Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κλειούσης Ε. Ελευθέριος

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κλειούσης Ε. Ελευθέριος"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κλειούσης Ε. Ελευθέριος
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Διδάσκων: Κλειούσης Ε. Ελευθέριος

2 ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ
Η ορθολογική διαχείριση των λειτουργιών της επιχείρησης. Μέσω του λειτουργικού σχεδίου οι εισροές της επιχείρησης (πρώτες ύλες, κεφάλαιο, ανθρώπινο δυναμικό, εκπαίδευση, εξοπλισμός, εγκαταστάσεις κ.ά) μετασχηματίζονται σε εκροές.

3 ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ
Τα στελέχη που εκπονούν το λειτουργικό σχέδιο χρησιμοποιούν τεχνικές προγραμματισμού των εργασιών της επιχείρησης. Οι πιο δημοφιλείς τεχνικές προγραμματισμού είναι οι: Η τεχνική Gantt Chart (Διάγραμμα Gantt) Η τεχνική CPM (Critical Path Method- Μέθοδος της κρίσιμης διαδρομής) Η μέθοδος PERT (Program Evaluation and Review Technique- Τεχνική αξιολόγησης και επανεξέτασης του Προγράμματος).

4 Παρουσιάζεται χρονολογικά η ροή των διαδικασιών.
Η ΤΕΧΝΙΚΗ GANTT CHART (ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ GANTT) Παρουσιάζεται χρονολογικά η ροή των διαδικασιών. Οι εργασίες εμφανίζονται στον ένα άξονα και η χρονική τους σειρά στον άλλο.

5 (CRITICAL PATH METHOD) (ΜΕΘΟΔΟΣ ΚΡΙΣΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ)
Η ΤΕΧΝΙΚΗ CPM (CRITICAL PATH METHOD) (ΜΕΘΟΔΟΣ ΚΡΙΣΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ) Είναι πιο εξειδικευμένη μέθοδος με την οποία αντιμετωπίζονται πολύπλοκα σχήματα παραγωγής που απαιτούν συντονισμό πολλών εργασιών.

6 Ανάλυση του συστήματος στις επιμέρους δραστηριότητες που το συνθέτουν.
Η ΜΕΘΟΔΟΣ PERT (PROGRAM EVALUATION AND REVIEW TECHNIQUE) (ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ) Η ανάπτυξη και ο σχεδιασμός της τεχνικής PERT ακολουθεί τρεις συγκεκριμένες φάσεις: Ανάλυση του συστήματος στις επιμέρους δραστηριότητες που το συνθέτουν. Χρονική αλληλουχία των επιμέρους δραστηριοτήτων σε σχέση με τη μέθοδο της εκτέλεσής τους. Σχεδιασμός του δικτυώματος.

7 ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ/ LOGISTICS
Το «logistics management είναι η λειτουργία της επιχείρησης που ασχολείται με το σχεδιασμό, τον έλεγχο, και την εκτέλεση της ροής των προϊόντων που ξεκινά από τους προμηθευτές, περνά από την παραγωγή και την επιχείρηση και καταλήγει στους τελικούς καταναλωτές /πελάτες». Οι λειτουργίες του logistics στις οποίες πρέπει να δοθεί έμφαση κατά τη συγγραφή του λειτουργικού σχεδίου: Η αγορά των πρώτων υλών. Η μεταφορά τους. Η αποθήκευσή τους. Τα αποθέματα των τελικών προϊόντων. Η διανομή τους.

8 Η EOQ έχει ισχύ στην περίπτωση που η ζήτηση είναι σταθερή.
Στο λειτουργικό σχέδιο επιλέγεται η στρατηγική που οδηγεί στην εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης με το χαμηλότερο κόστος αποθεμάτων. Οι κυριότερες είναι: Just – in – Time (JIT): Δεν υπάρχει υπερβολικός αριθμός αποθεμάτων στην επιχείρηση, παρά μόνο όσα είναι απαραίτητα. Η τεχνική αυτή απαιτεί τους προμηθευτές πλησίον των εγκαταστάσεων της επιχείρησης. Προγραμματισμός των Απαιτούμενων Υλικών (Material Requirements Planning-MRP): Προσδιορίζεται ο αριθμός των υλικών, των πρώτων υλών και των ημερών που απαιτούνται για την παραγωγή ενός τελικού προϊόντος. Είναι χρήσιμο για επιχειρήσεις που παράγουν μεγάλη γκάμα προϊόντων. Ποσότητα οικονομικής παραγγελίας-EOQ: Βοηθά στον προσδιορισμό της άριστης ποσότητας των αποθεμάτων με σκοπό την ελαχιστοποίηση του χρόνου αποθήκευσης των πρώτων υλών και των τελικών προϊόντων. Δίνεται από τον τύπο: Q’ = Η άριστη ποσότητα παραγγελίας R= η ετήσια ζήτηση Q= Το κόστος παραγγελίας C= Το κόστος διατήρησης μιας μονάδας αποθέματος ανά συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Η EOQ έχει ισχύ στην περίπτωση που η ζήτηση είναι σταθερή.

9 ΟΛΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ Οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες στην παγκόσμια οικονομία επέβαλαν την προσαρμογή των επιχειρήσεων, ώστε να εξασφαλίζουν την ποιότητα των προϊόντων τους. Ο Garvin αναφέρεται στις 8 διαστάσεις της ποιότητας: Η λειτουργικότητα του προϊόντος. Η ικανοποίηση που προσφέρει στον καταναλωτή. Η αξιοπιστία του. Η υιοθέτηση υψηλών προτύπων κατασκευής. Η διάρκεια ζωής. Η ευκολία επισκευής. Η αισθητική. Η φήμη της εταιρίας.

10 ΜΕ ΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΥΞΗΣΩ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ, ΕΝΏ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΝΑ ΑΥΞΗΣΩ ΚΑΙ ΤΑ ΕΣΟΔΑ;
Κέρδη που προέρχονται από την έμφαση στις ανάγκες της αγοράς. Τα κέρδη αυξάνουν διότι η ποιότητα προσδίδει μια νέα εικόνα στο προϊόν. Κέρδη που προέρχονται από τη μείωση του κόστους, μέσω της ελαχιστοποίησης των ελαττωματικών προϊόντων. Συνεχής βελτίωση της ποιότητας Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της επιχείρησης Μείωση των ελαττωματικών προϊόντων Υψηλότερη τιμή Αύξηση του μεριδίου της αγοράς Μείωση του λειτουργικού κόστους Των κερδών Των εσόδων Μείωση του κόστους Έμφαση στις ανάγκες της αγοράς

11 ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ
Η έλλειψη ποιότητας προκαλεί διορθωτικό κόστος, ενώ η εξασφάλιση της είναι αποτέλεσμα του προληπτικού κόστους. Το διορθωτικό κόστος διακρίνεται σε : Κόστος εσωτερικής αποτυχίας: δεν έχει βγει από την επιχείρηση και δεν έχουν φθάσει στον καταναλωτή, άρα δεν υπάρχουν οδυνηρές συνέπειες. Κόστος εξωτερικής αποτυχίας: έχει βγει από την επιχείρηση και έχει φθάσει στον καταναλωτή, άρα υπάρχουν οδυνηρές συνέπειες. Κόστος ποιότητας διορθωτικό κόστος προληπτικού κόστους Κόστος εξωτερικής αποτυχίας εσωτερικής αποτυχίας Το προληπτικό κόστος: προστατεύει τη παραγωγή, ελαχιστοποιεί τα ελαττωματικά προϊόντα, μειώνει το κόστος που προέρχεται από άστοχες ενέργειες και κρατά το κύρος της εταιρίας.

12 ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
Πρόκειται για ποσοτικές τεχνικές και βοηθούν στον εντοπισμό παρεκκλίσεων από το αρχικό σχέδιο. Βοηθούν: Στη βελτίωση της ποιότητας των παραγομένων προϊόντων. Στην αύξηση της παραγωγικότητας, της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας. Στη μείωση των χρονικών υστερήσεων. Στην ελαχιστοποίηση των ελαττωματικών προϊόντων Στη βελτίωση της θέσης της επιχείρησης στην αγορά. Στον εκσυγχρονισμό και αριστοποίηση των διαδικασιών.

13 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "Κλειούσης Ε. Ελευθέριος"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google