Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κεφάλαιο 35 Τα κράτη της Ασίας.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κεφάλαιο 35 Τα κράτη της Ασίας."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κεφάλαιο 35 Τα κράτη της Ασίας

2 Τα τμήματα της Ασίας Χωρίζεται σε 6 τμήματα: Μέση Ανατολή
Κεντρική Ασία Βόρεια Ασία Νότια Ασία ΝΑ Ασία Ανατολική Ασία

3 Βόρεια Ασία Την καλύπτει η αχανής έκταση της Σιβηρίας.
Αναπτύσσεται με χαμηλούς ρυθμούς και είναι αραιοκατοικημένη λόγω των δύσκολων (φυσικών) συνθηκών ο υπερσιβηρικός σιδηρόδρομος (με κόκκινη γραμμή στην εικόνα), φτάνει από τη Μόσχα στο Βλαδιβοστόκ μέσω της νότιας Σιβηρίας και κατασκευάστηκε μεταξύ του 1891 και του Με χιλιόμετρα, σε 8 χρονικές ζώνες, το ταξίδι διαρκεί περίπου 7 ημέρες!

4 Μέση Ανατολή (Δυτική Ασία)
Xαρακτηρίζεται από συνεχείς συγκρούσεις και αναταραχές ανάμεσα στους λαούς της, λόγω των θρησκευτικών και πολιτικών διαφορών των λαών της και λόγω των αποθεμάτων της σε πετρέλαιο. Τα περισσότερα κράτη είναι πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου που φτάνει και τα 3/4 των αποθεμάτων της παγκόσμιας παραγωγής. Οι λαοί αυτών των κρατών μιλούν κυρίως την αραβική γλώσσα και κυριαρχεί η ισλαμική θρησκεία. Οι σημαντικότερες χώρες είναι: η Τουρκία, η Συρία, το Ισραήλ, το Ιράν, το Ιράκ το Κουβέιτ, η Σαουδική Αραβία κ. ά.

5

6 Πετρέλαιο - θετικά κι αρνητικά αποτελέσματα

7 Η Νότια Ασία (Ινδική χερσόνησος)
Η Ινδία είναι το μεγαλύτερο κράτος και αυτό που έδωσε το όνομα στη χερσόνησο Οι λαοί των χωρών αυτών είναι σε άθλια κατάσταση, αφού οι περιοχές μαστίζονται από φτώχεια και πείνα. Είναι η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Γης με συνέπεια να παρουσιάζει μεγάλο πληθυσμιακό πρόβλημα. Υπάρχουν θρησκευτικές διαμάχες μεταξύ μουσουλμάνων και ινδουιστών. Σημαντικότερες χώρες: η Ινδία, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν κ.ά.

8

9 Η Νοτιοανατολική Ασία Οι χώρες της διαθέτουν σημαντική αγροτική παραγωγή αλλά δεν είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένες Το βιοτικό επίπεδο είναι πολύ χαμηλό - με εξαίρεση τη Σιγκαπούρη Η Σιγκαπούρη αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς, εξαιτίας του υπερπληθυσμού και της αποικιοκρατίας αφού τα κράτη της ΝΑ Ασίας απέκτησαν την ανεξαρτησία του μόλις κατά τη δεκαετία του 1950. Τα γνωστότερα κράτη της ΝΑ Ασίας είναι : η Σιγκαπούρη, η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες και η Ταϊλάνδη.

10

11 Η Κεντρική Ασία Αποτελείται από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας (Ουζμπεκιστάν, Καζακστάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν και Κιργιστάν), τη Μογγολία και ένα μέρος (κεντρικό) της Κίνας.

12 Η Ανατολική Ασία Yπάρχουν οι δύο πολύ μεγάλες δυνάμεις της Κίνας (ανατολικό μέρος) και της Ιαπωνίας.

13 Ιαπωνία Είναι το πιο πλούσιο και ανεπτυγμένο κράτος της Ανατολικής Ασίας και συναγωνίζεται πολλές χώρες της Ε. Ε. καθώς και τις Η.Π.Α (βιομηχανία, εμπόριο κλπ) Παρουσιάζει έντονη σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα αλλά χωρίς προβλήματα στην καθημερινή ζωή των κατοίκων, αφού από τη μια οι κάτοικοι έχουν εξοικειωθεί με τους σεισμούς και ξέρουν πώς να αντιδράσουν και από την άλλη το ιαπωνικό κράτος έχει λάβει μια σειρά μέτρων πρόληψης και προστασίας (αυστηροί αντισεισμικοί κανόνες για τους ουρανοξύστες και όχι μόνο αλλά και ελαφρά υλικά για τα παραδοσιακά σπίτια) Το γνωστότερο ηφαίστειο της Ιαπωνίας είναι το Φούτζι, το οποίο θεωρείται ιερό και εθνικό σύμβολο της χώρας.

14 Το ηφαίστειο Φούτζι

15 Η μυστηριώδης Ασία ASIA MISTERIOSA

16 Video – ιαπωνική τεχνολογία

17 Video Ινδία – Ιαπωνία...παρατηρήστε τις διαφορές στην καθημερινότητα των δύο χωρών


Κατέβασμα ppt "Κεφάλαιο 35 Τα κράτη της Ασίας."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google