Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ήχος Τι είναι; Πως δημιουργείται; Πως διαδίδεται;

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ήχος Τι είναι; Πως δημιουργείται; Πως διαδίδεται;"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ήχος Τι είναι; Πως δημιουργείται; Πως διαδίδεται;
Γιατί τόση και θαυμάσια ποικιλία; Γιατί μειώνεται; (που πάει;) Ιδιότητες;

2 Τι είναι Ήχος Ήχος είναι το σύνολο των κυμάτων συμπίεσης στα οποία είναι ευαίσθητο το ανθρώπινο αυτί. Πως δημιουργούνται; Οποιοδήποτε σώμα δονείται με κατάλληλη συχνότητα παράγει ήχο.

3 Πως φτάνει σε εμάς; Το δονούμενο σώμα δημιουργεί διαμήκη κύματα συμπίεσης στον αέρα. Δίνει ενέργεια στον αέρα η οποία ταξιδεύει μέσω του κύματος. Π. χ. διαπασών.

4 Ταχύτητα διάδοσης του ήχου
Ταχύτητα κύματος στον αέρα ~ m/s. Στα στερεά έως και 6000m/s (γιατί;) Medium Velocity (m/s) Medium Velocity (m/s) Air Carbon dioxide 260 Helium Hydrogen 1270 Oxygen Water 1460 Sea water Mercury 1450 Glass Granite 5950 Lead Pine wood 3320 Copper Aluminium 5100

5 Πως ακούμε έναν ήχο; Με ένα εξαιρετικά “έξυπνο” όργανο το αυτί!!!!
Μπορεί να ακούει κύματα σε συχνότητες από 20Hz έως Hz! Μπορεί να ακούει από εξαιρετικά χαμηλή ένταση έως τεράστια ένταση. Η μεγαλύτερη ένταση που ακούμε φέρει φορές μεγαλύτερη ενέργεια από την μικρότερη αντιληπτή ένταση!!!!!!!!!!!!!!!

6 Το αυτί (Ι) Στην περίπτωση ισχυρών ήχων ο μυς που ελέγχει την τάση του τύμπανου “σκληραίνει” το τύμπανο και αλλάζει την θέση των οστών ώστε να μειωθεί η πίεση στον κοχλία. Η διαδικασία αυτή είναι σχετικά αργή με αποτέλεσμα να μην υπάρχει προστασία από ξαφνικούς ήχους, όπως π.χ. ένας πυροβολισμός. Η αποτελεσματικότητα του μηχανισμού φθήνει με την ηλικία :( .

7 Το αυτί (ΙΙ) Video λειτουργίας αυτιού Ευαισθησία σε χαμηλές εντάσεις;

8 Το αυτί (ΙΙΙ) Το μοχλικό σύστημα του αυτιού

9 Τελικά τι εντάσεις ακούμε;

10 Και γιατί οι ήχοι χάνονται;
Γιατί δεν ακούμε μακριά; Ο ήχος καθώς απομακρύνεται από την πηγή μοιράζεται σε μεγαλύτερη επιφάνεια: Άρα σε κάθε σημείο της επιφάνειας φτάνει λιγότερη ενέργεια (ένταση). Η ενέργεια του ήχου μετατρέπεται σε θερμική! Άρα η μουσική μετά από κάποιο χρόνο σβήνει. (Ζεσταίνει όμως το δωμάτιο ;) )

11 Μόνο η ένταση του ήχου διαφέρει;
Οι Ήχοι διαφέρουν ως προς τον “τόνο” ή την “χροιά” Π.χ. Πρίμα μπάσα στο στερεοφωνικό. Μπορεί να μοιάζουν σε τόνο αλλά να ξεχωρίζουν. Το ντο στο πιάνο δεν είναι ίδιο με αυτό μιας κιθάρας. Τι διαφοροποιεί τους ήχους την χροιά των ήχων;

12 Απλοί ήχοι και συχνότητα.
Η χροιά του ήχου διαφοροποιείται από την συχνότητα. Απλός ήχος Μία μόνο συχνότητα. Ποιος ήχος από αυτούς που ακούμε καθημερινά είναι απλός; Κανένας!!! Όλοι έχουν περισσότερες από μια συχνότητες. (Π.χ. ήχος κιθάρας, video πιάνο, καλαμάκι)

13 Εύρος συχνοτήτων γνωστών ήχων.

14 Εύρος συχνοτήτων γνωστών ήχων.

15 Ευαισθησία ανθρώπινης ακοής
Καμπύλες ίσης ακουστότητας

16 Ότι δεν ακούμε άχρηστο;
Χαμηλές συχνότητες (f < 20Hz): Υπόηχοι Ήχοι Ελέφαντα, όπλα :( Υψηλές συχνότητες (f > 20kHz): Υπέρηχοι Νυχτερίδες, Δελφίνια, σκύλοι, έντομα, άλογα,.... Υπερηχογράφημα, ποιοτικός έλεγχος, ....

17 Ιδιότητες ακουστικών κυμάτων
Όπως όλα τα κύματα Πλάτος Α Ένταση Ταχύτητα v Σχέση f, λ: v=f λ Συχνότητα f Τόνος, Χροιά Μήκος κύματος λ Τόνος, Χροιά Ανάκλαση, Διάθλαση, Περίθλαση, Συμβολή Αντίχηση; Αντίλαλος; Ακύρωση θορύβου!!!!

18 Διαγώνισμα Εξηγήστε το video:
KS3_4 Science - Physics Lesson Starters_ Sound.wmv


Κατέβασμα ppt "Ήχος Τι είναι; Πως δημιουργείται; Πως διαδίδεται;"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google