Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ερευνητική Εργασία Α’ Λυκείου Α’ Τετράμηνο

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ερευνητική Εργασία Α’ Λυκείου Α’ Τετράμηνο"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ερευνητική Εργασία Α’ Λυκείου Α’ Τετράμηνο 2017-2018

2 Ομάδα : Βάϊος Καλογερόπουλος ,Νικήτας Δημόπουλος ,Ζωή Πετράκου

3 1.Βασικά στοιχεία της ταινίας

4 Τίτλος: Gattaca ( Ο τίτλος βασίζεται στα γράμματα G,A,T,C που αντιπροσωπεύουν την γουανίνη,την θυμίνη,την αδενίνη και την κυτοσίνη τις τέσσερις νουκλεοβάσεις του DNA)

5 Χρονολογία: 1997

6 Σκηνοθέτης:Andrew Niccole

7 Πρωταγωνιστής :Εthan Hawke,Umea Thurman και σε δευτερεύοντες ρόλους:Jude Law,Loren Dean,Ernest Borg nine,Gore Vidal,Alan Akin

8 Σεναριογράφος: Andrew Niccole

9 Βασικό Θέμα : H ταινία βασίζεται σε ανησυχίες σχετικά με τις τεχνολογίες αναπαραγωγής που διευκολύνουν την ευγονική και τις πιθανές συνέπειες τέτοιων τεχνολογικών εξελίξεων για την κοινωνία.Εξετάζει επίσης την ιδέα του πεπρωμένου και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί και διευθύνει τη ζωή. Οι χαρακτήρες στην Gattaca συνεχώς μάχονται τόσο με την κοινωνία όσο και με τον εαυτό τους για να βρούν την θέση τους στον κόσμο και ποιοί προορίζονται να είναι σύμφωνα με τα γονίδιά τους.

10 Βραβεία: Ο Andrew Niccol ήταν υποψήφιος το 1997 για το βραβείο Όσκαρ για την καλύτερη σκηνοθεσία της ταινίας και το βραβείο χρυσής σφαίρας και μπήκε αργότερα στο box office,αλλά έλαβε γενικά θετικές κριτικές και από τότε κέρδισε λατρεία.

11 2.Κρητικές για την ταινία

12 Ψυχρή και κομψή ταινία

13 Οι γονείς των παιδιών της κατασκευής κυβερνούν τη δυστοπία σε ένα κομψό θρίλερ SF γεμάτο με ανακυκλωμένες συσκευές σχεδίου.

14 Είναι πολύ σοβαρό για να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

15 Το Gattaca δεν λειτουργεί απλώς ως θρίλερ επιστημονικής φαντασίας, αλλά και ως προειδοποιητική ιστορία για τους κινδύνους που αφήνουν την επιστημονική ικανότητα να ξεπεράσει την ηθική και ως ηθική για το παραλογισμό της φανατισμό.

16 Μια από τις πρώτες ταινίες του Χόλιγουντ σχετικά με τις επιπτώσεις της γενετικής μηχανικής στην ανθρώπινη συμπεριφορά, το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Andrew Niccol είναι ένα έξυπνο και επίκαιρο sci-fi που, παρά ορισμένες παράλογες συγγραφικές σχέσεις, έχει συναισθηματικό ενδιαφέρον σχεδόν μέχρι το τέλος.

17 Βασική πλοκή Σ' ένα μακρινό μέλλον, όπου η γέννηση του κάθε ανθρώπου βασίζεται σ' ένα προμελετημένο συνδυασμό γονιδίων, ένας φυσιολογικός νεαρός, ο Βίνσεντ Φρίμαν, θεωρείται "ατελής" επειδή η σύλληψή του δεν έγινε στο εργαστήριο, αλλά ήταν αποτέλεσμα ενός έρωτα. Ο Βίνσεντ, ωστόσο, είναι αποφασισμένος να καταφέρει το ακατόρθωτο: να πετάξει στο Διάστημα. Αγοράζει, λοιπόν, μια "ταυτότητα" από έναν μεσίτη του DNA, αλλάζοντας έτσι θέση με τον γενετικά τέλειο αλλά παράλυτο Τζερόμ. Αλλάζοντας την εμφάνισή του και κρύβοντας όλες τις ατέλειές του, ο Βίνσεντ καταφέρνει να αναρριχηθεί στην ιεραρχία του Οργανισμού Γκάταγκα, ενώ παράλληλα συνδέεται ερωτικά με τη συνάδελφό του, Αϊρίν. Και ενώ φαίνεται ότι έχει πραγματοποιήσει το όνειρό του να πετάξει στο Διάστημα, η δολοφονία του διευθυντή του διαστημικού πρακτορείου και η επισταμένη έρευνα που ακολουθεί, απειλούν να ξεσκεπάσουν την "κάλπικη" ζωή του...

18 Βιοηθική Η ταινία βασίζεται στην εξωσωματική γονιμοποίηση καθώς και στην μετάλλαξη του DNA. Για την εξωσωματική γονιμοποίηση η γνώμη μας είναι ότι πρέπει να γίνεται όταν δεν είναι δυνατόν να γίνει φυσιολογικά η γονιμοποίηση μέσα στο σώμα της γυναίκας. Στην ταινία εκτός από εξωσωματική γονιμοποίηση όταν γεννιέται το παιδί παίρνουν δείγμα από το αίμα του και έτσι βρίσκουν τις πιθανότητες που έχει να εμφανίσει ασθένειες καθώς και την ηλικία που θα αποβιώσει. Αυτό είναι ηθικά σωστό μόνο αν οι γονείς έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας και θέλουν να ελέγχουν αν αυτά τα προβλήματα θα μεταφερθούν στα παιδιά τους, για να πράξουν αναλόγως. Επίσης στην ταινία αναφέρεται το προκαθορισμένο φύλο του μωρού. Το συγκεκριμένο είναι ηθικά λάθος γιατί δεν πρέπει να επιλέγουμε εμείς το φύλο του μωρού αλλά είναι μια διαδικασία που πρέπει να γίνεται φυσιολογικά. Τέλος η μετάλλαξη του DNA θεωρούμε ότι είναι λάθος ηθικά γιατί την θέση του Βίνσεντ θα μπορούσαν να πάνε σωματικά υγιείς άνθρωποι που θα ήταν και άξιοι παράλληλα. Βιοηθική Η ταινία βασίζεται στην εξωσωματική γονιμοποίηση καθώς και στην μετάλλαξη του DNA. Για την εξωσωματική γονιμοποίηση η γνώμη μας είναι ότι πρέπει να γίνεται όταν δεν είναι δυνατόν να γίνει φυσιολογικά η γονιμοποίηση μέσα στο σώμα της γυναίκας. Στην ταινία εκτός από εξωσωματική γονιμοποίηση όταν γεννιέται το παιδί παίρνουν δείγμα από το αίμα του και έτσι βρίσκουν τις πιθανότητες που έχει να εμφανίσει ασθένειες καθώς και την ηλικία που θα αποβιώσει. Αυτό είναι ηθικά σωστό μόνο αν οι γονείς έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας και θέλουν να ελέγχουν αν αυτά τα προβλήματα θα μεταφερθούν στα παιδιά τους, για να πράξουν αναλόγως. Επίσης στην ταινία αναφέρεται το προκαθορισμένο φύλο του μωρού. Το συγκεκριμένο είναι ηθικά λάθος γιατί δεν πρέπει να επιλέγουμε εμείς το φύλο του μωρού αλλά είναι μια διαδικασία που πρέπει να γίνεται φυσιολογικά. Τέλος η μετάλλαξη του DNA θεωρούμε ότι είναι λάθος ηθικά γιατί την θέση του Βίνσεντ θα μπορούσαν να πάνε σωματικά υγιείς άνθρωποι που θα ήταν και άξιοι παράλληλα.


Κατέβασμα ppt "Ερευνητική Εργασία Α’ Λυκείου Α’ Τετράμηνο"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google