Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΘΕΜΑ: «Το παιδικό παιχνίδι από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας» 5ο Λύκειο Καλαμαριάς Τάξη: Β’2 Μάθημα: Ερευνητική Εργασία Σχολικό Έτος :

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΘΕΜΑ: «Το παιδικό παιχνίδι από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας» 5ο Λύκειο Καλαμαριάς Τάξη: Β’2 Μάθημα: Ερευνητική Εργασία Σχολικό Έτος :"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΘΕΜΑ: «Το παιδικό παιχνίδι από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας» 5ο Λύκειο Καλαμαριάς Τάξη: Β’2 Μάθημα: Ερευνητική Εργασία Σχολικό Έτος : 2015-2016

2 Ομάδα: «Βόμβες» Μέλη Ομάδας: Ελισάβετ Καβαλιεράτου Σοφία Κυφωνίδου Εύη Κωνσταντά Νίκη Λελιοπούλου Περιεχόμενο: Το παιδικό παιχνίδι στην αρχαιότητα Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Ελένη Σλαμπέα

3 Εισαγωγή Παιχνίδι, παιγνίδιο ή παίγνιο είναι μια δομημένη δραστηριότητα που έχει ως σκοπό την ψυχαγωγία ή ασκείται σαν εκπαιδευτικό εργαλείο.

4 Το παιχνίδι είναι Αυθόρμητη έκφραση Βασικό δικαίωμα του παιδιού Ανάγκη Πνευματική καλλιέργεια Ανάπτυξη ηθικών αξιών Σωματική ανάπτυξη Ευχαρίστηση

5 Τα πιο γνωστά παιχνίδια ήταν: Πλαταγή: Ένα από τα πρώτα παιχνίδια που έπαιζαν τα μωρά στην αρχαία Αθήνα ήταν η πλαταγή, μια πήλινη κουδουνίστρα, που την έβαζαν στο χέρι

6 Πλαταγγονες: ήταν οι κούκλες των κοριτσιων της αρχαιότητας φτιαγμένες συνήθως από πηλό ή κερί και είχαν συμβολικό χαρακτήρα.

7 Ζατρίκιον: Το σκάκι που είχαν επινοήσει οι αρχαίοι Έλληνες

8 Ο Στρόβιλος ή Στρόμβος: είναι η γνωστή μας ξύλινη ή μεταλλική σβούρα. Οι στρόμβοι ήταν φτιαγμένοι από ξύλο, ορείχαλκο ή πηλό.

9 Σφαίρα: Η σφαίρα (μπάλα) στην αρχαία Ελλάδα ήταν κατασκευασμένη από αλογότριχες κι ως εξωτερικό περίβλημα είχε δέρμα ή κομμάτια ύφασμα ραμμένα μεταξύ τους.

10 Εφετίνδα: Οι παίχτες χάραζαν έναν κύκλο στο έδαφος και σε απόσταση μία γραμμή από την οποία πετούσαν αντικείμενα που έπρεπε να πέσουν εντός των ορίων του κύκλου, αλλιώς έχαναν.

11 Κυνδαλισμός: Ο κάθε παίχτης έριχνε ένα παλούκι με σκοπό να το μπήξει στο έδαφος και να σταθεί όρθιο, αλλά ταυτόχρονα και να χτυπήσει το παλούκι του άλλου και να του το πάρει.

12 Κρικηλασία: Παιχνίδι που χρησιμοποιούσαν στεφάνι, κρίκο, τροχό, τσέρκι.

13 Διελκυστίνδα: Ομαδικό παιχνίδι για το οποίο απαραίτητο ήταν ένα χοντρό σχοινί.

14 Ακινητίνδα: Στην ακινητίνδα, οι παίχτες μόλις δοθεί το σύνθημα πρέπει να μείνουν ακίνητοι σε όποια στάση βρίσκονται. Εκείνος που θα κουνηθεί βγαίνει από το παιχνίδι

15 Ασκωλιασμός: Παιχνίδι ισορροπίας, σήμερα το βρίσκουμε ως ασκί και με παραλλαγές, στον τρόπο παιξίματος, σαν : κουτσαλωνάκι, προζύμι, κουτσοκαλόγερος, άντζης, κουτσό-κουτσό.

16 Αμπαριζα: Τα παιδιά χωρίζονται σε δύο ομάδες. Η κάθε ομάδα ορίζει ένα δέντρο ή μια κολόναγια μάνα. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να προστατεύει η κάθε ομάδα την μάνα της.

17 Πέταυρον: Η τραμπάλα με διάφορες ονομασίες σήμερα: τράμπα, ξυλογαϊδάρα, νταντζαλαβίτσα

18 Σχοινοφιλίνδα: Το μαντηλάκι παίζεται το ίδιο και σήμερα αλλάζει ονομασία,όπως μαντιλάκι, λουρί, λουριδίτσα, πετρούλα, χτυπητό, βαρετό, βαλμάς

19 Αρτιάζειν αστραγάλους ή αρτιασμός: Έκρυβε ο ένας τους αστράγαλούς του στο χέρι του και ο άλλος προσπαθούσε να μαντέψει αν ο αριθμός των αστράγαλων ήταν μονός ή ζυγός.

20 Βιβλιογραφία: http://tadefterakiablogaroun.blogspot.gr/2015/0 4/blog-post.html http://tadefterakiablogaroun.blogspot.gr/2015/0 4/blog-post.html http://schoolpress.sch.gr/istoriomnemones/%CF %84%CE%B1- %CF%80%CE%B1%CE%B9%CF%87%CE%BD%CE% B9%CE%B4%CE%B9%CE%B1- %CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD- %CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%B9%CE% B1-%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%BD%CE%B1/ http://schoolpress.sch.gr/istoriomnemones/%CF %84%CE%B1- %CF%80%CE%B1%CE%B9%CF%87%CE%BD%CE% B9%CE%B4%CE%B9%CE%B1- %CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD- %CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%B9%CE% B1-%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%BD%CE%B1/

21


Κατέβασμα ppt "ΘΕΜΑ: «Το παιδικό παιχνίδι από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας» 5ο Λύκειο Καλαμαριάς Τάξη: Β’2 Μάθημα: Ερευνητική Εργασία Σχολικό Έτος :"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google