Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Προστασία στο διαδίκτυο

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Προστασία στο διαδίκτυο"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Προστασία στο διαδίκτυο
Αντώνης Κυζάκης Χρήστος Τσιμινής Άντα Ρακιπλλάρι 2ο Γυμνάσιο Χρυσούπολης

2 Τι είναι ο ιός Οι ιοί των υπολογιστών είναι μικρά προγράμματα λογισμικού, σχεδιασμένα να εξαπλώνονται από τον έναν υπολογιστή στον άλλον και να παρεμβαίνουν στη λειτουργία του υπολογιστή.

3 Πώς εξαπλώνονται οι ιοί?
Οι ιοί εξαπλώνονται πιο εύκολα μέσω των μηνυμάτων του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή των άμεσων μηνυμάτων. Έχουν τη μορφή μηνυμάτων με αστείες φωτογραφίες ή και ευχετήριες κάρτες, άλλα συχνά κρύβονται και σε ήχους και βίντεο. Οι ιοί εξαπλώνονται μέσα από τη λήψη αρχείων από το Διαδίκτυο, ενώ δεν είναι δύσκολο να κρύβονται και μέσα σε νόμιμο λογισμικό.

4 Πως τους αντιμετωπίζουμε
Οι ιοί αποτελούν ένα από τα πιο διαδεδομένα λογισμικά. Για την προστασία λοιπόν του υπολογιστή έχει δημιουργηθεί μία ειδική κατηγορία λογισμικού, το λεγόμενο αντιιικό (antivirus). Προκειμένου να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη και χωρίς μολύνσεις λειτουργία ενός συστήματος, τα αντιϊκά εκκινούν ταυτόχρονα με το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή, χωρίς εντολές από το χρήστη, και παραμένουν ως διαδικασίες στη μνήμη (memory resident), ώστε να είναι σε θέση να ανιχνεύουν τυχόν μολύνσεις σε πραγματικό χρόνο. Τα προγράμματα αυτά πρέπει να αναβαθμίζονται σε τακτική βάση, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν με επιτυχία τους νέο δημιουργούμενους ιούς.

5 Έχω μολυνθεί. Τι πρέπει να κάνω;
Κίνηση 1η: Αλλάζουμε τους κωδικούς μας από έναν καθαρό υπολογιστή. Κίνηση 2η: Βεβαιωνόμαστε πως έχει αφαιρεθεί 100% ο ιός από τον υπολογιστή μας. Κίνηση 3η: Μέτρα προστασίας για να αποφύγουμε μελλοντική μόλυνση από ιό.

6 Πώς να είμαι ασφαλείς στο διαδίκτυο
1) Κράτησε μυστικό τον κωδικό πρόσβασης του ηλεκτρονικού σου ταχυδρομείου από όλους. 2) Ποτέ μη δεχτείς να συναντήσεις αγνώστους που γνώρισες στο Διαδίκτυο. 3) Όταν συνομιλείς σε κάποιο chatroom να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός/ή και μη δίνεις τα προσωπικά σου στοιχεία. 4) Να αποφεύγεις τις ιστοσελίδες για τους «άνω των 18 ετών». 5) Είναι σημαντικό να μην ανοίγεις ηλεκτρονικά μηνύματα που έλαβες από αγνώστους.

7 Τι είναι οι Hacker Hacker είναι ένας τεχνικά καταρτισμένος χρήστης υπολογιστή ο οποίος, είτε με αρνητικά είτε με θετικά κίνητρα, θα παραβιάσει («σπάζοντας» την ασφάλεια, για αυτό κολλάει εδώ και ο όρος cracker) συστήματα υπολογιστών. Ναι, μερικές φορές η εισβολή σε κάποιον «στόχο» γίνεται για καλό σκοπό είναι ευγενής και ευεργετική. Το hacking μπορεί να είναι επίσης κακό και άδικο για κλοπές και βανδαλισμό.

8 Τρόποι που μπορούν να μας χακάρουν
Brute force attack H Brute force έχει σχέση με την υπερφόρτωση της άμυνας του υπολογιστή, χρησιμοποιώντας την επανάληψη. H Brute force επίθεση είναι μια  μέθοδος χακαρίσματος τυχαία δοκιμής και λάθους που επαναλαμβάνεται μέχρι τελικά να σπάσει ο κωδικός. Οι hackers τυχαία βάζουν ονόματα και αριθμούς για να σπάσουν τους κωδικούς πρόσβασης μέσω αυτού του προτύπου. Μερικές φορές, πολλές εικασίες χρησιμοποιούνται για την αποκωδικοποίηση του κωδικού πρόσβασης. Μερικοί από τους πιο συχνά χρησιμοποιούμενους κωδικούς πρόσβασης είναι οι αριθμητικοί αριθμοί (arithmetic numbers), η ημερομηνία γέννησης, το όνομα του κατοικίδιου ή και το όνομα αγαπημένου ηθοποιού.

9 Dictionary Hacking Το Dictionary Hacking είναι επίσης μια μορφή Brute force επίθεσης. Αλλά στο Dictionary Hacking, οι hackers χρησιμοποιούν διάφορες παραλλαγές και συνδυασμούς των λέξεων από ένα λεξικό. Επανειλημμένα χρησιμοποιούν ένα λογισμικό-λεξικό και δοκιμάζουν έναν συνδυασμό λέξεων για να σπάσουν τον κωδικό πρόσβασής σας. Μια έκθεση αναφέρει ότι, πάνω από το 50 τοις εκατό των κωδικών πρόσβασης έχουν σπάσει μέσω αυτής της διαδικασίας.

10 Phishing Το phishing είναι το επόμενο πιο συχνά χρησιμοποιούμενο εργαλείο των χάκερ για να αποκτήσουν ονόματα χρήστη και κωδικούς πρόσβασης. Ακόμη, το phishing είναι η πλέον πιο χρησιμοποιούμενη μέθοδος επειδή χρειάζεται μόνο ένα τέχνασμα για να ξεγελαστεί το θύμα και να αποκαλύψει τα διαπιστευτήρια σύνδεσης του. Τα περισσότερα trojans εξαπλώνονται μέσω phishing, ενώ μερικές φορές οι hackers δημιουργούν κλωνοποιημένες ιστοσελίδες ή πλαστές διευθύνσεις διαδικτύου, μέσα στις οποίες ζητούν να συμπληρωθεί το όνομα χρήστη και ο κωδικός πρόσβασης.

11 Spidering Ένα άλλο εργαλείο hacking είναι η spidering επίθεση. Ακριβώς όπως υποδηλώνει το όνομα, οι hackers μετακινούνται (crawl) στην ιστοσελίδα σας σαν μια αράχνη και συλλέγουν όλες τις κοινές πληροφορίες. Οι κυβερνο-εγκληματίες συνήθως χρησιμοποιούν την επίθεση spidering όταν στοχεύουν μεγάλες εταιρείες.

12 Keylogger επίθεση Αυτό το εργαλείο hacking μοιάζει πολύ με το Phishing και γενικά μεταδίδεται μέσω malware μολύνσεων. Το θύμα είναι συνήθως παγιδεύεται για να εγκαταστήσει το keylogger στον υπολογιστή ή στο laptop του κάνοντας κλικ σε κάποιο συνημμένο που έχει αποσταλεί μέσω στο θύμα. Η στιγμή που θα κατεβάζει το συνημμένο, σαρώνεται μέσω του browser σας. Μόλις εγκατασταθεί, το keylogger καταγράφει όλη τη δραστηριότητα σας στο Internet η οποία στη συνέχεια στέλνεται πίσω στους command and control servers.

13 Τρόποι αντιμετώπισης Firewall: Οι περισσότεροι υπολογιστές διαθέτουν εξαρχής έναν «τοίχο προστασίας» (Firewall), ο οποίος μας προστατεύει από hackers και κακόβουλο λογισμικό που προέρχονται από το διαδίκτυο. Ισχυρός κωδικός πρόσβασης: Οι κωδικοί πρόσβασης καλό είναι να περιλαμβάνουν γράμματα, αριθμούς και σύμβολα. Αλλάζετε τους κωδικούς πρόσβασης ανά τακτά χρονικά διαστήματα για επιπλέον ασφάλεια.

14 Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από τη χρήση υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης;
Όταν δημοσιοποιείς προσωπικά δεδομένα στο διαδίκτυο, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος αυτή η πληροφορία να «διαβαστεί» από κάποιους που δεν θέλεις ή να πέσει σε λάθος χέρια. Η πληροφορία του προφίλ σου σε μια υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να αποκαλύπτει πολλά προσωπικά σου στοιχεία, όπως λεπτομέρειες της ζωής σου ή φωτογραφίες από ιδιωτικές σου στιγμές. Και είναι όλη συγκεντρωμένη σε ένα και μοναδικό σημείο στο διαδίκτυο...

15 Αυτή ήταν η παρουσίαση μας !!! Ελπίζουμε να σας άρεσε! ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ!!


Κατέβασμα ppt "Προστασία στο διαδίκτυο"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google