Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΝΕΞΙΘΡΗΣΚΙΑ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΝΕΞΙΘΡΗΣΚΙΑ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΝΕΞΙΘΡΗΣΚΙΑ

2 ΟΡΙΣΜΟΣ Η θρησκευτική ελευθερία είναι ένα ατομικό δικαίωμα που θεμελιώνει την υποχρέωση της κρατικής εξουσίας να μην επεμβαίνει παρεμποδίζοντας ή επιβάλλοντας είτε τη διαμόρφωση είτε την εκδήλωση θρησκευτικών πεποιθήσεων.

3 ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ Ο όρος εισήχθη από τον Ευγένιο Βούλγαρη ως απόδοση του γαλλικού tolérance «θρησκευτική ανοχή». Σχηματίστηκε από τον μέλλοντα "ανέξομαι" του ρήματος ανέχομαι+θρήσκος. Η λέξη δεν είναι σύνθετο του απλού θρησκεία, αλλά (παρασύνθετο) παράγωγο σε -ία του ήδη συνθέτου ανεξίθρησκος (γι΄ αυτό γράφεται με ι και όχι με ει).

4 ΤΡΟΠΟΙ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
ΤΡΟΠΟΙ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ Με την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης, δηλαδή την ελευθερία του ανθρώπου: - Να πρεσβεύει όποια θρησκεία θέλει ή να είναι άθρησκος.  - Να εκδηλώνει ή να μην αποκαλύπτει τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις. - Να διαμορφώνει, να μεταβάλει ή να αποβάλει τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις. - Να μην υφίσταται καμιά συνέπεια για τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις. - Να ασκεί όλα τα ατομικά του δικαιώματα για να διαδίδει τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις. Mε την ελευθερία της λατρείας: Δηλαδή την ελευθερία του ανθρώπου να εξωτερικεύει τα θρησκευτικά του συναισθήματα και την πίστη του. Την ελευθερία να ασκεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα με συγκεκριμένες διαδικασίες και μορφές, συνήθως τελετουργικές. - Η λατρεία μπορεί να γίνεται ατομικά ή ομαδικά, δημόσια ή ιδιωτικά, σε ειδικούς χώρους ή στην ύπαιθρο.

5 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΕΝΝΟΙΑΣ «ΑΝΕΞΙΘΡΗΣΚΙΑ»
ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ: Η ανεξιθρησκία ως έννοια αυτή καθαυτή ήταν σεβαστή από τους αρχαίους Έλληνες. Ειδικότερα στην αρχαία Αθήνα υπήρχε βωμός αφιερωμένος στους άγνωστους θεούς «τοις αγνώστοις θεοίς» (μοναδική περίπτωση σ΄ όλο τον αρχαίο κόσμο), όπου μπορούσε να προσφέρει θυσία οποιοσδήποτε ξένος στους θεούς που πίστευε. Επίσης ο Μέγας Αλέξανδρος στις εκστρατείες του ακολουθώντας την αρχή της ανεξιθρησκίας σεβάστηκε τα ιερά των διαφόρων λαών και ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας του το όφειλε σ΄ αυτό.

6 ΣΤΑ ΡΩΜΑΪΚΑ - ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ:
Ο πρώτος νόμος που καθόριζε επίσημα την ανεξιθρησκία ήταν το Διάταγμα των Μεδιολάνων με το οποίο ο Μέγας Κωνσταντίνος σταμάτησε τους διωγμούς των Χριστιανών το 313 μ.Χ. Με το διάταγμα αυτό νομιμοποιήθηκε ο Χριστιανισμός ως «επιτρεπομένη θρησκεία».

7 ΑΠΟ ΤΟΝ 16ο ΑΙΩΝΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ:
Η θρησκευτική ελευθερία, η οποία θεωρείται ως ειδικότερη μορφή της ελευθερίας της γνώμης και της πνευματικής ελευθερίας, αποτελεί ένα από τα πρώτα ατομικά δικαιώματα που διεκδικήθηκαν ήδη από τον 16ο αιώνα στον ευρωπαϊκό χώρο.

8 Έτσι, μετά από παρέλευση δεκατεσσάρων ολόκληρων αιώνων η αρχή της ανεξιθρησκίας διατυπώθηκε στο άρθρο 10 της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη της γαλλικής επανάστασης του 1789, βάσει του οποίου (σε νεοελληνική μετάφραση): "Ουδείς επιτρέπεται να ενοχλείται για τις δοξασίες του, ούτε και γι' αυτές τις θρησκευτικές, υπό τον όρο όμως η εκδήλωση αυτών να μη διαταράσσει την υπό του νόμου καθιερωθείσα δημόσια τάξη".

9

10 Η ΑΝΕΞΙΘΡΗΣΚΙΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Το Σύνταγμα της Επιδαύρου το και το Σύνταγμα του Άστρους το 1823 αναγνώρισαν την ανεξιθρησκία. Στο ελληνικό Σύνταγμα σήμερα η θρησκευτική ελευθερία κατοχυρώνεται ως αντικειμενικός κανόνας δικαίου και ως ατομικό δικαίωμα.

11 Η ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΑΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΚΟΜΙΚΣ
Η ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΑΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΚΟΜΙΚΣ

12

13 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΚΑΙ ΑΝΟΧΗ


Κατέβασμα ppt "ΑΝΕΞΙΘΡΗΣΚΙΑ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google