Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (Καρδιά & Κυκλοφορικό)

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (Καρδιά & Κυκλοφορικό)"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (Καρδιά & Κυκλοφορικό)
ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (Καρδιά & Κυκλοφορικό)

2 Το καρδιαγγειακό σύστημα…
αποτελείται από την καρδιά και τα αγγεία (αρτηρίες, φλέβες και τριχοειδή αγγεία) μεταφέρει αίμα σε όλο το σώμα. Το αίμα μεταφέρει θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο σε όλους τους ιστούς και παίρνει άχρηστα προϊόντα (πχ. διοξείδιο του άνθρακα)

3 Αίμα πλούσιο σε οξυγόνο μεταφέρεται με τις αρτηρίες
Αίμα με το διοξείδιο του άνθρακα επιστρέφει στην καρδιά μέσα από τις φλέβες Η καρδιά το στέλνει στους πνεύμονες όπου το διοξείδιο ανταλλάσσεται με οξυγόνο

4 1. Φαντάσου την καρδιά σου σαν ένα «σπίτι». Μέσα στο σπίτι υπάρχουν 4 «δωμάτια», 2 λέγονται κόλποι και 2 κοιλίες. 4. Η καρδιά σου έχει το μέγεθος της γροθιάς σου! Στη διάρκεια της ζωής χτυπά πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια φορές! Σε μια μέρα περίπου φορές! 2. Η αριστερή πλευρά της καρδιάς χωρίζεται από τη δεξιά με ένα «τοίχο» που είναι μυς και λέγεται διάφραγμα. 3. Τα δωμάτια της κάθε πλευράς του σπιτιού επικοινωνούν με «πόρτες» που λέγονται βαλβίδες. Η καρδιά έχει 4 βαλβίδες.

5 Η καρδιά είναι ένας μυς που αντλεί αίμα σε όλο το σώμα.
Μπορείς να αισθανθείς τους χτύπους της δικής σου καρδιάς ή κάποιου άλλου σε διάφορα μέρη του σώματος όπως στον καρπό ή στο λαιμό Τοποθετείς τις άκρες των δακτύλων σου (δείκτη και μεσαίο) πάνω στον καρπό ή στην καρωτίδα, πιέζεις ελαφρά και αισθάνεσαι τα χτυπήματα. Αυτό ονομάζεται ψηλάφηση σφυγμού.

6 Πότε αυξάνονται οι χτύποι της καρδιάς;
Όταν ξεκουράζεσαι ή διαβάζεις ήσυχα, η καρδιά χτυπά περίπου 60 – 80 φορές/λεπτό. Πότε αυξάνονται οι χτύποι της καρδιάς; Αυξάνονται οι χτύποι χωρίς να κινούμαστε; Όταν γυμναζόμαστε (πχ. ποδήλατο, τρέξιμο, κολύμπι, σχοινάκι, αθλήματα κλπ.). Επειδή οι μύες χρειάζονται περισσότερη ενέργεια, η καρδιά μας χτυπά πιο γρήγορα για να στείλει οξυγόνο. Ο μεγαλύτερος αριθμός καρδιακών παλμών είναι 200-ηλικία. Ναι!!! Όταν τρομάζουμε ή όταν αγχωνόμαστε! Αυτό όμως κουράζει την καρδιά, ΔΕΝ τη γυμνάζει!

7 Για υγιή καρδιά…. … μακριά από το τσιγάρο!!!! … να γυμνάζεσαι τακτικά!!!! … να τρως σωστά!!!! …………………….

8 Μπορείς να σκεφτείς ασκήσεις που κάνουν καλό στην καρδιά;
Δραστηριότητα ή άθλημα που μου αρέσει: ………………………………………………………………………………………… Πώς η δραστηριότητα αυτή βοηθά την καρδιά; ………………………………………………………………………………………………………………………………………. Μπορείς να σκεφτείς ασκήσεις που κάνουν καλό στην καρδιά; ………………….. ………………….


Κατέβασμα ppt "ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (Καρδιά & Κυκλοφορικό)"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google