Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΕΡΙΚΛΗΣ Χαλβατζή Μαρία Α’3.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΕΡΙΚΛΗΣ Χαλβατζή Μαρία Α’3."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΕΡΙΚΛΗΣ Χαλβατζή Μαρία Α’3

2 Γενικές πληροφορίες Ο Περικλής (από τις λέξεις περί και κλέος δηλαδή o περιτριγυρισμένος από δόξα, περίδοξος, περίπου  π. Χ.) ήταν Αρχαίος Έλληνας πολιτικός, ρήτορας και στρατηγός του 5ου αιώνα π. Χ. , γνωστού και ως «Χρυσού Αιώνα», και πιο συγκεκριμένα της περιόδου μεταξύ των Περσικών Πολέμων και του Πελοποννησιακού Πολέμου. Η δύναμη, δόξα και η φήμη την οποία χάρισε στην Αρχαία Αθήνα, δικαιώνουν απόλυτα το χαρακτηρισμό του Χρυσού Αιώνα. Η εποχή στην οποία ήταν κύριος της πολιτικής ζωής της Αρχαίας Αθήνας, δηλαδή μεταξύ του 461 π. Χ. και του 429 π. Χ., ονομάζεται μέχρι σήμερα «Εποχή του Περικλή».

3 Οικογένεια και Διαπαιδαγώγηση
Ήταν γιός του Ξανθίππου, του πολιτικού ο οποίος είχε προσάγει τον Μιλτιάδη σε δίκη, και της Αγαρίστης, ανιψιάς του Κλεισθένη, του ιδρυτή της Αθηναϊκής δημοκρατίας. Ο Περικλής διαπαιδαγωγήθηκε από σπουδαίους δασκάλους. Διδάχθηκε μουσική από τον Δάμωνα και τον Πυθοκλείδη και φιλοσοφία από τον Πρωταγόρα. Όμως ο φιλόσοφος που άσκησε μεγαλύτερη επιρροή στη σκέψη του και ο οποίος συνέβαλε αποφασιστικά στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του ήταν ο Αναξαγόρας.

4 Προσωπική ζωή Ο Περικλής, ακολουθώντας την αθηναϊκή παράδοση της εποχής, παντρεύτηκε πρώτα μία γυναίκα που ήταν κοντινή συγγενής του, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον Ξάνθιππο και τον Πάραλο. Ο γάμος τους όμως δεν ήταν ευτυχισμένος και, γύρω στο 445 π. Χ., ο Περικλής χώρισε τη γυναίκα του και την προσέφερε σε έναν άλλο άνδρα για γάμο . Η γυναίκα με την οποία συνδέθηκε ήταν η Μιλήσια Ασπασία, εταίρα από την Μίλητο και κατά πολλά χρόνια νεότερή του. Ο Σωκράτης την περιέγραψε ως την πιο έξυπνη και πνευματική γυναίκα της εποχής της. Η σχέση αυτή ήταν υπερβολικά τολμηρή, επειδή ο Περικλής της συμπεριφερόταν ως ίση προς ίσο, και, σκεπτόμενοι με δεδομένη την κοινωνική θέση της γυναίκας στην Αρχαία Αθήνα, κάτι τέτοιο ήταν αδιανόητο για τους περισσότερους άνδρες εκείνης της εποχής. Η μεγαλύτερη προσωπική του τραγωδία ήταν ο θάνατος των δύο παιδιών του, του Ξάνθιππου και του Πάραλου, από τον πρώτο του γάμο, καθώς και ο θάνατος της αδελφής του. Όλοι αυτοί πέθαναν από τον φοβερό λοιμό που χτύπησε την Αθήνα τα πρώτα χρόνια του Πελοποννησιακού Πολέμου. Ο θάνατος τόσων συγγενικών προσώπων ήταν κάτι το οποίο ποτέ δεν κατάφερε ψυχολογικά να ξεπεράσει. Η μεγαλύτερη προσωπική του τραγωδία ήταν ο θάνατος των δύο παιδιών του, του Ξάνθιππου και του Πάραλου, από τον πρώτο του γάμο, καθώς και ο θάνατος της αδελφής του. Όλοι αυτοί πέθαναν από τον φοβερό λοιμό που χτύπησε την Αθήνα τα πρώτα χρόνια του Πελοποννησιακού Πολέμου. Ο θάνατος τόσων συγγενικών προσώπων ήταν κάτι το οποίο ποτέ δεν κατάφερε ψυχολογικά να ξεπεράσει.

5 Πολιτική ζωή Ο Περικλής, έμεινε στην ιστορία σαν ένας από τους πιο διάσημους ανθρώπους, όχι μόνο της εποχής του και της Αθήνας, αλλά όλου του κόσμου και όλων των εποχών. Ανήκε στην Ακαμαντίδα φυλή και ήταν συγγενής με τους Αλκμεωνίδες. Η καταγωγή του ήταν αριστοκρατική, όμως αυτό δεν τον εμπόδισε ν' ακολουθήσει το κόμμα του Εφιάλτη, που σαν ιδεολογία του είχε την ισότητα όλων των πολιτών. Ο Εφιάλτης, που ήταν ένας από τους πιο τίμιους πολιτικούς της Αθήνας έκανε διάφορες αγαθοεργίες στους φτωχούς Αθηναίους. Ο Περικλής, όμως, θεωρούσε πως με τις αγαθοεργίες δεν μπορούσε ν' ανακουφιστεί ο φτωχός λαός. Χρειάζονταν νόμοι, οι οποίοι θα τον βοηθούσαν να ζήσει πιο άνετα. Έτσι, μετά τη δολοφονία του Εφιάλτη, όταν πήρε αυτός την αρχηγία του κόμματος του, άρχισε να προπαγανδίζει στην Εκκλησία του Δήμου τις ιδέες του. Ήταν τρομερός ρήτορας και κατάφερνε πολύ εύκολα να παρασύρει με το μέρος του την πλειοψηφία των Αθηναίων. Παραμέρισε το εμπόδιο του Κίμωνα, αφού κατάφερε να τον εξοστρακίσει με την κατηγορία πως ήταν φίλος των Σπαρτιατών κι έτσι ανάλαβε αυτός τις τύχες της Αθήνας, σαν Άρχοντας στρατηγός.

6 Πολιτικά μέτρα Περικλή
Ο Περικλής κατάφερε να οργανώσει την αθηναϊκή πολιτεία οικονομικά, πολιτικά αλλά και κοινωνικά με τις εξής μεταρρυθμίσεις : Ισότητα όλων των πολιτών Αποδυνάμωση Άρειου Πάγου Επιδίωξη μιας άνετης ζωής Καθιέρωση μισθοφορίας Ανάκτηση πολιτειακών αξιωμάτων από τις κατώτερες τάξεις Προσφορά θεωρικών χρημάτων στους άπορους Οικοδόμηση μεγάλων δημοσίων έργων

7 Θάνατος Περικλή Ο Περικλής, αφού είδε τους δύο γιους του να πεθαίνουν από τον φοβερό λοιμό που κατά το δεύτερο έτος του Πελοποννησιακού Πολέμου εξόντωσε το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Αθήνας, αφού καθαιρέθηκε από το αξίωμα του στρατηγού και τιμωρήθηκε με βαρύ πρόστιμο με την κατηγορία της κακοδιαχείρισης, επανεξελέγη στρατηγός ως «αναντικατάστατος». Δεν μπόρεσε όμως να τελειώσει τη θητεία του. Πέθανε λίγους μήνες αργότερα, κατά το τρίτο έτος του πολέμου, θύμα και αυτός του φοβερού λοιμού, το 429 π. Χ. στην Αθήνα.

8 Π Ο Λ Ι T Κ Σ Η Γ Ε Ρ Α Δ Μ Ν Χ Υ Ω

9


Κατέβασμα ppt "ΠΕΡΙΚΛΗΣ Χαλβατζή Μαρία Α’3."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google