Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ,

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ,"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ,
Ενισχύοντας την ικανότητα των νοσηλευτών και των άλλων επαγγελματιών υγείας να παρέχουν πολιτισμικά επαρκή και συμπονετική φροντίδα υγείας.     ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ, ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

2 ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ: Middlesex University, United Kingdom-ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
EDUNET, Romania-ΡΟΥΜΑΝΙΑ Marmara University, Pendik Research and Training Hospital, Turkey- ΤΟΥΡΚΙΑ Azienda Ospedaliera Universitaria Senese, Italy-ΙΤΑΛΙΑ University College Lillebaelt, Denmark-ΔΑΝΙΑ Polibienestar Research Institute - Universitat de València, Spain-ΙΣΠΑΝΙΑ Cyprus University of Technology, Cyprus-ΚΥΠΡΟΣ

3 Το ΙΕΝΕ 4 στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας εκπαίδευσης των νοσηλευτών και των άλλων επαγγελματιών υγείας, για παροχή συμπονετικής και πολιτισμικά επαρκούς φροντίδα που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του τομέα της φροντίδας υγείας.

4 Το εργαλείο αφορά τους νοσηλευτές που είναι υπεύθυνοι να προετοιμάζουν επαγγελματίες υγείας για να παρέχουν αποτελεσματική φροντίδα υγείας. Αναφέρεται επίσης στην υπευθυνότητα των ηγετών να δημιουργήσουν και να αναπτύξουν πολιτισμικά επαρκή και συμπονετικό εργασιακό περιβάλλον.

5 Προωθώντας την ισότητα και τις ηθικές αξίες στην πολιτισμικά επαρκή και συμπονετική ηγεσία στη φροντίδα υγείας Αυτό το εργαλείο απευθύνεται στους ηγέτες πρώτης γραμμής στο χώρο της υγείας. Η εκπαίδευση θα επικεντρωθεί στη σημασία της παροχής πολιτισμικά επαρκούς και συμπονετικής φροντίδας υγείας, βασισμένη στην ισότητα και τις ηθικές αξίες.

6 ΣΚΟΠΟΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ Ο σκοπός αυτού του εργαλείου είναι να προετοιμάσει και να βοηθήσει τους ηγέτες πρώτης γραμμής στο χώρο της υγείας, για να παρέχουν πολιτισμικά επαρκή και συμπονετική φροντίδας υγείας, με την εφαρμογή της ισότητας και των ηθικών αξιών στην καθημερινή πρακτική τους.

7 The Papadopoulos, Tilki and Taylor Model for Developing Cultural Competence (1998)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ Ø Δεξιότητες Αξιολόγησης, Διάγνωσης, & Παροχής φροντίδας Πρόκληση και εξέταση Προκατάληψης, διάκρισης και κοινωνικής ανισότητας ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ Αυτογνωσία Εθνοκεντρισμός Πολιτισμική ταυτότητα Κληρονομική εμμονή Εθνοιστορία Στερεότυπα ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ Διαπροσωπική επικοινωνία Εμπιστοσύνη Αποδοχή Καταλληλότητα Σεβασμός Εμπόδια Πολιτ. Ευαισθησίας Ενσυναίσθηση ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΓΝΩΣΗ Στάσεις, συμπεριφορές υγείας Βιολογική κατανόηση Ομοιότητες και Διαφορές Ανισότητες σε θέματα υγείας Ανθρωπολογική, Κοινωνική Το εργαλείο που θα παρουσιάσουμε είναι βασισμένο στο συγκεκριμένο μοντέλο 7 7 November 2018 Μάριος Βασιλείου

8 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ ΕΠΑΡΚΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΟΝΕΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΣΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ

9 1.5 Να κάνει το πιο σωστό πράγμα που ενδείκνυται
Πολιτισμικά επάγγρυπνη και συμπονετική ηγεσία στη φροντίδα υγείας 1.1 Αυτογνωσία είναι το πρώτο βήμα για τη πολιτιστικά επαρκή και συμπονετική ηγεσία 1.2 Η αυτό-συμπόνια είναι αναγκαία για τη πολιτισμικά επαρκή και συμπονετική ηγεσία 1.3 Αναγνώριση των ιδιαίτερων αναγκών των πελατών και του προσωπικού και η θεραπεία αυτών με συμπόνια 1.4 Καλλιεργώντας και προωθώντας τις ηθικές αρετές μέσα στο εργασιακό περιβάλλον 1.5 Να κάνει το πιο σωστό πράγμα που ενδείκνυται Πολιτισμικά επαρκής και συμπονετική ηγεσία στο χώρο της υγείας 4.1 Προώθηση της φροντίδας με επίκεντρο τον ασθενή και να βασίζεται στην αξιολόγηση των αναγκών του 4.2 Υποστήριξη του προσωπικού και των ασθενών στο να δίνουν και να λαμβάνουν πολιτισμικά επαρκή και συμπονετική φροντίδα υγείας 4.3 Προώθηση πρότυπου ρόλου που να βασίζεται σε αρχές ηθικής, όπως η ισότητα, η πρακτική χωρίς διάκριση, η εμπιστευτικότητα και η αξιοπιστία 4.4 Να έχει το θάρρος να αναφέρει περιπτώσεις απάνθρωπης/λανθασμένης πρακτικής σε ασθενείς ή εκφοβισμού προς το προσωπικό Πολιτισμικά ευαίσθητη και συμπονετική ηγεσία στη φροντίδα υγείας 3.1 Ενεργητική ακρόαση, έχοντας ευαισθησία και πολιτισμικά κατάλληλη κατανόηση των συναισθηματικών αναγκών τους, καθώς και των αδυναμιών και των ανησυχιών τους 3.2 Πολιτισμικά ευαίσθητη και συμπονετική δράση: Σεβασμός της αξιοπρέπειας των ασθενών και του προσωπικού Πρότυπο ρόλο στην ανάπτυξη πολιτισμικά ευαίσθητων και συμπονετικών θεραπευτικών σχέσεων Πολιτισμικά ευαίσθητη και συμπονετική ηγεσία στο εργασιακό περιβάλλον: αξία στη διαφορετικότητα, τη διαπολιτισμική επικοινωνία και την κατανόηση Πολιτισμικά γνωσιολογική και συμπονετική ηγεσία στη φροντίδα υγείας 2.1 Αναγνωρίζοντας τις πολιτισμικές πτυχές του πόνου 2.2 Κατανόηση των αναγκών των ανθρώπων χωρίς επίκριση 2.3 Βαθιά κατανόηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε σχέση με τον πολιτισμό και τη συμπόνια 2.4 Γνώση των ομοιοτήτων και των διαφορών εντός και μεταξύ των πολιτισμών, και έκφραση της συμπόνιας 2.5 Γνώση εκπαιδευτικών και διδακτικών αρχών ηγεσίας και η ισόνομη παροχή ευκαιριών για μάθηση του προσωπικού

10 ΟΡΙΣΜΟΙ Πολιτισμικά Επαρκής Συμπόνια είναι η ποιότητα της ανθρώπινης κατανόησης του πόνου των άλλων, θέλοντας να κάνουν κάτι γι 'αυτό, χρησιμοποιώντας πολιτισμικά κατάλληλες και αποδεκτές παρεμβάσεις φροντίδας υγείας. Ηθικές Αξίες: το ιδανικό, η ιδέα που καθορίζει τον τρόπο ζωής και σκέψης. Οι στόχοι αυτοί περιλαμβάνουν την ευεργετικότητα, την ελάχιστη επίπτωση, το σεβασμό της αυτονομίας και της δικαιοσύνης.

11 ΟΡΙΣΜΟΙ Ηγεσία είναι η ικανότητα να επηρεάσουν τους άλλους, με ή χωρίς εξουσία και να αναπτύξουν ένα όραμα που να κινητοποιεί τους άλλους να δράσουν με πάθος και όραμα προς έναν κοινό στόχο. Πολιτιστικά επαρκής και συμπονετικός Ηγέτης ορίζεται ο επαγγελματίας υγείας που αναγνωρίζει και διαχειρίζεται οποιεσδήποτε αξίες της προσωπικότητάς του, ενώ εμπνέει τους άλλους επαγγελματίες υγείας με το παράδειγμα και το όραμά του, παρέχοντας την καλύτερη και κατάλληλη φροντίδα υγείας.

12 ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ Η Πολιτισμικά επαρκής και συμπονετική νοσηλευτική ηγεσία, διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην άμεσο ζωή των νοσηλευτών και έχει αντίκτυπο σε ολόκληρο το σύστημα υγείας.

13 ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ Η Νοσηλευτική είναι μια πειθαρχημένη πρακτική και μια κοινωνική δράση. Η Νοσηλευτική ηγεσία αφορά τη κριτική σκέψη, τη δράση, την υπευθυνότητα και την ευαισθησία. Η Πολιτισμικά επαρκής και συμπονετική νοσηλευτική ηγεσία, διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην άμεσο ζωή των νοσηλευτών και έχει αντίκτυπο σε ολόκληρο το σύστημα υγείας.

14 ΑΞΙΕΣ – ΑΡΧΕΣ ΗΓΕΤΗ ΣΥΜΠΟΝΙΑ ΗΘΙΚΗ ΟΡΑΜΑ ΣΕΒΑΣΜΟ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ
ΑΞΙΕΣ – ΑΡΧΕΣ ΗΓΕΤΗ ΣΥΜΠΟΝΙΑ ΗΘΙΚΗ ΟΡΑΜΑ ΣΕΒΑΣΜΟ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΕΧΕΜΥΘΕΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΥΕΛΙΞΙΑ

15 ΚΑΘΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΗΓΕΤΗΣ
ΚΑΘΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΗΓΕΤΗΣ Ένας πολιτισμικά επαρκής και συμπονετικός ηγέτης στο χώρο της υγείας, θα πρέπει να έχει την ικανότητα να αλληλοεπιδρά με τους άλλους επαγγελματίες υγείας, με έναν τρόπο που να εμπνέει και δημιουργεί περιβάλλον εμπιστοσύνης και κατάλληλης συνεργασίας. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα που δείχνουν ότι όταν οι ηγέτες χαρακτηρίζονται από αυτές τις δεξιότητες και ικανότητες, μέσα από τον πρότυπο ρόλο (να είναι οι ίδιοι παράδειγμα), εμπνέουν και βοηθούν το υπόλοιπο προσωπικό να αντιληφθεί και να κατανοήσει τις αρχές, τις αξίες και την πρακτική που θα πρέπει να εφαρμόσει. Η σωστή και επαρκής εκπαίδευση και καθοδήγηση νέων ηγετών στο χώρο της νοσηλευτικής, είναι κάτι που χρειάζεται στο χώρο της υγείας.

16 ΣΥΜΠΟΝΕΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Συμπονετική φροντίδα υγείας θα πρέπει να παρέχεται σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας, με επίκεντρο τον ασθενή στη λήψη αποφάσεων. Εστιάζεται στην διασφάλιση ότι οι άνθρωποι θα επιστρέψουν πίσω στο σπίτι τους το ταχύτερο δυνατόν, με τον ελάχιστο κίνδυνο της υποτροπής. Πρέπει να δημιουργείται ένα εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον για να παρέχονται υπηρεσίες υγείας υψηλής ποιότητας.

17 Ηγέτες Νοσηλευτές Πρώτης Γραμμής
Οι Πολιτισμικά επαρκείς και συμπονετικοί ηγέτες πρώτης γραμμής, πρέπει να είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον στο χώρο της υγείας, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στην τοπική και εθνική πολιτική υγείας, σχετικά με την ευαίσθητη και συμπονετική φροντίδα υγείας.

18 Ηγέτες Νοσηλευτές Πρώτης Γραμμής
Οι ρόλοι αυτοί ωθούν στην εξειδίκευση, την αυτονομία, την υπευθυνότητα και την εστίαση στην έκβαση, τόσο με θετικές όσο και με αρνητικές συνέπειες για το επάγγελμα. Οι χρήστες των υπηρεσιών υγείας έχουν μεγαλύτερες προσδοκίες, ιδιαίτερα σε σχέση με την νοσηλευτική φροντίδα.

19 Ηγέτες Νοσηλευτές Πρώτης Γραμμής
Αυτοί οι νοσηλευτές πρέπει να χρησιμοποιούν την ηγετική συμπεριφορά τους ώστε να δρουν θετικά και πρέπει να κατανοήσουν τη σχέση μεταξύ ανάπτυξης νοσηλευτικής πρακτικής, της βελτίωσης της ποιότητας φροντίδας υγείας και τη βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων των ασθενών.

20 ΔΡΑΣΗ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΩΝ Συμπονετική ηγεσία για τους προϊστάμενους νοσηλευτές αφορά: - τη λήψη αποφάσεων - την ανάθεση καθηκόντων - την επίλυση των συγκρούσεων - να ενεργεί με ακεραιότητα. Ο ρόλος τους επίσης περιλαμβάνει την εκπαίδευση του προσωπικού να είναι ενήμεροι για το πώς οι άνθρωποι στην ομάδα αισθάνονται, με το να διατηρείται η συναισθηματική ισορροπία και αρμονία σε όλο το προσωπικό.

21 Σύστημα υγείας της Κύπρου
α) Τα ηγετικά στελέχη: είναι άτομα τα οποία κατέχουν το δικαίωμα να δίνουν εντολές που έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα στους αποδέκτες τους. Επομένως είναι άτομα επιφορτισμένα με αρμοδιότητες και εφοδιασμένα με ιεραρχικής μορφής εξουσίας. O ρόλος της ηγεσίας και της υποκίνησης στην επαγγελματική ικανοποίηση του νοσηλευτικού προσωπικού ενός δημόσιου νοσοκομείου

22 Σύστημα υγείας της Κύπρου
β) Τα επίπεδα διοίκησης: που είναι τρία και τα παρακάτω I. Ανώτατο: τα κορυφαία στελέχη τα οποία είναι επιφορτισμένα με την άσκηση διοίκησης II. Μεσαίο: αρμόδιο για την διοίκηση των λειτουργικών τομέων. Υφίσταται την πίεση και των ανώτερων και των υφισταμένων III. Κατώτερο: επικεφαλής των ομάδων. Τα χαρακτηριστικά του είναι: -οι εντατικές σχέσεις επικοινωνίας μεταξύ εργαζομένων με υψηλά προσόντα -η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων και η εκχώρηση εξουσίας στα μεμονωμένα άτομα γ) οι δραστηριότητες: οι πράξεις και οι κινήσεις που θα πραγματοποιήσει ένα στέλεχος (Καραμπίνη, 2011).

23 Ηγεσία στη Δημόσια Διοίκηση….
Ο κάβουρας και η μάνα του…. (Αίσωπος) Η μάνα έλεγε στον κάβουρα να μην περπατάει λοξά κάνοντας του παρατηρήσεις. Και τότε αυτός της λέει: «Μάνα, εσύ που με συμβουλεύεις, περπάτα ίσια και βλέποντάς σε θα σε μιμηθώ» Η μαμά του κάβουρα ασφαλώς δεν μπορούσε να περπατήσει διαφορετικά απ’ ότι ο γιος της και απολογήθηκε γι’ αυτό. Ηθικό δίδαγμα: Δώσε το παράδειγμα με πράξεις και όχι με λόγια……… LEAD BY EXAMPLES NOT BY WORDS !!

24 ΑΝΑΜΕΝΩΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ
Να βελτιωθεί η ποιότητα της καθημερινής πρακτικής τους ως προς την παροχή πολιτισμικά επαρκούς και συμπονετικής φροντίδας υγείας Να βελτιωθεί η παροχή φροντίδας υγείας ως ηγέτες πρώτης γραμμής, με την εφαρμογή της ισότητας και των ηθικών αξιών στο χώρο εργασίας τους Να κατανοήσουν τη σημασία της ηγεσίας και να την εφαρμόσουν με βάση τις αρχές της συμπόνιας και της ισότητας Να οργανώνουν και να διοικούν αποτελεσματικά το εργασιακό περιβάλλον με την παροχή πολιτισμικά επαρκούς και συμπονετικής ηθικά ηγεσίας

25 ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΕΝΑΣ ΗΓΕΤΗΣ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ
ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ?????


Κατέβασμα ppt "ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ,"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google