλογικά στην περίπτωση υποβολής στοιχείων για το διορισμό νέου διευθυντή σύμφωνα με το άρθρο 16 της Οδηγίας 2017/1132.

25 Η χρήση ψηφιακών μέσων στη σύσταση εταιριών στην ελληνική έννομη τάξη
Η χρήση ψηφιακών μέσων στη σύσταση εταιριών στην ελληνική έννομη τάξη Βασικό νομοθετικό πλαίσιο οι διατάξεις του Ν. 4441/2016 (ΦΕΚ 227 Α’ / ),ιδίως το άρθρο 8, όπως έχουν εξειδικευτεί με την ΚΥΑ / (ΦΕΚ 2861Β’/ ), για τον καθορισμό των διαδικασιών, προΰποθέσεων, τεχνικών λεπτομερειων σχετικά με τη λειτουργία των υπηρεσιών μιας στάσης. Βασικοί πυλώνες των μεταρρυθμίσεων : Απλοποίηση, βελτίωση και επιτάχυνση των διαδικασιών σύστασης των προσωπικών και κεφαλαιουχικών εταιριών μέσω των Υπηρεσιών Μιας Στάσης που θεσμοθετήθηκαν αρχικά με τις διατάξεις του Ν. 3853/2010 και τέθηκαν σε ισχύ το 2011. Δημιουργία ψηφιακού περιβάλλοντος προσαρμοσμένου στις ανάγκες ανάπτυξης και προώθησης της επιχειρηματικότητας. Εξοικονόμηση πόρων για τα ενδιαφερόμενα μέρη και τις επιχειρήσεις .

26 Βασικές ρυθμίσεις της e- ΥΜΣ (αρ. 8 ν. 4441/2016 και αρ
Υιοθέτηση της νομοθετικής επιλογής της εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικής σύστασης των εταιριών, δηλαδή όλων των απαιτούμενων ενεργειών για την έναρξη και ολοκλήρωση της σύστασης εταιρίας, χωρίς την παρέμβαση του ανθρώπινου παράγοντα, ή οποιασδήποτε Υπηρεσίας Μίας Στάσης που ορίζονται στο άρθρο 2 περ. αα΄ και αβ’ του Ν. 4441/2016, δηλαδή τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΓΕΜΗ και τους Συμβολαιογράφους ΥΜΣ (άρθρο 2 περ.γ’ Ν. 4441/2016, αιτιολογική έκθεση Ν. 4441/2016 σημ. 1 και άρθρο 13 παρ. 1 της ΚΥΑ 63577/2018). Οι διαδικασίες της e- ΥΜΣ πραγματοποιούνται με τη χρήση εξειδικευμένης ψηφιακής πλατφόρμας, μέσω του διαδικτυακού τόπου του ΓΕΜΗ ( (άρθρο 13 παρ. 2 της ΚΥΑ 63577/2018). Η δυνατότητα ηλεκτρονικής καταχώρησης μέσω της Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας μίας Στάσης (e- ΥΜΣ) ισχύει εναλλακτικά με τις λοιπές κατηγορίες ΥΜΣ, δηλαδή τις Υπηρεσίες ΓΕΜΗ των επιμελητηρίων και τους πιστοποιημένους συμβολαιογράφους, υπό τους όρους του πεδίου εφαρμογής της e-ΥΜΣ .

27 Πεδίο εφαρμογής της e- ΥΜΣ (αρ. 1 παρ. 2 , 8 παρ. 1 εδ. Β’ του Ν
Βασικό πεδίο εφαρμογής : οι προσωπικές εταιρίες (ο.ε, ε.ε.) αλλά και οι κεφαλαιουχικές εταιρίες (α.ε, επε, ικε), που αποτελεί αξιοσημείωτη μεταρρύθμιση και διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της ηλεκτρονικής καταχώρησης εταιριών σε σχέση με τις διατάξεις της Πρότασης Οδηγίας της , που καθιστούν υποχρεωτική τη δυνατότητα ηλεκτρονικής καταχώρησης μόνο για τις ΕΠΕ και τις ΙΚΕ (αρ. 13 στ’ παρ. 1 της Οδηγίας 2017/1132 , όπως τροποποιείται με την Πρόταση Οδηγίας) . Εξαιρέσεις με βάση τους εξής παράγοντες : α)Γενικές εξαιρέσεις από το πεδίο εφαρμογής όλων των ΥΜΣ ( Υπηρεσίες ΓΕΜΗ, Συμβολαιογράφοι ΥΜΣ και e- YΜΣ),με βάση τη ρητή διάταξη του άρθρου 2 παρ. 2 περ. β’- στ’ του Ν. 4441/2016 : οι αθλητικές ΑΕ., οι εταιρίες που συστήνονται με νόμο, οι εταιρίες που μετατρέπονται και οι εταιρίες που προέρχονται από συγχωνεύσεις, οι εταιρίες που η σύστασή τους διέπεται από ειδική νομοθεσία που απαιτεί έγκριση από αρμόδια διοικητική αρχή (π.χ. υπηρεσίες γευμάτων από κέντρα διασκέδασης , ταβέρνες, κ.λ.π., υπηρεσίες αιθουσών συναυλιών, λουνα- παρκ, κ.λ.π).

28 β) Ειδικές εξαιρέσεις από το πεδίο εφαρμογής ορισμένων Α
β) Ειδικές εξαιρέσεις από το πεδίο εφαρμογής ορισμένων Α.Ε από όλες τις ΥΜΣ : άρθρο 9 παρ. 2 εδ. β΄ Ν. 4548/2018 που εξαιρεί ρητά τις α.ε που συστήνονται με νόμο και τις εταιρίες του άρθρου 9 παρ. 3 του Ν /2018 για τις οποίες απαιτείται έγκριση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης (εταιρείες δημόσιου ενδιαφέροντος της περίπτωσης ιβ΄ του άρθρου 2 του Ν. 4548/2018, μεγάλες οντότητες της παρ. 6 του άρθρου 2 του ν. 4308/2014 (Α΄ 251), εταιρίες που λαμβάνουν άδεια λειτουργίας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, εταιρίες που προέρχονται από συγχωνεύσεις και διασπάσεις με μία τουλάχιστον από τις εταιρίες αυτές) ή έγκριση του αρμόδιου Περιφερειάρχη κατά το άρθρο 9 παρ. 4 του Ν /2018 (λοιπές συγχωνεύσεις και διασπάσεις) . γ) Εξαιρέσεις λόγω υποχρέωσης τήρησης συμβολαιογραφικού τύπου είτε για την άσκηση συγκεκριμένης δραστηριότητας είτε για τη μεταβίβαση εισφερόμενου είδους (άρθρο 8 παρ. 1 εδ.β’ Ν. 4441/2016, άρθρο 1 παρ. 3 περ.γ’ της ΚΥΑ 63577/2018).Οι εξαιρέσεις ισχύουν για όλες τις προσωπικές και κεφαλαιουχικές εταιρίες ανεξαρτήτως νομικής μορφής (βλ. π.χ. στις ΙΚΕ το άρθρο 49 παρ. 2 εδ. β’ Ν. 4072/2012) .

29 Απαιτήσεις απλοποίησης και επιτάχυνσης των διαδικασιών
Βασικά στάδια e- ΥΜΣ (check list ) – άρθρο 8 παρ Ν. 4441/2016 και άρθρο 13 ΚΥΑ /2018) Α’ Στάδιο : Ο ενδιαφερόμενος να συστήσει εταιρία (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) ή τρίτο πρόσωπο αυθεντικοποιείται μέσω της διαδικασίας ηλεκτρονικής ταυτοποίησης (e- ID), βάσει του Καν. (ΕΕ) 910/2014 ή εναλλακτικά μέσω των κωδικών πιστοποιημένου χρήστη του Τaxisnet ή άλλης διαδικτυακής πύλης του Δημοσίου (άρθρο 13 παρ. 3παρ. α’ της ΚΥΑ 63577/2018). Ζητήματα ελέγχου της εξουσίας εκπροσώπησης των ιδρυτών από το τρίτο πρόσωπο, που δημιουργούνται λόγω της απουσίας νομοθετικής πρόβλεψης αντίστοιχης με το άρθρο 3 παρ. 2 της ΚΥΑ /2018, το οποίο προβλέπει τη διαδικασία παροχής εξουσιοδότησης σε τρίτο, είτε για την ανάθεση εξ ολοκλήρου της διαδικασίας σύστασης στις λοιπές ΥΜΣ είτε την υποχρέωση επικοινωνίας με την ΥΜΣ για τις αναγκαίες συμπληρώσεις, κ.λ.π. Συμπληρώνει το πρότυπο κατασταστατικό του άρθρου 9 Ν. 4441/2016 (άρθρο 13 παρ. 3παρ. β’ της ΚΥΑ 63577/2018). Υποβάλλει ηλεκτρονικά τα στοιχεία για την νομιμοποίηση των ιδρυτών και την χορήγηση ΑΦΜ σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ της ΚΥΑ 63577/2018 (άρθρο 13 παρ. 3 περ. β’ της ΚΥΑ 63577/2018).

30 Δίνει εντολή για ηλεκτρονικό προέλεγχο της επωνυμίας και του διακριτικού τίτλου της εταιρίας μέσω του Γενικού Ευρετηρίου Επωνυμιών του άρθρου 5 παρ. 2 ν. 3419/2005 (άρθρο 8 παρ. 3 περ. β’ Ν. 4441/2016, άρθρο 8 παρ. 1 και 13παρ. 3 εδ. γ’ της ΚΥΑ 63577/2018). Β’ Στάδιο: Σε περίπτωση που ανακύψει ζήτημα μη διαφοροποίησης με τρόπο ευδιάκριτο με ήδη καταχωρισμένη επωνυμία ή διακριτικό τίτλο, διακοπή αιτήματος και υποχρέωση των ενδιαφερόμενων να απευθυνθούν σε Συμβολαιογράφο ΥΜΣ, είτε εναλλακτικά επανεκκίνηση της διαδικασίας με άλλα στοιχεία (αρ. 8 παρ.3 περ. β’ και τελευτ. εδαφ. Ν. 4441/2016, άρθρο 13 παρ. 4 ΚΥΑ /2018). Στην αντίθετη περίπτωση η διαδικασία ακολουθεί ως εξής : Αυθεντικοποίηση των ενδιαφερομένων και ηλεκτρονική υπογραφή σύμφωνα με το άρθρο 13 παρ.3 α’ της ΚΥΑ 63577/2018, διαδοχικά από όλους τους ιδρυτές : ολοκλήρωση αίτησης σύστασης μετά τη θέση ηλεκτρονικής υπογραφής από όλους τους ιδρυτές ( άρθρο 13 παρ. 5 εδαφ. γ’ της ΚΥΑ 63577/2018). Ζητήματα ελέγχου της εξουσίας εκπροσώπησης του ενδιαφερόμενου ιδρυτή- νομικού προσώπου από το αρμόδιο όργανο εκπροσώπησης του, κατά τη θέση της ψηφιακής υπογραφής του καταστατικού.

31 Ηλεκτρονική καταβολή του κόστους σύστασης σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ
Ηλεκτρονική καταβολή του κόστους σύστασης σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 6 της ΚΥΑ 63577/2018,με ηλεκτρονικά μέσα, δηλαδή είτε με ηλεκτρονική κατάθεση στο λογ/σμό του ΓΕΜΗ είτε μέσω ηλεκτρονικών τραπεζικών υπηρεσιών (άρθρο 13 παρ. 6 της ΚΥΑ 63577/2018). Μείωση του κόστους σύστασης της e- ΥΜΣ σε ποσοστό 30% σε σχέση με τις διαδικασίες σύστασης μέσω των λοιπών Υπηρεσιών μιας Στάσης (άρθρο 2 παρ. 6 της ΚΥΑ 63577/2018), ενώ προβλέπεται επιπλέον ελάφρυνση για το κόστος των τριών Ευρώ πλέον των 10 που ορίζεται στο άρθρο 5 παρ. 5 εδαφ. β΄της ΚΥΑ. Γ’ Στάδιο – ολοκλήρωση διαδικασιών αίτησης σύστασης από την e- ΥΜΣ (άρθρο 8 παρ. 3 Ν. 4441/2016 και 13 παρ. 7 της ΚΥΑ /2018) : Η e-ΥΜΣ πραγματοποιεί τις διαδικασίες καταχώρησης των στοιχείων και του καταστατικού της εταιρίας στο σύστημα της e-ΥΜΣ . Η e-ΥΜΣ χορηγεί αριθμό ΓΕΜΗ και κωδικό αριθμό καταχώρησης (ΚΑΚ) της σύστασης, δημιουργεί ηλεκτρονικό φάκελλο και μερίδα της εταιρίας στο ΓΕΜΗ, παρέχει κωδικούς για την πρόσβαση της εταιρίας στο taxis. Διαβιβάζει τα απαιτούμενα στοιχεία στο TAXIS για την εγγραφή της εταιρίας και την απόδοση ΑΦΜ, παρέχει τη δυνατότητα πρόσβασης στο TAXIS για την υποβολή αίτησης χορήγησης προσωρινού κλειδάριθμου, ενημερώνει τον ΕΦΚΑ και εγγράφει την εταιρία στο αρμόδιο επιμελητήριο . Εκδίδει ψηφιακά υπογεγραμμένα αντίγραφα της εταιρικής σύμβασης.

32 Πλεονεκτήματα της e-ΥΜΣ : αυτοματοποιημένη διαδικασία – επιτάχυνση διαδικασιών- εγγυήσεις ταυτοποίησης Βασική επισήμανση : τα επιμέρους στάδια ηλεκτρονικής καταχώρησης μέσω της e-ΥΜΣ δεν διαφοροποιούνται ουσιαστικά σε σχέση με τις διαδικασίες που διενεργούνται μέσω των λοιπων Υπηρεσιών Μιας Στάσης, όπως ορίζονται στις διατάξεις του Ν. 4441/2016 και εξειδικεύονται με βάση την ΚΥΑ 63577/ Ι. Διενέργεια όλων των διαδικασιών σύστασης από την e- YMΣ εξ ολοκλήρου αυτοματοποιημένα, δηλαδή τόσο των ενεργειών των ενδιαφερομένων όσο και των διαδικασιών από την ηλεκτρονική υπηρεσία e- ΥΜΣ ,που περιλαμβάνουν διαδοχικά: α) Αυθεντικοποίηση των ενδιαφερόμενων ιδρυτών ή του τρίτου, β) Έλεγχο πληρότητας και νομιμότητας των στοιχείων του πρότυπου καταστατικού και των υποβαλλόμενων στοιχείων ταυτοποίησης, γ) Προέλεγχο της επωνυμίας και του διακριτικού τίτλου της εταιρίας, δ) Αυθεντικοποίηση και θέση ηλεκτρονικής υπογραφής από τους ιδρυτές , ε) Καταχώρηση της εταιρίας στο Γ.Ε.ΜΗ, χορήγηση αριθμού Γ.Ε.ΜΗ και Κωδικού αριθμού (ΚΑΚ) της σύστασης, δημιουργία ηλεκτρονικού Φακέλου και Μερίδας της εταιρίας .

33 στ) Πραγματοποίηση των απαιτούμενων φορολογικών και κοινωνικο- ασφαλιστικών διαδικασιών που ακολουθούν τη σύσταση της εταιρίας (εγγραφή στο φορολογικό μητρώο για τη χορήγηση ΑΦΜ, ενημέρωση ΕΦΚΑ , εγγραφή στο οικείο επιμελητήριο ). ζ) Έκδοση ψηφιακά υπογεγραμμένων αντιγράφων του καταστατικού και ανακοίνωσης της σύστασης και αποστολή ηλεκτρονικά στους αιτούντες, χορήγηση βεβαίωσης πληρωμής του Γραμματίου Εναίου Κόστους Σύστασης εταιρίας και του τέλους υπερ της Επιτροπής Ανταγωνισμού προκειμένου περί ΑΕ . Mε την ολοκλήρωση των διαδικασιών της e- ΥΜΣ τα υπό σύσταση νομικά πρόσωπα αποκτούν νομική προσωπικότητα (άρθρο 15 παρ. 1 περ. α’ Ν. 3419/2005, ΦΕΚ Α’ 297) .

34 ΙΙ. Επιτάχυνση διαδικασιών
Υιοθετείται η αρχή της αυτόματης καταχώρησης της σύστασης, εφόσον πληρούνται οι προΰποθέσεις του άρθρου 13 της ΚΥΑ /2018. Συνεπώς δεν ισχύει η ανώτατη προθεσμία των δύο εργάσιμων ημερών από την υποβολή της αίτησης ή σε περίπτωση διορθώσεων, η παρέλευση πέντε εργάσιμων ημερών από την ενημέρωση των ενδιαφερομένων, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 παρ. 1 και 2 της ΚΥΑ /2018. Από την έναρξη λειτουργίας της e- ΥΜΣ την , ένα μήνα μετά την έκδοση της ΚΥΑ 63577/ , και εως σήμερα διαφαίνεται ότι επιτυγχάνεται η επιτάχυνση των προβλεπόμενων διαδικασιών της e-YΜΣ.Είναι αξιοσημείωτο ότι ο εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης των διαδικασιών κυμαίνεται μεταξύ μόλις 8 λεπτά και μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες.

35 ΙΙΙ. Απαιτήσεις ηλεκτρονικής ταυτοποίησης
Εναρμόνιση με τους βασικούς άξονες διασφάλισης της εμπιστοσύνης και ταυτοποίησης της Πρότασης Οδηγίας ,σχετικά με τη εφαρμογή του Κανονισμού e-IDAS. Οι προβλεπόμενοι τρόποι ταυτοποίησης των αιτούντων ή των εκπροσώπων τους (13 παρ. 3 της ΚΥΑ 63577/2018) αποτελούν είτε μέσω των συστημάτων του Κανονισμού e-IDAS είτε μέσω του εγκεκριμένου συστήματος της γενικής γραμματείας πληροφοριακών συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών (Taxisnet.gr). Επίσης, για τη διασφάλιση της εμπιστοσύνης προβλέπεται ότι, μετά την αυθεντικοποίηση όλων των ιδρυτών, οι ενδιαφερόμενοι ιδρυτές υπογράφουν ηλεκτρονικά το πρότυπο καταστατικό σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19 της ΚΥΑ 63577/2018 ( άρθρο 8 παρ. 4 Ν. 4441/2016,αρ.13 παρ. 5 της ΚΥΑ). Για τα ζητήματα των ηλεκτρονικών υπογραφών εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κανονισμού 910/2014 και συγκεκριμένα, είτε η ηλεκτρονική υπογραφή του άρθρου 3 στοιχ. 10 του Κανονισμού που έχει νομική ισχύ κατά το άρθρο 25 παρ. 1 του ίδιου Κανονισμού είτε η εγκεκριμένη ηλεκτρονική υπογραφή του άρθρου 3 στοιχ. 12 σε συνδυασμό με το άρθρο 26 του Κανονισμού που έχει ισχύ ισοδύναμη με την ιδιόχειρη υπογραφή κατά το άρθρο 25 παρ. 2 του Κανονισμού ( άρθρο 8 παρ. 4 Ν. 4441/2016) .

36 IV.Δειγματοληπτικοί έλεγχοι νομιμότητας και αξιοπιστίας (άρθρο 14 της ΚΥΑ 63577/2018)
Στο πλαίσιο της προβληματικής των φαινόμενων απάτης , πλαστοπροσωπείας, κ.λ.π., προβλέπεται στο άρθρο 14 της ΚΥΑ /2018 η υποχρέωση διενέργειας απο τις υπηρεσίες Γ.Ε.ΜΗ και τις αρμόδιες υπηρεσίες εποπτείας, ανά τετράμηνο, δειγματοληπτικών ελέγχων σε ποσοστό τουλάχιστον 5% επί των συστάσεων με e- ΥΜΣ, ή και σε μεγαλύτερο ποσοστό όπου κρίνεται απαραίτητο. Αντικείμενο του ελέγχου η εξακρίβωση της νομιμότητας, της αλήθειας και της ακρίβειας των σχετικών στοιχείων και εγγράφων, επομένως αναφέρεται ιδίως : α) Στον έλεγχο της ταυτοποίησης των αιτούντων και των τρίτων που ενεργούν ως εκπρόσωποι των ενδιαφερόμενων φυσικών ή νομικών προσώπων, β) Την αυθεντικοποίησή τους κατά την υπογραφή του πρότυπου καταστατικού γ) Τον έλεγχο της εταιρικής σύμβασης, ως προς τα στοιχεία ταυτοποίησης των ιδρυτών αλλά και των στοχείων που μπορεί να επιφέρουν ακυρότητα της σύμβασης σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις για κάθε εταιρική μορφή.

37 Περιπτωσιολογία : πλαστοπροσωπεία, έλλειψη πληρεξουσιότητας ή εκπροσωπευτικής εξουσίας του τρίτου προσώπου που διενήργησε τις διαδικασίες της e- ΥΜΣ ως εκπρόσωπος φυσικού ή νομικού προσώπου αντίστοιχα, έλλειψη δικαιοπρακτικής ικανότητας του ιδρυτή- επί μονοπρόσωπης εταιριας, ή των ιδρυτών,έλλειψη ή πλαστογράφηση της άδειας διαμονής ή άλλων απαιτούμενων δικαιολογητικών για την ταυτοποίησή του ως ενδιαφερόμενου ιδρυτή της εταιρίας, κ.λ.π Ο έλεγχος διενεργείται σε περιοδική και συστηματική βάση όχι προληπτικά, αλλά ex post, δηλαδή μετά την ολοκλήρωση της καταχώρησης, και σε τυχαίο δείγμα . Για την αποτελεσματικότερη διενέργεια του ελέγχου προβλέπεται η συνεργασία και διασύνδεση με τις αρμόδιες κατά περίπτωση αστυνομικές αρχές, τις αρχές του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για τα θέματα των αδειών διαμονής των αλλοδαπών, κ.λ.π.

38 Έννομες συνέπειες (άρθρο 14 παρ. 1 και παρ. 2 τελευτ. εδ
Έννομες συνέπειες (άρθρο 14 παρ.1 και παρ. 2 τελευτ. εδ. της ΚΥΑ 63577/2018) : εφαρμογή των προβλεπόμενων ποινικών κυρώσεων του Ν. 1599/1986 (ΦΕΚ 75 Α’) εφόσον διαπιστωθεί η υποβολή στην e- ΥΜΣ ψευδών ή παραπλανητικών εγγράφων και στοιχείων . Ζητήματα αποτελεσματικότητας της διενέργειας ελέγχων μετά την ολοκλήρωση της σύστασης και την επέλευση των αποτελεσμάτων της καταχώρησης κατά το άρθρο 15 παρ. 1 περ. α του Ν. 3419/2005 ( ΦΕΚ 297Α’/ ). Έννομες συνέπειες ουσιαστικού εταιρικού δικαίου : εφαρμογή των διατάξεων για την ακυρότητα της εταιρικής σύμβασης σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις για κάθε εταιρική μορφή (άρθρο 53 Ν. 4072/2012 για τις ΙΚΕ, άρθρο 7 Ν /1955,όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 2 παρ. 4-5 του Ν. 4541/2018, ΦΕΚ 93 Α/2018 για τις ΕΠΕ και άρθρο 11 Ν. 4548/ ΦΕΚ 104 Α’/ για τις ΑΕ. Έννομες συνέπειες αστικού δικαίου: έλλειψη δικαιοπρακτικής ικανότητας ιδρυτών (ΑΚ 127 επ.), εικονικότητα (AK 138, 139) ελαττώματα της δήλωσης βούλησης για πλάνη, απάτη, απειλή (ΑΚ 140 επ.). Έννομες συνέπειες ποινικού δικαίου : πλαστογραφία (216 Π.Κ.), απάτη ( 386 Π.Κ.), κ.λ.π.

39 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η νομοθετική κατοχύρωση της ηλεκτρονικής σύστασης των εταιριών μέσω της e- YΜΣ εντάσσεται αναμφίβολα στο πλέγμα των διαδικασιών απλοποίησης, επιτάχυνσης και βελτίωσης της σύστασης των προσωπικών και κεφαλαιουχικών εταιριών μέσω των ΥΜΣ. Οι στόχοι αυτοί διαφαίνεται ότι επιτυγχάνονται, δεδομένου ότι, από την έναρξη λειτουργίας της e-ΥΜΣ έως σήμερα, περίπου 2800 εταιρίες έχουν ολοκληρώσει την σύσταση μέσω της e- YΜΣ με βάση τα στατιστικά στοιχεία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, εκ των οποίων η πλειοψηφία αποτελούν ΙΚΕ (η e- ΥΜΣ άρχισε να λειτουργεί αρχικά για τις μονοπρόσωπες ΙΚΕ, και εν συνεχεία διαδοχικά για τις Ο.Ε., τις Ε.Ε., πρόσφατα για τις ΕΠΕ (Φεβρουάριος 2019) και αναμένεται τον Απρίλιο 2019 να λειτουργεί και για τη σύσταση των Α.Ε ). Το νομοθετικό αυτό πλαίσιο του Ν. 4441/2016 και της πρόσαφτης ΚΥΑ /2018, εναρμονίζεται με τις βασικές ρυθμίσεις της Πρότασης Οδηγίας της , ως προς τη βασική αρχή της εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικής καταχώρησης των εταιριών, όπου είναι αξιοσημείωτη η διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της e- ΥΜΣ τόσο στις προσωπικές όσο και στις κεφαλαιουχικές εταιρίες, καθώς και αναφορικά με τις εγγυήσεις επιτάχυνσης, μείωσης του κόστους σύστασης και τις εγγυήσεις ταυτοποίησης και αυθεντικοποίησης .

40 Ωστόσο, η εφαρμογή ψηφιακών μέσων στη σύσταση των εταιριών συνέχεται με θέματα αυξημένης διασφάλισης της αξιοπιστίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πιθανοί κίνδυνοι απάτης και κατάχρησης στο πεδίο της ηλεκτρονικής ταυτοποίησης . Η αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών βρίσκεται στο επίκεντρο της προβληματικής σε ενωσιακό επίπεδο, αλλά απασχολεί και την ελληνική έννομη τάξη, όπως προκύπτει από τις προαναφερόμενες διατάξεις της ΚΥΑ 63577/2018 για τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων. Η πρακτική εφαρμογή των διαδικασιών αυτών θα αναδείξει κατά πόσο απαιτείται μεγαλύτερη διασφάλιση της αξιοπιστίας, μέσω προληπτικών ελέγχων κατά περίπτωση (Πρόταση Οδηγίας) ή/ και ελέγχων ex post, όπως προβλέπεται στην ελληνική νομοθεσία.


Κατέβασμα ppt "ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΛΟΓΩΝ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google