Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

MICRO: Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των πολύ μικρών επιχειρήσεων σε αγροτικές περιοχές Ενότητα No.2: Επιχειρηματικό Σχέδιο, Δεξιότητες Διαχείρισης και.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "MICRO: Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των πολύ μικρών επιχειρήσεων σε αγροτικές περιοχές Ενότητα No.2: Επιχειρηματικό Σχέδιο, Δεξιότητες Διαχείρισης και."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 MICRO: Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των πολύ μικρών επιχειρήσεων σε αγροτικές περιοχές
Ενότητα No.2: Επιχειρηματικό Σχέδιο, Δεξιότητες Διαχείρισης και σύνταξης προϋπολογισμού Επιμέλεια των φορέων του έργου: “Irish Rural Link – National University of Ireland Maynooth- CDI – EEO GROUP SA- IHF asbl – IDP - Internet Web Solutions SL”

2 Σύνταξη προϋπολογισμού
Γενική επισκόπηση Αριθμός διαφανειών 20 διαφάνειες στο σύνολο Διάρκεια παρουσίασης 15 λεπτά (μη συμπεριλαμβανομένης της ανάγνωσης του περιεχομένου των συνδέσμων που παρατίθενται στις διαφάνειες) Που αποσκοπεί η παρουσίαση Βλ. σκοπό ενότητας και αναμενόμενα μαθησιακά αποτελέσματα στις επόμενες διαφάνειες

3 Σύνταξη προϋπολογισμού
Σκοπός ενότητας Στην παρούσα ενότητα θα γίνει παρουσίαση του περιεχομένου του οικονομικού πλάνου ενός ακέραιου επιχειρηματικού σχεδίου, με έμφαση στην πιο ουσιώδη ενότητά του, τον προϋπολογισμό

4 Σύνταξη προϋπολογισμού
Αναμενόμενα μαθησιακά αποτελέσματα Στο τέλος της παρούσας ενότητας θα έχετε τη δυνατότητα να: Συντάξετε βασικούς προϋπολογισμούς Γνωρίσετε πώς να διαβάσετε και να αξιοποιήσετε έναν προϋπολογισμό Γνωρίσετε πώς να συντάξετε έναν προϋπολογισμό και μία ταμειακή ροή (cash flow)

5 Σύνταξη προϋπολογισμού
Το οικονομικό πλάνο ενός επιχειρηματικού σχεδίου (1/4) Το οικονομικό πλάνο αποτελεί ένα από τα βασικότερα μέρη ενός επιχειρηματικού σχεδίου. Κάθε μικρή επιχείρηση οφείλει να έχει ένα επιχειρηματικό σχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει ένα αναλυτικό οικονομικό πλάνο.

6 Σύνταξη προϋπολογισμού
Το οικονομικό πλάνο ενός επιχειρηματικού σχεδίου (2/4) Το οικονομικό πλάνο εμπεριέχει τα ακόλουθα: Κατάσταση εσόδων, Ισολογισμό, Ταμειακή ροή και προϋπολογισμό. Όλα τα παραπάνω αποτελούν ουσιώδης πληροφορία προς παρακολούθηση από τα διευθυντικά στελέχη της επιχείρησης.

7 Σύνταξη προϋπολογισμού
Το οικονομικό πλάνο ενός επιχειρηματικού σχεδίου (3/4) Ο ισολογισμός αφορά την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης μία δεδομένη χρονική στιγμή.

8 Σύνταξη προϋπολογισμού
Το οικονομικό πλάνο ενός επιχειρηματικού σχεδίου (4/4) Η κατάσταση εσόδων περιλαμβάνει πληροφόρηση σχετικά με το σύνολο των εσόδων και των εξόδων της επιχείρησης. Συνήθως η πληροφόρηση αυτή αναφέρεται σε χρονική περίοδο λειτουργίας της επιχείρησης διάρκειας ενός έτους. Η κατάσταση εσόδων αποκαλείται αλλιώς ως τα κέρδη και οι ζημίες της επιχείρησης.

9 Σύνταξη προϋπολογισμού
Προϋπολογισμός (1/2) Ο προϋπολογισμός αποτελεί ένα από τα πιο ουσιώδη μέρη ενός επιχειρηματικού σχεδίου. Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει όλα τα είδη της επιχείρησης. Αυτό συνεπάγεται ότι στον προϋπολογισμό αποτυπώνονται οι δαπάνες όλων των ειδών αυτών.

10 Σύνταξη προϋπολογισμού
Προϋπολογισμός (2/2) Ο προϋπολογισμός παρέχει πληροφόρηση σχετικά με όλες τις δαπάνες της επιχείρησης κατά τη χρονική περίοδο στην οποία αναφέρεται το επιχειρηματικό σχέδιο.

11 Σύνταξη προϋπολογισμού
Τεχνική σύνταξης Προϋπολογισμού (1/5) Βήμα 1: Η τεχνική σύνταξης ενός προϋπολογισμού περιλαμβάνει την πρόβλεψη όλων των ειδών της επιχείρησης. Αυτό συνεπάγεται ότι όλα τα είδη, από το μεγαλύτερο έως το μικρότερο πρέπει να συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό.

12 Σύνταξη προϋπολογισμού
Τεχνική σύνταξης Προϋπολογισμού (2/5) Βήμα 2 : Κατόπιν της πρόβλεψης τους, τα είδη αυτά πρέπει να κατηγοριοποιηθούν σε ενότητες/ τομείς, ανάλογα με το επίπεδο της δαπάνης.

13 Σύνταξη προϋπολογισμού
Τεχνική σύνταξης Προϋπολογισμού (3/5) Βήμα 3: Το επόμενο βήμα είναι η πρόβλεψη του μοναδιαίου κόστους κάθε είδους. Αυτό προϋποθέτει τη συλλογή πληροφόρησης για την κοστολόγησή του από διάφορες πηγές. Μπορεί επίσης να ληφθούν υπόψη δεδομένα κοστολόγησης προηγούμενων ετών.

14 Σύνταξη προϋπολογισμού
Τεχνική σύνταξης Προϋπολογισμού (4/5) Βήμα 4: Κατόπιν της συλλογής δεδομένων για την κοστολόγηση των επιμέρους ειδών, οι δαπάνες πρέπει να κατηγοριοποιούνται ανάλογα με την περίοδο εφαρμογής ή την περίοδο προμήθειας των ειδών. Αυτό θα πληροφορεί το manager σε ποια περίοδο λειτουργίας θα προκύψουν τα έξοδα της εταιρείας, ώστε να έχουν αρκετά κεφάλαια για την υλοποίησή τους.

15 Σύνταξη προϋπολογισμού
Τεχνική σύνταξης Προϋπολογισμού (5/5) Αυτός είναι ο κύριος στόχος της σύνταξης ενός προϋπολογισμού; Η πρόβλεψη της ύπαρξης διαθέσιμων πόρων όταν αυτοί χρειάζονται. Εάν οι managers είναι σε θέση να ελέγχουν την επιχείρηση σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο, θα είναι σε ετοιμότητα για κάθε περίσταση και θα είναι σε θέση να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες όταν αυτό απαιτείται.

16 Σύνταξη προϋπολογισμού
Ταμειακή Ροή (1/4) Ο πίνακας ταμειακών ροών περιλαμβάνει όλες τις λεπτομέρειες γύρω από τον προϋπολογισμό και τα έσοδα της εταιρίας. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για μια περίληψη της χρηματοροής εντός και εκτός της εταιρείας.

17 Σύνταξη προϋπολογισμού
Ταμειακή Ροή (2/4) Μέσω του πίνακα ταμειακής ροής, οι managers μπορούν να λάβουν μια πληρέστερη εικόνα για την οικονομική κατάσταση της εταιρίας. Ο πίνακας ταμειακών ροών μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως εργαλείο πρόβλεψης και κατ΄ επέκτασιν προετοιμασίας για πιθανές καταστάσεις.

18 Σύνταξη προϋπολογισμού
Ταμειακή Ροή (3/4) Η ταμειακή ροή της επιχείρησης δίνει επίσης πληροφόρηση για την εποχικότητα της επιχείρησης και για το πότε αναμένεται να έχει περισσότερα έσοδα και πότε περισσότερες δαπάνες.

19 Σύνταξη προϋπολογισμού
Ταμειακή Ροή (4/4) Η ταμειακή ροή μπορεί επίσης να περιλαμβάνει δόσεις από δάνεια ή άλλα έξοδα που διαφέρουν από την τρέχουσα καθημερινότητα της εταιρείας. Αυτό μπορεί να έχει καθοριστική σημασία για μια επιχείρηση με υψηλότερη εποχικότητα, επειδή μπορεί να ζητήσει από τις τράπεζες να διαφοροποιούν τις δόσεις ανάλογα με την εποχικότητα εργασιών της.

20 Ευχαριστoύμε για την προσοχή σας
Τέλος ενότητας Ευχαριστoύμε για την προσοχή σας


Κατέβασμα ppt "MICRO: Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των πολύ μικρών επιχειρήσεων σε αγροτικές περιοχές Ενότητα No.2: Επιχειρηματικό Σχέδιο, Δεξιότητες Διαχείρισης και."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google