Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Eπιστημονική ημερίδα Γυμνάσιο Πτελεού Οκτώβριος 2014

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Eπιστημονική ημερίδα Γυμνάσιο Πτελεού Οκτώβριος 2014"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Eπιστημονική ημερίδα Γυμνάσιο Πτελεού Οκτώβριος 2014
«Ο θρησκευτικός χαρακτήρας και η σημασία των πολεμικών εκστρατειών του Ηρακλείου»

2  Επειδή οι Πέρσες είχαν αρπάξει τον Τίμιο Σταυρό, το ιερότερο κειμήλιο του Χριστιανισμού, οι εκστρατείες του Ηρακλείου προσέλαβαν έντονο θρησκευτικό χαρακτήρα.

3 H κατάληψη της Iερουσαλήμ από τους Πέρσες (614) μέσα από τη διήγηση ενός βυζαντινού μοναχού
«(Oι Πέρσες) αγωνίστηκαν είκοσι μέρες. Kαι χτυπούσαν τόσο βίαια με τις βαλλίστρες τους που την εικοστή πρώτη μέρα γκρέμισαν τα τείχη της πόλης. Στη συνέχεια οι κακοί εχθροί μπήκαν στην πόλη με μεγάλη μανία, σαν εξαγριωμένα άγρια ζώα και ερεθισμένα φίδια[...] Σαν λυσσασμένα σκυλιά ξέσκιζαν με τα δόντια τους τη σάρκα των πιστών, και δε σέβονταν κανένα, ούτε άνδρα ούτε γυναίκα, ούτε νέο ούτε γέρο, ούτε παιδί ούτε μωρό, ούτε ιερέα ούτε μοναχό, ούτε παρθένα ούτε χήρα…» F., Conybeare, «Antiochus Strategos Account of the Sack ofJerusalem (614)», English Historical Review 25 (1910) σ

4

5 Υπερνικώντας τους δισταγμούς του ο αυτοκράτορας αποφάσισε να πολεμήσει την Περσία. Αντιμετωπίζοντας δε τις ελλείψεις του θησαυροφυλακίου, ο Ηράκλειος κατέφυγε στους θησαυρούς των εκκλησιών της πρωτεύουσας και των επαρχιών και διέταξε να γίνουν με αυτούς ένας μεγάλος αριθμός χρυσών και αργυρών νομισμάτων.

6 Θεοφάνης, Χρονογραφία Ο αγώνας κατά των Περσών αρχίζει
Θεοφάνης, Χρονογραφία Ο αγώνας κατά των Περσών αρχίζει Αυτό το έτος (622) στις 4 του Απριλίου, ο βασιλιάς Ηράκλειος, αφού γιόρτασε το Πάσχα, αμέσως τη δεύτερη μέρα ( του Πάσχα), το απόγευμα, ξεκίνησε κατά της Περσίας. Είχε πάρει, επειδή δεν είχε οικονομικούς πόρους, τα χρήματα των εκκλησιαστικών ιδρυμάτων ως δάνειο, πήρε και από τη μεγάλη εκκλησία ( Αγία Σοφία) τα πολυκάνδηλα και άλλα λειτουργικά σκεύη και έκοψε νομίσματα πολλά. Άφησε δε και το γιο του μαζί με τον πατριάρχη Σέργιο να διοικούν με τον πατρίκιο Βώνοσο, άνδρα λογικό και συνετό σ’ όλα και έμπειρο… …πήρε ο βασιλιάς στα χέρια του τη μορφή ( εικόνα) του Θεανθρώπου, την οποία δεν είχαν ζωγραφίσει χέρια… …και έχοντας πίστη στο θεοζωγραφισμένο αυτό τύπο ( εικόνα) έκανε αρχή των αγώνων… αφού διαβεβαίωσε το λαό ότι μαζί μ’ αυτούς ( τους στρατιώτες του) θ’ αγωνιστεί μέχρι θανάτου και σαν τα δικά του παιδιά έτσι θα τους συμπεριφέρεται

7

8 Ενώ ο αυτοκράτορας έλλειπε, οδηγώντας το στρατό του στις μακρινές εκστρατείες του, η πρωτεύουσα αντιμετώπισε έναν πολύ σοβαρό κίνδυνο. Ο Χαγάνος των Αβάρων παρέβη τη συμφωνία του με τον αυτοκράτορα και το 626 προχώρησε προς την Κωνσταντινούπολη με τεράστιες ορδές Αβάρων και Σλάβων. Επίσης έκανε συμφωνία με τους Πέρσες, οι οποίοι έστειλαν αμέσως μέρος του στρατού τους στη Χαλκηδόνα. Οι Αβαρο-σλαβικές ορδές πολιόρκησαν την πρωτεύουσα, προς μεγάλο φόβο του λαού, αλλά η φρουρά της πόλης πέτυχε να αποκρούσει την επίθεση και να τρέψει σε φυγή τον εχθρό.

9 ΑΒΑΡΟΙ ΚΑΙ ΣΛΑΒΟΙ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ

10 Έχοντας ως προστάτιδα την Παναγία, οι Χριστιανοί έκαναν δεήσεις να λυτρωθεί η Πόλη τους από τους εχθρούς και τότε έπιασε μεγάλη τρικυμία από την άλλη πλευρά, απ’ όπου επιχειρούσαν οι Πέρσες να πορθήσουν την Πόλη και πνίγηκαν αρκετοί από αυτούς. Όσοι πολεμούσαν από την στεριά έπαθαν πανωλεθρία και όσοι πολεμούσαν από τη θάλασσα βυθίσθηκαν τα πλοιάριά τους μπροστά στο Ναό της Θεοτόκου των Βλαχερνών από μεγάλη τρικυμία και ανεμοστρόβιλο. 

11 Ο ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΥΜΝΟΣ Με αυτό τον τρόπο η Παναγία έσωσε την Πόλη και τους Χριστιανούς καί ο λαός όρθιοι όλη την νύχτα ευχαριστούσαν την Θεοτόκο και την ακολουθία που έψαλλαν την ονόμασαν Ακάθιστο Ύμνο και από τότε ψάλλεται σε όλη την Χριστιανοσύνη.

12 . Η ένδοξη Βυζαντινή αυτοκρατορία έδωσε το τελικό χτύπημα στον ισχυρό της εχθρό, τους Πέρσες, απέκτησε όλες τις ανατολικές επαρχίες που είχε χάσει, απέδωσε στον χριστιανικό κόσμο τον Τίμιο Σταυρό και ελευθέρωσε την πρωτεύουσά της από τη φοβερή απειλή των Αβαρο-σλαβικών ορδών.

13 πολιορκία κωνσταντινούπολης από αβάρους

14 Ο αυτοκράτορας εξύψωσε το φρόνημα των στρατιωτών του με φλογερές ομιλίες κατά των εχθρών του Χριστιανισμού και της Ρωμανίας. Η ατμόσφαιρα αυτή ενέπνευσε τους στρατιώτες του που αγωνίστηκαν με αυταπάρνηση και σημείωσαν μεγάλες επιτυχίες. 

15

16 Η συντριβή των Περσών στην Νινευή (627 μ.Χ.)

17 Ο Ηράκλειος επέστρεψε θριαμβευτικά στην πρωτεύουσα και το 630 μαζί με τη σύζυγό του Μαρτίνα πήγε στην Ιερουσαλήμ όπου αποκατέστησε τον Τίμιο Σταυρό στην παλιά του θέση, προς μεγάλη χαρά όλου του χριστιανικού κόσμου. 

18

19 Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι η νίκη του Ηρακλείου κατά των Περσών αναφέρεται και στο Κοράνι, όπου τονίζεται ότι «οι Έλληνες νικήθηκαν από τους Πέρσες... αλλά, μετά την ήττα τους, σε λίγα χρόνια, θα νικήσουν και αυτοί με τη σειρά τους».

20 ΗΡΑΚΛΕΙΟΣ (5/10/610 – 11/2/641)

21 Ο Ηράκλειος πήρε επίσημα το όνομα «βασιλεύς», με τη χριστιανική προσθήκη «πιστός έν Χριστώ» για πρώτη φορά το 629, ύστερα από την επιτυχία του πολέμου του κατά των Περσών. Ο τίτλος αυτός χρησιμοποιείτο για πολλούς αιώνες στην Ανατολή, κυρίως στην Αίγυπτο, και τον 4ο αιώνα έγινε συνήθης στα μέρη εκείνα της αυτοκρατορίας όπου μιλούσαν την ελληνική. Ποτέ όμως προηγουμένως δεν είχε γίνει δεκτός ως επίσημος τίτλος. 

22

23 ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΕΡΣΩΝ
Oι περσικοί πόλεμοι είναι ένας πολύ σημαντικός σταθμός της ιστορίας της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Από τις δύο κύριες δυνάμεις του κόσμου στις αρχές του Μεσαίωνα, δηλαδή τη Βυζαντινή αυτοκρατορία και την Περσία, η δεύτερη έχασε τελείως την παλιά της δύναμη και έγινε ένα ασθενικό κράτος που γρήγορα έπαψε να υπάρχει πολιτικά, μετά από τις επιθέσεις των Αράβων.

24 Το Βυζάντιο κατάφερε να συνάψει συνθήκη ειρήνης με το νέο Πέρση βασιλιά Σιρόη και να ανακτήσει όλα τα εδάφη που είχε χάσει στην Εγγύς Ανατολή. Ο Ηράκλειος μπήκε με τον Τίμιο Σταυρό θριαμβευτής και τροπαιούχος στην Κωνσταντινούπολη και εδραίωσε την εξουσία του, αφού τον αποδέχτηκε όλος ο λαός.

25 Ο Αυτοκράτωρ Ηράκλειος στο πόλεμο

26 ιστοσελιδεσ

27 Σινιάρι ελισαβετ μπουκόρου βασω γουργιωτησ χρηστοσ
Μια εργασία των μαθητών της β Γυμνασίου Σινιάρι ελισαβετ μπουκόρου βασω γουργιωτησ χρηστοσ


Κατέβασμα ppt "Eπιστημονική ημερίδα Γυμνάσιο Πτελεού Οκτώβριος 2014"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google