Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ιριδίζουσα πέστροφα, Oncorhynchus mykiss (οικ. Salmonidae)

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ιριδίζουσα πέστροφα, Oncorhynchus mykiss (οικ. Salmonidae)"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ιριδίζουσα πέστροφα, Oncorhynchus mykiss (οικ. Salmonidae)
Εκτροφή πέστροφας Ιριδίζουσα πέστροφα, Oncorhynchus mykiss (οικ. Salmonidae)

2 3. Βιολογικά στοιχεία Συστηματική κατάταξη Οικογένεια : Salmonidae Γένος : Oncorhynchus Είδος : Oncorhynchus mykiss (Walbaum 1792) Κοινό όνομα : Ιριδίζουσα πέστροφα, αμερικάνικη πέστροφα

3 Μια ιριδίζουσα πέστροφα ζυγίζει περίπου 2-3 κιλά, ενώ το μέγιστο μέγεθος, το βάρος και η ηλικία είναι 120 cm συνολικό μήκος (TL), 25,4 kg και 11 ετών, αντίστοιχα Η πέστροφα ζει στα άνω τμήματα του ποταμών με κρύα νερά. Ο βιότοπος και η φυσική τροφή της ιριδίζουσας πέστροφας καθορίζουν τόσο το χρώμα όσο και το σχήμα τους. Η ιριδίζουσα πέστροφα έχει πολλά τοπικά στελέχη, τα οποία έχουν αναπτυχθεί στα διάφορα ποτάμια συστήματα. Από αυτά, έχουν εκτραφεί πολυάριθμα βελτιωμένα εμπορικά στελέχη.Τ α ευρέως καλλιεργημένα εμπορικά στελέχη έχουν βελτιωθεί από τους αρχικούς πληθυσμούς της ιριδίζουσας πέστροφας που έχουν πλεονεκτικές ιδιότητες, όπως ανθεκτικότητα, γρήγορη ανάπτυξη, αντοχή σε ασθένειες και αξιόπιστη αναπαραγωγή υπό συνθήκες εκμετάλλευσης. Στην φύση, υπάρχουν πληθυσμοί ιριδίζουσας πέστροφας που γεννούν το φθινόπωρο και άλλοι πληθυσμοί που γεννουν την άνοιξη. Από αυτούς τους πληθυσμούς, δύο διαφορετικά εμπορικά στελέχη έχουν εκτραφεί. Οι ποιότητες τους είναι παρόμοιες, μόνο οι εποχές ωοτοκίας τους διαφέρουν μεταξύ τους. Αυτό επιτρέπει την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας μιας μονάδας καλλιέργειας ιριδίζουσας πέστροφας. Σε πολλές χώρες, η αλμπίνο μορφή της ιριδίζουσας πέστροφας καλλιεργείται και συχνά, αλλά λανθασμένα, ονομάζεται χρυσή πέστροφα. Σε αυτή τη μορφή είναι ένα δημοφιλές διακοσμητικό ψάρι, ακόμη και αν είναι πολύ ευαίσθητο σε δυσμενείς περιβαλλοντικές και παραγωγικές συνθήκες. Η ιριδίζουσαπέστροφα είναι ιθαγενής στα ποτάμια και τις λίμνες των ψυχρών υδάτων των ακτών του Ειρηνικού της Βόρειας Αμερικής και της Ασίας. Έχει εισαχθεί σε περίπου 82 χώρες , σχεδόν παντού οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την εκτροφή της, επειδή η πέστροφα ανέχεται ευρύ φάσμα περιβαλλοντικών και παραγωγικών συνθηκών καλύτερα από άλλα είδη πέστροφας.

4 Χρωματισμός: Είναι ψάρι με λαμπερούς χρωματισμούς
Χρωματισμός: Είναι ψάρι με λαμπερούς χρωματισμούς. Η ράχη του είναι γαλαζοπράσινη και η κοιλιά υπόλευκη–γκρι. Κατά μήκος των πλευρών του και από το βραγχιακό επικάλυμμα μέχρι τη βάση της ουράς έχει μια μακρόστενη πορφυρένια ταινία, με μεγάλες μπλε κηλίδες και ιριδίζουσες ανταύγειες. Σε όλη την επιφάνεια του σώματος μερικές φορές και μέχρι τα ραχιαία, κοιλιακά, και το ουραίο πτερύγιο, έχει κηλίδες μαύρες ή σκουρόχρωμες.

5 Χαρακτηριστικά του είδους με σημασία για
την εκτροφή του Παραμένει στα γλυκά νερά (ποταμοί, κρύες λίμνες) Απαιτεί μεγάλη ταχύτητα (ροή) νερού Ευνοϊκή θερμοκρασία αναπαραγωγής: 9-14 οC Ευνοϊκή θερμοκρασία ανάπτυξης: οC Αυξημένες απαιτήσεις σε οξυγόνο (8,5-9 mg/l) Πολύ καλός ρυθμός ανάπτυξης (4-5 kg σε 3 έτη) Πλήρης κάλυψη διατροφικών αναγκών (τεχνητά σιτηρέσια) Γονοχωριστικό είδος (γεννητική ωρίμανση στα 3-4 έτη)(1-2 έτη για Ελλάδα) Φυσική περίοδος αναπαραγωγής: Ιανουάριος-Μάιος Σαρκοφάγο Εμπορεύσιμο μέγεθος: 250 g σε μήνες Διατίθεται νωπή σε φιλέτο, κονσέρβα και καπνιστή Ώριμες γονάδες (αυγά): ιαπωνική αγορά

6 3.2 Κύρια χαρακτηριστικά βιότοπου Κρύα νερά
Διαυγή νερά Διαλυμένο οξυγόνο Θερμοκρασιακό εύρος για την ανάπτυξη Αυγών, λεκιθοφορου γόνου Θερμοκρασιακό εύρος για την ανάπτυξη των ψαριών

7 Καθαρά νερά

8 Τροφή στη φύση Annelids (σκουλήκια, βδέλλες) Υδρόβια έντομα Υδρόβια καρκινοειδή

9 Υδρόβια μαλάκια Ψάρια Νεογέννητα ερπετά, πουλιά θηλαστικά

10 3.3 Κύκλος Ζωής και στάδια ανάπτυξης στην Φύση
3.3 Κύκλος Ζωής και στάδια ανάπτυξης στην Φύση Στάδια ανάπτυξης:1. γονιμοποιημένα αυγά. 2. Αυγά με οφθαλμούς. 3. Γόνος με λεκιθικό σάκο 4. Swim- up fry 5. Γόνος 6. Ιχθύδιο πρώτου καλοκαιριού 7. Γεννητικά ώριμα αρσενικά 8. Θηλυκά έτοιμα για ωοτοκία Φάσεις ανάπτυξης : Ι. αναπαραγωγή ΙΙ. Εξέλιξη γονιμοποιημένων αυγών και λεκιθοφόρου προνύμφης .ΙΙΙ εξέλιξη και γεννητική ωριμότητα ψαριών. Η πραγματική έναρξη και διάρκεια των διαφορετικών φάσεων ανάπτυξης εξαρτάται από τη θερμοκρασία του νερού, τον γενότυπο, καθώς και από την ποσότητα και την ποιότητα των διαθέσιμων φυσικών τροφών.

11 3.4 Συσχετισμός Μήκους-Βάρους

12 3.5 Διάρκεια των σταδίων ανάπτυξης
Πρώτη Φάση επώασης: από γονιμοποίηση μέχρι το στάδιο αυγών με οφθαλμούς. egg to eyed egg Τελική φάση επώασης: Από αυγό με οφθαλμούς μέχρι την λεκιθοφόρο προνύμφη.

13 Τελική φάση επώασης : από λεκιθοφόρο προνύμφη στον swim-up γόνο
Ανάπτυξη του γόνου

14 Ανάπτυξη ιχθυδίων (fingerlings)
Ανάπτυξη ιχθύων εμπορικού μεγέθους

15 Για θερμοκρασίες νερού από 6-12 ° C, απαιτούνται ημέρες από την γονιμοποίηση των αυγών μέχρι την του σταδίου του swim up fry. Με την έναρξη της εξωτερικής σίτισης *, η πραγματική διάρκεια της ανάπτυξης των διαφόρων ηλικιακών ομάδων δεν εξαρτάται μόνο από τη θερμοκρασία και την περιεκτικότητα σε οξυγόνο του νερού αλλά και από την ποιότητα και την ποσότητα των τροφών. Κατά τον προσδιορισμό των ακόλουθων αριθμών, έχει υποτεθεί ότι η πέστροφα τρέφεται επαρκώς με εμπορικές τροφές, οι οποίες είναι άμεσα διαθέσιμες . Η ανάπτυξη του γόνου από swim up fry παίρνει μήνες . Για λόγους κατανόησης και απλών υπολογισμών, ο «γόνος» (fry) αναφέρεται σε συνολικό μήκος 5 cm και σε μέσο βάρος σώματος 2 g. Η ανάπτυξη των ιχθυδίων από το γόνο διαρκεί 3-4,5 μήνες . Ο όρος «ιχθύδιο" αναφέρεται σε συνολικό μήκος 12,5 cm και σε μέσο βάρος σώματος 25 g. Η ανάπτυξη του επιτραπέζιου (εμπορικού μεγέθους) ψαριού από το ιχθύδιο παίρνει 4-6,5 μήνες (Εικόνα 19).Το "επιτραπέζιο ψάρι" αναφέρεται στο επιθυμητό ελάχιστο βάρος σώματος 250 g. Η ανάπτυξη μεγάλων επιτραπέζιων ψαριών από 250 g έως 500 g διαρκεί περαιτέρω 2,5-4,5 μήνες ( ημέρες) όταν η θερμοκρασία του νερού κυμαίνεται μεταξύ 5 και 15 ° C.

16 4. Συνθήκες παραγωγής 4.1 ΡΗ του νερού
Optimal, acceptable and lethal ranges of water pH during development stages of rainbow trout I. Optimal II. Acceptable III. Lethal Development from swim-up fry to table fish. Development from fertilized egg to swim-up fry.

17 Water temperature and appetite of rainbow trout.
4.2 Θερμοκρασία νερού I. Optimal II. Acceptable III. Lethal Development from fertilized egg to swim-up fry. Water temperature and appetite of rainbow trout. I. Optimal range of appetite. II. Losing appetite. III. Feeding stops. IV. Intensity of feeding.

18 4.3 Περιεκτικότητα νερού σε οξυγόνο
5-6 mg/l για την επώαση και ανάπτυξη γόνου πρώτων σταδίων 4-5 mg/l για τις λοιπές ηλικιακές ομάδες Correlation between temperature and possible maximum saturation of oxygen in water

19 4.4 Παροχή Νερού Εξαρτάται από την ηλικία και την ποσότητα των ψαριών στις δεξαμενές Σε χαμηλές θερμοκρασίες νερού η παροχή νερού μπορεί να είναι μικρότερη απ’ ότι σε υψηλότερες θερμοκρασίες Έκφραση: l/sec ή l/min ανά ή 1000 αυγά, γόνο ή ψάρια Η παροχή στις τσιμεντένιες δεξαμενές μπορεί να είναι πιο υψηλή απ’ ότι σε χωμάτινες.

20 4.4.1 Παροχή νερού σε δεξαμενές
0.25–2.5 litres/min νερό για την επώαση αυγών και λεκιθιφόρο γόνο Στην αρχή: 0.25 litres/min; Στο τέλος 3.5–4.5 litres/min νερό απαιτούνται για την εκτροφή 1000 ατόμων γόνου Στην αρχή: 3.5–4.5 litres/min; Στο τέλος :10–14 litres/min Νερού απαιτούνται για την εκτροφή 1000 ατόμων ιχθυδίων (fingerlings).

21 Στην αρχή: 10–14 litres/min;

22 5. Επιλογές εκτροφής , τύποι δεξαμενών και χωρητικότητες
5. Επιλογές εκτροφής , τύποι δεξαμενών και χωρητικότητες 5.1 Επιλογές εκτροφής Στάδια ανάπτυξης:1. γονιμοποιημένα αυγά. 2. Αυγά με οφθαλμούς. 3. Γόνος με λεκιθικό σάκο 4. Swim- up fry 5. Γόνος 6. Ιχθύδιο πρώτου καλοκαιριού 7. Ψάρια εμπορικού μεγέθους . Φάσεις παραγωγής: Ι. Παραγωγή Αυγών με οφθαλμούς(90–95% επιβίωση). II. Παραγωγή γόνου (90–95% επιβίωση). III Παραγωγή ιχθυδίων (90–95% επιβίωση). IV. Παραγωγή ψαριού εμπορικού μεγέθυος (95–98% survival). Σημείωση: Ποσοστό επιβίωσης μεταξύ της εκκόλαψης των αυγών και ψαριού εμπορικού μεγέθους είναι αποδεκτή όταν είναι τουλάχιστον 75%

23 5.2 Δεξαμενές και χωρητικότητες
Συστήματα επώασης/ εκκόλαψης (Hatching tray systems) I. Σκάφες επώασης τοποθετημένες σε τσιμεντένια δεξαμενή. Μετά την επώαση – εκκόλαψη η δεξαμενή χρησιμεύει για την εκτροφή του γόνου. II. Επωαστήρες οριζόντιας ροής νερού έχουν 4,6, ή 8 σκάφες επώασης (μέγεθος σκάφης: 0.5 m × 0.4 m = 0.2 m2). Όταν οι σκάφες επώασης/ εκκόλαψης αφαιρεθούν, η ίδια εγκατάσταση χρησιμοποιείται για την εκτροφή του γόνου. III. Επωαστήρες κάθετης ροής νερού χρησιμοποιούνται για την εξοικονόμηση χώρου. Κατασκευάζονται με 4,6, 8, και 10 σκάφες επώασης.

24 Οι σκάφες εκκόλαψης είναι οι συσκευές επώασης των αυγών και του γόνου
Οι σκάφες εκκόλαψης είναι οι συσκευές επώασης των αυγών και του γόνου. Ο πυθμένας των σκαφών είναι ένα υλικό σαν κόσκινο, στο οποίο τοποθετούνται τα αυγά και το γουρουνάκι. Λαμβάνουν γλυκό νερό όπως απεικονίζεται στο προηγούμενο σχήμα Αν και το υλικό, το σχήμα και το μέγεθος των σκαφών εκκόλαψης ποικίλλουν, οι ποσότητες αυγών και γόνου που μπορούν να επωαστούν επάνω τους είναι παρόμοιες. Μια σκάφηεκκόλαψης χωρητικότητας 0,2 m2 περίπου είναι απαραίτητος για την επώαση και εκκόλαψη αυγών της πέστροφας. Αργότερα, ο απαιτούμενος χώρος αυξάνεται, επειδή swim – up άτομα γόνου χρειάζονται 5 φορές περισσότερο χώρο (περίπου 1 m2) με βάθος περίπου 0,5 m. Η απαιτούμενη ποσότητα νερού σε αυτές τις συσκευές θα πρέπει να εξασφαλίζεται και να ρυθμίζεται όπως παρουσιάζεται στα προηγούμενα γραφήματα.

25

26

27

28

29 Τυπικές δεξαμενές από fibreglass και πολυπροπυλένιο
& 2. Σκάφες εκτροφής. 3. & 4. Δεξαμενές εκτροφής. Εκτροφή γόνου, ιχθυδίων (0,5 -5 m3) ακόμη και ψάρια εμπορικού μεγέθους (5-25 m3).

30 Σκάφες και δεξαμενές από ίνες υάλου ( fiberglass) και πολυπροπυλένιο χρησιμοποιούνται για την εκτροφή γόνου, ιχθυδίων ή και επιτραπέζιων ψαριών . Ρηχές σκάφες χρησιμοποιούνται συνήθως για την εκτροφή γόνου, ενώ βαθύτερες χρησιμεύουν για την εκτροφή ιχθυδίων. Μικρότερες δεξαμενές (0,5-5 m3) χρησιμοποιούνται για την εκτροφή νεότερων ψαριών (γόνου και ιχθυδίων), ενώ μεγαλύτερες δεξαμενές (5-25 m3) χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια επιτραπέζιων ψαριών. Υπάρχουν δεξαμενές από ίνες υάλου που συναρμολογούνται επί τόπου. Τα μεγέθη τους ποικίλλουν και μπορούν να φτάσουν τα m3.

31 Τυπικές τσιμεντένιες δεξαμενές
I. Open-air raceway tanks. II. & III. Indoor and outdoor tanks of different shapes. With twin arrangement of the tanks, the available space can be utilized better.

32 Οι δεξαμενές σκυροδέματος μπορεί να τοποθετούνται σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο. Μικρές (λίγα κυβικά μέτρα) δεξαμενές σκυροδέματος χρησιμοποιούνται για την εκτροφή μικρών ψαριών και μεγάλες (αρκετές εκατοντάδες κυβικά μέτρα) δεξαμενές χρησιμοποιούνται για την παραγωγή επιτραπέζιων ιχθύων. Συνήθως, είναι τύπου ορθογωνίου ή raceway με βάθος νερού περίπου 1 μ. Οι τιμές στον Πίνακα 1 δείχνουν ότι η πυκνότητα των ψαριών θα πρέπει να μειώνεται όσο αυξάνεται το ατομικό μέγεθος του ψαριού. Καθώς το μέγεθος και ο αριθμός των ψαριών μεταβάλλονται σε μια δεξαμενή, η ποσότητα του παρεχόμενου νερού πρέπει επίσης να προσαρμόζεται σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται σε προηγούμενη ενότητα

33

34

35 Οι χωμάτινες δεξαμενές είναι οι παραδοσιακές δομές για την παραγωγή πέστροφας, αλλά σήμερα, καθώς η καλλιέργεια πέστροφας έχει ενταθεί, χρησιμοποιούνται λιγότερο συχνά. Αρχικά, οι χωμάτινες δεξαμενές οποιασδήποτε μορφής χρησιμοποιήθηκαν για την εκτροφή πέστροφας. Αργότερα, ειδικά στη Δανία, το σχήμα των χωμάτινων δεξαμενών προσαρμόστηκε για να επιτρέψει την έντατική εκτροφή πέστροφας. Οι χωμάτινες αυτές δεξαμενές είχαν μήκος από μ., πλάτος μ. και βάθος 1,5 μ. και ο πυθμένας καλυπτόταν με βότσαλα. Σε τέτοιες χωμάτινες δεξαμενές η ροή του νερού είναι περιορισμένη και ο καθαρισμός είναι δύσκολος. Σήμερα, οι περισσότερες χωμάτινες δεξαμενές στις εκμεταλλεύσεις πέστροφας είναι επενδεδυμένες με μεμβράνη ή πλακόστρωτες με πέτρα ή σκυρόδεμα. Οι απαιτούμενες ποσότητες νερού για 1 m3 ορθογώνιας χωμάτινης δεξαμενής κυμαίνονται μεταξύ 0,7 και 1,4 λίτρων / λεπτό, με αλλαγή νερού να είναι περίπου 1-2 φορές ημερησίως. Οι συνήθεις πυκνότητες των διαφόρων ηλικιακών ομάδων ιριδίζουσας πέστροφας στις χωμάτινες δεξαμενές παρουσιάζονται στον Πίνακα 2. Με τον αερισμό του νερού, οι ποσότητες παραγόμενων ψαριών που αναφέρονται παρακάτω μπορούν να αυξηθούν.

36

37

38 Προγραμματισμός του αριθμού και του μεγέθους των εγκαταστάσεων εκτροφής μιας νέας μονάδας παραγωγής
Καθώς τα ψάρια μεγαλώνουν, χρειάζονται όλο και περισσότερο χώρο εκτροφής. Στην αρχή, είναι αρκετές οι μικρότερες δεξαμενές, αλλά αργότερα πρέπει να γίνει διαλογή μεγεθών και τα ψάρια να στοκαρισθούν σε δεξαμενές με μειωμένες πυκνότητες. Συνεπώς, πρέπει να υπάρχουν τόσο μικρότερες όσο και μεγαλύτερες δεξαμενές εκτροφής στο ιχθυοτροφείο. Ο προγραμματισμός γίνεται συνήθως σε αντίθετη κατεύθυνση. Πρώτον, καθορίζεται το τελικό αποτέλεσμα παραγωγής (αριθμός ψαριών, συνολική μάζα παραγωγής και μεμονωμένα βάρη των παραγόμενων ψαριών) και από αυτά τα προγραμματισμένα μεγέθη, όλοι οι απαιτούμενοι χώροι εκτροφής των διαφόρων ηλικιακών ομάδων ψαριών υπολογίζονται προς τα πίσω, όπως φαίνεται στους Πίνακες 3 και 4. Κατά τον προγραμματισμό του αριθμού και του μεγέθους των εγκαταστάσεων εκτροφής θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η συνολική ποσότητα και το τελικό μέγεθος των ψαριών, μαζί με την πυκνότητα εκτροφής ων ψαριών (ένταση της παραγωγής). Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στους Πίνακες 3 και 4 δείχνουν τις σχετικές (1.) και απόλυτες (2) αναλογίες των απαιτούμενων χώρων εκτροφής των διαφόρων ηλικιακών ομάδων ιριδίζουσας πέστροφας. Τα ψάρια που παράγονται μπορούν να διπλασιαστούν εάν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές οπότε μπορεί να εκτραφεί φθινοπωρινός και ανοιξιάτικος γόνος. Επομένωσοι εγκαταστάσεις εκτροφής μπορούν να χρησιμοποιηθούν δύο φορές το χρόνο. Στην περίπτωση αυτή, όχι μόνο μπορεί να διπλασιαστεί η παραγωγή γόνου, ιχθυδίων και επιτραπέζιων ιχθύων, εάν η θερμοκρασία του νερού είναι αρκετά υψηλή και η τροφοδοσία είναι επαρκής.

39

40 Επιλογή περιοχής Κατά την επιλογή του τόπου παραγωγής, είναι σημαντικό να ελέγχεται η ποιότητα και η ποσότητα (όγκος) του διαθέσιμου νερού, καθώς και η καταλληλότητα του τόπου όπου σχεδιάζεται η κατασκευή του νέου ιχθυοτροφείου. Ένας βασικός κανόνας είναι ότι για κάθε 1 τόνο παραγόμενης ιριδίζουσας πέστροφας πρέπει να υπολογίζονται περίπου 10 λίτρα / δευτερόλεπτο (600 λίτρα / λεπτό) πηγής νερού. Γενικά, τόσο κρύα επιφανειακά όσο και υπόγεια ύδατα είναι κατάλληλα για την καλλιέργεια πέστροφας. Στην περίπτωση των επιφανειακών υδάτων, η καθημερινή (ημέρα και νύχτα) διακύμανση της θερμοκρασίας μπορεί να είναι λίγοι βαθμοί (2-4 ° C), ενώ οι εποχιακές (καλοκαιρινές και χειμερινές) αλλαγές θερμοκρασίας νερού μπορεί να είναι έως και 5-15 °C. Η θερμοκρασία των πηγών και των υπογείων υδάτων δεν έχει καθημερινή διακύμανση και οι διαφορές μεταξύ χειμώνα και καλοκαιριού είναι ελάχιστες, εάν υπάρχουν. Η ποιότητα του νερού θα πρέπει να είναι συμφωνες με εκείνες που αναφέρονται σε προηγούμενο κεφάλαιο 4. Η διαθεσιμότητα (ποσότητα) ύδατος μπορεί να αλλάξει σημαντικά ανάλογα με τις εποχές ειδικά στην περίπτωση επιφανειακών υδάτων και πηγών. Σε ξηρές εποχές, η παροχή ύδατος μπορεί να μειωθεί δραστικά, ενώ οι βροχοπτώσεις συχνά προκαλούν πλημμύρες και απότομες αυξήσεις της ποσότητας νερού των πηγών.

41 Ως εκ τούτου, η παραγωγική ικανότητα μιας εκμετάλλευσης πέστροφας πρέπει να προγραμματιστεί σύμφωνα με την ασφαλή ελάχιστη διαθέσιμη ποσότητα νερού. Ωστόσο, η προστασία των εκμεταλλεύσεων από τις πλημμύρες θα πρέπει να σχεδιαστεί με βάση την υψηλότερη πλημμύρα που έχει βιώσει ποτέ η περιοχή. Για να μειωθεί ο κίνδυνος, θα πρέπει να καταρτιστεί πίνακας της εποχιακής διακύμανσης της πηγής νερού. Προκειμένου να αποφευχθούν οι πλημμύρες, το αγρόκτημα πρέπει να κατασκευαστεί σε μια τοποθεσία υψηλότερη από τις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές. Αυτό μπορεί να γίνει εάν ληφθεί νερό και μεταφερθεί στο ιχθυοτροφείο μέσω ενός καναλιού τροφοδοσίας. Κατά τον προσδιορισμό της καταλληλότητας του τόπου, η κλίση και η ποιότητα του εδάφους πρέπει επίσης να παρατηρούνται και να ελέγχονται όπως συνοψίζεται στο παρακάτω σχήμα

42 Importance of slope and soil quality in site selection
1. Κλίση του εδάφους και διάταξη των δεξαμενών. Είναι σημαντικό να επιλέξετε έναν τόπο με σημαντική κλίση. Αυτόθα εξασφαλίσει την πλήρωση και αποστράγγιση των δεξαμενών εκτροφής με τη βαρύτητα. 1.1 Εάν μια περιοχή έχει μια ήπια κλίση, οι δεξαμενές μπορούν να είναι τοποθετημένα κατά μήκος της περιοχής. 1.2 Εάν ο χώρος έχει μια πιο απότομη κλίση, τότε δεξαμενές θα πρέπει να τοποθετούνται παράλληλα στην πλαγιά. 2. Η ποιότητα του εδάφους. Οι απαιτήσεις για την κατασκευή ενός ιχθυοτροφείου εξαρτώνται από τον τύπο κτιρίων και τις δεξαμενές (χωμάτινες/ σκυροδέματος) που σχεδιάζονται. Για δεξαμενές από σκυρόδεμα, το έδαφος πρέπει να είναι αρκετά ισχυρό ώστε να κρατά τις βάσεις των δεξαμενών. Για τις χωμάτινες , η δομή, η συνοχή και η διαπερατότητα του εδάφους πρέπει να είναι κατάλληλες για την κατασκευή ισχυρών αναχωμάτων.


Κατέβασμα ppt "Ιριδίζουσα πέστροφα, Oncorhynchus mykiss (οικ. Salmonidae)"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google