Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ιωάννης Βαρβάκης 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Π.Τ.Δ.Ε.-Α.Π.Θ. Κατερίνα ΣΤ’2 2015-2016.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ιωάννης Βαρβάκης 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Π.Τ.Δ.Ε.-Α.Π.Θ. Κατερίνα ΣΤ’2 2015-2016."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ιωάννης Βαρβάκης 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Π.Τ.Δ.Ε.-Α.Π.Θ. Κατερίνα ΣΤ’2

2 Περιεχόμενα Η Βιογραφία του Το επώνυμό του
Η συμμετοχή του στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 Το άγαλμά του Πηγές

3 Η Βιογραφία του Ο Ιωάννης Βαρβάκης – Λεοντίδης, ήταν πλοιοκτήτης, ναυτικός, επιχειρηματίας και «εθνικός ευεργέτης». Γεννήθηκε στα Ψαρά 24 Ιανουαρίου 1745 και πέθανε στην Ζάκυνθο 12 Ιανουαρίου 1825.

4 Το επώνυμό του Στα Ψαρά υπήρχαν και υπάρχουν πολλά πουλιά τα οποία έχουν μεγάλα και αυστηρά μάτια και ανήκουν σε είδος γερακιού Ιέραξ ο οξύπτερος. Τα πουλιά αυτά οι Ψαριανοί τα ονόμαζαν και τα ονομάζουν Βαρβάκια.

5 Το επώνυμό του Οι συνομήλικοί του, βλέποντας τα μεγάλα και πολύ αυστηρά του μάτια, καθώς και την ορμητικότητα που τον χαρακτήριζε τον φώναζαν Βαρβάκι. Φαίνεται ότι η προσωνυμία του άρεσε και την διατήρησε ως επώνυμο.

6 Η συμμετοχή του στην Ελληνική Επανάσταση του 1821
Ο Ιωάννης Βαρβάκης πρόσφερε πάρα πολλά στον Αγώνα πριν και κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης. Αρχικά βοήθησε με πάρα πολλούς τρόπους τις ελληνικές κοινότητες στη Ρωσία και ιδιαίτερα την κοινότητα της πόλης που έμενε. Από την τσαρική κυβέρνηση είχε ανακηρυχτεί αρχηγός των ευγενών του Αστραχάν.

7 Η συμμετοχή του στην Ελληνική Επανάσταση του 1821
Ο Βαρβάκης με έξοδα δικά του εξόπλισε τους ομογενείς που πολεμούσαν με τον Αλέξανδρο Υψηλάντη. Ο Βαρβάκης πάνω απ' όλα βοήθησε τον αγώνα των Ψαριανών, των συμπατριωτών του.

8 Η συμμετοχή του στην Ελληνική Επανάσταση του 1821
Έστειλε τρόφιμα και διάφορα άλλα εφόδια. Μετά την καταστροφή των Ψαρών, το 1824, ήρθε στην Ελλάδα, για να βοηθήσει με κάθε μέσο τους πρόσφυγες. Πέθανε αιχμάλωτος στο λοιμοκαθαρτήριο της Ζακύνθου.

9 Το άγαλμά του Ο μαρμάρινος ανδριάντας του, έργο του γλύπτη Δρόση ( ), βρίσκεται στον κήπο του Ζαππείου. Περιβάλλεται από τέσσερις συμβολικές μορφές στο βάθρο του : Ελευθερωμένη Ελλάδα, Ιστορία, Σκέψη, Ναυτιλία.

10 Πηγές http://www.polhist.panteion.gr/ https://el.wikipedia.org

11 Ιωάννης Βαρβάκης 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Π.Τ.Δ.Ε.-Α.Π.Θ. Κατερίνα ΣΤ’2


Κατέβασμα ppt "Ιωάννης Βαρβάκης 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Π.Τ.Δ.Ε.-Α.Π.Θ. Κατερίνα ΣΤ’2 2015-2016."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google