Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τι είναι ο ήχος Ο ήχος είναι μηχανικά κύματα (διαταραχές στην πυκνότητα του αέρα) που αντιλαμβάνεται το ανθρώπινο αυτί.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τι είναι ο ήχος Ο ήχος είναι μηχανικά κύματα (διαταραχές στην πυκνότητα του αέρα) που αντιλαμβάνεται το ανθρώπινο αυτί."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τι είναι ο ήχος Ο ήχος είναι μηχανικά κύματα (διαταραχές στην πυκνότητα του αέρα) που αντιλαμβάνεται το ανθρώπινο αυτί.

2 Βασικά χαρακτηριστικά του ήχου
Το ύψος του κύματος Από το ύψος του ήχου εξαρτάται η ένταση του ήχου Τη συχνότητα Η συχνότητα του ήχου καθορίζει πόσο ψηλός ή βαθύς είναι ο ήχος. Η συχνότητα του ήχου μετράται σε Hz ( hertz= φορές/ δευτερόλεπτο)

3 Αντίληψη του ήχου Η αντίληψη του ήχου αποτελεί βασική αίσθηση σε πολλούς οργανισμούς και πραγματοποιείται μέσω της ακοής. Στον άνθρωπο η ακοή εκτείνεται για ήχους με συχνότητα μεταξύ 20Hz και Hz. Ήχοι με συχνότητα κάτω ή άνω των ορίων αυτών ονομάζονται υπόηχοι ή υπέρηχοι αντιστοίχως και δεν γίνονται αντιληπτοί από το ανθρώπινο αυτί.

4 Οι ήχοι από αρχαιοτάτων χρόνων υπήρξαν ως ένα μέσο έκφρασης και πληροφόρησης του ανθρώπου σε σχέση με το περιβάλλον του.

5 Οι ήχοι στη σύγχρονη εποχή αποτελούν ένα μέσο έκφρασης, επικοινωνίας, διασκέδασης, εργασίας ή πληροφόρησης και είναι αναπόσπαστο και μόνιμο τμήμα της καθημερινής μας ζωής.

6 Φαινόμενα που σχετίζονται με τον ήχο

7 Ανάκλαση Όταν ένα ξένο σώμα διαφορετικής ύλης από αυτή του μέσου παρεμβάλλεται στην κατεύθυνση των ηχητικών κυμάτων, τότε αυτά υφίστανται ανάκλαση . Αν για παράδειγμα, σταθούμε μπροστά από έναν τοίχο και χτυπήσουμε παλαμάκια, τα κύματα που θα φτάσουν στον τοίχο θα αναγκαστούν να αλλάξουν κατεύθυνση. Αν το εμπόδιο βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη από 17 μέτρα, τότε παρατηρούμε πως ο κρότος που δημιουργήσαμε επαναλαμβάνεται- αυτό το φαινόμενο ονομάζεται ηχώ. Αν όμως το εμπόδιο βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη από 17 μέτρα, τότε ο ήχος απλώς δυναμώνει. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται αντήχηση και στηρίζεται στο ότι τα ηχητικά κύματα ανακλώνται και επιστρέφουν ενισχυμένα όταν συναντήσουν ένα πολύ κοντινό εμπόδιο.

8 Περίθλαση Τα ηχητικά κύματα που ανακλώνται αλλάζουν γωνία κατεύθυνσης. Τα κύματα που περνούν γύρω από ένα εμπόδιο ή που το διαπερνούν (εξαιτίας, λόγου χάριν, κάποιου ανοίγματος στο σώμα) έχουν τη δυνατότητα να κυρτώνονται και γεμίζουν τον χώρο περά του εμποδίου. Αυτή η ιδιότητα ονομάζεται περίθλαση.

9 Διάθλαση Όταν η υπόσταση του υλικού μέσου αλλάζει σταδιακά, τότε τα κύματα μπορεί να αλλάξουν κατεύθυνση. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται διάθλαση και παρατηρείται, για παράδειγμα, όταν ο ήχος ταξιδεύει σε στρώματα αέρα με διαφορετική θερμοκρασία.

10 Συμβολή Όταν ηχητικά κύματα παραγόμενα από δύο διαφορετικές πηγές διαδίδονται στο ίδιο μέσο, τότε η διατάραξη που επιδέχεται κάθε μάζα προκύπτει από το άθροισμα των μετατοπίσεων που θα επιδεχόταν από κάθε κύμα ξεχωριστά. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται συμβολή. Η συμβολή μπορεί να είναι καταστρεπτική όταν τα ηχητικά κύματα ακυρώνουν πλήρως τη μετατόπιση που θα σημειωνόταν σε σημείο του μέσου.

11 Το φαινόμενο του Ντόπλερ
Είναι η αντίληψη της διαφορετικής συχνότητας που αντιλαμβάνεται ένας παρατηρητής για τον ήχο μιας ηχογόνου πηγής, όταν βρίσκονται σε σχετική κίνηση μεταξύ τους. Όταν ο παρατηρητής και η πηγή είναι ακίνητοι ή κινούνται με ίσες (διανυσματικά) ταχύτητες δεν εμφανίζεται φαινόμενο Doppler, δηλαδή ο παρατηρητής ακούει τον ήχο της πηγής με τη πραγματική του συχνότητα. Οταν ο παρατηρητής κινείται και η πηγή είναι ακίνητη, η συχνότητα του ήχου που αντιλαμβάνεται είναι

12 Με τον όρο ΘΟΡΥΒΟΣ ονομάζουμε κάθε ακουστό ήχο, ο οποίος είναι δυσάρεστος και μας προκαλεί συνήθως ανεπιθύμητες καταστάσεις όπως απώλεια ακοής, ενόχληση, δυσκολία στην επικοινωνία, εργασία, ξεκούραση, ύπνο. Οι θόρυβοι είναι μια ειδική κατηγορία σύνθετων ήχων.

13 Ο θόρυβος βλάπτει σοβαρά την υγεία του ανθρώπου!!!

14 Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες υποβάθμισης του περιβάλλοντος και επομένως της ποιότητας ζωής.

15 Οι επιπτώσεις του θορύβου στον άνθρωπο είναι πολλαπλές και ποικίλες .
εκνευρισμό δυσφορία Απώλεια ακοής έλλειψη συγκέντρωσης Ψυχολογικές διαταραχές

16 Ο θόρυβος επηρεάζει τις καθημερινές δραστηριότητες του ανθρώπου στη δουλειά, στο σχολείο, το σπίτι και τον ελεύθερό του χρόνο.

17 Οι κύριοι κίνδυνοι του θορύβου για την υγεία!
Πόνος και ακροαστική κόπωση Ενόχληση Επιρροή στην κοινωνική συμπεριφορά Παρεμπόδιση της επικοινωνίας μέσω ομιλίας Διαταραχή του ύπνου με όλες τις επιβλαβείς συνέπειες Καρδιαγγειακές επιπτώσεις Ορμονικές αντιδράσεις Μειωμένη επίδοση στο σχολείο και δουλειά

18 Η χρόνια έκθεση στον περιβαλλοντικό θόρυβο οδηγεί σε μειωμένη ικανότητα εκμάθησης και δημιουργεί προβλήματα υγείας στα παιδιά

19 Οι άνθρωποι που πάσχουν από υπέρταση και που έχουν ψυχικά προβλήματα είναι περισσότερο ευπαθή στις ψηλότερες στάθμες θορύβου

20

21 Επιπτώσεις της χρόνιας έκθεσης στον θόρυβο αεροσκαφών σε παιδιά
Επιπτώσεις της χρόνιας έκθεσης στον θόρυβο αεροσκαφών σε παιδιά Μειωμένες γνωστικές επιδόσεις Επιπτώσεις στην ψυχική υγεία Επιπτώσεις στην πίεση του αίματος και την έκκριση ορμονών Μειωμένη ευεξία και κίνητρα

22 Ηχορύπανση

23 Ηχορύπανση είναι ο υπερβολικός και ενοχλητικός περιβαλλοντικός θόρυβος που προκαλείται από τον άνθρωπο, τα ζώα ή από μηχανές και διαταράσσει τη δραστηριότητα ή την ισορροπία του ανθρώπου και τη ζωή των ζώων.

24 Αποτελεσματα κaποιων ερευνων

25 1.Ύπνος Ο καλός ύπνος είναι βασικό συστατικό της καλής σωματικής και ψυχικής υγείας του ατόμου . Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 45% των κατοίκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζει σε περιοχές όπου τα επίπεδα του περιβαλλοντικού θορύβου τη νύχτα θεωρούνται ακατάλληλα για τον ύπνο και σχεδόν το 30% των πολιτών εκτίθεται σε νυχτερινό θόρυβο σε επίπεδα που έχει αποδειχτεί ότι προκαλούν διαταραχές στον ύπνο.

26 2. Υπερκινητικότητα Μελέτες έχουν δείξει ακόμη ότι υπάρχει μια σχέση ανάμεσα στην έκθεση παιδιών σε θορύβους και στην Υπερκινητικότητα/απροσεξία . Οι συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν ότι ενδεχομένως αυτά τα συμπτώματα να οφείλονται στα προβλήματα κατά τη διάρκεια του ύπνου.

27 3. Στρες Ο Babisch και οι συνεργάτες του (2001) βρήκαν αυξημένα επίπεδα στρες σε περίπου 800 γυναίκες, οι οποίες ήταν εκτεθειμένες σε θόρυβο κατά τη διάρκεια του ύπνου τους, που αποτυπώθηκε στα επίπεδα των κατεχολαμινών, ειδικά της νοραδρεναλίνης. Μία άλλη μελέτη από τον Evans και την ομάδα του (1995) είχε βρει υψηλότερα επίπεδα αδρεναλίνης και νοραδρελανίνης στα δείγματα ούρων από παιδιά ηλικίας 9-12 ετών, τα οποία είχαν εκτεθεί σε θόρυβο από αεροσκάφη κατά τη διάρκεια του ύπνου τους. Ο Waye σε έρευνά του το 2002, είχε διαπιστώσει ακόμη ότι οι εργάτες που ήταν πιο ευαίσθητοι στο θόρυβο, παρουσίαζαν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες.

28 4.Αρτηριακή πίεση Μια μετά-ανάλυση από τους Ndrepepa & Twardella (2011) ανέφερε ότι υπάρχει μια θετική και σημαντική σχέση ανάμεσα στην ενόχληση από το θόρυβο που προέρχεται από την οδική κυκλοφορία και τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης, ενώ φαίνεται να επηρεάζονται όλες οι ηλικίες του πληθυσμού (Chang et al., 2009).Έρευνα του Fuks και συνεργατών του το 2010, στην οποία συμμετείχαν εθελοντές, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο θόρυβος από την κίνηση των αυτοκινήτων αύξανε σημαντικά την αρτηριακή πίεση. Ο θόρυβος στους χώρους εργασίας αυξάνει επίσης την αρτηριακή πίεση

29 5. Αυτόνομο νευρικό σύστημα Μια μελέτη του 2009 από τον ερευνητή Graham και τους συνεργάτες του βρήκε ότι τα υψηλά επίπεδα εσωτερικού θορύβου, σχετίζονταν με την απόσυρση του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού της περιόδου του ύπνου . Η ενεργοποίηση του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος αυξάνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου, ενώ μειώνεται η ενεργοποίηση του συμπαθητικού, κάτι που βοηθά στη χαλάρωση και επανόρθωση του σώματος. Οι αλλαγές στη δραστηριότητα του αυτόνομου νευρικού συστήματος κατά τη διάρκεια του ύπνου, μπορεί να σχετίζονται με αλλαγές στην ευεξία και τη μακροχρόνια κατάσταση υγείας του ατόμου . Σύμφωνα με ερευνητές έχει παρατηρηθεί ενεργοποίηση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος εξαιτίας θορύβου από την κίνηση οχημάτων κατά τη διάρκεια του ύπνου.

30 Όρια Θορύβου

31 Ο θόρυβος μετριέται με την κλίμακα των ντεσιμπέλ (db)

32 Η κλίμακα των ντεσιμπέλ (db) κυμαίνεται:
από 0 έως περίπου 200

33 Η ηχητική στάθμη Α της κλίμακας την οποία αντιλαμβάνεται το ανθρώπινο αυτί
0 db(A) έως 130 – 140 db (A)

34 Για ήχους που υπερβαίνουν αυτές τις τιμές δημιουργείται ρήξη του ακουστικού πόρου


Κατέβασμα ppt "Τι είναι ο ήχος Ο ήχος είναι μηχανικά κύματα (διαταραχές στην πυκνότητα του αέρα) που αντιλαμβάνεται το ανθρώπινο αυτί."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google