Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εκτίμηση αναγκών & Κοινωνικός σχεδιασμός

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εκτίμηση αναγκών & Κοινωνικός σχεδιασμός"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εκτίμηση αναγκών & Κοινωνικός σχεδιασμός
Κούτρα Κλειώ 1ο Εισαγωγή

2 Διαστάσεις μαθήματος Κοινωνικός σχεδιασμός Εκτίμηση αναγκών Αξιολόγηση

3 Σκοπός Το μάθημα έχει διττό προσανατολισμό.
Από την μια εστιάζει στην εκτίμηση αναγκών με την αξιοποίηση σειρά καινοτόμων εργαλείων αποτίμησης των τοπικών αναγκών και πηγών και από την άλλη αποτελεί εισαγωγή στο σχεδιασμό κοινωνικών προγραμμάτων και υπηρεσιών με έμφαση στον κοινωνικό σχεδιασμό.

4 Σκοπός Οι φοιτητές απαιτείται να επιλέξουν μεθόδους και εργαλεία εκτίμησης που να ανταποκρίνονται στις συνεχιζόμενες αλλαγές των ίδιων των κοινοτήτων. Παράλληλα απαιτείται να αξιοποιούν τον κοινωνικό σχεδιασμό στις κοινωνικές υπηρεσίες και στους οργανισμούς, όταν σχεδιάζουν νέα προγράμματα για την αντιμετώπιση κοινωνικών αναγκών.

5 Στόχος

6 Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα είναι σε θέση:
Να κατανοεί τον καθορισμό προτεραιοτήτων αναγκών, επιλογή στρατηγικών για την αντιμετώπιση των αναγκών και τον σχηματισμό πλάνου δράσης με πιθανές λύσεις. Να αναπτύσσει σχέδιο για την αποτίμηση των τοπικών αναγκών και δυνατοτήτων. Να κατανοεί, να αναλύει και να συλλέγει πληροφορίες σχετικά με κοινωνικές ανάγκες αξιοποιώντας σειρά καινοτόμων εργαλείων και μεθόδων όπως τα Baseline measures, η SWOT analysis, τα Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήματα (GIS), Photovoice κλπ.

7 Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα είναι σε θέση:
Να επιδιώκει μέσα από την συστηματική έρευνα, τη γνώση και τον προγραμματισμό να σχεδιάσει μορφές δράσης και πρακτικές που να αποσκοπούν σε ελεγχόμενες αλλαγές. Να είναι σε θέση να επιλέγει τύπο σχεδιασμού και τύπο πινάκων δραστηριοτήτων (Pert, Gant κλπ). Να αποκτήσει δεξιότητες και ικανότητες εκπόνησης προγραμμάτων κοινωνικής παρέμβασης.

8 Περιεχόμενα Έννοια εκτίμησης αναγκών και βασικά χαρακτηριστικά.
Έννοια εκτίμησης αναγκών και βασικά χαρακτηριστικά. Ανάπτυξη ενός σχεδίου για την αξιολόγηση των τοπικών αναγκών και δυνατοτήτων. Αναλύοντας τα προβλήματα της κοινότητας Προσεγγίσεις στην εκτίμηση αναγκών Eφαρμογή της εκτίμησης αναγκών στην κοινότητα- Ρόλοι του Κ.Λ. Καινοτόμα εργαλεία και μέθοδοι εκτίμησης αναγκών (Baseline measures, SWOT analysis, Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήματα (GIS), Photovoice, Έρευνες με το αυτοκίνητο και τα πόδια) Συντονίζοντας ένα διάλογο για την οικοδόμηση μιας υγιούς κοινότητας

9 Περιεχόμενα Έννοια και είδη σχεδιασμού-Μέθοδοι σχεδιασμού & πλεονεκτήματα Συμμετοχική προσέγγιση στο σχεδιασμό. Φάσεις και στάδια ανάπτυξης του κοινωνικού σχεδιασμού. Τεχνικές σχεδιασμού. Ρόλοι Κ.Λ. Τύποι πινάκων δραστηριοτήτων Έννοια της αξιολόγησης, εργαλεία και τύποι αξιολόγησης Οργάνωση προγραμμάτων κοινοτικής ανάπτυξης Δημιουργία και χρήση καρτών κοινοτικών εκθέσεων

10 Εργαστήριο Σκοπός του εργαστηρίου είναι η εξάσκηση σε ζητήματα σχεδιασμού, εκτίμησης αναγκών,  η απόκτηση γνώσεων και η κατανόηση των μεθόδων.

11 Εργαστήριο Εξάσκηση πάνω στην μέθοδο του Κοινωνικού Σχεδιασμού.
Εξάσκηση πάνω στην μέθοδο του Κοινωνικού Σχεδιασμού. Εξάσκηση σε νέα εργαλεία με παραδείγματα που θα σας ανατεθούν αλλά και θα επιθυμείτε να αναλάβετε!! Παρουσιάσεις παρεμβάσεων που θα αναζητήσετε και θα παρουσιάσετε ως καλές πρακτικές. Ανάθεση εργασιών Εφαρμογή καινοτόμων εργαλείων στην κοινότητα του ΤΕΙ

12 Αξιολόγηση του μαθήματος
Η θεωρία κατέχει το 50% και το εργαστήριο κατέχει το άλλο 50% του τελικού βαθμού. Το θεωρητικό μέρος θα αξιολογηθεί από την τελική γραπτή εξέταση. Το εργαστήριο θα αξιολογηθεί από την παράδοση της εργασίας και την προφορική εξέταση των ομάδων και από το τεστ προόδου για τους φοιτητές που το ΄έχουν παρακολουθήσει στο παρελθόν.

13 Αξιολόγηση του εργαστηριακού μέρους
Ομαδική εργασία έως 2 άτομα στον κοινωνικό σχεδιασμό (παρουσίαση, γραπτό κείμενο, ευρηματικότητα)= 30% +30% προφορική εξέταση Συμμετοχή στο μάθημα και στις ασκήσεις=20% Προσωπική εξέλιξη, διάθεση για αλλαγή, δημιουργία κλίματος συνεργασίας και βελτίωσης της επικοινωνίας αξιοποιώντας τις αρχές και τις αξίες της κοινωνικής εργασίας=20%

14 Προτεινόμενα συγγράμματα
Κασιμάτη, Κ. (2002). Κοινωνικός σχεδιασμός και αξιολόγηση. Αθήνα: Gutenburg. Ιατρίδης, Δ. (1990), Σχεδιασμός Κοινωνικής Πολιτικής. Αθήνα: Gutenburg.


Κατέβασμα ppt "Εκτίμηση αναγκών & Κοινωνικός σχεδιασμός"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google