Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Σκυρόδεμα –Τσιμέντο 1824…εως σήμερα με λίγα λόγια

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Σκυρόδεμα –Τσιμέντο 1824…εως σήμερα με λίγα λόγια"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Σκυρόδεμα –Τσιμέντο 1824…εως σήμερα με λίγα λόγια
Σκυρόδεμα –Τσιμέντο 1824…εως σήμερα με λίγα λόγια

2 Το σκυρόδεμα είναι το κατεξοχήν υλικό της σύγχρονης τεχνολογίας γιατί είναι φθηνό ανθεκτικό και εύχρηστο. Έχει ως βάση το τσιμέντο ένα από τα βασικότερα συνδετικα δομικά υλικά . Η εξέλιξη των δομικών υλικών ακολουθεί μια πορεία χρόνων.

3 Την παρουσία του τσιμέντου την βρίσκει κάποιος από την εποχή των αρχαίων Αιγυπτίων που το χρησιμοποιούσαν για την κατασκευή των πυραμίδων με την μορφή ενός μείγματος συμπαγούς ασβεστόλιθου, οξείδιο του ασβεστίου και διατομική γη. Στην συνέχεια Οι Ρωμαίοι ήταν οι πρώτοι που παρήγαγαν τσιμεντοκονιάματά από ηφαιστειακή τέφρα, οξείδιο του ασβεστίου, άμμο και νερό.

4 Το τσιμέντο, όπως το ξέρουμε σήμερα και πρώτη ύλη για την παραγωγή του σκυροδέματος, εφευρέθηκε το 1824 από τον Βρετανό Joseph Aspdin. Μέχρι το 1817 είχε δημιουργήσει την δίκη του επιχείρηση. Έκανε πειραματισμούς με την κατασκευή τσιμέντου κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών, διότι στις 21 Οκτωβρίου 1824 του χορηγήθηκε το βρετανικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας BP

5 Ήταν μια ευρεσιτεχνία για την βελτίωση της λειτουργίας της κατασκευής με την χρησιμοποίηση της νέας μορφής τσιμέντου , στο οποίο επινόησε τον όρο «τσιμέντο Portland" κατ 'αναλογία με την Portland πέτρα, ένα ασβεστόλιθο που εξορύσσεται στην ακτή του καναλιού της Αγγλίας.

6 Σαράντα χρόνια αργότερα το δόθηκε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στο Γάλλο Φρανσουά Ενεμπίκ για μια μέθοδο κατασκευής με χυτά μέλη από κονιόδεμα με βάση το τσιμέντο και ενισχυμένο (οπλισμένο) με χαλύβδινες ράβδους (τις γνωστές μπετόβεργες) για να παραλαμβάνουν τα φορτία εφελκυσμού, ονομαζόταν στα γαλλικά Βeton Arme . Το νέο προϊόν βρήκε μεγάλη εφαρμογή στις κατασκευές με την αρχή του νέου αιώνα (…και συνέχισε).Θεωρείται πρωτοπόρος στις κατασκευές από οπλισμένο σκυρόδεμα (Βeton Arme )

7 Η επανάσταση λοιπόν του οπλισμένου σκυροδέματος δημιουργήθηκε με την ανακάλυψη αυτή της συνεργασίας του με το σίδερο οπλισμό. Η ισχυρή πρόσφυση του τσιμέντου με τον χάλυβα και οι μηχανικές ιδιότητες του σύνθετου σώματος (αντοχή σε θλιπτικές και εφελκύστηκες δυνάμεις) το έκαναν να αντικαταστήσει το ξύλο και τον χάλυβα από τις κατασκευές. Στην καθιέρωση του σκυροδέματος θα πρέπει να τονιστεί ότι συντείνει και η εκ βιομηχανοποίηση του. Το βιομηχανοποιημένο σκυρόδεμα ονομάζεται και έτοιμο σκυρόδεμα.

8 Με το υλικό αυτό υποδομήθηκε όλη η Ευρώπη μετά το Β παγκόσμιο πόλεμο και έδωσε απεριόριστες δυνατότητες για την κατασκευή έργων που στο παρελθόν ήταν αδιέξοδο. Με το οπλισμένο σκυρόδεμα η οπτική για το πώς μπορεί να είναι ένας αστικός χώρος αλλάζει, οι μεγάλοι, ανοιχτοί χώροι κερδίζουν έδαφος, ο μοντερνισμός χτυπάει την πόρτα της ιστορίας .

9 Η εφευρετικότητα δεν φέρνει πάντα την αποδοχή
Η εφευρετικότητα δεν φέρνει πάντα την αποδοχή. Το οπλισμένο σκυρόδεμα επιστρατεύθηκε για την υλοποίηση εκατοντάδων οικιστικών προγραμμάτων στα προάστια των μεγαλουπόλεων, οδηγώντας ολόκληρες αστικές περιοχές στην υποβάθμιση. Κατηγορήθηκε για την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου αλλά επέτρεψε όμως την απελευθέρωση του τρόπου κατασκευής του κτηρίου.

10 ΣΗΜΕΡΑ……. H τεράστια πρόοδος στην τεχνολογία μας επιτρέπει νέες, επαναστατικές εφαρμογές που ήδη δίνουν αποτελέσματα: Το οπλισμένο σκυρόδεμα νέας γενιάς μπορεί να είναι τόσο λεπτό και λείο που να γίνεται σχεδόν διάφανο. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και ο σταθμός τραίνων του Calatrava Στο Βέλγιο από γυαλί μέταλλο και σκυρόδεμα

11 ΣΗΜΕΡΑ……. Εμπνεόμενοι από τους αρχαίους Ρωμαίους και Αιγύπτιους, μηχανικοί του Drexel University ανέπτυξαν μια “πράσινη” ποικιλία του τσιμέντου Portland χρησιμοποιώντας ορισμένα όμοια υλικά και ακολουθώντας παραπλήσιες μεθόδους. Η εν λόγω μέθοδος παραγωγής συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 97% και στον περιορισμό του κόστους κατά 40% σε σύγκριση με την παραγωγή του συμβατικού τσιμέντου Πόρτλαντ. Ο τσιμέντο των ερευνητών του Drexel University είναι μια παραλλαγή αλκαλικώς ενεργοποιηµένου τσιμέντου το οποίο προέρχεται από τη μείξη ενός υποπροϊόντος (σκωρία µε ασβεστόλιθο) και δεν απαιτεί θέρμανση για την παραγωγή του. Το τσιμέντο αυτό αποτελείται σε ποσοστό 68% από μη πυρακτωμένο ασβεστόλιθο έναντι μόνο 5% στο συμβατικό Portland . Οι επιστήμονες θεωρούν πως η μέθοδος αυτή αποτελεί μια καλή λύση για την περιβαλλοντικά φιλική δόμηση στις χώρες που η ζήτηση για οικοδομές βρίσκεται σε άνοδο.

12 ΣΗΜΕΡΑ……. Έχουμε την δυνατότητα και μπορούμε να δημιουργήσουμε σωστά….


Κατέβασμα ppt "Σκυρόδεμα –Τσιμέντο 1824…εως σήμερα με λίγα λόγια"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google