Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ-ΙΟΙ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ-ΙΟΙ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ-ΙΟΙ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ-ΙΟΙ

2 ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ Πρόγραμμα –ιός(virus)
Λέξεις Κλειδιά Πρόγραμμα –ιός(virus) Αντιϊικό πρόγραμμα (antivirus) Αντίγραφα ασφαλείας (backup) Χάκερ (hacker)

3 «Τίποτα» δεν είναι ασφαλές
Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες που χάνουμε τις εργασίες μας και είμαστε αναγκασμένοι να τις γράψουμε από την αρχή;

4 1. Τα αποθηκευτικά μέσα μπορεί να Χαλάσουν

5 2. Κακόβουλα Λογισμικά- Ιοί

6 3.Ανθρώπινος Παράγοντας

7 Ανεπιθύμητοι στον Υπολογιστή

8 Κακόβουλα Λογισμικά Η διεθνής ονομασία για το επιβλαβές λογισμικό είναι malware από το malicious software Προγράμματα που φτιάχνονται από κακόβουλους προγραμματιστές , για να δημιουργούν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του υπολογιστή

9 Προβλήματα που δημιουργούν τα κακόβουλα λογισμικά (Ιοί-spyware-adware) στον υπολογιστή
Να διαγραφεί ότι έχουμε αποθηκεύσει στο σκληρό μας δίσκο. Να ελαττώσει την ταχύτητα επεξεργασίας του υπολογιστή μας . Να εμφανίζει ενοχλητικά μηνύματα στην οθόνη μας . Να εκτελεί ενέργειες άλλες απ αυτές που του δίνουμε εντολή να εκτελέσει.

10 Οι Κατηγορίες των Ιών Οι πιο κοινές κατηγορίες (είδη) των ιών είναι οι εξής : Ιοί (Viruses). Ένας ιός (virus) είναι ένα μικρό κομμάτι προγράμματος που έχει τη δυνατότητα να μεταφέρεται μέσω των πραγματικών (κανονικών) προγραμμάτων, όπως είναι για παράδειγμα ένα πρόγραμμα λογιστικών φύλλων και έτσι κάθε φορά που εκτελείται το πρόγραμμα αυτό, εκτελείται και το πρόγραμμα του ιού και έχει επίσης τη δυνατότητα να αναπαράγεται προσκολειόμενο σ’ άλλα προγράμματα ή να προκαλεί καταστροφή.

11 Οι Κατηγορίες των Ιών Ιοί των ( viruses). Ένας ιός μεταφέρεται με τα μηνύματα και συνήθως αναπαράγει αυτόματα τον εαυτό του χρησιμοποιώντας το βιβλίο διευθύνσεων (address book) του χρήστη που έχει προσβληθεί ώστε να μπορέσει σταλεί αυτόματα στους παραλήπτες που βρίσκονται καταχωρημένοι εκεί.

12 Οι Κατηγορίες των Ιών Σκουλήκια (Worms). Ένα σκουλήκι (worm) είναι ένα μικρό κομμάτι προγράμματος που χρησιμοποιεί τα δίκτυα των υπολογιστών και τις τρύπες ασφαλείας για να αναπαράγει τον εαυτό του. Ένα αντίγραφο του προγράμματος σαρώνει το δίκτυο με σκοπό να εντοπίσει ένα άλλο μηχάνημα που να έχει μια συγκεκριμένη τρύπα ασφαλείας (security hole). Αντιγράφει τον εαυτό του στο καινούργιο μηχάνημα χρησιμοποιώντας αυτήν την τρύπα ασφαλείας και μετά ξεκινάει την αναπαραγωγή του από εκεί κοκ.

13 Οι Κατηγορίες των Ιών Δούρειοι Ίπποι (Trojan Horses). Ένας δούρειος ίππος (trojan horse) είναι απλά ένα πρόγραμμα υπολογιστή, το οποίο ισχυρίζεται ότι κάνει κάτι, όπως για παράδειγμα το ότι είναι ένα παιχνίδι, αλλά στην πραγματικότητα κάνει κάποια ζημιά ή κάποια μη νόμιμη ενέργεια όταν το εκτελέσουμε. Οι δούρειοι ίπποι δεν έχουν την δυνατότητα να αναπαράγονται αυτόματα.

14 Οι Κατηγορίες των Ιών Ιοί μακροεντολών : Μολύνουν αρχεία του Excel κλπ
Ιοί Βoot sector : φορτώνονται ΠΡΙΝ το λειτουργικό σύστημα κάθε φορά που ανοίγουμε τον υπολογιστή μας Ιοί Pootkits : δίνουν σε κάποιον εισβολέα δικαίωμα διαχειριστή (administrator) στον υπολογιστή μας

15 Κακόβουλα Λογισμικά Spyware ( Οι κατάσκοποι του Διαδικτύου)
Κάποιες φορές μπορεί να αλλάξει τις ρυθμίσεις στον υπολογιστή μας ή και να κλέψει τους κωδικούς πρόσβασης μας σε κάποιες εφαρμογές που χρησιμοποιούμε

16 Κακόβουλα λογισμικά Adware: Λογισμικά που εμφανίζουν διάφορα διαφημιστικά μηνύματα, συνήθως σε ανεξάρτητα παράθυρα, τα λεγόμενα pop-ups, όπου το περιεχόμενο της διαφήμισης προσαρμόζεται αυτόματα στις προτιμήσεις του χρήστη-καταναλωτή.

17 Ανθρώπινος Παράγοντας
Χάνουμε εργασίες όταν : Διαγράφονται αρχεία από κάποιο άλλο χρήστη Τη κακή συντήρηση του υλικού( έκθεση στον ήλιο-ζέστη, στη σκόνη, στην υγρασία) Τις ατυχείς ενέργειες (Ρίψη νερού ή αναψυκτικού στο πληκτρολόγιο) Τον κακό χειρισμό (Νευρικές και απότομες κινήσεις για τη σύνδεση περιφερειακών συσκευών , όταν ο υπολογιστής βρίσκεται σε λειτουργία)

18 Ανεπιθύμητοι στον υπολογιστή
και

19 Ανεπιθύμητοι στον υπολογιστή
Κακόβουλα άτομα μπορούν να εισβάλουν στον υπολογιστή μας ,χωρίς τη θέληση μας , με σκοπό να αλλοιώσουν το περιεχόμενο του σκληρού δίσκου, να διαγράψουν ή να υποκλέψουν τις εργασίες μας . Τι είναι τελικά οι hackers και οι crackers; Είναι χρήστες ηλεκτρονικού υπολογιστή με υψηλή τεχνολογική κατάρτιση και βαθιά γνώση του προγραμματισμού, γνώση πολύ ανώτερη από τους απλούς χρήστες. η διαφορά hacker-cracker έγκειται στο πως χρησιμοποιεί ο καθένας τη γνώση του: με σκοπό μόνο να μάθει, ή με σκοπό να δημιουργήσει ζημιά.

20 Μπορώ να προστατεύσω τα αρχεία μου;

21 Αντίγραφα ασφαλείας(backup)

22 Αντίγραφα ασφαλείας(backup)
Η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας είναι μια εξαιρετικά σημαντική ενέργεια και είναι αναγκαίο να γίνεται τακτικά από όλους τους χειριστές υπολογιστών , εφόσον επιθυμούν να διασφαλίσουν τις αποθηκευμένες εργασίες τους από πιθανή απώλεια

23 Τρόποι προστασίας από τους ιούς
Αν θέλουμε να προστατέψουμε τον υπολογιστή μας από τους ιούς , πρέπει: Να προσέχουμε ποια προγράμματα «τρέχουμε» στον υπολογιστή. Να εγκαταστήσουμε ένα αντιϊκό πρόγραμμα (antivirus program)στον υπολογιστή μας Να ανανεώνουμε συχνά το αντιϊκό μας πρόγραμμα από το Διαδίκτυο με την τελευταία έκδοση. Να ενεργοποιήσουμε ένα πρόγραμμα «τείχος προστασίας»(firewall), ώστε να αποτρέπουμε την ανεπιθύμητη πρόσβαση στο υπολογιστή μας, . από τρίτους μέσω Διαδικτύου.

24 Αντιϊκά Προγράμματα Ξεκινούν αυτόματα με την εκκίνηση του υπολογιστή και παραμένουν στη μνήμη RAM για όση ώρα είναι ανοικτός ο υπολογιστής Ελέγχουν όλες τις δραστηριότητες του υπολογιστή και ελέγχουν για ύποπτες ενέργειες Ψάχνουν σε όλα τα αρχεία για σημάδια ύπαρξης Ιών Αν εντοπιστεί ένα μολυσμένο αρχείο συνήθως παρέχουν τη δυνατότητα να εξουδετερώσουμε τον ιό Είναι απαραίτητη η συχνή ενημέρωση του προγράμματος , γιατί κάθε φορά προστίθενται νέοι ιοί .

25 Τοίχος Προστασίας Ελέγχει τα δεδομένα που εισέρχονται ή εξέρχονται από τον υπολογιστή Εμποδίζει την είσοδο στους εισβολείς του διαδικτύου


Κατέβασμα ppt "ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ-ΙΟΙ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google