Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΜΟΥΣΕΙΑΚΩΝ ΧΩΡΩΝ-ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΜΟΥΣΕΙΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΜΟΥΣΕΙΑΚΩΝ ΧΩΡΩΝ-ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΜΟΥΣΕΙΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΜΟΥΣΕΙΑΚΩΝ ΧΩΡΩΝ-ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΜΟΥΣΕΙΑ
ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ-ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ-ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΜΟΥΣΕΙΑΚΩΝ ΧΩΡΩΝ-ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΡΜΙΤΑΖ (HERMITAZ MUSEUM) Κωνσταντίνα Τριανταφυλλίδου

2 ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΡΜΙΤΑΖ:Αξιολόγηση
Α’ ΜΕΡΟΣ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΡΜΙΤΑΖ:Αξιολόγηση

3 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Το Μουσείο Ερμιτάζ βρίσκεται στη Ρωσία, συγκεκριμένα στην Αγιά Πετρούπολη, στην Πλατεία Dvortsovaya. Φιλοξενείται σε ένα συγκρότημα έξι κτιρίων, τα παλαιά Χειμερινά Ανάκτορα, στις όχθες του ποταμού Νέβα. Μπορεί κανείς να το επισκεφτεί εφόσον βρίσκεται ήδη στην πόλη είτε οδικώς είτε μέσω τρόλεϊ, λεωφορείου και του σταθμού του μετρό Admiralteyskaya, ο οποίος έχει γραμμές για να παρέχει πρόσβαση τόσο στο Μουσείο Ερμιτάζ όσο και σε άλλα αξιόλογα μουσεία. Το Ερμιτάζ ιδρύθηκε ουσιαστικά από την Μεγάλη Αικατερίνη το 1764, επί σχεδίων του Γάλλου αρχιτέκτονα Βαλλέν ντε λα Μοντ όταν απέκτησε μαζικά 200 έργα ζωγραφικής. Είναι το μεγαλύτερο κι ένα από τα παλαιότερα μουσεία στον κόσμο, καθώς είναι ανοιχτό για το κοινό από το 1852. Δεν εντάσσεται σε κάποια συγκεκριμένη ντόπια παράδοση καθώς φιλοξενεί έργα από όλο τον κόσμο, διαφόρων ειδών. Επίσημη ονομασία Ομοσπονδιακό Πολιτιστικό Ίδρυμα «Το Ερμιτάζ». Η λέξη ερμιτάζ (hermitage) που είναι γαλλική, εκ παραφθοράς της ελληνικής λέξης ερημητήριο. Με τον όρο αυτό αποκαλούσαν οι Γάλλοι οποιαδήποτε εξοχική ή απόκεντρη κατοικία κυρίως για μονήρη ανάπαυση ή αναψυχή. Αν και στο παρελθόν αποτελούσε ανάκτορο με τα χρόνια πέρασε στην ιδιοκτησία του ομοσπονδιακού κράτους.

4 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ (συνέχεια)
Μετά το θάνατο της Αικατερίνης Β' της Ρωσίας, τα χειμερινά ανάκτορα εγκαταλείφθηκαν ως αυτοκρατορική κατοικία από τον διάδοχο της, Πέτρο Α', ο οποίος δεν στήριξε την ενίσχυση του μουσείου, εμπλουτίζοντας τη συλλογή του μόνο με δύο νέους πίνακες. Αντιθέτως, οι διάδοχοί του, έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στο Ερμιτάζ και τα επόμενα χρόνια, επί αυτοκρατορίας του Αλεξάνδρου Α' και του Νικολάου Α' η συλλογή έργων του εμπλουτίστηκε σημαντικά με νέα έργα τέχνης, καλύπτοντας ακόμα και περιόδους της αρχαιότητας. Προκειμένου να στεγαστούν κατάλληλα, ο Νικόλαος Α' παρήγγειλε στον Γερμανό αρχιτέκτονα Λέο φον Κλέντσε, που είχε χαράξει το σχέδιο της Αθήνας ως νέας πρωτεύουσας), την κατασκευή ενός νέου κτιρίου (Νέο Ερμιτάζ), το οποίο εγκαινιάστηκε τελικά στις 5 Φεβρουαρίου του 1852 και αποτέλεσε το πρώτο μουσείο της Ρωσίας, ανοιχτό σε επισκέπτες. Δυστυχώς στη περίοδο της Ρωσικής επανάστασης, το αυτοκρατορικό Ερμιτάζ υπέστη μεγάλη καταστροφή αν και κηρύχθηκε δημόσιο μουσείο, ενώ μετά το τέλος της, φιλοξένησε το Μουσείο της Οκτωβριανής Επανάστασης στα Χειμερινά Ανάκτορα, το οποίο έκλεισε στα μέσα της δεκαετίας του Τα τελευταία χρόνια, από το 1990 το Ερμιτάζ απέκτησε τη παλιά του αίγλη ακολουθώντας μια μητροπολιτική πολιτιστική ανάπτυξη υιοθετώντας μία σειρά από πρωτοβουλίες συνεργασιών και φιλόδοξων πολιτιστικών προγραμμάτων. Η Διεύθυνση του μουσείου από το έτος ίδρυσης του έχει αλλάξει πολλά χέρια με τελευταία αυτά του Mikhail Piotrovsky, ο οπόιος κατέχει τη θέση από το 1990 εως σήμερα.

5 Το συγκρότημα Μουσείο Ερμιτάζ

6 ΚΤΙΡΙΟ-ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ Αρχικά, το μόνο κτίριο που στέγαζε τη συλλογή ήταν το «Μικρό Ερμιτάζ». Σήμερα, το Μουσείο Ερμιτάζ περιλαμβάνει πολλά κτίρια στο Palace Embankment και τις γειτονιές της.Εκτός από το Μικρό Ερμιτάζ, το μουσείο περιλαμβάνει πλέον και το «Παλαιό Ερμιτάζ» (ονομάζεται επίσης «Μεγάλο Ερμιτάζ»), το «Nέο Ερμιτάζ», το « Θέατρο Ερμιτάζ », και «Winter Palace» (Χειμερινά Ανάκτορα) την πρώην κύρια κατοικία των Ρώσων τσάρων.  Η συνολική κάλυψη του μουσειόυ σε m2 είναι , εκ των οποίων 6.500m2 είναι εγκαταστάσεις εκθέσεων. Υπάρχουν 3 όροφοι (ισόγειο, 1ος και 2ος ) εκ των οποίων πολλές αίθουσες φιλοξενούν διάφορες συλλογές. Στο υπόγειο του Winter Palace υπάρχει ειδικός εξοπλισμός με 16 κέντρα θέρμανσης που χρησιμεύουν και για τον εξαερισμό. Ο έλεγχος του κλίματος του μουσείου παρακολουθεί ταυτόχρονα τη θερμοκρασία, την υγρασία και το φώς. Χώροι υγιεινής και ξεχωριστοί ειδικοί για ΑμεΑ στον 1ο όροφο από τις σκάλες. Από την κύρια είσοδο υπάρχουν ράμπες πρόσβασης και ανελκυστήρες για αναπηρικά καροτσάκια τα οποία μπορούν να τα δανειστούν δωρεάν. Οι κωφοί και βαρήκοοι επισκέπτες μπορούν να χρησιμοποιούν multi-media προγράμματα.

7 ΚΤΙΡΙΟ-ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ (συνέχεια)
ΚΤΙΡΙΟ-ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ (συνέχεια) Εργαστήρι επιστημονικής αποκατάστασης και συντήρησης, το οποίο κάθε χρόνο επετειακά ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό. Αίθουσες ηλεκτρονικών υπολογιστών και κιόσκια με οπτικοακουστικά μέσα και για ΑμεΑ. Σύστημα βιντεοεπιτήρησης, Ελέγχου Πρόσβασης και Πυρασφάλειας. Προηγμένο σύστημα συναγερμού. Hermitage Restaurant που έχει δέκα δωμάτια, το καθένα σχεδιασμένο στο δικό του στυλ, καλύπτει τ.μ. Διασυνδέονται με μια γκαλερί που προορίζονται για εκθέσεις σύγχρονης τέχνης. Τους καλοκαιρινούς μήνες λειτουργεί ακόμα μια αίθουσα στην υπαίθρια πλατεία των Ανακτόρων. Internet cafe Κατάστημα στην Rastrelli Gallery πωλεί είδη σουβενίρ και καταλαμβάνει δύο αίθουσες. Κιόσκι στο Knights 'Hall, κιόσκια βιβλίων και πάγκοι με διάφορα σουβενίρς στη διοικητική είσοδο.

8 Πλατεία των Ανακτόρων Η νοτιοδυτική γωνιά του Winter Palace Η δυτική πρόσοψη του Winter Palace Η βορειοδυτική γωνιά του Winter Palace Η Βόρεια πρόσοψη του Winter Palace Η κεντρική αυλή του Winter Palace

9 ΣΥΛΛΟΓΕΣ Το μουσείο διαθέτει περίπου εκθέματα μεταξύ των οποίων ανήκουν στην προϊστορική τέχνη, την αρχαιότητα, δυτική ευρωπαϊκή τέχνη, ανατολική τέχνη και ρωσικής κουλτούρας. Εδώ φυλάσσονται τα διακεκριμένα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς  "Ο θάνατος του Άδωνη" G.Mazzuoli, "Ο Έρως και η Ψυχή" του Α.Canova, "Madonna Litta" του Leonardo Da Vinci και πολλά άλλα. 4.000 έργα ζωγραφικής, βιβλία, πολύτιμους λίθους, σχέδια και νομίσματα και μετάλλια. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει digital συλλογή που μπορεί κανείς να επισκεφτεί στην επίσημη ιστοσελίδα του στο διαδίκτυο.

10 ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΚΘΕΣΗΣ Ο εκθεσιακός χώρος βρίσκεται σε αρκετά δωμάτια του Winter Palace και στους 3 ορόφους με ειδική διαμόρφωση. Ειδικοί συνεργάτες για το στήσιμο της μόνιμης έκθεσης, καθώς και των περιοδικών. Συμμετοχή μουσειολόγων και αρχιτεκτόνων. Οι χώροι φωτίζονται με τεχνητό φώς. Κατάλληλη σήμανση και προθήκες για τα εκθεσιακά αντικείμενα. Άλλα εκθετικά μέσα (βάθρα, κόγχες, αναρτήσεις κ.λπ) Λεζάντες δίπλα από κάθε έκθεμα τόσο στην ρωσική όσο στην αγγλική γλώσσα. Είναι χωρισμένα σε διάφορα δωμάτια ανα περιόδους και ανα προέλευση. Παρουσιάζουν μια συνοχή. Υπάρχουν σε κάθε αίθουσα σε περίοπτη θέση τα πιο σπουδαία και σημαντικά εκθέματα.

11 ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΚΘΕΣΗΣ (συνέχεια)
Ελεγχόμενες μικροκλιματικές συνθήκες. Μουσειολογική διαδρομή. Συνοπτικές πινακίδες που δεν κουράζουν τον επισκέπτη. Ευανάγνωστα και μεγάλα γράμματα, κατατοπιστικά. Συγκεκριμένη διαδρομή για τους επισκέπτες, καθώς τα εκθέματα βρίσκονται σε δωμάτια οπότε χωρίζονται με διαφόρων ειδών πόρτες. Πέρα από την μόνιμη έκθεση, το μουσείο κάνει και περιοδικές εκθέσεις. (οι πιο πρόσφατες και τρέχουσες π.χ Markus Lüpertz: Σύμβολα και Μεταμορφώσεις 26, Μαρτίου του η Μαΐου 2014 και British Silver of the Victorian Age 8 Δεκ Μαΐου του 2014) Επίσης, κάθε χρόνο οργανώνονται εκθέσεις του αρχειακού τους υλικού. ( εκθέσεις κατά μέσο όρο το χρόνο)

12 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ
Παρουσία προσωπικού φύλαξης. Ενημερωτικός οδηγός και φυλλάδια που ενημερώνει το κοινό για τις συλλογές του μουσείου, καθώς και για τις επόμενες δραστηριότητες του. Έχουν γίνει κατά καιρούς συνέδρια, ημερίδες και άλλες συναφείς εκδηλώσεις πολιτισμικού χαρακτήρα σε ειδικές αίθουσες τελετών του μουσείου. Η Εθελοντική Υπηρεσία Hermitage προσφέρει όλους εκείνους που ενδιαφέρονται με μια μοναδική ευκαιρία να συμμετέχουν οι ίδιοι στην εκτέλεση αυτού του παγκοσμίου φήμης μουσείου. Το πρόγραμμα βοηθά όχι μόνο το Ερμιτάζ με εξωτερικές και εσωτερικές δραστηριότητες, αλλά και χρησιμεύει ως μια άτυπη σχέση μεταξύ του προσωπικού του μουσείου και του κοινό, φέρνοντας τις ειδικές γνώσεις των εμπειρογνωμόνων του μουσείου στην κοινότητα. Οι εθελοντές μπορούν επίσης να αναπτύξουν σχέδια που εκφράζουν τους προσωπικούς τους στόχους και τα συμφέροντα:αίσθημα ευθύνης προς τη νεολαία, έτσι ώστε να τους βοηθήσει να κατανοήσουν την αξία της παράδοσης και την αναγκαιότητα της διατήρησης της.

13 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ (συνέχεια)
Τιμή εισόδου:400 ρούβλια (8,40€) Ελεύθερη είσοδο σε συγκεκριμένες ομάδες ατόμων. Γενική ελεύθερη είσοδο κάθε δεύτερη Πέμπτη του μήνα. Το κεντρικό μουσείο (Winter Palace) είναι ανοιχτό: Τρίτη, Πέμπτη,Παρασκευή,Σάββατο,Κυριακή:   Τετάρτη: – 21.00 , Δευτέρα, 1 Ιανουαρίου και 9 Μαϊου κλειστά  Τα εκδοτήρια εισητηρίων κλείνουν μισή ώρα από το κλείσιμο του μουσείου. Προσφέρει δυνατότητα ξενάγησης. Το μουσείο ακολουθεί μια μητροπολιτική πολιτιστική ανάπτυξη υιοθετώντας μία σειρά από πρωτοβουλίες συνεργασιών και φιλόδοξων πολιτιστικών προγραμμάτων.

14 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ (συνέχεια)
Τον Ιούνιο του 2000, υπογράφτηκε συμφωνία μελλοντικής συνεργασίας του Ερμιτάζ με το Μουσείο Γκούγκενχαϊμ, ενώ στις 25 Νοεμβρίου του 2000, εγκαινιάστηκε ειδική πτέρυγα στο ανάκτορο Σόμερσετ τουΛονδίνου, με έκθεση έργων που ανήκουν στις συλλογές του Ερμιτάζ. Από τις 24 Φεβρουαρίου του 2004, λειτουργεί επίσης το Ερμιτάζ τουΆμστερνταμ, το οποίο αποτελεί παράρτημα του μουσείου στην ολλανδική πόλη. Ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα. Ιστότοπος - εικονικό μουσειό με συχνότητα ανανέωσης των πληροφοριών του (ανακοινώσεις, περιοδικές εκθέσεις κ.α)

15 ΑΝΑΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ Το μουσείο σφυγκομετρεί τις αντιδράσεις του κοινού είτε μέσα από το βιβλίο εντυπώσεων, είτε μέσω του διαδικτύου και της επίσημης ιστοσελίδας του. Το κοινό είναι ευρύ, καθώς έχει εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδία και για ενήλικες, καθώς και διευκόλυνση των Αμεα. Σύμφωνα με στοιχεία της ιστοσελίδας του στο διαδίκτυο και την τελευταία καταμέτρηση του 2011, υπήρξε μεγάλη επισκεψιμότητα. Συγκεκριμένα: στο σύνολο (Ρώσοι και ξένοι επισκέπτες, προπωλημένα εισητήρια από το ίντερνετ ή δωρεάν εισητήρια, ταξιδιωτικά γραφεία) Hermitage της Βαρκελώνης.Το 2012, το Μουσείο Ερμιτάζ και η κυβέρνηση της Καταλονίας επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους για τη δημιουργία στη Βαρκελώνη κέντρο μουσείο Ερμιτάζ-Βαρκελώνη, αναμένεται να ανοίξει το 2015.

16 ΑΝΑΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ (συνέχεια)
Hermitage- Εκθεσιακό κέντρο στο Βλαδιβοστόκ.Ένα παράρτημα του Ερμιτάζ πρόκειται να ανοίξει στο Βλαδιβοστόκ μέχρι το 2016, και η περιφερειακή κυβέρνηση έχει διαθέσει περισσότερα από $ για τις προκαταρκτικές εργασίες ανακατασκευής σε ένα αρχοντικό, στην ιστορική περιοχή του κέντρου της πόλης. Hermitage-Σιβηρία.Το Ερμιτάζ-Σιβηρία αναμένεται να ανοίξει στο Ομσκ το 2016. Guggenheim Hermitage Museum, Βίλνιους.Τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει προτάσεις για να ανοίξει ένα Μουσείο Guggenheim Hermitage στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας.  Προγράμματα αποκατάστασης. Πολιτιστικά προγράμματα. Χορηγίες από διάφορους οργανισμούς και φορείς σε Ρωσία και εξωτερικό. Εμπλουτισμός συλλογών, συνεργασιά με άλλα μουσεία.

17 ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ Μες στην πολιτική του μουσείου υπάγεται και επίσημη ιστοσελίδα του στο διαδίκτυο όπου μπορεί κανέις να βρεί ο,τι πληροφορίες θέλει σχετικά με αυτό. Η Google Art Project διαθέτει εικονικά τους χώρους του μουσείου και μπορεί κανείς με εικονική περιήγηση να εισέλθει στους χώρους του μουσείου (μέχρι στιγμής στο ισόγειο και τον πρώτο όροφο)

18 ΕΙΚΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΡΜΙΤΑΖ http://www.hermitagemuseum.org
Β’ΜΕΡΟΣ ΕΙΚΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΡΜΙΤΑΖ

19

20 Η ιστοσελίδα αποτελείται από δυο μέρη οπού μπορούμε να την μετακινήσουμε με τη μπάρα δεξιά.
Στο πάνω μέρος έχουμε πληροφορίες για το μουσείο ενώ στο κάτω για τους χορηγούς, το application στο appstore (apple) και τα social media (fb,twitter,youtube)

21 ΣΚΟΠΟΣ Σκοπός του εικονικού μουσείου είναι να προσφέρει μέσα από τη σελίδα του ανακοινώσεις σχετικά με τις εκθέσεις και τα προγράμματα του μουσειού, παρουσιάζει εξ ολοκλήρου τις συλλογές και το ιστορικό του, τις παροχές του και τους στόχους λειτουργίας του.

22 Τα πνευματικά δικαιώματα τα κατέχει εξ’ολοκήρου του Μουσείο Ερμιτάζ και διατηρούνται από το Image Usage Policy. Το κοινό που απευθύνεται αφορά σε όλες τις ηλικίες. ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΚΟΙΝΟ

23 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ Χωρίζει τα θέματά του ανα κατηγορίες (πληροφορίες, εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα κ.λπ) και ύστερα σε πιο εξειδικευμένες υποκατηγορίες ωστέ να γίνεται η πλοήγηση πιο εύκολη στο χρήστη. Έχει μηχανή αναζήτησης που με λέξεις κλειδία σου βγάζει τα πιο κοντινά αποτελέσματα στο θέμα που αναζητάς. Σύνδεσμους για να μπείς στην ιστοσελίδα του e-shop ή στη ξενοδοχιακή μονάδα του μουσείου Hermitage Hotel. Σύνδεση στα social media (fb, twitter κ.ά.)

24 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ (συνέχεια)
Τα νέα και τις ανακοινώσεις του μουσείου (π.χ για τις προσεχείς εκδηλώσεις, περιοδικές εκθέσεις κ.λπ) Digital collection Το κείμενο διατίθεται σε 2 γλώσσες οπού διαλέγεις στην αρχή, πριν μπεις στην αρχική σελίδα (home). Σε αγγλικά και ρωσικά. (αλλίως υπαρχεί πάλι αυτή η δυνατότητα στο κάτω μερος της σελίδας)

25 ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ Η αισθητική είναι πάντα υποκειμενική.
Εισαγωγή οπού διαλέγουμε τη γλώσσα πλόγησης. Στην προκειμένου περίπτωση παρατηρούμε λευκό φόντο με αχνά μαύρα γράμματα στο κείμενο και μπλέ στις λέξεις που πατάμε πάνω να εισέλθουμε σε αυτό που ψάχνουμε. (συνηθής και ασφαλής τρόπος)

26 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΓΛΩΣΣΑΣ

27 ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ (συνέχεια) Η ηλεκτρονική διεύθυνση είναι ακριβώς ο τίτλος του μουσείου. Οι εικόνες έχουν καλή ανάλυση. Οι χορηγοί είναι μαζεμένοι στο κάτω μέρος της αρχικής σελίδας. Ανανέωση των ανακοινώσεων. Δεν παρεμβάλλεται από διαφημίσεις.

28 ΕΥΧΡΗΣΤΙΑ-ΠΛΟΗΓΗΣΗ Καλή πρώτη εντύπωση. Ευκολία στην πλοήγηση.
Χάρτης της ιστοσελίδας (site map) Μηχανή αναζήτησης.

29 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Διεύθυνση: Dvortsovaya Ploshchad (Dvortsovaya Square)
Τηλέφωνο για πληροφορίες:  (812) E-shop Feedback

30 ΠΗΓΕΣ http://www.hermitagemuseum.org/
ection/the-state-hermitage- museum?projectId=art-project


Κατέβασμα ppt "ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΜΟΥΣΕΙΑΚΩΝ ΧΩΡΩΝ-ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΜΟΥΣΕΙΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google