Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΛΒΑΝΙΑ Ευαγγελία και Σάρα ΣΤ΄΄1

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΛΒΑΝΙΑ Ευαγγελία και Σάρα ΣΤ΄΄1"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΛΒΑΝΙΑ Ευαγγελία και Σάρα ΣΤ΄΄1
109ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ «ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ»

2 ΑΛΒΑΝΙΑ Η Αλβανία (αλβανικά: Shqipëria), γνωστή επισήμως ως Δημοκρατία της Αλβανίας είναι μια Βαλκανική χώρα της ΝΑ Ευρώπης. Συνορεύει βόρεια και βορειοδυτικά με το Μαυροβούνιο, βορειοανατολικά με το Κόσσοβο, ανατολικά με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και νότια με την Ελλάδα. Βρέχεται από την Αδριατική θάλασσα δυτικά, και το Ιόνιο πέλαγος νοτιοδυτικά. Απέχει λιγότερο από 72 χλμ από την Ιταλία μέσω του Καναλιού του Οτράντο που συνδέει την Αδριατική με το Ιόνιο.

3 ΑΛΒΑΝΙΑ Πρωτεύουσα είναι τα Τίρανα ενώ οι μεγαλύτερες πόλεις είναι η Κορυτσά , τα Τίρανα , οι Άγιοι Σαράντα , το Ελβασάν , το Φιέρι και το Δυρράχιο. Επίσημη ονομασία της χώρας είναι Αλβανία. Επίσημη γλώσσα είναι τα αλβανικά. Νομισματική μονάδα είναι το λεκ.

4 Θρησκεία Αποτελεί τη μόνη χώρα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή ήπειρο όπου ο ισλαμισμός υπολογίζεται στο 65%-70% του αλβανικού πληθυσμού. Μεταξύ των μουσουλμάνων υπερτερούν σαφώς οι σουνίτες, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 25% ανήκει στην ισλαμική αίρεση των μπεχτασήδων.  Ποσοστό περί το 20% ασπάζεται τη χριστιανική ορθόδοξη θρησκεία, όπως οι Βορειοηπειρώτες Έλληνες, οι οποίοι παρά τις θρησκευτικές διώξεις που δέχονται διατηρούν μέχρι σήμερα ακμαία χριστιανική συνείδηση και καθοδηγούνται πνευματικά από την Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Τιράνων και πάσης Αλβανίας, η οποία συστάθηκε ξανά το 1992. Ποσοστό γύρω στο 10%-12% ασπάζεται το ρωμαιοκαθολικό δόγμα, ενώ το υπόλοιπο 2%-3% του πληθυσμού ανήκει σε άλλα θρησκεύματα ή δηλώνει επίσημα άθεο.

5

6 Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ Η σημαία της Αλβανίας είναι κόκκινη και έχει έναν μαύρο δικέφαλο αετό. Ο δικέφαλος αετός προέρχεται από το θυρεό του εθνικού ήρωα της χώρας, Γεωργίου Σκεντέρμπεη ή Καστριώτη. Τα δύο κεφάλια συμβολίζουν την κυριαρχία σε βορρά και νότο. Σημειώνεται ότι η σημαία της χώρας είναι παρόμοια με τη πολεμική σημαία της πάλαι ποτέ πανίσχυρης Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, η οποία ήταν επίσης κόκκινη με μαύρο δικέφαλο αετό και την οποία υιοθέτησε ο Γεώργιος Καστριώτης αγωνιζόμενος εναντίον του Σουλτάνου, μετά την Άλωση της Πόλης, υψώνοντάς την στο κάστρο του στην Κρούγια της Αλβανίας. Υιοθετήθηκε, με τη σημερινή της μορφή χωρίς το κίτρινο αστέρι της εποχής του Κομμουνισμού, στις 7 Απριλίου Η χώρα έχει Σύνταγμα από τις 28 Νοεμβρίου

7 Ο εθνικός ύμνος της Αλβανίας
Rreth flamurit të përbashkuar, Me një dëshirë e një qëllim, Të gjithë Atje duke iu betuar, Të lidhim besën për shpëtim. Prej lufte veç ai largohet, Që është lindur tradhëtor, Kush është burrë nuk friksohet, Po vdes, po vdes si një dëshmor. Në dorë armët do t'i mbajmë, Të mbrojmë Atdheun në çdo vend, Të drejtat tona ne s'i ndajmë, Këtu armiqtë s'kanë vend. Se Zoti vet e tha me gojë, Që kombe shuhen përmbi dhe, Po Shqipëria do të rrojë, Për të, për të luftojmë ne. Γύρω από τη σημαία ενωμένοι με μια θέληση κι ένα σκοπό Έχοντας όλοι σ'αυτήν πίστη(πατρίδα) να δώσουμε την μπέσα για την σωτηρία Από τον πόλεμο μόνον εκείνος απομακρύνεται που έχει γεννηθεί προδότης όποιος είναι άντρας δεν φοβάται αλλά πεθαίνει, πεθαίνει ως μαρτύρας Στα χέρια τα όπλα θα κρατήσουμε να προστατέψουμε την πατρίδα σε κάθε μέρος τα δίκαιά μας εμείς δεν τ'αποχωριζόμαστε εδώ οι εχθροί δεν έχουν θέση. Γιατί ο ίδιος ο Ύψιστος το είπε με το στόμα του ότι έθνη ρίχνονται καταγής αλλά η Αλβανία θα ζήσει για εκείνη,για εκείνη εμείς μαχόμαστε.

8 Σημαντικοί σταθμοί στην ιστορία τησ
Την εποχή του Χαλκού, μέσα και τέλη 2ης χιλιετίας, κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα ιλλυρικά φύλα. Αργότερα, μεγάλες ελληνικές αποικίες κάνουν την εμφάνισή τους σταδιακά στις παράκτιες περιοχές, με κυριότερη την αρχαία Επίδαμνο, σημερινό Δυρράχιο. Η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία κατέλαβε τα εδάφη της Ιλλυρίας το 168 π.Χ. Τον 11ο αιώνα, για πρώτη φορά χρησιμοποιείται η ονομασία "Αλβανία", η οποία προέρχεται από την ονομασία που χρησιμοποιούσαν οι Ρωμαίοι για να δηλώσουν τα εδάφη γύρω από το Αλβανό όρος. Το 1185 η Αλβανία κατακτήθηκε από τους Νορμανδούς και το 1186 από τους Βενετούς. Το 1478 κατακτήθηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία μέχρι το που απέκτησε την Ανεξαρτησία της. Πήρε μέρος στους Βαλκανικούς πολέμους (με το μέρος της Τουρκίας). Το 1939 κατακτήθηκε από την Ιταλία μέχρι και το 1944. Ακολούθησε η επιβολή του κομμουνισμού από το Χότζα και τον Αλία μέχρι το 1992 περίπου.

9 Το πολίτευμα τησ Το πολίτευμα είναι η προεδρική κοινοβουλευτική δημοκρατία, όπως κατοχυρώθηκε με το μεταβατικό προσωρινό σύνταγμα, το οποίο ψηφίστηκε από τη Λαϊκή Συνέλευση τον Απρίλιο του και εξακολουθεί να είναι σε ισχύ. Σύμφωνα με αυτό ανώτατος πολιτειακός άρχοντας είναι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, που έχει πενταετή θητεία και εκλέγεται από τη Λαϊκή Συνέλευση. Η εκτελεστική εξουσία στην Αλβανία ασκείται από το υπουργικό συμβούλιο, του οποίου επικεφαλής είναι ο πρωθυπουργός που διορίζεται από τον πρόεδρο, αλλά πρέπει να έχει και τη δεδηλωμένη ψήφο εμπιστοσύνης από τη Λαϊκή Συνέλευση. Η σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου καθορίζεται από τον πρωθυπουργό, επικυρώνεται όμως και από τη Λαϊκή Συνέλευση, η οποία είναι υπεύθυνη για την άσκηση της νομοθετικής εξουσίας και αποτελείται από 140 μέλη, τα οποία έχουν τετραετή θητεία και προκύπτουν από εθνικές βουλευτικές εκλογές, στις οποίες συμμετέχουν όλοι οι Αλβανοί πολίτες άνω των 18 ετών.

10 Το κλίμα Τα εδάφη της Αλβανίας είναι κυρίως ορεινά. Το ψηλότερο όρος είναι το Κοράμπ στην περιοχή της Ντίμπρα (2.753 μ). Το κλίμα της χώρας είναι κυρίως ηπειρωτικό, με κρύους χειμώνες και πολύ ζεστά καλοκαίρια.

11 Πρωτεύουσα Τα Τίρανα είναι η πρωτεύουσα της Αλβανίας. Έχουν κατοίκους (2008) και βρίσκονται στο κέντρο σχεδόν της χώρας σε απόσταση 30 χλμ. από την Αδριατική θάλασσα. Ο νομός Τιράνων αποτελείται κατά το μεγαλύτερο μέρος από την πεδιάδα των Τιράνων.

12 Πρωτεύουσα ΤΙΡΑΝΑ

13 Μεγάλεσ πόλεισ Δυρράχιο Αργυρόκαστρο

14 Αξιοθέατα- Μνημεία Αλβανικό Κοινοβούλιο στα Τίρανα

15 Όμορφα τοπία της Αλβανίας

16 Η γλώσσα Η Αλβανική γλώσσα (στα Αλβανικά: Gjuha shqipe) είναι γλώσσα που ομιλείται από περίπου 7,6 εκατομμύρια κατοίκους στα δυτικά της Βαλκανικής χερσονήσου, (Αλβανία, Κόσσοβο, Μαυροβούνιο, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Ελλάδα) στη νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς και από ένα μικρό αριθμό κατοίκων της Καλαβρίας και της Σικελίας στη νότια Ιταλία. Ας δούμε τώρα μερικές εκφράσεις στην αλβανική γλώσσα: Καλημέρα mirëmëngjesi Ευχαριστώ falënderim Τι κανείς si jeni Σε αγαπώ të dua

17 Διάσημες προσωπικότητες
Ο Αλή Πασάς Τεπελενλής ( Ιανουαρίου 1822) ήταν μουσουλμάνος Τουρκαλβανός στην καταγωγή πασάς των Ιωαννίνων που διαδραμάτισε για περισσότερα από 40 χρόνια σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Ηπείρου και όχι μόνο, από το 1788 όταν και διορίστηκε πασάς των Ιωαννίνων μέχρι τις αρχές της Ελληνικής Επανάστασης. Στο απόγειο της δόξας του κατείχε μια μεγάλη περιοχή του ελλαδικού χώρου της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Για τον τρόπο με τον οποίο διοίκησε το Πασαλίκι του αλλά και για τον χαρακτήρα του, έμεινε γνωστός σαν Ασλάνι (λιοντάρι) των Ιωαννίνων.. Η Μητέρα Τερέζα ήταν Αλβανίδα Καθολική μοναχή με σημαντικό φιλανθρωπικό έργο, από τα Σκόπια. Για πάνω από 45 χρόνια, η Μητέρα Τερέζα βοήθησε τους φτωχούς και τους αρρώστους σε όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα να αγιοποιηθεί από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β' το Είναι κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης του 1979 για "τις εκστρατείες της σχετικά με την ενημέρωση για τη φτώχεια".

18 Παραδοσιακά Προϊόντα Παράγει σιτάρι, καλαμπόκι, φασόλια, ντομάτες και πατάτες, φρούτα, σταφύλια, ζαχαρότευτλα, βαμβάκι, καθώς και πολλά άλλα λαχανικά και εσπεριδοειδή

19 Αλβανική κουζίνα Ψητό αρνί με γιαούρτι
Ψητό αρνί με γιαούρτι  Παραδοσιακό πιάτο της Αλβανίας που μαγειρεύεται κυρίως το Πάσχα με αρνί και ρύζι που μαγειρεύονται μαζί με γιαούρτι. Υπέροχα γήινο και γευστικό! Την ίδια συνταγή την κάνουν και οι Βλάχοι στην Ελλάδα.

20 Αλβανικά έθιμα Στην Αλβανία συνηθίζουν να φτιάχνουν μπακλαβά για την Πρωτοχρονιά και τον τρώνε το βράδυ της παραμονής, για να είναι γλυκιά η χρονιά που έρχεται. Φτιάχνουν επίσης διάφορες πάστες και για φαγητό ψήνουν κρέας στη σχάρα. Ένα άλλο πρωτοχρονιάτικο έθιμο, είναι η ανταλλαγή δώρων πριν τον ερχομό της νέας χρονιάς, γιατί υπάρχει μια παλιά ιστορία που λέει πως αν δώσουμε το δώρο μας σε κάποιον με τον ερχομό της νέας χρονιάς, τότε η νέα χρονιά θα στερήσει πολύτιμα αγαθά απ’ τη ζωή μας. Παλιότερα στην Αλβανία το φλουρί το έβαζαν μέσα στον μπακλαβά, αλλά στις μέρες μας το βάζουν στη βασιλόπιτα. Επίσης τα παιδιά τραγουδούν κάλαντα και στα σπίτια στολίζουν δέντρο, όπως σε κάθε βαλκανική χώρα. Συνηθίζουν, τέλος,  να επισκέπτονται τους συγγενείς, ακόμη κι αν ζουν πολύ μακριά, για να τους ευχηθούν «ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ» και να τσουγκρίσουν τα ποτήρια μαζί τους.

21 ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ Η πολυφωνική μουσική παράδοση της Αλβανίας βρίσκεται στην 43η θέση των πλέον διακεκριμένων μουσικών παραδόσεων των λαών του κόσμου και όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του αλβανικού ΥΠΕΞ αυτό αποτελεί «αναγνώριση της αλβανικής πολιτιστικής κληρονομιάς στο σύνολό της».  Αποτελεί μουσικό φαινόμενο μοναδικό και σε σχέση με τη δυτική πολυφωνία διακρίνεται από μια δομή πρωτότυπη και αυθεντική. Το πολυφωνικό τραγούδι εκτελείται συνήθως από τέσσερις εκτελεστές, που μπορεί όμως να φθάνουν και τους δέκα, ενώ στην απλούστερη μορφή της αλβανικής πολυφωνίας υπάρχουν δυο εκτελεστές -κυρίως άνδρες- χωρίς, ωστόσο, να αποκλείεται και η γυναικεία παρουσία. Στο πολυφωνικό τραγούδι υπάρχει μια αυστηρή ιεραρχία ανάμεσα στους τραγουδιστές, σε άμεση σχέση με την τεχνική και τον ρόλο του καθενός στην ομάδα. Υπάρχει ο κορυφαίος που τραγουδά την κυρίως μελωδία και λέγεται πάρτης ή παρτής ή σηκωτής, ο δεύτερος που «γυρίζει» το τραγούδι και λέγεται γυριστής και οι υπόλοιποι οι οποίοι ισοκρατούν. Κρατάνε δηλαδή το «ίσο», όπως οι βοηθοί γύρω από τους ψάλτες στις εκκλησίες. Υπάρχει συνήθως κι ένας ακόμα τραγουδιστής, ο κλώστης, που κάνει ιδιόμορφους λαρυγγισμούς με ψεύτικη φωνή «κλώθοντας» το τραγούδι. Αυτού του είδους η μουσική παράδοση είναι ευρύτατα διαδεδομένη στους κόλπους της αλβανικής κοινωνίας και χρησιμοποιείται για να «ντύσει» διάφορες εκδηλώσεις της κοινωνικής ζωής του τόπου

22 Παραδοσιακές ενδυμασίες


Κατέβασμα ppt "ΑΛΒΑΝΙΑ Ευαγγελία και Σάρα ΣΤ΄΄1"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google