Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΡωμαϊκΗ ΑυτοκρατορΙα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΡωμαϊκΗ ΑυτοκρατορΙα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΡωμαϊκΗ ΑυτοκρατορΙα
1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νίκης Θάνος Αργυρόπουλος Ε

2 Οι Ρωμαίοι κατακτούν την Ελλάδα
Οι Ρωμαίοι το 146 π.Χ. κατακτούν τους Έλληνες με το «διαίρει και βασίλευε» .Όλα αυτά έφεραν δυσαρέσκεια στους Έλληνες γιατί βρέθηκαν πρώτη φορά υπόδουλοι σε ξένο λαό.

3 Ο Ελληνορωμαϊκός πολιτισμός
Οι Ρωμαίοι κατακτώντας τους Έλληνες γνώρισαν καλύτερα τον Ελληνικό πολιτισμό. Γοητεύτηκαν από τα αγάλματα τους, από τους ναούς τους και της γιορτές τους. Με αυτό τον τρόπο οι Έλληνες « κατακτούν» τους Ρωμαίους. Και έτσι έγινε ο ελληνορωμαϊκός πολιτισμός.

4 Οι Ρωμαίοι γίνονται κοσμοκράτορες
Οι Ρωμαίοι συνεχίζουν τις κατακτήσεις. Όλες οι χώρες γύρω από την Μεσόγειο έγιναν ρωμαϊκές επαρχίες και οι Ρωμαίοι την ονόμαζαν «mare nostrum», δηλαδή η θάλασσά μας. Έτσι ο πληθυσμός της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας ξεπερνάει τα 50 εκατομμύρια . Δηλαδή οι Ρωμαίοι γίνονται κοσμοκράτορες. Για τα προβλήματα διοίκησης τους όρισαν τον αυτοκράτορα «πρώτο πολίτη» της χώρας . Ονόμασαν όλους τους κατακτημένους «Ρωμαίους πολίτες» .

5 Οι Ρωμαίοι γίνονται κοσμοκράτορες (2)
Οργάνωσαν πειθαρχημένο στρατό . Διόρισαν ανθύπατους οι οποίοι επέβλεπαν τους τοπικούς άρχοντες. Μείωσαν τους φόρους των πολιτών και οργάνωσαν καλύτερα τον τρόπο είσπραξής τους. Ψήφισαν δικαιότερους νόμους και φρόντιζαν την τήρηση και την εφαρμογή τους απ’ όλους. Ήταν η εποχή της ρωμαϊκής ειρήνης «pax romana».

6 Η καθημερινή ζωή στην Ρώμη
Η Ρώμη ήταν δίπλα στον Τίβερη ποταμό . Οι περισσότεροι κάτοικοι έμεναν σε πολυκατοικίες και οι πιο εύποροι σε μονοκατοικίες . Οι ρωμαίοι της υπαίθρου ήταν βοσκοί , γεωργοί , τεχνίτες και μικροέμποροι . Οι μεγαλοϊδιοκτήτες είχαν μεγάλο και γόνιμο αγρόκτημα . Ενώ οι μικροϊδιοκτήτες ζούσαν με τα λιγοστά προϊόντα της παραγωγής τους. Πλούσιοι και φτωχοί πήγαιναν σε μεγάλες γιορτές και στους αγώνες που γινόνταν εκεί.

7 Η ΡωμαϊκΗ ΑυτοκρατορΙα
1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νίκης Θάνος Αργυρόπουλος Ε


Κατέβασμα ppt "Η ΡωμαϊκΗ ΑυτοκρατορΙα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google