Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αλβανία! Σαβίνα - Κωνσταντίνα ..

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αλβανία! Σαβίνα - Κωνσταντίνα .."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αλβανία! Σαβίνα - Κωνσταντίνα .

2 Αλβανία Η Αλβανία (αλβανικά: Shqipëria), γνωστή επισήμως ως Δημοκρατία της Αλβανίας είναι μια βαλκανική χώρα της ΝΑ Ευρώπης. Συνορεύει βόρεια και βορειοδυτικά με το Μαυροβούνιο, βορειοανατολικά με την αμφισβητούμενη περιοχή του Κοσσόβου, ανατολικά με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και νότια με την Ελλάδα. Βρέχεται από την Αδριατική θάλασσα δυτικά, και το Ιόνιο πέλαγος νοτιοδυτικά. Απέχει λιγότερο από 72 χλμ. από την Ιταλία μέσω του Πορθμού του Οτράντο που συνδέει την Αδριατική με το Ιόνιο. Έκταση:  km2 (144η) Πληθυσμός:  (139η)

3 Πρωτεύουσα Πρωτεύουσα: Τίρανα
Εκτός της πρωτεύουσας, Τίρανα, που έχει κατοίκους, οι μεγαλύτερες πόλεις είναι το Δυρράχιο (Durrës), το Ελμπασάν (Elbasan), η Σκόδρα (Shkodër), το Αργυρόκαστρο(Gjirokastër), η Αυλώνα (Vlorë), η Κορυτσά (Korçë), το Κουκές (Kukës) και το Φιέρι (Fier). Η κυρίαρχη γλώσσα είναι η Αλβανική, αν και η Ελληνική ομιλείται επίσης από την ελληνική μειονότητα στις νότιες περιοχές της χώρας και από Αλβανούς μετανάστες στην Ελλάδα. Οι Αλβανοί είναι στην πλειονότητά τους Μουσουλμάνοι (45%), αλλά κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής εποχής η θρησκεία είχε απαγορευτεί. Πάντως οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι της χώρας αποτελούν το 20% του συνολικού πληθυσμού, ενώ οι καθολικοί το 15%, ενώ το υπόλοιπο 20% ανήκει σε διάφορα δόγματα (κυρίως Διαμαρτυρόμενοι) και σε άθεους/αγνωστικιστές. Νόμισμα :Λεκ

4 Που βρίσκεται; Χάρτης της Αλβανίας.

5 Η σημαία της Η σημαία της Αλβανίας είναι ένας δικέφαλος αετός, χρώματος μαύρου στη μέση της σημαίας. Το φόντο είναι κόκκινο και συμβολίζει το αίμα που χύθηκε για την ανεξαρτησία της χώρας. Ο δικέφαλος αετός προέρχεται από το θυρεό του εθνικού ήρωα της χώρας, Γεωργίου Σκεντέρμπεη ή Καστριώτη. Τα δύο κεφάλια συμβολίζουν την κυριαρχία σε Ανατολή και Δύση.  Σημειώνεται ότι η σημαία της χώρας είναι παρόμοια με τη πολεμική σημαία της πάλαι ποτέ πανίσχυρης Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, η οποία ήταν επίσης κόκκινη με μαύρο δικέφαλο αετό και την οποία υιοθέτησε ο Γεώργιος Καστριώτης αγωνιζόμενος εναντίον του Σουλτάνου, μετά την Άλωση της Πόλης, υψώνοντάς την στο κάστρο του στην Κρούγια της Αλβανίας. Υιοθετήθηκε, με τη σημερινή της μορφή χωρίς το κίτρινο αστέρι της εποχής του Κομμουνισμού, στις 7 Απριλίου 1992.

6 Ο εθνικός ύμνος της Αλβανίας.
Rreth flamurit të përbashkuar, Me një dëshirë e një qëllim, Të gjithë Atje duke iu betuar, Të lidhim besën për shpëtim. Prej lufte veç ai largohet, Që është lindur tradhëtor, Kush është burrë nuk friksohet, Po vdes, po vdes si një dëshmor. Në dorë armët do t'i mbajmë, Të mbrojmë Atdheun në çdo vend, Të drejtat tona ne s'i ndajmë, Këtu armiqtë s'kanë vend. Se Zoti vet e tha me gojë, Që kombe shuhen përmbi dhe, Po Shqipëria do të rrojë, Për të, për të luftojmë ne. Γύρω από τη σημαία ενωμένοι με μια θέληση κι ένα σκοπό Έχοντας όλοι σ' αυτήν πίστη (πατρίδα) να δώσουμε την μπέσα για την σωτηρία Από τον πόλεμο μόνον εκείνος απομακρύνεται που έχει γεννηθεί προδότης όποιος είναι άντρας δεν φοβάται αλλά πεθαίνει, πεθαίνει ως μάρτυρας Στα χέρια τα όπλα θα κρατήσουμε να προστατέψουμε την πατρίδα σε κάθε μέρος τα δίκαιά μας εμείς δεν τ' αποχωριζόμαστε εδώ οι εχθροί δεν έχουν θέση. Γιατί ο ίδιος ο Ύψιστος το είπε με το στόμα του ότι έθνη ρίχνονται καταγής αλλά η Αλβανία θα ζήσει για εκείνη, για εκείνη εμείς μαχόμαστε.

7 Η ιστορία Η σημερινή επικράτεια της Αλβανίας ήταν σε πολλές φάσεις της ιστορίας μέρος των Ρωμαϊκών επαρχιών της Δαλματίας (νότιο Ιλλυρικό), της Μακεδονίας (συγκεκριμένα της Νέας Ηπείρου) και της Μοισίας. Το σημερινό κράτος έγινε ανεξάρτητο μετά τη κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Ευρώπη μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους. Η Αλβανία ανακήρυξε ανεξαρτησία στις 28 Νοεμβρίου 1912(αναγνωρίστηκε το 1913) και πρώτος κυβερνήτης της ήταν ο Ισμαήλ Κεμάλ (Ismail Qemali). Πέρασε μέσα από πολιτικά καθεστώτα Πριγκιπάτου, Δημοκρατίας και Βασιλείου μέχρι την εισβολή των Ιταλών το 1939, όποτε έγινε και προτεκτοράτο. Το 1944 έγινε Λαϊκή Σοσιαλιστική Δημοκρατία υπό τον Ενβέρ Χότζα και το Εργατικό Κόμμα (PPSH). Εθνικός ήρωας της Αλβανίας είναι ο Σκεντέρμπεης (Skendërbej) γνωστός και ως Γεώργιος Καστριώτης (Gjergj Kastrioti).

8 Το πολίτευμα Το πολίτευμα είναι η προεδρική κοινοβουλευτική δημοκρατία, όπως κατοχυρώθηκε με το μεταβατικό προσωρινό σύνταγμα, το οποίο ψηφίστηκε από τη Λαϊκή Συνέλευση τον Απρίλιο του 1991. Σύμφωνα με αυτό ανώτατος πολιτειακός άρχοντας είναι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, που έχει πενταετή θητεία και εκλέγεται από τη Λαϊκή Συνέλευση. Στα καθήκοντά του συμπεριλαμβάνονται ο διορισμός του πρωθυπουργού, η διάλυση της Λαϊκής Συνέλευσης και η άμεση προκήρυξη εκλογών, όταν ο ίδιος κρίνει κάτι τέτοιο απαραίτητο. Σε περίοδο κρίσεων και εσωτερικής ανωμαλίας διατηρεί το δικαίωμα να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αναλαμβάνοντας υπερεξουσίες. Η εκτελεστική εξουσία στην Αλβανία ασκείται από το υπουργικό συμβούλιο, του οποίου επικεφαλής είναι ο πρωθυπουργός που διορίζεται από τον πρόεδρο, αλλά πρέπει να έχει και τη δεδηλωμένη ψήφο εμπιστοσύνης από τη Λαϊκή Συνέλευση. Η σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου καθορίζεται από τον πρωθυπουργό, επικυρώνεται όμως και από τη Λαϊκή Συνέλευση, η οποία είναι υπεύθυνη για την άσκηση της νομοθετικής εξουσίας και αποτελείται από 140 μέλη, τα οποία έχουν τετραετή θητεία και προκύπτουν από εθνικές βουλευτικές εκλογές, στις οποίες συμμετέχουν όλοι οι Αλβανοί πολίτες άνω των 18 ετών.

9 To κλίμα Με την ακτογραμμή της στην Αδριατική και το Ιόνιο, τα υψίπεδά της στην ανυψωμένη Βαλκανική ενδοχώρα και όλη τη χώρα σε ένα γεωγραφικό πλάτος υποκείμενο σε ποικιλία καιρικών συνθηκών, η Αλβανία έχει μεγάλο αριθμό κλιματικών περιοχών, σε σχέση με την έκτασή της. Οι παραλιακές πεδιάδες έχουν χαρακτηριστικά Μεσογειακό κλίμα, ενώ τα υψίπεδα Μεσογειακό ηπειρωτικό. Τόσο στις πεδιάδες όσο και στην ενδοχώρα ο καιρός ποικίλει αισθητά από το βορρά στο νότο.

10 Τίρανα Τα Τίρανα είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Αλβανίας. Τα Τίρανα έγιναν πρωτεύουσα της Αλβανίας το 1920 και είχαν καταγραφτεί μόνο κάτοικοι. Σήμερα ο Νομός Τιράνων έχει πάνω από κατοίκους (2015). Η πόλη διαθέτει πολλά δημόσια ιδρύματα και δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια και είναι το κέντρο της πολιτικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής της χώρας.

11 Μεγάλες πόλεις Ελμπασάν Αυλώνα Αργυρόκαστρο

12 Αξιοθέατα-μνημεία

13 Όμορφα τοπία

14 Γλώσσα Η Αλβανική γλώσσα (αλβανικά: Gjuha shqipe) είναι γλώσσα που ομιλείται από περίπου 7,6 εκατομμύρια κατοίκους στα δυτικά της Βαλκανικής χερσονήσου (Αλβανία, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Ελλάδα) στη νοτιοανατολική Ευρώπη καθώς και από ένα μικρό αριθμό κατοίκων της Καλαβρίας και της Σικελίας στη νότια Ιταλία.

15 Διάσημες προσωπικότητες
Enca Haxhia Samantha Karravello

16 Διάσημες προσωπικότητες
Μητέρα Τερέζα ΕΡΑ ΙΣΤΡΕΦΙ

17 Προϊόντα Ελιά Φουντούκι

18 Αλβανική κουζίνα

19


Κατέβασμα ppt "Αλβανία! Σαβίνα - Κωνσταντίνα .."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google