Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Μ. Δ. Χρυσομάλλης Αναπληρωτής Καθηγητής

2 Έδρα Jean Monnet

3 "The European Commission support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents which reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein."

4 Η ΔΕΣΜΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ
Το Φθινόπωρο του 2011 η Επιτροπή ανέλαβε νέα νομοθετική πρωτοβουλία για την συμπλήρωση ορισμένων πτυχών της «δέσμης των έξι νομοθετικών μέτρων», αξιοποιώντας την εμπειρία που είχε αποκτηθεί από τη διαχείριση της κρίσης χρέους και λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που είχε ήδη δημιουργηθεί εντός της ευρωζώνης. Η νέα νομοθετική πρωτοβουλία βασίστηκε στη διαπίστωση ότι οι οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές, που εφαρμόζονται από τα Κ-μ της ζώνης του ευρώ, έχουν ή μπορούν να έχουν προφανείς δευτερογενείς επιπτώσεις σε άλλα Κ-μ της ζώνης. Η νέα δέσμη θεσπίστηκε τελικά τον Μάιο του 2013 και αποτελείται από δύο Κανονισμούς: Κανονισμός ΕΕ 472/2013, για την ενίσχυση της οικονομικής και δημοσιονομικής εποπτείας των Κ-μ στη ζώνη του ευρώ τα οποία αντιμετωπίζουν ή απειλούνται με σοβαρές δυσκολίες αναφορικά με τη χρηματοοικονομική τους σταθερότητα, Κανονισμός ΕΕ 472/2013, σχετικά με κοινές διατάξεις για την παρακολούθηση και την εκτίμηση των σχεδίων δημοσιονομικών προγραμμάτων και τη διασφάλιση της διόρθωσης του υπερβολικού ελλείμματος των Κ-μ στη ζώνη του ευρώ

5 Νομική βάση – πεδίο εφαρμογής – σκοποί
Νομική βάση των νέων μέτρων αποτέλεσε το ά. 136 ΣΛΕΕ (σε συνδυασμό με το ά. 121 παρ. 6 ΣΛΕΕ), που επιτρέπει στα Κ-μ της ευρωζώνης να ενισχύσουν τον συντονισμό και την εποπτεία των δημοσιονομικών πολιτικών προκειμένου να διασφαλίσουν την αναγκαία δημοσιονομική πειθαρχία στην ΟΝΕ. Τα μέτρα υιοθετούνται από το Συμβούλιο (Eurogroup) και το Ευρ.Κοινβ με τη «συνήθη νομοθετική διαδικασία» (συναπόφαση). Πεδίο εφαρμογής: Η νέα νομοθεσία εφαρμόζεται μόνο στα Κ-μ της ζώνης του ευρώ, διαφοροποιώντας έτσι τους κανόνες της ΕΟΔ (πολυμερή εποπτεία) για τα συγκεκριμένα Κ-μ. Οι σκοποί του «δίπτυχου» είναι: H συμπλήρωση των ρυθμίσεων της «δέσμης των έξι νομοθετικών μέτρων» (πχ το ευρωπαϊκό εξάμηνο), ώστε να γίνουν αυστηρότερες, Η ενσωμάτωση στο ενωσιακό δίκαιο ορισμένων από τις προβλέψεις των διακυβερνητικών συμφωνιών (Euro - Plus Pact και Συνθήκη ΕΜΣ), κυρίως σε ότι αφορά την εποπτεία των οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών των Κ-μ της ευρωζώνης, δεν αντιμετώπιζαν ζητήματα συμβατότητας με τη ΣΛΕΕ.

6 οι κυριότερες ρυθμίσεις του «δίπτυχου»
Πρώτον, η συμπλήρωση του ευρωπαϊκού εξαμήνου, με την πρόβλεψη της εξουσίας της Επιτροπής και του Συμβουλίου να εξετάζουν τα σχέδια των προϋπολογισμών των Κ-μ πριν από την ψήφισή τους από τα εθνικά κοινοβούλια. Δεύτερον, η ενίσχυση της ΔΥΕ, με την πρόβλεψη στενότερης παρακολούθησης από την Επιτροπή και αυστηρότερων απαιτήσεων υποβολής αναφορών εκ μέρους των Κ-μ. Τρίτον, η δημιουργία μιας νέας διαδικασίας «ενισχυμένης εποπτείας» των οικονομικών πολιτικών των Κ-μ, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και προσφεύγουν για την αντιμετώπισή τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς χρηματοδοτικής συνδρομής, κλιμακούμενης ανάλογα με τη σοβαρότητα των δυσχερειών που ανέκυψαν.

7 Η ενισχυμένη εποπτεία Με τον Καν. ΕΕ 1176/2011 επεκτάθηκε το πεδίο ελέγχου και συντονισμού των οικονομικών πολιτικών στο πλαίσιο της ΟΝΕ, πέρα από το χρέος και το έλλειμμα και σε κάθε πτυχή ή επιλογή οικονομικής επιλογής, που θα μπορούσε να επιφέρει μακροοικονομικές ανισορροπίες. Προς τούτο δημιουργήθηκε ένας Μηχανισμός Επαγρύπνησης και καθιερώθηκε η τήρηση Πίνακα Αποτελεσμάτων στο πλαίσιο του οποίου αξιολογούνται οικονομικές επιλογές των Κ-μ. Οι παραπάνω ρυθμίσεις αφορούν το σύνολο των Κ-μ της ΕΕ στο πλαίσιο των διαδικασιών της πολυμερούς εποπτείας του ά. 121 ΣΛΕΕ και του προληπτικού σκέλους του ΣΣΑ. Ωστόσο οι παραπάνω ρυθμίσεις, αξιολογούμενες με βάση την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί ειδικά στο πλαίσιο της ευρωζώνης με τη κρίση χρέους Κ-μ της και το γεγονός ότι κάποια απ’ αυτά βρίσκονταν ήδη σε καθεστώς χρηματοδοτικής συνδρομής ή και στα πρόθυρα αυτής, κρίθηκαν ανεπαρκείς. Έτσι, θεωρήθηκε σκόπιμο να ενισχυθεί η ασκούμενη εποπτεία ειδικά για τα Κ-μ της ευρωζώνης, έτσι ώστε να ικανοποιούνται οι εξής ανάγκες:

8 Η ενισχυμένη εποπτεία Πρώτον, να υπάρξει η αναγκαία και πλήρης συνέπεια του ενωσιακού πλαισίου πολυμερούς εποπτείας, με τους πιθανούς όρους πολιτικής από τους οποίους εξαρτάται η χρηματοδοτική συνδρομή, που λαμβάνουν Κ-μ της ευρωζώνης από τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς μηχανισμούς στήριξης. Κατ’ ουσία οι προβλέψεις της Συνθήκης ΕΜΣ εξειδικεύονται και ενσωματώνονται στην ενωσιακή δικαιοταξία, περνώντας από το επίπεδο του ΔΔΔ στο επίπεδο της νομοθεσίας της Ένωσης. Δεύτερον, να κλιμακωθεί η ένταση της εποπτείας, έτσι ώστε αυτή να είναι ανάλογη με τη σοβαρότητα των χρηματοοικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει κάθε Κ-μ της ευρωζώνης και να λαμβάνεται δεόντως υπόψη η φύση της χρηματοδοτικής συνδρομής που έχει χορηγηθεί, η οποία μπορεί να κυμαίνεται από απλή προληπτική στήριξη έως ένα πλήρες πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής, συνοδευόμενο από «αυστηρούς όρους πολιτικής». Για την ικανοποίηση των παραπάνω αναγκών ο Καν. ΕΕ 472/2013 καθιερώνει την ενισχυμένη οικονομική και δημοσιονομική εποπτεία, μόνο για τα Κ-μ της ευρωζώνης.

9 πεδίο εφαρμογής της ενισχυμένης εποπτεία
Η ενισχυμένη εποπτεία εφαρμόζεται στις εξής περιπτώσεις Κ-μ της ζώνης του ευρώ: Κατόπιν αποφάσεως της Επιτροπής μπορεί να τεθεί Κ-μ της ευρωζώνης υπό ενισχυμένη εποπτεία, όταν αυτό αντιμετωπίζει ή απειλείται από σοβαρές δυσκολίες αναφορικά με τη χρηματοοικονομική του σταθερότητα, που ενδέχεται να έχουν δυσμενείς δευτερογενείς επιπτώσεις σε άλλα Κ-μ της ευρωζώνης. Στο εν λόγω Κ-μ παρέχεται η δυνατότητα να εκφράσει τις απόψεις του προτού η Επιτροπή λάβει την απόφασή της για να το θέσει υπό ενισχυμένη εποπτεία. Η απόφαση της Επιτροπής ανανεώνεται κάθε έξι μήνες. Υποχρεωτικά με απόφαση της Επιτροπής τίθεται υπό το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας ένα Κ-μ, που λαμβάνει χρηματοδοτική συνδρομή σε προληπτική βάση (όχι πάντως με τη μορφή γραμμών πίστωσης) από ένα ή περισσότερα Κ-μ ή τρίτες χώρες ή τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς χρηματοδοτικής στήριξης (ΕΜΧΣ, ΕΤΧΣ και ΕΜΣ) ή από άλλο διεθνή χρηματοπιστωτικό οργανισμό, όπως το ΔΝΤ.

10 πεδίο εφαρμογής της ενισχυμένης εποπτεία
Υποχρεωτικά με απόφαση της Επιτροπής τίθεται υπό το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας ένα Κ-μ της ευρωζώνης, που ζητά ή λαμβάνει ήδη χρηματοδοτική συνδρομή από ένα ή περισσότερα Κ-μ ή τρίτες χώρες ή τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς χρηματοδοτικής στήριξης (ΕΜΧΣ, ΕΤΧΣ και ΕΜΣ) ή από άλλο διεθνή χρηματοπιστωτικό οργανισμό, όπως το ΔΝΤ. Κατόπιν αποφάσεως του Συμβουλίου τα Κ-μ που έχουν εξέλθει προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής στο πλαίσιο χορήγησης χρηματοδοτικής συνδρομής μπορούν να παραμείνουν υπό καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας (μετά-προγραμματική εποπτεία) εφόσον δεν έχει εξοφληθεί τουλάχιστον το 75% της συνδρομής που έχουν λάβει. Στην περίπτωση αυτή για την παράταση του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας αποφασίζει το Συμβούλιο με αντίστροφη ειδική πλειοψηφία, αν, μετά από πρόταση της Επιτροπής, κρίνει ότι «εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα του οικείου Κράτους-μέλους». Η λήψη της σχετικής απόφασης, που στη βάση της θέτει ζήτημα εμπιστοσύνης στο Κ-μ που εξέρχεται προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, δηλαδή έχει πολιτικό χαρακτήρα, λαμβάνεται από το Συμβούλιο .

11 περιεχόμενο της ενισχυμένης εποπτείας
Το Κ-μ που υπόκειται σε ενισχυμένη εποπτεία, μετά από διαβούλευση και σε συνεργασία με την Επιτροπή (η οποία με τη σειρά της ενεργεί σε συνεννόηση με την ΕΚΤ, τις ΕΕΑ, το ΕΣΣΚ και, όπου είναι σκόπιμο, το ΔΝΤ) εγκρίνει μέτρα που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των πηγών ή των δυνητικών πηγών των δυσκολιών. Κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής, Κ-μ, που υπόκειται σε ενισχυμένη εποπτεία, υποχρεώνεται: να κοινοποιεί στην ΕΚΤ, υπό την εποπτική ιδιότητά της, με τη συχνότητα που του έχει ζητηθεί, αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τις εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό του σύστημα, καθώς και ανάλυση των αποτελεσμάτων των προσομοιώσεων ακραίων καταστάσεων ή των αναλύσεων ευαισθησίας, να διενεργεί, υπό την εποπτεία της ΕΚΤ, τις προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων ή τις αναλύσεις ευαισθησίας, κατά περίπτωση, για να εκτιμήσει την ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα σε διάφορους μακροοικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς κραδασμούς,

12 περιεχόμενο της ενισχυμένης εποπτείας
να υποβάλλεται σε τακτικές εκτιμήσεις των εποπτικών ικανοτήτων του επί του χρηματοπιστωτικού τομέα στο πλαίσιο ειδικής αξιολόγησης, που διενεργείται από την ΕΚΤ, να κοινοποιεί στην Επιτροπή κάθε πληροφορία που χρειάζεται για την παρακολούθηση μακροοικονομικών ανισορροπιών, σύμφωνα με τον Καν. ΕΕ 1176/2011. Η Επιτροπή, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ και τις αρμόδιες ΕΕΑ και, όταν είναι σκόπιμο, το ΔΝΤ, πραγματοποιεί τακτικές αποστολές επιθεώρησης στο Κ-μ που υπόκειται σε ενισχυμένη εποπτεία, προκειμένου να επαληθεύσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από το εν λόγω Κ-μ όσον αφορά την εφαρμογή των μέτρων που προαναφέρθηκαν.

13 περιεχόμενο της ενισχυμένης εποπτείας
Τα Κ-μ, εξάλλου, που υπόκεινται σε ενισχυμένη εποπτεία ή σε πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής και λαμβάνουν χρηματοδοτική συνδρομή για την ανακεφαλαιοποίηση των χρηματοπιστωτικών τους ιδρυμάτων, ενημερώνουν δύο φορές το χρόνο την ΟΔΕ σχετικά με τους όρους που επιβάλλονται στα εν λόγω χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μεταξύ άλλων τους όρους σχετικά με τις αμοιβές των διευθυντικών στελεχών. Τα εν λόγω Κ-μ υποβάλλουν επίσης πληροφορίες σχετικά με τις πιστώσεις που προσφέρει ο χρηματοπιστωτικός τομέας στην πραγματική οικονομία. ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Στα Κ-μ, που υπάγονται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, αναστέλλεται η εφαρμογής της διαδικασίας μακροοικονομικών ανισορροπιών στο πλαίσιο της ΔΥΕ, καθώς και της παρακολούθησης και της υποβολής εκθέσεων στο πλαίσιο του ΣΣΑ και του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Αυτό συμβαίνει γιατί τα προγράμματα μακροοικονομικής προσαρμογής επί των οποίων εφαρμόζεται η ενισχυμένη εποπτεία είναι ευρύτατης εμβέλειας και προχωρούν πέρα από τα καθαρά δημοσιονομικά ζητήματα και την πολυμερή εποπτεία.

14 διαδικασία εκτίμηση των σχεδίων των εθνικών προϋπολογισμών από την Επιτροπή
Κατά την Επιτροπή, που εισηγήθηκε το δίπτυχο, το ευρωπαϊκό εξάμηνο παρουσίαζε τα εξής κενά: δεν διασφαλίζονταν αποτελεσματικά ότι τα Κ-μ θα λάβουν υπόψη τους τις Συστάσεις του Συμβουλίου κατά τη σύνταξη των προϋπολογισμών τους, οι τρόποι με τους οποίους τα Κ-μ «εσωτερίκευσαν» το ευρωπαϊκό εξάμηνο, εντάσσοντάς το στις εθνικές διαδικασίες σχεδιασμού, ψήφισης και ελέγχου των δημοσιονομικών πλαισίων (προϋπολογισμών) ποικίλει εξαιρετικά από Κ-μ, απουσίαζε η συνοχή μεταξύ δύο ευρωπαϊκών εξαμήνων,

15 διαδικασία εκτίμηση των σχεδίων των εθνικών προϋπολογισμών από την Επιτροπή
δεν προβλέπονταν διαδικασία ελέγχου στη δημοσιονομική αποτύπωση των επιλογών οικονομικής πολιτικής του κάθε Κ-μ, απουσίαζαν κοινοί (εναρμονισμένοι) δημοσιονομικοί κανόνες, που να εφαρμόζονται κατά τη σύνταξη και ψήφιση των εθνικών προϋπολογισμών, ώστε να διευκολύνεται η εκτίμησή τους από τα εποπτικά όργανα της Ένωσης. Για την κάλυψη των παραπάνω κενών υιοθετήθηκε ο Καν. (ΕΕ) 473/213 με τον οποίο θεσπίστηκε: ένα κοινό δημοσιονομικό χρονοδιάγραμμα, κοινοί δημοσιονομικοί κανόνες για τα Κ-μ της ζώνης του ευρώ, ενώ προβλέπονται ειδικοί κανόνες για τα Κ-μ, που υπάγονται στο διορθωτικό σκέλος του ΣΣΑ (ΔΥΕ). Έτσι, για τα Κ-μ της ευρωζώνης «το δίπτυχο» προσθέτει το φθινοπωρινό αντίστοιχο της εαρινής διαδικασίας.

16 κοινό δημοσιονομικό χρονοδιάγραμμα
Tο κοινό δημοσιονομικό χρονοδιάγραμμα καθορίζει τα εξής ορόσημα: Μέχρι τις 30 Απριλίου, τα Κ- μ της ζώνης του ευρώ πρέπει να δημοσιεύουν τα μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά σχέδιά τους (προγράμματα σταθερότητας), μαζί με τις προτεραιότητες πολιτικής για την ανάπτυξη και την απασχόληση για τους επόμενους 12 μήνες (Εθνικά Προγράμματα Μεταρρυθμίσεων) στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, τα Κ-μ πρέπει να δημοσιεύουν το σχέδιο προϋπολογισμού τους για το επόμενο έτος. Η δημοσίευση του σχεδίου προϋπολογισμού της κεντρικής κυβέρνησης θα πρέπει να συνοδεύεται από τη δημοσίευση των βασικών παραμέτρων των σχεδίων προϋπολογισμού όλων των άλλων υποτομέων του δημοσίου. Το σχέδιο του προϋπολογισμού, που υποβάλλεται στην Επιτροπή και στην Ευρωομάδα, θα πρέπει να είναι συμβατό με τις Συστάσεις που εκδίδονται στο πλαίσιο του ΣΣΑ (ευρωπαϊκό εξάμηνο). Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, τα Κ-μ πρέπει να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό τους.

17 εκτίμηση των σχεδίων προϋπολογισμών από την Επιτροπή
Η σημαντικότερη καινοτομία του «δίπτυχου», αυτή που χαρακτηρίζει και το σύνολο της νομοθετικής παρέμβασης, αποτελεί η κατά το ά. 7 Καν. (ΕΕ) 473/2013 διαδικασία εκτίμησης των σχεδίων προϋπολογισμών από την Επιτροπή, η οποία, στο πλαίσιο της γενικότερης τάσης ενίσχυσης του ρόλου της, αναλαμβάνει μια σημαντικότατη εξουσία. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή εξετάζει και εκφέρει γνώμη σχετικά με κάθε σχέδιο προϋπολογισμού το αργότερο μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, Εάν η Επιτροπή εντοπίσει σοβαρή περίπτωση μη συμμόρφωσης προς τις υποχρεώσεις δημοσιονομικής πολιτικής που προβλέπονται στο ΣΣΑ, εκδίδει, μετά από διαβούλευση με το οικείο Κ-μ, γνώμη εντός 2 εβδομάδων από την υποβολή του σχεδίου προϋπολογισμού,

18 εκτίμηση των σχεδίων προϋπολογισμών από την Επιτροπή
Με τη γνώμη της η Επιτροπή ζητά την υποβολή αναθεωρημένου σχεδίου προϋπολογισμού το ταχύτερο δυνατό και σε κάθε περίπτωση εντός 3 εβδομάδων από την ημερομηνία έκδοσης της γνώμης της, Η Επιτροπή εγκρίνει νέα γνώμη για το αναθεωρημένο σχέδιο δημοσιονομικού προγράμματος το ταχύτερο δυνατό και σε κάθε περίπτωση εντός τριών εβδομάδων από την υποβολή του αναθεωρημένου σχεδίου δημοσιονομικού προγράμματος. Ευθέως συνδεδεμένη με την αποτελεσματική άσκηση των αρμοδιοτήτων εποπτείας και εκτίμησης, που ανατίθενται στην Επιτροπή, είναι η ποιότητα των εθνικών δημοσιονομικών προβλέψεων. Έτσι, προβλέπεται η υποχρέωση των Κ-μ της ζώνης του ευρώ να συστήσουν ανεξάρτητους φορείς, λαμβάνοντας υπόψη το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και τη διοικητική δομή του αντίστοιχου Κ-μ, για την παροχή «αντικειμενικών και ρεαλιστικών μακροοικονομικών προβλέψεων», που θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε όλη τη δημοσιονομική διαδικασία (ανεξάρτητες μακροοικονομικές προβλέψεις).

19 εκτίμηση των σχεδίων προϋπολογισμών από την Επιτροπή - αξιολόγηση
Η καθιέρωση του ευρωπαϊκού εξαμήνου συνοδεύτηκε με πολλές αντιδράσεις, σε νομικό και σε πολιτικό επίπεδο, για το σοβαρό ρήγμα, που επιφέρει, στην παραδοσιακή κυριαρχία του κράτους επί του κρατικού προϋπολογισμού και τη συνακόλουθη συρρίκνωση των εξουσιών των εθνικών κοινοβουλίων. Με το «δίπτυχο» και την καθιέρωση της υποχρέωσης των Κ-μ της ευρωζώνης να υποβάλλουν το σχέδιο προϋπολογισμού τους, της εξουσίας εκτίμησης που αναγνωρίζεται στην Επιτροπή, η οποία μπορεί να ζητά τροποποιήσεις επί του σχεδίου προϋπολογισμού, αν αυτό αποκλίνει από τις παραπάνω Συστάσεις του Συμβουλίου, οι παραπάνω αντιδράσεις μοιάζουν παρωχημένες, ενώ οι υποχρεώσεις, που αναλαμβάνονταν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, εξαιρετικά ήπιες (soft coordination).

20 εκτίμηση των σχεδίων προϋπολογισμών από την Επιτροπή - αξιολόγηση
Βέβαια, η Επιτροπή, προβάλλει την θέση «ότι η δέσμη δύο μέτρων δεν δίνει το δικαίωμα στην Επιτροπή να αλλάζει τα σχέδια εθνικών προϋπολογισμών και δεν δημιουργεί την υποχρέωση να ακολουθούν τα κράτη μέλη αυστηρά τη γνώμη της Επιτροπής». Η παραπάνω θέση εμπεριέχει τη μισή αλήθεια, αφού ναι μεν δεν αναγνωρίζεται εξουσία στην Επιτροπή να τροποποιεί τα σχέδια των εθνικών προϋπολογισμών, ωστόσο, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού (ΕΕ) 473/2013, η γνώμη της, με την οποία προτείνονται αλλαγές σ’ αυτά, εξοπλίζεται με τέτοια δύναμη, που καθίσταται σχεδόν αδύνατη η μη συμμόρφωση σ’ αυτή. Η καθιέρωση της υποχρέωσης των Κ-μ της ευρωζώνης να υποβάλλουν προς έλεγχο το σχέδιο προϋπολογισμού τους, της εξουσίας εκτίμησης που αναγνωρίζεται στην Επιτροπή, η οποία μπορεί να ζητήσει τροποποιήσεις επί του σχεδίου προϋπολογισμού, δείχνει ότι «αυτό που σήμερα φαντάζει αναπόφευκτο τέσσερα χρόνια πριν ήταν απλώς αδιανόητο»

21 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

22 Ποιο είναι το πεδίο εφαρμογής της «ενισχυμένης εποπτείας»;
Ποια κενά παρουσίασε το ευρωπαϊκό εξάμηνο και πως αυτά επιχειρήθηκε να καλυφθούν με τη «δέσμη των δύο νομοθετικών μέτρων»; Ποιες εξουσίες ανατίθενται στην Επιτροπή για την εκτίμηση των σχεδίων προϋπολογισμών των Κρατών-μελών από τη «δέσμη των δύο νομοθετικών μέτρων» και πώς αυτές αξιολογούνται;


Κατέβασμα ppt "ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google