Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ζήσης Σημαιοφορίδης Λία Ολλανδέζου Πόπη Φλώρου Λεωνίδας Πισπιρίγγας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ζήσης Σημαιοφορίδης Λία Ολλανδέζου Πόπη Φλώρου Λεωνίδας Πισπιρίγγας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ζήσης Σημαιοφορίδης Λία Ολλανδέζου Πόπη Φλώρου Λεωνίδας Πισπιρίγγας
Ηλεκτρονικές πηγές HEAL-Link: Κεντρικό σύστημα διάθεσης συνδρομών HEAL-Link Καλημέρα. Ονομάζομαι Σημαιοφορίδης Ζήσης, εργάζομαι στο γραφείο Ηλ. Πηγών του ΣΕΑΒ στο ΑΠΘ και θα σας κάνω μία σύντομη παρουσίαση του νέου Ενοποιημένου Κεντρικού Συστήματος διάθεσης Συνδρομών του ΣΕΑΒ. Ζήσης Σημαιοφορίδης Λία Ολλανδέζου Πόπη Φλώρου Λεωνίδας Πισπιρίγγας 23o Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, Νοεμβρίου 2017

2 Υπηρεσία Καταγραφής του Ψηφιακού Περιεχομένου του HEAL-Link (http://search.heal-link.gr)
Σύστημα καταγραφής των backfiles των εκδοτών και αναζήτησης βάσει μεταδεδομένων Ενεργοποίηση τίτλων-εκδοτών σε περίπτωση που δεν υπάρχει ενεργή σύμβαση και δεν υπάρχει πρόσβαση μέσω του site KluwerLaw στην παρούσα (standby και διάφοροι άλλοι) Υλοποιήθηκαν, και συνεχίζονται να εμπλουτίζονται, μηχανισμοί προσαρμοσμένοι στα μεταδεδομένα του κάθε εκδότη και τη μορφή που αυτός προσφέρει για την πραγματοποίηση της ομοιόμορφης αποθήκευσης των μεταδεδομένων. Η καταγραφή των backfiles συνεχίζεται δυναμικά ακόμα και σήμερα, καθότι υπάρχουν συνεχόμενες αποστολές από τους εκδότες. Προτού δούμε τις δυνατότητες που παρέχει το νέο σύστημα , να κάνουμε μια μικρή αναδρομή στο σύστημα επάνω στο οποίο βασίζεται το νέο και είναι η Υπηρεσία Καταγραφής του Ψηφιακού Περιεχομένου του HEAL-Link. Ίσως αρκετοι απο εσάς το γνωρίζετε με την απλουστευμένη ονομασία του—σύστημα archives του HEAL-Link. Επρόκειτο λοιπόν για το Σύστημα καταγραφής των backfiles των εκδοτών και αναζήτησης βάσει μεταδεδομένων. Τα backfiles αποστέλλονται στο HEAL-Link με βάση τις συμβάσεις με τους εκδότες και καταφθάνουν σε διάφορες μορφές hard-copies (cd,disks,ftp). Αυτά λοιπόν εισάγονται στο σύστημα (το οποίο βασίζεται στο λογισμικό ανοιχτού κώδικα VuFind) και σε περίπτωση που δεν υπάρχει ενεργή σύμβαση και δεν υπάρχει πρόσβαση μέσω του site ενεργοποιούνται οι συγκεκριμένοι εκδότες ούτως ώστε το υλικό να είναι διαθέσιμο στην ακαδημαϊκή κοινότητα και σε όλα τα μέλη του ΣΕΑΒ.Στην παρούσα φάση υπάρχουν ενεργοποιημένα τα archives του KluwerLaw και όλα τα διαθέσιμα βι΄βλία μέσω του HEAL-Link. Υλοποιήθηκαν, και συνεχίζονται να εμπλουτίζονται, μηχανισμοί προσαρμοσμένοι στα μεταδεδομένα του κάθε εκδότη και τη μορφή που αυτός προσφέρει για την πραγματοποίηση της ομοιόμορφης αποθήκευσης των μεταδεδομένων. Η καταγραφή των backfiles συνεχίζεται δυναμικά ακόμα και σήμερα, καθότι υπάρχουν συνεχόμενες αποστολές από τους εκδότες.

3 Κεντρικό σύστημα διάθεσης συνδρομών HEAL-Link (1)
Δυνατότητες περιήγησης στο περιεχόμενο της (αλφαβητικά, ανά θεματική κατηγορία και όποια άλλη δυνατότητα περιήγησης αποφασιστεί ότι θα είναι ωφέλιμη στους τελικούς χρήστες). Αναζήτηση στα μεταδεδομένα όλων των εισηγμένων στο σύστημα συνδρομών με τη χρήση του λογισμικού VuFind. Το νέο σύστημα βασίζεται στο παλαιό και στόχος είναι να υπάρχει ένας Ενιαίος κατάλογος με όλες τις τρέχουσες συνδρομές του HEAL-Link από όπου θα είναι διαθέσιμες τόσο στους τελικούς χρήστες όσο και σε εξωτερικές μηχανές αναζήτησης στο επίπεδο που θα είναι διαθέσιμη η όποια πληροφορία. Το σημαντικό του όλου εγχειρήματος είναι ότι η πληροφορία θα είναι διαθέσιμη πλέον σε επίπεδο άρθρου με όλα τα μεταδεδομένα που το συνοδεύουν και όχι απλά σε επίπεδο περιοδικού. Δίνονται Δυνατότητες περιήγησης στο περιεχόμενο της (αλφαβητικά, ανά θεματική κατηγορία και όποια άλλη δυνατότητα περιήγησης αποφασιστεί ότι θα είναι ωφέλιμη στους τελικούς χρήστες).

4 Κεντρικό σύστημα διάθεσης συνδρομών HEAL-Link (2)
Το σύστημα συμπεριλαμβάνει: Archives των εκδοτικών οίκων που συγκεντρώνονται από τον HEAL-Link Τρέχουσες συνδρομές των περιοδικών του HEAL-Link (σύμφωνα με τα holdings των συνδρομών του HEAL-Link) Ηλεκτρονικά βιβλία του HEAL-Link Προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν: Τεράστιος όγκος εγγραφών Ανάκτηση μεταδεδομένων Επικαιροποιημένα δεδομένα Το σύστημα συμπεριλαμβάνει: Archives των εκδοτικών οίκων που συγκεντρώνονται από τον HEAL-Link Τρέχουσες συνδρομές των περιοδικών του HEAL-Link (σύμφωνα με τα holdings των συνδρομών του HEAL-Link). Ηλεκτρονικά βιβλία του HEAL-Link Τα προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν και αντιμετωπίζονται είναι : Ο τεράστιος όγκος των εγγραφών. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι μόνο οι εγγραφές – συνδρομές από τον Elsevier αγγίζουν μέχρι στιγμής τα Ο όγκος λοιπόν, δημιουργεί διάφορα προβλήματα τα οποία πρέπει να λυθούν. Όπως ο χρόνος απόκρισης του συστήματος κατα τη διαρκεια των αναζητήσεων, η φόρτωση των δεδομένων στο σύστημα. Η ανάκτηση των μεταδεδομένων, ΄που εδώ υλοποιήθηκαν μηχανισμοί διασύνδεσης με το API της εταιρείας Crossref για να μπορέσει να γίνει μαζική ανάκτηση ανάλογα με τους εκδότες, τα έτη και διάφορες άλλες παραμετρους Από τα μεγαλύτερα προβλήματα, το οποίο είναι απόρροια του τεράστιου όγκου δεδομένων ήταν το να κρατάμε τα δεδομένα επικαιροποιημένα, καθώς πρόκειται για τρέχουσες συνδρομές, πολλές από τις οποίες αποκτούν volume, issue μήνα με το μήνα. Αναγκαστήκαμε λοιπόν να δημιουργήσουμε ένα ολόκληρο μηχανισμό με τεχνικές οι οποίες θα λύνανε αυτά τα προβλήματα και θα τον παρουσιάσουμε συνοπτικα σε επομενη διαφάνεια.

5 Κεντρικό σύστημα διάθεσης συνδρομών HEAL-Link (3)
Μεταδεδομένα των άρθρων/ηλεκτρονικών βιβλίων και για το πλήρες κείμενο θα ανακατευθύνονται οι χρήστες στις σελίδες των εκδοτών. Στις περιπτώσεις που ο ΣΕΑΒ θα δικαιούται να δίνει πρόσβαση στο πλήρες κείμενο (διακοπή σύμβασης), θα ενεργοποιείται αυτή η δυνατότητα με διακόπτες ενεργοποίησης/απενεργοποίησης της πρόσβασης τόσο σε επίπεδο εκδοτών όσο και σε επίπεδο ξεχωριστών συνδρομών. Μηχανισμοί ελέγχου της πρόσβασης τόσο μέσω διευθύνσεων IP όσο και μέσω Federated Access (shibboleth) σε εξουσιοδοτημένους χρήστες των ιδρυμάτων μελών. Επιγραμματικά, λίγα ακόμη από τα χαρακτηριστικά του συστήματος είναι :

6 Κεντρικό σύστημα διάθεσης συνδρομών HEAL-Link (4)
Φυσικά αρχεία full-text εκδοτών & μεταδεδομένα Scripts ανάκτησης μεταδεδομένων Scripts ανάκτησης μεταδεδομένων CSVs Για εισαγωγή στον SOLR CROSSREF Eνδιάμεση Β.Δ. (αποθήκευση σε ενιαία μορφή) Γραφικό Περιβάλλον διαχείρισης Εδώ μπορείτε να δείτε σχηματικά την αρχιτεκτονική του συστήματος που υλοποιήθηκε για να λυθούν τα προαναφερθέντα προβλήματα. Όπως βλέπετε σε πρώτο επίπεδο, έχουμε τις ρουτίνες ανάκτησης των μεταδεδομένων από την CROSSREF όπου στην περίπτωση ανάκτησης τρεχουσών συνδρομών αποθηκεύονται σε CSV αρχεία και από εκεί εισάγονται απευθείας στο σύστημα VuFind. Ο τρόπος αυτός επιλέχθηκε διότι όταν μιλάμε για εκατομμύρια εγγραφές οι οποίες κάθε μήνα θα πρέπει να ενημερώνονται δε μπορεί το σύστημα να χρειάζεται μέρες ή ακομα και εβδομάδες για να εισάγει το σύνολο των επικαιροποιημένων δεδομενων). Οι default μεθοδοι εισαγωγης του VuFind με XML ήταν αργοι. \ Από τν αλλη εξακολουθούν να εισάγονται archives από τους εκδότες που μας αποστελλονται. Σε δεύτερο επίπεδο έχουμε αναπτύξει ένα γραφικό περιβάλλον διαχείρισης (το οποίο χρειαζεται να εμπλουτιστει) καθώς το VuFind είναι μηχανή αναζήτησης (indexer) και δε δίνει τέτοιες δυνατότητες. Στο τελικό επίπεδο, που είναι και αυτό που βλέπουν οι τελικοι χρήστες βρίσκεται το Vufind. Η μηχανη αναζητησης, screenshots από την οποία μπορείτε να δείτε στις επόμενες διαφάνειες. Είχαμε και τη δυνατοτητα να δείξουμε ενα demo, αλλά λόγω περιορισμένου χρόνου θα αρκεστουμε στα screenshots. Οποιος βεβαια θελει περισσοτερες πληροφορίες είμαστε διαθεσιμοι. HEAL-Link Indexer για γρήγορη ανάκτηση VuFind

7 Κεντρικό σύστημα διάθεσης συνδρομών HEAL-Link (5)

8 Κεντρικό σύστημα διάθεσης συνδρομών HEAL-Link (6)

9 ευχαριστούμε Γραφείο HEAL-Link ΑΠΘ - Παρουσίαση Γ.Σ. 15/11/2017


Κατέβασμα ppt "Ζήσης Σημαιοφορίδης Λία Ολλανδέζου Πόπη Φλώρου Λεωνίδας Πισπιρίγγας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google