Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Από τις μαθήτριες: Κοκκίνου Ανθή Μόσιου Μυρτώ Παϊζάνου Μαρίλη Παναγιωτοπούλου Μαρία Μάθημα : Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή Διδάσκουσα: Μ. Θεοδωροπούλου

2 Τι είναι οι μη κυβερνητικές οργανώσεις;
Ο όρος μη κυβερνητικές οργανώσεις (Μ.Κ.Ο.) αποτελεί νεολογισμό. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε αρχικά στο άρθρο 71 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Ακριβής ορισμός του δεν υπάρχει. Ο όρος αναφέρεται σε μη κερδοσκοπικές οργανώσεις με διεθνή συνήθως παρουσία, οι οποίες δεν αποτελούν διεθνείς οργανισμούς αλλά στηρίζονται στην ιδιωτική πρωτοβουλία και είναι ανεξάρτητες από τα κράτη. Τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει ο όρος να χρησιμοποιείται για κάθε κοινωφελή οργάνωση που δεν ανήκει στο κράτος. Οι σκοποί των ΜΚΟ είναι κυρίως ανθρωπιστικοί και αφορούν περιβαλλοντικά ή κοινωνικά προβλήματα όπως η φτώχεια, ο ρατσισμός, το περιβάλλον κλπ. Από τις πρώτες ΜΚΟ ήταν ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η Actionaid.

3 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Μ.Κ.Ο Ισχυρά πολυεθνικά δίκτυα οργανώσεων, τα οποία ειδικεύονται, συνήθως, στην ανθρωπιστική δράση, στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,, στην προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών ή στην προστασία του περιβάλλοντος. Αυτά τα δίκτυα συνήθως έχουν αρκετά εκατομμύρια μέλη-υποστηρικτές. Οι εν λόγω οργανώσεις, διοικούνται, με απόλυτα επαγγελματικό τρόπο και μπορεί να διαθέτουν εκατοντάδες μόνιμα απασχολούμενους μισθωτούς. Δρουν, ως μέσο πίεσης των κυβερνήσεων, ενώ χειρίζονται καλά τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με αποτέλεσμα να εξασφαλίζουν σημαντική προβολή από αυτά. Πολυεθνικά κινήματα μεγαλύτερου ή μικρότερου μεγέθους, που έχουν, ως στόχο, την οργάνωση εκστρατειών, ενάντια σε ορισμένες μορφές της παγκοσμιοποίησης. Ασχολούνται, λιγότερο, με την εξασφάλιση χρηματικών πόρων και περισσότερο, με τη συμμετοχή, στις κινητοποιήσεις, στους δρόμους. Έκαναν την πρώτη θεαματική εμφάνισή τους, στο Σιάτλ. Η οργάνωση Attac (Ένωση για τη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, υπέρ των πολιτών), η οποία ιδρύθηκε το 1998, στη Γαλλία και είναι σήμερα παρούσα, σε περισσότερες από 50 χώρες, αποτελεί την περίπτωση, που χρησιμεύει ως πρότυπο των κινημάτων αυτών.

4 ActionAid Η ActionAid είναι διεθνής μη κερδοσκοπική, μη κυβερνητική οργάνωση με στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανισότητας. Η ActionAid ξεκίνησε από τη Μεγάλη Βρετανία, στις αρχές του 1970, ως μια καθαρά φιλανθρωπική οργάνωση, με 88 υποστηρικτές που έγιναν ανάδοχοι σε 88 παιδιά στην Ινδία και την Κένυα. Αρχικά η δουλειά της επικεντρώθηκε στην παροχή υλικής βοήθειας, όπως νερό, τροφή και είδη πρώτης ανάγκης, καθώς και στην εξασφάλιση εκπαίδευσης για τα παιδιά. Στην πορεία έγινε φανερό, ότι το να παρέχει μόνο είδη πρώτης ανάγκης, ανακουφίζει το πρόβλημα μόνο προσωρινά, ενώ δεν αντιμετωπίζει τις πραγματικές αίτιες της φτώχειας. Έτσι έλαβε πιο δραστικά και αποτελεσματικά μέτρα. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 1998, αρχικά μέσω του προγράμματος Αναδοχής Παιδιού. Σταδιακά, συμπεριέλαβε στις δράσεις της εκπαιδευτικά προγράμματα και εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το παγκόσμιο πρόβλημα της φτώχειας και τις αιτίες που το προκαλούν.

5 Η δράση της σε 5 διεθνείς προτεραιότητες:
Γεωργία και Φυσικοί Πόροι: Εξασφάλιση βιώσιμης γεωργίας και πρόσβαση των κατοίκων στη γη και τον φυσικό της πλούτο, ώστε να έχουν επαρκή τροφή, πόσιμο νερό και σταθερό εισόδημα. Πολιτική επιρροή των φτωχών: Αύξηση της επιρροής των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, ώστε να προστατεύονται από την αδικία και να καθιστούν υπόλογες κυβερνήσεις και εταιρίες. Εκπαίδευση: Ποιοτική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά και ενδυνάμωση των νέων, καθώς εκείνοι αποτελούν το μέλλον στη μάχη ενάντια στη φτώχεια και την ανισότητα. Συρράξεις και Καταστροφές: Προστασία των ανθρώπων σε εμπόλεμες καταστάσεις και έκτακτες καταστροφές ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται τους κινδύνους και τις συνέπειές τους. Γυναίκες και κορίτσια: Προστασία των κοριτσιών και των γυναικών και ενδυνάμωσή τους ώστε να διασφαλίζεται η ζωή και η αξιοπρεπής τους διαβίωση. 

6 ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι μια διεθνής, ανεξάρτητη, ιατρική και ανθρωπιστική οργάνωση, που παρέχει επείγουσα βοήθεια σε άτομα που έχουν πληγεί από ένοπλες συγκρούσεις, επιδημίες, αποκλεισμό από την παροχή ιατρικής φροντίδας και φυσικές καταστροφές, κυρίως σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας, που έχουν έλλειψη ειδών πρώτης ανάγκης. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ιδρύθηκαν το 1971 από μια μικρή ομάδα Γάλλων γιατρών και δημοσιογράφων, η οποία πίστευε ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα στην ιατρική περίθαλψη, ανεξάρτητα από τη φυλή, τη θρησκεία, τα πιστεύω ή τις πολιτικές πεποιθήσεις, και ότι οι ανάγκες αυτών των ανθρώπων υπερβαίνουν το σεβασμό για τα εθνικά σύνορα. Οι κύριες έδρες ,της συγκεκριμένης οργάνωσης, βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον Καναδά και στην Γαλλία. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα είναι αναγνωρισμένο ως μη κερδοσκοπικό σωματείο από το Δεκέμβριο του 1990 και έχει έδρα την Αθήνα. Το Ελληνικό Τμήμα ξεκίνησε τη δράση του το 1990 και σήμερα συνεργάζεται με το Ισπανικό Τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μέσα από το Κοινό Επιχειρησιακό Κέντρο Βαρκελώνης – Αθήνας. Μέχρι τώρα πάνω από 450 Έλληνες γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί και τεχνικοί έχουν συμμετάσχει σε προγράμματα σε πάνω από 40 χώρες. Το Ελληνικό Τμήμα λειτουργεί προγράμματα στη Ζάμπια, το Νίγηρα, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Μαρόκο.

7 Δράσεις των δύο Μ.Κ.Ο

8 Greenpeace Η Greenpeace είναι μία διεθνής μη-κυβερνητική οργάνωση, με σκοπό την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Iδρύθηκε το 1971,ως ανεξάρτητη, μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση. Έχει ως αρχές, τη μη-βία, την άμεση δράση και την ανεξαρτησία από κόμματα, κυβερνήσεις και οικονομικά συμφέροντα. Αγωνίζεται για νερό και τροφή χωρίς τοξικές ουσίες, για κλίμα που ευνοεί την ανάπτυξη ζωής αντί να την καταστρέφει, για θάλασσες και δάση πλούσια σε ζωή, για έναν ειρηνικό κόσμο, όπου ο πυρηνικός εφιάλτης θα ανήκει οριστικά στο παρελθόν! Η Greenpeace χρηματοδοτείται ολοκληρωτικά από τις συνδρομές των υποστηρικτών της σε 158 χώρες γεγονός που την κάνει ανεξάρτητη από οποιοδήποτε παράγοντα (κυβερνήσεις, οργανισμούς, εταιρείες κ.α.). Σε μικρότερο βαθμό η Greenpeace εισπράττει έσοδα από τις πωλήσεις ειδών όπως μπλούζες, βιβλία και κονκάρδες

9 Οι μεγαλύτερες επιτυχίες της Greenpeace
Απαγορεύεται διεθνώς η καύση αποβλήτων στη θάλασσα. Καταργούνται οι πιο επικίνδυνες και τοξικές ενώσεις (γνωστές και ως POPs) Απαγορεύει οριστικά η πόντιση ραδιενεργών και βιομηχανικών αποβλήτων στη θάλασσα. Απαγορεύονται τα αφρόδιχτα, ένα από τα πιο καταστροφικά αλιευτικά εργαλεία. Υπογράφεται το Πρωτόκολλο του Κιότο που θέτει διεθνή όρια στις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου για την αποτροπή των κλιματικών αλλαγών.

10 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ http://el.wikipedia.org/wiki/Μη_Κυβερνητική_οργάνωση


Κατέβασμα ppt "ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google