Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κλειούσης Ε. Ελευθέριος

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κλειούσης Ε. Ελευθέριος"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κλειούσης Ε. Ελευθέριος
ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ Διδάσκων: Κλειούσης Ε. Ελευθέριος

2 Η ευμεταβλητότητα του οικονομικού περιβάλλοντος αντικατοπτρίζεται στο επιχειρηματικό σχέδιο.
Για παράδειγμα: Οικονομική αστάθεια Μεταβολές της τιμής του πετρελαίου Διακύμανση των ισοτιμιών των νομισμάτων Πολεμικές συγκρούσεις Ισχυρές κρίσεις σε Η.Π.Α. και Ε.Ε. κ.ά.

3 Η πρόβλεψη και η μέτρηση του κινδύνου είναι δύσκολη υπόθεση.
Η εξάλειψη του κινδύνου είναι ΑΔΥΝΑΤΗ. Η ελαχιστοποίηση του κινδύνου είναι ΠΙΘΑΝΗ.

4 ΤΑ 5 Ms ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ Man (ανθρώπινος παράγοντας)
Το ανθρώπινο δυναμικό θα πρέπει να είναι άρτια εκπαιδευμένο, ικανό και ποιοτικό. Media (φυσικό και επιχειρησιακό περιβάλλον) Η γνώση του περιβάλλοντος της επιχείρησης θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη. Machine (τεχνολογικός εξοπλισμός) Τεχνολογικός εξοπλισμός ικανός να παράγει ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα. Management (διαχείριση-διοίκηση) Αποτελεσματικό management Mission (αποστολή) Η αλληλεπίδραση των τεσσάρων προαναφερθέντων παραγόντων οδηγεί στην επιτυχή ολοκλήρωση της αποστολής.

5 Ο επιχειρηματικός κίνδυνος διακρίνεται σε:
ΕΙΔΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ Ο επιχειρηματικός κίνδυνος διακρίνεται σε: ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ Υφίσταται στο εσωτερικό της επιχείρησης και προκαλείται από αδυναμία εφαρμογής συγκεκριμένης στρατηγικής. ΚΛΑΔΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ Οφείλεται σε αλλαγές στο εξωτερικό περιβάλλον, λόγω εισόδου νέων ανταγωνιστών. ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ Οφείλεται σε αδυναμία της επιχείρησης να εκπληρώσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις (βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες) ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ Οφείλεται στην αναποτελεσματικότητα των κυβερνήσεων και στη δράση διάφορων ομάδων πίεσης.

6 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ Η αξιολόγηση του κινδύνου χρησιμοποιείται για την λήψη αποφάσεων, ώστε να αποφευχθούν, όσο αυτό είναι δυνατό, οι αρνητικές επιπτώσεις.

7 ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ
Το ανθρώπινο δυναμικό της επιχείρησης οφείλει να είναι ενημερωμένο για τους τρόπους αντιμετώπισης και διαχείρισης των κινδύνων. Στο επιχειρηματικό σχέδιο προβλέπονται συγκεκριμένες ενέργειες για: ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥΣ ΜΑΝΑΤΖΕΡ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

8 ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΡΕΠΕΙ:
Να ενημερώνεται για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η επιχείρηση. Να γνωρίζει τις πιθανές επιπτώσεις στην αξία των μετοχών. Να διασφαλίζει την ενημέρωση όλων των μελών της επιχείρησης. Να γνωρίζει τους τρόπους που οι managers θα αντιμετωπίσουν μια κρίση. Να είναι πεπεισμένο ότι η διεργασία διαχείρισης κινδύνου λειτουργεί αποτελεσματικά. Να συντάσσει μια ξεκάθαρη πολιτική διαχείρισης των κινδύνων.

9 ΟΙ ΜΑΝΑΤΖΕΡΣ ΠΡΕΠΕΙ: Να γνωρίζουν τους κινδύνους και τις επιπτώσεις.
Να χρησιμοποιούν δείκτες για την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων της επιχείρησης. Να χρησιμοποιούν ευέλικτα συστήματα διοίκησης Να αναφέρονται συχνά στον πρόεδρο του ΔΣ για κάθε νέο κίνδυνο.

10 ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΡΕΠΕΙ:
Να κατανοούν την υπευθυνότητα τους απέναντι στους κινδύνους. Να πιστεύουν στις δυνατότητες για άμεση ανταπόκριση στον επερχόμενο κίνδυνο.

11 ΒΗΜΑΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΩΝ
1ο ΒΗΜΑ: Αναγνώριση των κινδύνων μέσω SWOT και PEST ανάλυσης. 2ο ΒΗΜΑ: Εκτίμηση των πιθανοτήτων επαλήθευσης των δυσμενών σεναρίων. 3ο ΒΗΜΑ: Εκτίμηση για το χρόνο και την κλιμάκωση εμφάνισης των επιπτώσεων του κινδύνου στην επιχείρηση. 4ο ΒΗΜΑ: Υπολογισμός των επιπτώσεων, ποσοτικών και ποιοτικών. 5ο ΒΗΜΑ: Παράθεση του σχεδίου διαχείρισης των κινδύνων που περιλαμβάνει: Τη διαδικασία πρόληψης, αναγνώρισης κλπ του κινδύνου. Τις επιλογές διασποράς του κινδύνου. Τη στρατηγική και το σχέδιο διαχείρισης της κρίσης. Το σχέδιο ανασυγκρότησης.

12 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Η επιτυχής διαχείριση του κινδύνου απαιτεί συνδυασμό ευέλικτων διοικητικών συστημάτων και σύγχρονων τεχνολογιών με την υποστήριξη εφαρμοσμένων μαθηματικών μοντέλων που συνδέουν τα συγκριμένα μοντέλα με τις πραγματικές καταστάσεις. Επίσης απαιτεί έμπειρα, εκπαιδευμένα και ικανά στελέχη.

13 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "Κλειούσης Ε. Ελευθέριος"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google