Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πώς γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα;

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πώς γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα;"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Πώς γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα;
Πρότυπο Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης Μάθημα: Θρησκευτικά (Κος Καπετανάκης) Επιμέλεια: Οι Ευαγγελιστές Μέλη ομάδας: Αχιλλεύς Μπραϊμάκης, Γεώργιος Λεπίδας, Νικόλαος Κουκουδάκης, Θεόδωρος Μαλικούρτης, Χρήστος Μαργαρίτης

2 Σελ.60, ασκ. 4 Βρείτε και άλλες εκκλησιαστικές εικόνες της Γέννησης, συγκρίνετε τες με αυτή του βιβλίου και σημειώστε τα συμπεράσματα σας.

3 ΕΙΚΟΝΕΣ Η Γέννηση. Εκκλησία Παναγίας Αγίας Νάπας

4 ΕΙΚΟΝΕΣ (ΣΥΝΕΧΕΙΑ) Η Γέννηση. Ναός Παναγίας Περιβλέπτου στο Μυστρά, τοιχογραφία 14ος αιώνας.

5 ΑΠΑΝΤΗΣΗ Σε όλες τις εικόνες στο κέντρο ζωγραφίζεται το βουνό και η φάτνη σε σκοτεινό σπήλαιο. Το Θείο Βρέφος φασκιωμένο, με τις ακτίνες του άστρου να πέφτουν πάνω του. Στοιχεία Γέννησης με στοιχεία ταφής του Χριστού. Τη κεντρική θέση που διακρίνεται για το μέγεθος της κατέχει η Παναγία. Ξαπλωμένη ή μισοκαθισμένη με το πρόσωπο σκεπτικό και με διάχυτη μια γλυκιά μελαγχολία.

6 ΑΠΑΝΤΗΣΗ (ΣΥΝΕΧΕΙΑ) Αξιοσημείωτη είναι η απόμακρη θέση του Ιωσήφ, προστάτης της οικογένειας συλλογισμένος με το κεφάλι ακουμπισμένο στο χέρι του. Άγγελοι μεγαλοπρεπείς και έκπληκτοι στο πάνω μέρος της εικόνας.

7 Συμπεράσματα Οι αγιογράφοι θέλουν να μας δείξουν την θεανθρώπινη φύση του Κυρίου και να υποδηλώσουν τον πανηγυρισμό ουρανού και γης. Οι αγιογράφοι χρησιμοποιούν στοιχεία από την ιστορική πραγματικότητα, συνθέτουν το γήινο με το ανθρώπινο και το θείο και παρουσιάζουν το μεγαλύτερο γεγονός της Γέννησης με σοβαρότητα. Τίποτα το πομπώδες, θεατρικό και σοβαρό.


Κατέβασμα ppt "Πώς γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα;"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google