Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΤΕ 1 Άσκηση-Ευρωστία-Υγεία-Ευεξία. Ονόματα Μαθητών Κεσίδης Δημοσθένης Κουραλίδης Γεώργιος Καλογιάννης Δημήτριος Γιάνναρος Γεώργιος Βιολιτζής Ανδρέας.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΤΕ 1 Άσκηση-Ευρωστία-Υγεία-Ευεξία. Ονόματα Μαθητών Κεσίδης Δημοσθένης Κουραλίδης Γεώργιος Καλογιάννης Δημήτριος Γιάνναρος Γεώργιος Βιολιτζής Ανδρέας."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΤΕ 1 Άσκηση-Ευρωστία-Υγεία-Ευεξία

2 Ονόματα Μαθητών Κεσίδης Δημοσθένης Κουραλίδης Γεώργιος Καλογιάννης Δημήτριος Γιάνναρος Γεώργιος Βιολιτζής Ανδρέας Βαφειάδης Βασίλειος Κοτανίδης Νικόλαος Καπέτης Νικόλαος Θεοδωρίδου Στυλιανή-Βασιλική Καλαϊτσίδη Αναστασία Βουζίνα Ολυμπία Βουρδουγιάννης Δημήτριος Ζαμανόπουλος Παναγιώτης Καουρματσίδης Συμεών Δουβαλίδης Μιχάλης Κατής Μάριος-Γεώργιος Καλαϊτσίδης Κοσμάς

3 Υγεία Η Υγεία είναι ο παράγοντας που μετράει την φυσική, ψυχολογική ή ακόμα και την πνευματική κατάσταση ενός ζώντος οργανισμού. Σύμφωνα με τον ορισμό που διατυπώθηκε στο καταστατικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (1946) η υγεία είναι «η κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι μόνο η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας». Έτσι λοιπόν, η έννοια της υγείας, δεν αποδίδεται μόνο από την ιατρική, αλλά και από άλλους παράγοντες όπως είναι το περιβάλλον, η οικονομία, η εργασία κ.α.

4 Το πως ορίζεται βέβαια η υγεία και η ασθένεια ως κοινωνική αναπαράσταση ίσως να διαφέρει ανάλογα με τις πολιτιστικές διαφορές, τις ιδέες και πεποιθήσεις, την εκπαίδευση και την παιδεία αλλά και τις θρησκευτικές αντιλήψεις (για τη ζωή, το θάνατο, την αμαρτία, την τιμωρία, το μίασμα), καθώς και τις αντιλήψεις για το σώμα (για τα όρια του, την καθαριότητα, την εικόνα του, το φύλο του) που υπάρχουν σε κάθε κοινωνία.Είναι γνωστό ακόμα ότι ο τεράστιος αριθμός παραγόντων που επηρεάζουν την κατάσταση της υγείας ενός πληθυσμού βρίσκονται σε άμεση συσχέτιση με την κοινωνική αναπαράσταση που έχει ο πληθυσμός για την υγεία του.

5 Ψυχική Υγεία Η ψυχική υγεία είναι μια έννοια που αναφέρεται σε μια ανθρώπινη κατάσταση, την συναισθηματική και ψυχολογική ευεξία. Η ψυχική υγεία είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα επίπεδο γνωστικής και συναισθηματικής ευεξίας, απουσίας μιας ψυχικής διαταραχής. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, δεν υπάρχει ένας επίσημος ορισμός της ψυχικής υγείας. Πολιτιστικές διαφορές, υποκειμενικές εκτιμήσεις, επαγγελματικά και ανταγωνιστικές επαγγελματικές θεωρίες όλα επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο ορίζεται η ψυχική υγεία.Σε γενικές γραμμές, οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι η ψυχική υγεία και ψυχική ασθένεια δεν είναι αντιφατικά. Με άλλα λόγια, η απουσία μιας αναγνωρισμένης ψυχικής διαταραχής δεν είναι κατ' ανάγκην ένας δείκτης της ψυχικής υγείας.

6 Δημόσια Υγεία Η δημόσια υγεία είναι η μελέτη και η πρακτική αντιμετώπιση των απειλών για την υγεία ενός πληθυσμού μιας κοινωνίας. Δίνει ιδιαίτερη προσοχή στο κοινωνικό πλαίσιο της νόσου και τη δυστυχία, και εστιάζει στη βελτίωση της υγείας σε όλη την κοινωνία, μέσω μέτρων όπως οι εμβολιασμοί η φθορίωση του πόσιμου νερού. Η επίτευξη του στόχου της δημόσιας υγείας είναι να βελτιώσει την ζωή μέσα από την πρόληψη ή τη θεραπεία της νόσου. Το 1920, ο Winslow ορίζει την δημόσια υγεία ότι, "είναι η επιστήμη και η τέχνη της πρόληψης της νόσου, η παράταση της ζωής και την προώθηση της υγείας, μέσω της οργανωμένης προσπάθειας και τις συνειδητές επιλογές της κοινωνίας, των οργανισμών, δημόσιων και ιδιωτικών φορέων καθώς και από άτομα". Η δημόσια υγεία μπορεί να εφαρμοστεί σε ένα πληθυσμό μόλις μια χούφτα ανθρώπων ή για το σύνολο του ανθρώπινου πληθυσμού.

7 Υγειονομική Περίθαλψη Η υγειονομική περίθαλψη περιλαμβάνει, την πρόληψη, τη θεραπεία, καθώς και την διαχείριση των ασθενειών, καθώς και την προστασία της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μέσω των υπηρεσιών που προσφέρονται από το ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και γενικότερα από τους επαγγελματίες υγείας. Η υγειονομική περίθαλψη αγκαλιάζει το σύνολο των αγαθών και των υπηρεσιών που αποσκοπούν στην προαγωγή της υγείας, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης, της θεραπευτικής και της παρηγορητικής παρέμβασης, είτε απευθύνονται σε άτομα ή σε πληθυσμούς. Η οργανωμένη παροχή των εν λόγω υπηρεσιών μπορεί να αποτελέσει ένα σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

8 Σωματική Δύναμη και Υγεία (Ευρωστία) Δεν είναι απίστευτο το συναίσθημα της καλής σωματικής υγείας και ευεξίας;; Να τρέχετε και να μη λαχανιάζετε στα πρώτα δευτερόλεπτα. Να νιώθετε πλημμυρισμένοι από ενέργεια και αντοχή. Να γνωρίζετε πως αν χρειαστεί να τρέξετε για οτιδήποτε (για παράδειγμα να προλάβετε το λεωφορείο σε μια στάση), θα είστε σε θέση να το κάνετε κατ’ ευθείαν, με άνεση – με μια “σπιρτάδα”.

9 Αυτό μπορεί να σας το αποφέρει η άσκηση σε συνδυασμό με υγιεινή διατροφή. Λέγεται ότι αν θέλουμε να χάσουμε κιλά ή να φτιάξουμε ένα καλύτερο σώμα και να νιώθουμε εκπληκτική ευεξία, η διατροφή αποτελεί περίπου το 80% για το σκοπό αυτό.Σύμφωνα με προσωπική εμπειρία, ισχυρίζομαι και συμφωνώ με την άποψη αυτή. Δεν γνωρίζω αν είναι απόλυτα στο ποσοστό αυτό (θεωρώ τουλάχιστον +70% ότι παίζει ρόλο η διατροφή), αλλά με βάση τα δικά μου αποτελέσματα, εκφέρω τη συγκεκριμένη άποψη.

10 Για παράδειγμα, αν τύχει μέσα σε 2 συνεχόμενες ημέρες να κάνω διάφορες διατροφικές “ατασθαλείες”, που αυτό συνήθως συμβαίνει σε ημέρες γιορτών, τότε ΔΥΣΤΗΧΩΣ, θα διαπιστώσω μια πιο ελαφρώς φουσκωμένη κοιλιά, όπως και τα δύσκολα πλαϊνά σημεία της κοιλιάς. Λέω δυστηχώς, γιατί το να χάσεις λίπος και να σφίξεις το σώμα σου απαιτεί δουλειά και προσοχή στη διατροφή που μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες, έως και μήνες. Ενώ, αντίθετα το να πάρεις κιλά μπορεί να γίνει άμεσα, μέσα σε μια νύχτα, στο μπαμ.

11 Πώς Βελτιώνουμε Τη Σωματική Μας Υγεία Και Ευεξία.Η έννοια που δίνω στη βελτίωση της σωματικής υγείας και ευεξίας, είναι οτιδήποτε ευεργετικό κάνουμε στο σώμα μας. Αυτό για παράδειγμα μπορεί να αφορά άσκηση, υγεινή διατροφή, υπερ – πολύτιμες για τον οργανισμό τροφές, κατανάλωση τουλάχιστον 1,5 λίτρου νερού την ημέρα, κ.α.

12 Σχετικά Με Εμένα Και Τη Δική Μου Βελτίωση Σωματικής Υγείας Και Ευεξίας Ασχολούμαι με την άσκηση / γυμναστική τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα. Το σύνηθες είναι 5 φορές μεσ’ την εβδομάδα. Πήρα πιο ζεστά την απόφαση βελτίωσης της σωματικής υγείας και ευεξίας μεσ’ το τρίτο τρίμηνο του 2014, γι’ αυτό και ανέβασα τις φορές ενασχόλησής μου μεσ’ την εβδομάδα με την άσκηση.

13 Δείγμα Από Μετάλλια – Αγώνες Κολύμβησης Παράσταση Αργεντίνικου Τάνγκο στο Θέατρο Δαίς – Μαρούσι

14 Γενικά μου αρέσει ο αθλητισμός και η καλή φυσική κατάσταση. Τα προηγούμενα έτη ασχολούμουν με κολύμπι και συμμετείχα σε αγώνες (16 χρόνια), με το τένις (6 χρόνια), με χορό όπου εξακολουθώ και σήμερα (4+ χρόνια) όπως και με ασκήσεις γυμναστικής σε γυμναστήριο, στην ύπαιθρο και στο σπίτι (5 χρόνια έως και σήμερα). Επίσης εξασκούσα τη πολεμική τέχνη της Capoeira (καποέιρα) για 3 χρόνια, καθώς επίσης στα χόμπι μου ήταν και συνεχίζει να είναι η ιστιοπλοία. Με το νέρο γενικά τα πάω καλά μιας και έχω το δίπλωμα ναυαγοσώστη!

15 Στις μέρες μας, ασχολούμαι με την αναερόβια γυμναστική (3 – 4 φορές την εβδομάδα) και αεροβική άσκηση (τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα). Ο συνδυασμός αεροβικής και αναερόβιας γυμναστικής επιτρέπει μια γεμάτη, ολοκληρωμένη σωματική υγεία και ευεξία.Η αερόβια γυμναστική μπορεί να αφορά τρέξιμο, ποδήλατο, χορό, κολύμπι και γενικά αθλητικές δραστηριότητες που βοηθούν στην αύξηση του μεταβολισμού του οργανισμού και στο κάψιμο θερμίδων. Αυτά που προτιμώ και φυσικά που μου το επιτρέπουν οι συνθήκες είναι το τρέξιμο, το κολύμπι, ο χορός και το περπάτημα.

16 Μια σημείωση: Το κολύμπι με βοηθάει σε καταπληκτική ευεξία και αντοχή, θεωρώ ότι είναι κορυφαία γυμναστική και βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού. Όταν από 3 χρονών με πήγαιναν οι γονείς μου στη πισίνα και με “βουτάγαν” αρκετές φορές μεσ’ την εβδομάδα, για αρκετά συνεχόμενα έτη, αντιλαμβάνεστε ότι ο οργανισμός μου έγινε τόσο δυνατός που σπάνια κολλούσα γρίπη ή είχα κάποιο είδος πυρετού, σε σχέση με άλλα παιδιά, συγγενείς, φίλους και γνωστούς.

17 Το γεγονός αυτό με έχει βοηθήσει ακόμη και σήμερα να ναι ανθεκτικός ο οργανισμός σε περιόδους που κυκλοφορεί κάποιας μορφής γρίπη.Το παραπάνω το αναφέρω για να στηρίξω όσο μπορώ το γεγονός ότι το κολύμπι είναι μια κορυφαία άσκηση και ταυτόχρονα φοβερά ευεργετική για τον οργανισμό. Τονώνει και αναζωογοννεί τον οργανισμό, τον κάνει πιο ανθεκτικό και χαρίζει εκπληκτική ευεξία, όταν το εντάξετε σε εβδομαδιαία βάση.

18 Από την άλλη, η αναερόβια γυμναστική, περιλαμβάνει ασκήσεις με βάρη. Μπορεί να αφορά ασκήσεις στο στήθος, στους μυς των χεριών (ώμοι, δικέφαλα, τρικέφαλα) ή και πόδια. Αυτού του είδους γυμναστική συνήθως τη χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε ή χτίσουμε ένα πιο μυώδες, γυμνασμένο κορμί.Όσον αφορά την υγιεινή διατροφή, έχω εντάξει αφεψήματα με συγκεκριμένα βότανα, αλλά και ορισμένες οργανικές τροφές κατ’ ευθείαν από διάφορα φυτά που βρίσκονται σε δάση από όλο το κόσμο. Επίσης αποφεύγω πλέον τηγανητά, βαριά φαγητά με πολλά λάδια και γλυκά. Δεν νιώθω καμμιά πίεση σε αυτό. Απ’ την άλλη ούτε είμαι και υπερβολικός στο να μη φάω κάτι που εκείνη τη στιγμή το “λιμπίστικα”. Προσέχω αρκετά τη διατροφή μου, αλλά δεν είμαι και τρελαμένος με αυτό.

19 Η διατροφή και η άσκηση είναι τρόπος ζωής. Ζήστε με αυτό. Βιώστε τα θετικά αποτελέσματά του. Νιώστε τα οφέλη που αποκομίζετε καθημερινά. Και θα το δείτε με άλλη οπτική. Δε θα το δείτε σαν αγγαρεία, ούτε πίεση ούτε θα υπάρχει δικαιολογία ότι δεν έχετε χρόνο να βελτιώσετε τη σωματική σας υγεία. Τίποτα από αυτά δε θα ισχύει μόλις αισθανθείτε πραγματικά τα οφέλη και σας γίνει μια καλή συνήθεια.

20 Σε ξεχωριστές δημοσιεύσεις στο healthmastery.gr θα μοιραστώ μεθόδους και μικρά μυστικά του τι ακριβώς κάνω για να βοηθήσω τον οργανισμό μου στην σωματική υγεία και ευεξία, με σύμμαχο τη δύναμη των φυτών και βοτάνων, αλλά και σε συνδυασμό με γυμναστική. Θα διαπιστώσετε και εσείς οι ίδιοι τη πραγματική δύναμη των φυτών, αφού βιώσετε το συναίσθημα της καλύτερης υγείας και ευεξίας εξαιτίας της σταθερής χρήσης τους.Ελπίζω να πέρασα το μήνυμα της σημαντικότητας της καλής σωματικής υγείας και ευεξίας. Αν έχετε οποιοδήποτε σχόλιο, πρόταση, άποψη στη σωματική υγεία, ευεξία και διατροφή, μη διστάσετε να σχολιάστε παρακάτω!

21 Κίνηση Η έννοια ΚΙΝΗΣΗ στη φυσική φιλοσοφία Στην αριστοτελική φυσική φιλοσοφία ο όρος ΚΙΝΗΣΗ σημαίνει κάτι πολύ γενικότερο από τον συνώνυμο όρο της Φυσικής. Έχει τη σημασία μιας διεργασίας αλλαγής. ΚΙΝΗΣΗ είναι κάθε μετάβαση από τη ΜΟΡΦΗ στην ΥΛΗ

22 Υπό την ίδια έννοια η ΚΙΝΗΣΗ εκδηλώνεται με τέσσερις τρόπους. Έχουμε με άλλα λόγια τέσσερα είδη κίνησης. 1. ΚΙΝΗΣΗ που προκαλεί αλλαγή της θέσης. 2. ΚΙΝΗΣΗ που επιφέρει αυξήσεις κάποιας ποσότητας 3. ΚΙΝΗΣΗ που προκαλεί τη φθορά 4. ΚΙΝΗΣΗ που επιφέρει αλλαγές σε ποιότητα

23 Από τα τέσσερις τρόπους κίνησης ο πρώτος και είναι αυτός που συμπίπτει με τη συνώνυμη έννοια της Φυσικής. Είναι η κίνηση από την άποψη του χώρου, δηλαδή η αλλαγή της θέσης. Είναι μάλιστα αυτή στην οποία εστιάζει περισσότερο και ο Αριστοτέλης

24 Μεταβολικές και Μυοσκελετικές Προσαρμογές ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΑΕΡΟΒΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ Βελτιώνει την κεντρική και περιφερική ροή αίματος και ενισχύει την ικανότητα των μυϊκών ινών να παράγουν μεγαλύτερα ποσά τριφωσφορικής αδενοσίνης (ΑΤP) ΑΝΑΕΡΟΒΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ Αυξάνει τη μυϊκή δύναμη και αυξάνει την ανοχή στις οξεοβασικές διαταραχές κατά τη διάρκεεια της ιδιαίτεερα έντονης προσπάθειας.

25 Α.ΤΡΟΠΟΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ 1. ΤΡΕΞΙΜΟ 2. ΠΟΔΗΛΑΤΗΣΗ 3. ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ Β. ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΜΥΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΚΑΡΔΕΙΑΓΓΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

26 ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΕΡΟΒΙΑ ΙΣΧΥ Αυξημένη ικανότητα εκτέλεσης παρατεταμένης υπομέγιστης άσκησης και μια αύξηση της μέγιστης αερόβιας ικανότητας (VO2max). Άλλοι βελτιώνονται κατά 40-50%άλλοι 5% με το ίδιο πρόγραμμα προπόνησης. Μέση αύξηση 15-20%

27 Παράγοντες που επηρεάζουν το ποσοστό βελτίωσης της αντοχή: Η φυσική κατάσταση στην έναρξη Όσο αυξάνεται ο όγκος της προπόνησης τόσο βελτιώνεται αναλογικά και η VO2max Υπάρχει ανώτερο όριο βελτίωσης

28 Προσαρμογές στο Μυ Τύπος Μυϊκών ινών Ίνες βραδείας συστολής με την προπόνηση γίνονται μεγαλύτερες (εμβαδόν αύξηση έως 25%) Ίνες ταχείας συστολής δεν αυξάνουν το εμβαδόν τους Οι ίνες ταχείας συστολής σε μικρό ποσοστό μπορούν να μετατραπούν σε ίνες βραδείας συστολής

29 Τριχοειδική παροχή Αύξηση τριχοειδών αγγείων κάθε μυϊκής ίνας (περισσότερο από 15%) τριχοειδών αγγείων VO2max Οι αλλαγές βελτιώνουν τη διάχυση του αίματος στους μύες, ενισχύοντας την ανταλλαγή αερίων, αποβλήτων και θρεπτικών ουσιών ανάμεσα στο αίμα και τις μυϊκές ίνες

30 Όταν το οξυγόνο μπαίνει στη μυϊκή ίνα συνδέεται με τη μυοσφαιρίνη (ένωση παρόμοια με την αιμοσφαιρίνη) : Έχει σίδηρο και μεταφέρεει μόρια οξυγόνου από τα κύτταρα στα μιτοχόνδρια Δίνει το κόκκιινο χρώμα στις ίνες βραδείας συστολής Οι ίνες ταχείας συστολής έχουν ανοιχτό χρώμα Η αερόβια προπόνηση αυξάνει την μυοσφαιρίνη 75- 80%

31 Η μιτοχονδριακή λειτουργία βελτιώνει την ικανότητα των μυϊκών ινών να παράγουν ΑΤΡ. Ο αριθμός το μέγεθος και η αποδοτικότητα των μιτοχονδρίων βελτιώνονται με την προπόνηση Παρέχουν στο μυ αποδοτικότερο οξειδωτικό μεταβολισμό

32 Οι δραστηριότητες πολλών οξειδωτικών ενζύμων αυξάνουν με την αερόβια προπόνηση. Όλες αυτές οι αλλαγές που εμφανίζονται στους μυς, συνδυασμένες με προσαρμογές στο σύστημα μεταφοράς οξυγόνου, ενισχύουν τη λειτουργία του οξειδωτικού συστήματος και βελτιώνουν την αντοχή.

33 Ο μυς που έχει υποβληθεί σε προπόνηση αντοχής αποθηκεύει αρκετά περισσότερο γλυκογόνο από τον απροπόνητο μυ.Ο μυς που έχει υποβληθεί σε προπόνηση αντοχής αποθηκεύει επίσης περισσότερο λίπος (τριγλυκερίδια) από τον απροπόνητο μu.Η δραστηριότητα πολλών ενζύμων που ενέχονται στη βοξείδωση του λίπους αυξάνει με την προπόνηση κατά συνέπεια, τα επίπεδα των FFA αυξάνουν. Αυτό αυξάνει τη χρήση λίπους ως πηγή ενέργειας, διατηρώντας το γλυκογόνο.

34 Η ιδανική ένταση προπόνησης πρέπει να έχει θερμιδικές δαπάνες περίπου 5000 έως 6000 kcal/εβδομάδα (715-860 kcal/ ημέρα). 80-95 km τρέξιμο την εβδομάδα 4000-6000 κολύμβηση την ημέρα Φαίνετται να υπάρχει λίγο όφελος για το αερόβιο σύστημα πέρα από αυτό το επίπεδο

35 Μυοσκελετικές Προσαρμογές Είναι πολύ παλιά παρατήρηση ότι οι μύες ατροφούν με την αχρηστία και υπερτροφούν με την χρήση. Σήμερα γνωρίζουμε ότι η κατάλληλη άσκηση : Αυξάνει τη μυϊκή μάζα, τη δύναμη και την αντοχή. Διατηρεί το δείκτη σωματικής μάζας στη φυσιολογική ζώνη. Δυναμώνει τα οστά αυξάνοντας την πυκνότητα τους κατά την αναπτυξιακή ηλικία, εμποδίζοντας την οστεοπόρωση και τα κατάγματα. Βελτιώνει την ευκαμψία στις αρθρώσεις αυξάνοντας την κινητικότητα τους.

36 Μεταβολικές Προσαρμογές Η σωµατική άσκηση απαιτεί υψηλά ποσά ενέργειας. Ο µεταβολισµός κατά την άσκηση υποτάσσεται στην ανάγκη αυξηµένης παροχής ενέργειας στους συστελλόµενους µύες. Τα περισσότερα είδη άσκησης χαρακτηρίζονται από αυξηµένη διάσπαση υδατανθράκων και λιπιδίων. Η άσκηση αλλάζει το µεταβολισµό όχι µόνο των ασκούµενων µυών, αλλά και άλλων οργάνων. Αρχές του µεταβολισµού κατά την άσκηση ο µεταβολισµός δεν επιστρέφει στα χαρακτηριστικά της ηρεµίας αµέσως µετά το τέλος της άσκησης. Η τακτική επανάληψη της άσκησης µπορεί να αλλάξει τόσο πολύ το µεταβολισµό, που το µεταβολικό προφίλ ενός αθλούµενου, όχι µόνο κατά την άσκηση αλλά και κατά την ηρεµία, να είναι διαφορετικό από το αντίστοιχο προφίλ ενός µη αθλούµενου. Πολλές από τις αλλαγές αυτές αυξάνουν την απόδοση και βελτιώνουν ή/και προστατεύουν την υγεία

37 Η άσκηση επιδρά ευεργετικά σε όλα τα συστήματα, όργανα και λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού και χρησιμεύει ως προστατευτικός παράγοντας σε πολλές παθήσεις, όπως καρδιοπάθεια, υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, εγκεφαλικά επεισόδια, παχυσαρκία, οστεοπόρωση και καρκίνο του παχέος εντέρου.Η άσκηση χρησιμεύει ως διέξοδος στις πιέσεις της σύγχρονης ζωής και συμβάλλει στην ανακούφιση συμπτωμάτων κατάθλιψης και άγχους, καθώς και στη βελτίωση της ψυχικής διάθεσης, της ευεξίας και της ποιότητας ζωής.

38 Επιδημία της υποκινητικότητας Συνδυασμός υποκινητικότητας, κακής διατροφής και ανθυγιεινού τρόπου ζωής επιταχύνει τη βιολογική φθορά προκαλεί πρόωρη ανάπτυξη εκφυλιστικών αρθροπαθειών, επισπεύδει την οστεοπόρωση και τη δημιουργία ενδοαγγειακών θρομβώσεων και κάνει τον οργανισμό τρωτό στα καρδιαγγειακά νοσήματα

39 Ατροφία και εκφυλισμός μυών Βιολογική φθορά φυσιολογικών λειτουργιών, βιοχημικών διεργασιών, μορφολογικών λειτουργιών, βιολογικών ικανοτήτων και ψυχολογικών γνωρισμάτων Διαταραχή της ψυχοσωματικής ισορροπίας Κλονισμός της υγείας

40 Έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει άρρηκτη σχέση και αλληλεπίδραση ανάμεσα στη σωματική άσκηση, στην ευρωστία και στην υγεία του ανθρώπου. Η άσκηση βελτιώνει την ευρωστία του ατόμου και επιδρά ευεργετικά στην υγεία του. Αντίστροφα, όσο εύρωστο και υγιές είναι, τόσο περισσότερο δραστήριο γίνεται. Το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας, της ευρωστίας και της υγείας επηρεάζονται από πλήθος παραγόντων όπως ο γονότυπος, η διατροφή, ο τρόπος ζωής, το κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον και η ψυχοσύνθεση του ατόμου.

41 Η ανεπαρκής σωματική άσκηση αποτελεί παράγοντα καρδιακού κινδύνου. Η άσκηση παρέχει μια φυσική θωράκιση στο σώμα, προστατεύοντας την καρδιά από την ισχαιμία και τις συνέπειες της.

42 Δυναμώνει το μυοκάρδιο και πλουτίζει το δίκτυο της αιμάτωσης του και επιβραδύνει τη συχνότητα των χτύπων της. Έτσι γίνεται δυνατότερη και αποδοτικότερη και καταπονείται λιγότερο. Οδηγεί στη βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής αντοχής, αυξάνοντας τον όγκο του παλμού και την αρτηριοφλεβική διαφορά οξυγόνου στο αίμα. Προλαμβάνει την υπέρταση και οδηγεί στη μείωση της αρτηριακής πίεσης (>3 mmHg). Ελαττώνει την συγκολλητικότητα των αιμοπεταλίων με αποτέλεσμα την αύξηση της ρευστότητας του αίματος και τη μείωση σχηματισμού θρόμβων. Προκαλεί παρασυμπαθοτονία της καρδιάς, ιδιαίτερα ωφέλιμη για το άγχος. Επιβαρύνει και φθείρει λιγότερο την καρδιά. Η καρδιά του μέτρια γυμνασμένου ατόμου γλιτώνει τη μέρα 15 000 κτύπους, που αντιστοιχεί σε ανάπαυση 48 μερών το χρόνο!

43 Βελτιώνει τη διάθεση και δημιουργεί αίσθημα ευεξίας. Το αίσθημα εκείνο που κάνει το άτομο να νοιώθει εσωτερική πληρότητα, ισορροπία, αυτοπεποίθηση και σιγουριά και του δίνει την ορμή να αντιμετωπίσει με αισιοδοξία τις δυσκολίες, τις αντιξοότητες και τις προκλήσεις της καθημερινότητας Μειώνει τα συμπτώματα του άγχους και της κατάθλιψης Βελτιώνει τη νοητική λειτουργία Έχει θετικά αποτελέσματα στην αυτοεκτίμηση και στην αυτοπεποίθηση

44 Η παρακμή της λειτουργικής ικανότητας κατά τη γήρανση οφείλεται κυρίως στην καθιστική ζωή και τον κινητικό περιορισμό. Η ζωή πολλών ηλικιωμένων χαρακτηρίζεται από περιορισμό της κινητικότητας και απώλειας της ανεξαρτησίας τους. Η άσκηση οδηγεί σε βιολογική ανανέωση (αερόβια ικανότητα) 10-15 χρόνια. Δεν γίνεται αποταμίευση των ευεργετικών επιδράσεων της άσκησης για μελλοντική χρήση. Άτομα που ασκούνται μέχρι τα βαθιά γεράματα επιμηκύνουν το προσδόκιμο όριο ζωής τους

45 Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΑΘΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟΚΟΜΙΖΟΥΝ ΑΡΚΕΤΑ ΟΦΕΛΗ: ΣΩΣΤΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ-ΖΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΕ ΈΝΑ ΠΛΑΙΣΙΟ ΟΠΟΥ ΑΒΙΑΣΤΑ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΚΑΝΟΝΕΣ. ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. ( Η ΕΥΕΞΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΑΣΚΗΣΗ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ) ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΗ ΩΡΙΜΑΝΣΗ,ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΠΕΙΘΑΡΧΕΙΑ. ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΒΑΡΟΥΣ ΚΑΙ ΘΕΛΗΣΗ ΓΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΗΛΙΚΗ ΖΩΗ. ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΤΆ ΤΩΝ ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ. ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΡΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟ.

46 Η ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΤΗΣ ΟΦΕΛΗ Η ΑΣΚΗΣΗ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΣΤΗ ΖΩΗ ΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΕΥΕΞΙΑ,ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΆ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΚΑΛΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ. ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ-ΣΤΡΕΣ. ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ. ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΗΘΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ,ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ. ΠΡΟΦΥΛΑΣΕΙ ΑΠΌ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ. ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΑ ΤΗΝ ΝΟΘΡΩΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΑ ΨΥΧΙΚΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ –ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΘΩΣ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΚΚΡΙΝΕΙ ΚΑΤΆ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΧΗΜΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΔΡΟΥΝ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΕΥΦΟΡΙΑ.Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΕΧΕΙ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ ΚΑΙ ΩΣ «ΤΟ ΑΝΕΒΑΣΜΑ ΤΟΥ ΔΡΟΜΕΑ».

47 Η ΑΣΚΗΣΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΓΗΡΑΝΣΗ Η άσκηση βοηθάει στην αύξηση των ορίων της ζωής και στη μείωση των προβλημάτων των ατόμων της τρίτης ηλικίας. Παλαιότερα επικρατούσε η άποψη ότι η μείωση της λειτουργικής ικανότητας κατά τη γήρανση, προερχόταν μόνο από «γήρανση των σωματικών συστημάτων». Σήμερα γνωρίζουμε ότι για αυτήν την παρακμή της σωματικής κατάστασης, ευθύνεται κυρίως η καθιστική ζωή και ο περιορισμός της φυσικής δραστηριότητας. Οι επιστημονικές έρευνες, δείχνουν ότι η άσκηση δε γνωρίζει ηλικία και ότι πάντα μπορούμε να περιμένουμε οφέλη από αυτήν. Έτσι η γήρανση δε σημαίνει αναπόφευκτα κακή σωματική κατάσταση. Στην ουσία ο καθένας αποφασίζει «το πόσο θέλει να γεράσει». 1. Τακτική άσκηση, κυρίως περπάτημα, κολύμπι, Jogging κτλ., σε ηλικιωμένους ανθρώπους, μπορεί να οδηγήσει σε ένα βιολογικό ξανάνιωμα 10 έως 15 ετών. 2. Η συνεχής φυσική δραστηριότητα περιορίζει σημαντικά την πιθανότητα απώλειας της ανεξαρτησίας και της αυτοσυντήρησης του ατόμου. 3. Η άσκηση που συνοδεύεται από υγιεινές συνήθειες, μπορεί να επιμηκύνει το προσδόκιμο όριο ζωής. Η γυμναστική αντιστρέφει την γήρανση του δέρματος. 4. Δεν μπορεί να γίνει «αποταμίευση» των επιδράσεων της άσκησης. Όταν κάποιος σταματήσει να γυμνάζεται, χάνει τα οφέλη που έχει αποκομίσει. 5. Η άσκηση δίνει χρόνια στη ζωή, αλλά και ζωή στα χρόνια.

48 ΑΝΑΝΕΩΣΗ-ΥΓΕΙΑ-ΕΥΕΞΙΑ ΜΕ ΑΣΚΗΣΗ Όλοι γνωρίζουμε πόσο θετικά λειτουργεί η άσκηση για τον οργανισμό μας, σε σωματικό αλλά και πνευματικό επίπεδο. Τα οφέλη της στην υγεία είναι ανεκτίμητης αξίας και η ευεξία που προσφέρει μπορεί να μας βοηθήσει να φτάσουμε στα γεράματα χωρίς χρόνιες οργανικές παθήσεις και ψυχοσωματικά προβλήματα… Ας επενδύσουμε λίγο από το χρόνο μας καθημερινά για να πετύχουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

49 Όρος Ευεξία Όταν αναφερόμαστε στον όρο ευεξία, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι δυνατή η σύνδεση υγείας και ευεξίας, δηλαδή θα μπορούσε να υπάρξει ‘ευεξία’ κατά την διάρκεια ασθένειας αλλά όχι μόνο. Η ευεξία είναι το θετικό συστατικό της βέλτιστης υγείας, όπως αποδεικνύεται από μια αίσθηση ευφορίας, η οποία βοηθά στην ανώτατη λειτουργία, την καλή ποιότητα ζωής, την εργασία με νόημα και στη συμβολή στην κοινωνία. Ο θάνατος, οι ασθένειες και οι παθήσεις αναπηρίας είναι τα αρνητικά συστατικά της υγείας. Η ευεξία δεν αφορά μόνο στη σωματική υγεία. Θα πρέπει να γίνει σε όλους μας απόλυτα κατανοητό πως η ευεξία είναι μια γενική αίσθηση, μια εσωτερική ακτινοβολία υγείας, δύναμης και ομορφιάς. Αφορά την κατάσταση του ανθρώπου στο σύνολό του, ως έμβιο όν, και όχι την απουσία ασθένειας ή παθολογίας.Η ευεξία είναι καθαρά ζήτημα προσωπικών επιλογών, επιλογές που θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες και βαθύτερες ανάγκες τους καθενός από εμάς: σωματικές, ψυχικές, πνευματικές, κοινωνικές, εργασιακές, περιβαλλοντικές κλπ.

50 Οι σχέσεις μεταξύ ψυχικής υγείας και ευεξίας. Η έρευνα στη Θετική Ψυχολογία, τα τελευταία δέκα χρόνια, έχει αναδείξει επαρκώς τη σύνδεση της ψυχικής υγείας- ευεξίας με τα θετικά συναισθήματα. Η ψυχική υγεία, υπό το πρίσμα της Θετικής Ψυχολογίας, συμπεριλαμβάνει τα θετικά συναισθήματα, την δέσμευση και νοηματοδότηση της ζωής, τις θετικές και δημιουργικές σχέσεις με τους άλλους και την επίτευξη στόχων. Διαπιστώνουμε, πως το σύνορο μεταξύ ψυχικής υγείας και ευεξίας είναι μάλλον εγγύτερο, οι έννοιες αυτές πλησιάζουν και ανατροφοδοτούν η μια την άλλη, τόσο σε θεωρητικό και ερευνητικό επίπεδο όσο και σε κλινικό.

51 Όλοι οι άνθρωποι μπορούν να ωφεληθούν όταν βελτιωθεί η ευεξία. Η ευεξία και η καλύτερη ποιότητα ζωής είναι δυνατές για όλους,άσχετα από την ύπαρξη ασθενειών. Επί του παρόντος συσσωρεύονται αποδείξεις που φανερώνουν ότι τα άτομα θετική στάση μπορούν να αντιστέκονται καλύτερα στην πορεία ασθενειών και παθήσεων. Οι θετικές σκέψεις σχετίζονται με καλύτερα αποτελέσματα σε διαφορές αλλά χειρουργικές επεμβάσεις. Επειδή οι αυτοαντιλήψεις είναι σημαντικές για την ευεξία, η θετική εικόνα που έχει κάποιος για τον εαυτό του είναι ιδιαίτερα σημαντική ιδιαίτερα όσον αφόρα την ευεξία ατόμων με ασθένειες, παθήσεις η αναπηρίες. Οι έννοιες της ευεξίας και της βέλτιστης υγείας ενός άτομου πρέπει να τίθενται υπό το ύφος της κληρονομικότητας, των ανικανοτήτων αλλά και των παθήσεων που εμφανίζει.

52 Η ‘ευεξία’ ορίζεται ως ο τρόπος με τον οποίο το άτομο αξιολογεί τη ζωή του, με όρους τόσο τρέχοντες όσο και πιο μακροπρόθεσμους, ενώ θεωρείται ως μια ευρεία κατηγορία φαινόμενων που περιλαμβάνει: τις συναισθηματικές αντιδράσεις του ατόμου, μια γενικευμένη αξιολόγηση για το βαθμό ικανοποίησης από τη ζωή αλλά και από επιμέρους τομείς της, όπως η οικογένεια, η εργασία κλπ.

53 Γενικά η θετική στάση απέναντι στη ζωή είναι απαραίτητη για την ευεξία και όλες τις διαστάσεις της. Ένα άτομο είναι καλά είναι ικανοποιημένο με την εργασία του, αισθάνεται πνευματικά πλήρες, έχει ελεύθερο χρόνο και καλή σωματική κατάσταση, ασχολείται με την κοινωνία και εμφανίζει μια θετική στάση απέναντι στη ζωή. Το άτομο αυτό είναι ευτυχισμένο και νιώθει πλήρες. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι η θετική στάση αποτελεί κλειδί για την ευεξία.

54 Οι Διαστάσεις της Ευεξίας

55 Ο τρόπος που κάποιος εκλαμβάνει όλες τις διαστάσεις της ευεξίας επηρεάζει την συνολική ευεξία. Οι ερευνητές χρησιμοποιούν τον όρο αντιλήψεις για να περιγράψουν τα συναισθήματα αυτά. Οι ερευνητές χρησιμοποιούν τον όρο αυτοαντιλήψεις για να περιγράψουν τα συναισθήματα αυτά. Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι οι αυτοαντιλήψεις είναι πιο σημαντικές για την ευεξία από ότι οι ικανότητες. Για παράδειγμα ένα άτομο που έχει μια σημαντική εργασία μπορεί να βρίσκει σε αυτή λιγότερο νόημα και ικανοποίηση από ένα άλλο άτομο με πολύ λιγότερη σημαντική εργασία. Προφανώς, ένας από τους σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν το αν το άτομο έχει πετύχει υψηλά επίπεδα ευεξίας και θετική στάση απέναντι στη ζωή είναι η ικανότητα ανταμοιβής του εαυτού του. Η ανάπτυξη ενός συστήματος που επιτρέπει στο άτομο να βλέπει θετικά τον εαυτό του είναι σημαντική. Φυσικά η υιοθέτηση ενός τρόπου ζωής που θα ενθαρρύνει τη βελτίωση των αυτοαντιλήψεων είναι επίσης σημαντική.

56 Κάθε άτομο διαφέρει από όλα τα άλλα. Η υγεία και η ευεξία εξαρτώνται από τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά κάθε ατόμου. Οι συγκρίσεις με άλλα άτομα σε συγκεκριμένα ξεχωριστά χαρακτηριστικά μπορούν να προκαλέσουν αισθήματα ανεπαρκείας που απορρέουν αισθήματα ανεπαρκείας που απορρέουν από το συνολικό προφίλ της γενικής υγείας και ευεξίας κάποιου. Ο καθένας μας έχει προσωπικούς περιορισμούς και δυνατότητες. Η εστίαση στις δυνάμεις και η εκμάθηση επίλυσης των αδυναμιών αποτελούν σημαντικά κλειδιά για τη βέλτιστη υγεία και την ευεξία.

57 Η Υγεία είναι ο παράγοντας που μετράει την φυσική, ψυχολογική ή ακόμα και την πνευματική κατάσταση ενός ζώντος οργανισμού.

58 Υγιεινοί Τρόποι Ζωής Άσκηση, Καλή διατροφή, Αντιμετώπιση του άγχους.

59 Συναισθηματική Υγεία – Ευεξία Η Συναισθηματική υγεία – ευεξία είναι η ικανότητα ενός ατόμου να αντιμετωπίζει τις καθημερινές καταστάσεις και τα προσωπικά συναισθήματα με ένα θετικό, αισιόδοξο και εποικοδομητικό τρόπο. Ένα άτομο με συναισθηματική ευεξία χαρακτηρίζεται γενικά, ως ευτυχισμένο.Ένα άτομο με συναισθηματική υγεία είναι απαλλαγμένο από συναισθηματικές – νοητικές νόσους ή παθήσεις που το καθιστούν ανίκανο, όπως είναι η κατάθλιψη και διαθέτει συναισθηματική ευεξία.

60 Η Διανοητική υγεία-ευεξία είναι η ικανότητα ενός ατόμου να μαθαίνει και να χρησιμοποιεί τις πληροφορίες ώστε να βελτιώνει την ποιότητα της καθημερινής ζωής και της μέγιστης λειτουργικότητας του. Ένα άτομο με διανοητική ευεξία χαρακτηρίζεται γενικά ως έξυπνο. Ένα άτομο με διανοητική υγεία είναι απαλλαγμένο από ασθένειες που προσβάλλουν τον εγκέφαλο και άλλα συστήματα που επιτρέπουν τη μάθηση. Ένα άτομο με διανοητική υγεία διαθέτει και διανοητική ευεξία.

61 Η Σωματική υγεία – ευεξία είναι η ικανότητα ενός ατόμου να λειτουργεί αποτελεσματικά στις απαιτήσεις της καθημερινής του εργασίας καθώς και η ικανότητα να χρησιμοποιεί τον ελεύθερο χρόνο του αποτελεσματικά. Η σωματική ευεξία περιλαμβάνει καλή σωματική ευρωστία και κινητικές δεξιότητες. Ένα άτομο με σωματική ευεξία γενικά χαρακτηρίζεται ως εύρωστο. Ένα άτομο που διαθέτει σωματική υγεία είναι απαλλαγμένο από ασθένειες που επηρεάζουν τα φυσιολογικά συστήματα του σώματος, όπως είναι η καρδιά, το νευρικό σύστημα κλπ. Ένα άτομο με σωματική υγεία διαθέτει ένα επαρκές επίπεδο σωματικής ευρωστίας και ευεξίας

62 Η Κοινωνική υγεία – ευεξία είναι η ικανότητα ενός ατόμου να αλληλεπιδρά επιτυχώς με άλλα άτομα και να θεμελιώνει σχέσεις γεμάτες νόημα που ενισχύουν την ποιότητα ζωής για όλα τα άτομα που εμπλέκονται. Ένα άτομο με κοινωνική ευεξία θεωρείται γενικά ότι συμμετέχει ενεργά και χαρακτηρίζεται ως κοινωνικό άτομο, σε αντίθεση με το μοναχικό άτομο. Ένα άτομο με κοινωνική υγεία είναι απαλλαγμένο από νόσους ή παθήσεις που περιορίζουν σοβαρά τη λειτουργικότητα στην κοινωνία, συμπεριλαμβανομένων και των αντικοινωνικών παθολογιών.

63 Η Πνευματική υγεία – ευεξία είναι η ικανότητα του ατόμου να θεμελιώνει ένα σύστημα αξιών και να πράττει σύμφωνα με τις πεποιθήσεις του, καθώς επίσης να θέτει και να επιτυγχάνει σημαντικούς και εποικοδομητικούς στόχους για τη ζωή. Η ψυχική ευεξία βασίζεται συχνά στην πίστη ότι μια δύναμη ανώτερη από το άτομο, το βοηθά να συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής για όλους τους ανθρώπους. Ένα άτομο με ψυχική ευεξία χαρακτηρίζεται γενικά ως ολοκληρωμένο. Η πνευματική υγεία είναι το συστατικό της υγείας που καλύπτεται πλήρως από την αντίστοιχη της ευεξίας. Γι’ αυτό το λόγο η πνευματική υγεία θεωρείται ότι είναι συνώνυμη με την πνευματική ευεξία.

64 Οι Διαστάσεις της Ευεξίας

65 Η αύξηση της διάρκειας της υγιούς ζωής είναι κύριος στόχος της δημόσιας υγείας. ► Η διάρκεια ζωής του μέσου ατόμου αυξήθηκε κατά 60 % στη διάρκεια του 20ου αιώνα. ► Το 1900 ένα παιδί αναμενόταν να ζήσει 47 χρόνια ενώ σήμερα ο μέσος χρόνος ζωής είναι 76 χρόνια. Οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες ενώ η διαφορά μεταξύ τους αυξάνεται συνεχώς. ► Ο μέσος χρόνος υγιούς ζωής είναι μόνο 64 χρόνια και 12 χρόνια χαρακτηρίζονται δυσλειτουργικά ή χωρίς ποιότητα ζωής. ► Η κακή υγεία περιορίζει τη διάρκεια ζωής και συμβάλλει στην εμφάνιση δυσλειτουργιών.

66 Πριν από 50 χρόνια όπου όρισε την υγεία ως κάτι παραπάνω από την ελευθερία από ασθένειες και εκφυλιστικές καταστάσεις. ► Υγεία είναι η ανώτατη ευεξία που συνεισφέρει στην ποιότητα ζωής. ► Η ευεξία ορίζεται ως «αίσθηση ευφορίας» και «ποιότητα ζωής».

67 Η μέγιστη υγεία περιλαμβάνει υψηλού επιπέδου νοητική, κοινωνική, συναισθηματική, πνευματική και σωματική ευρωστία μέσα στα όρια της κληρονομικότητας και των προσωπικών αδυναμιών του καθενός.

68 Τρόποι Αντιμετώπισης των Ασθενειών Η πρόληψη είναι ο πιο σύγχρονος και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης των κυριότερων ασθενειών της εποχής μας. Στόχος είναι, οποιαδήποτε αλλαγή, να εντοπίζεται έγκαιρα και να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να αντιμετωπιστούν διάφορες παθολογικές καταστάσεις που προσβάλουν ετησίως εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

69 Επίσης η υιοθέτηση κανόνων ατομικής και δημόσιας υγιεινής και ο εμβολιασμός αποτελούν ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης της μετάδοσης των ασθενειών. Αν, παρά τα μέτρα, εκδηλωθεί κάποια ασθένεια, αυτή αντιμετωπίζεται με τα αντιβιοτικά, χημικές ουσίες που εμποδίζουν την εξάπλωσή της.

70 Η Φυσιοπαθολογία, είναι ένας άλλος τρόπος αντιμετώπισης κάθε ασθένειας, με φυσικά μέσα... Όπως Νηστεία και ανάλογη διατροφή, άσκηση, και θεραπεία με τα κατάλληλα βότανα. Ο Φυσιοπαθολόγος πιθανόν να συμβουλέψει τον ασθενή, αποφεύγοντας τα χημικά φάρμακα και ανάλογα με την φύση τού προβλήματος, την Ψυχοθεραπεία όπως και την Φυσιοθεραπεία, με την ταυτόχρονη χρήση Βοτάνων.. συστήνοντας στον ασθενή οπωσδήποτε και κάποια συμπληρώματα διατροφής σε σχέση με την διαφοροποίηση της διατροφής του, ανάλογα τού προβλήματος στην υγεία τού ασθενούς...

71 Η ΑΘΛΗΣΗ ΕΠΙΣΗΣ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΟΦΕΛΗ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΤΟΥ ΥΓΕΙΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΑΘΛΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΞΗΣ : Ενισχύει την αυτοπειθαρχία. Ενισχύει την ικανότητα αντοχής. Είναι ο πιο υγιής τρόπος εκτόνωσης. Προάγει την αυτοεκτίμηση. Διατηρεί την καλή λειτουργία του μυϊκού συστήματος και προλαμβάνει τους τραυματισμούς σε μυς και αρθρώσεις. Πλέον είναι σίγουρο πως η συστηματική άσκηση κατά την παιδική ηλικία προσφέρει τη δυνατότητα καταπολέμησης της παιδικής παχυσαρκίας και αν αυτή γίνεται μέσα σε ομαδικό πλαίσιο, τότε ενισχύει το αίσθημα ευγενούς άμιλλας και προωθεί το πνεύμα της συνεργασίας. Στις μεγαλύτερες πάλι ηλικίες ο συνδυασμός άσκησης και σωστής διατροφής μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων, οστεοπόρωσης κ.α.

72

73 Οι σχετιζόμενες με την υγεία, συνιστώσεις της ευρωστίας, σχετίζονται άμεσα με την καλή υγεία. Η Ευρωστία είναι η δύναμη του οργανισμού, που χαρακτηρίζεται από την ικανότητα εκτέλεσης με ζωτικότητα, καθημερινών δραστηριοτήτων και από παράγοντες που αποτρέπουν την πρώιμη ανάπτυξη υποκινητικών ασθενειών ή νοσηρών καταστάσεων. Όμως, για να έχει ευρωστία ο οργανισμός, πρέπει να έχει καλή υγεία. Έτσι, οι συνιστώσεις της ευρωστίας σχετίζονται με την καλή υγεία, με την σωματική σύσταση, την καρδιοαγγειακή ευρωστία, την ευλυγισία, την μυϊκή αντοχή και την δύναμη.

74 Συγκεκριμένα Σωματική σύσταση Το σχετικό ποσοστό μυών, λίπους, οστών, και άλλων ιστών από το οποίο αποτελείται το σώμα. Ένα εύρωστο άτομο έχει σχετικά χαμηλό ποσοστό σωματικού λίπους (όχι όμως κάτω από ένα ελάχιστο όριο που είναι απαραίτητο για φυσιολογική λειτουργία).

75 Καρδιοαγγειακή ευρωστία Η ικανότητα της καρδιάς, των αιμοφόρων αγγείων, του αίματος, και του αναπνευστικού συστήματος να παρέχουν καύσιμα, ιδιαίτερα οξυγόνο, στους μυς, και η ικανότητα των μυών να χρησιμοποιούν τα καύσιμα για τη μυϊκή προσπάθεια. Ένα εύρωστο άτομο μπορεί να αντέχει τη φυσική δραστηριότητα για σχετικά μεγάλες περιόδους χωρίς ιδιαίτερη καταπόνηση.

76 Η Ευλυγισία Το εύρος κίνησης σε μια άρθρωση. Επηρεάζεται από το μήκος των μυών, τη δομή των αρθρώσεων, και άλλους παράγοντες. Ένα εύρωστο άτομο μπορεί να κινεί τις αρθρώσεις του σε πλήρες εύρος κίνησης στην εργασία και στο παιχνίδι.

77 Μυϊκή αντοχή Η ικανότητα των μυών να συστέλλονται επανειλημμένα. Ένα εύρωστο άτομο μπορεί να επαναλαμβάνει κινήσεις για μια μακρά χρονική περίοδο χωρίς ιδιαίτερη κόπωση.

78 Η Δύναμη Η ικανότητα ενός ατόμου να ασκεί μια εξωτερική δύναμη ή να σηκώνει ένα μεγάλο βάρος. Ένα εύρωστο άτομο μπορεί να κάνει κάποια εργασία ή να παίξει κάποιο παιχνίδι που περιλαμβάνει εφαρμογή δύναμης, όπως είναι η άρση ή ο έλεγχος του βάρους του σώματος.

79 Με λίγα λόγια, οι σχετιζόμενες με την υγεία, συνιστώσεις της ευρωστίας, σχετίζονται άμεσα με την καλή υγεία, γιατί η μέτρια ύπαρξη κάθε συνιστώσας της ευρωστίας που σχετίζεται με την υγεία είναι βασική για την πρόληψη ασθενειών και την προαγωγή της υγείας. Δεν είναι όμως απαραίτητο να υπάρχουν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ευρωστίας για να επιτυγχάνονται οφέλη από την υγεία. Τα υψηλά επίπεδα ευρωστίας έχουν περισσότερο σχέση με την απόδοση παρά με τα οφέλη υγείας.

80 Οι σχετιζόμενες με τις δεξιότητες, συνιστώσεις της ευρωστίας, σχετίζονται περισσότερο με την απόδοση παρά με την καλή υγεία. Τα άτομα που διαθέτουν τις συνιστώσες της ευρωστίας που σχετίζονται με δεξιότητες μπορούν να επιτύχουν με ευκολία υψηλά επίπεδα απόδοσης σε κινητικές δεξιότητες, όπως αυτές που απαιτούνται σε αθλήματα και σε συγκεκριμένους τύπους εργασιών. Η σχετιζόμενη με δεξιότητες ευρωστία ονομάζεται μερικές φορές αθλητική ή κινητική ευρωστία. Έτσι, οι συνιστώσεις της ευρωστίας σχετίζονται με την απόδοση, με την ευλυγισία, την ισορροπία, την συναρμογή, την ισχύ, τον χρόνο αντίδρασης και την ταχύτητα.

81 Συγκεκριμένα Η Ευλυγισία Η ικανότητα ενός ατόμου να αλλάζει γρήγορα και με ακρίβεια την κατεύθυνση της κίνησης ολόκληρου του σώματος στο χώρο. Το σκι και η πάλη αποτελούν παραδείγματα δραστηριοτήτων που απαιτούν εξαιρετική ευκινησία.

82 Η Ισορροπία Η διατήρηση της ισορροπίας όταν ένα άτομο είναι ακίνητο ή κινείται. Το θαλάσσιο σκι, η ανάβαση και οι ασκήσεις πάνω στη δοκό ισορροπίας ή η εργασία σ’ ένα ψηλό κτίριο αποτελούν δραστηριότητες που απαιτούν εξαιρετική ισορροπία.

83 Η Συναρμογή Η ικανότητα ενός ατόμου να χρησιμοποιεί τις αισθήσεις με τα μέλη του σώματος για να εκτελεί μηχανικό έργο απαλά και με ακρίβεια. Η ταχυδακτυλουργία, το κτύπημα μιας μπάλας του γκόλφ,το κτύπημα της μπάλας στο τένις αποτελούν παραδείγματα δραστηριοτήτων που απαιτούν καλή συναρμογή.

84 Η Ισχύς Η ικανότητα ενός ατόμου να μετατρέπει γρήγορα την ενέργεια σε δύναμη. Η ρίψη του δίσκου ή του ακοντίου και η εκτέλεση ενός κτυπήματος στο τένις, αποτελούν δραστηριότητες που απαιτούν σημαντική ισχύ.

85 Χρόνος αντίδρασης Ο χρόνος που μεσολαβεί ανάμεσα στο ερέθισμα και την έναρξη της αντίδρασης στο ερέθισμα. Η οδήγηση ενός αγωνιστικού αυτοκινήτου και η εκκίνηση σ’ ένα αγώνα ταχύτητας απαιτούν καλό χρόνο αντίδρασης.

86 Η Ταχύτητα Η ικανότητα ενός ατόμου να εκτελεί μια κίνηση σε μια σύντομη χρονική περίοδο.Ένας δρομέας ή ο αποδέκτης της μπάλας σε μια ποδοσφαιρική ομάδα χρειάζεται καλή ταχύτητα στα κάτω άκρα.

87 Άγχος, στρες και διατροφή - Υπάρχουν φαγητά που βοηθούν στη μείωση του άγχους;

88 Το άγχος είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας. Είναι αναμενόμενο όλοι μας, σε διάφορες στιγμές ή φάσεις της ζωής μας να αισθανόμαστε άγχος, στρες και φοβίες.Το στρες, το άγχος και οι φοβίες είναι φυσιολογικές αντιδράσεις, που συνέβαλαν στην επιβίωση του ανθρώπινου γένους. Έως ένα βαθμό το άγχος είναι ωφέλιμο, διότι μας κρατά σε επαγρύπνηση και μας υποχρεώνει να αντιδράσουμε όταν υπάρχουν καταστάσεις που μας απειλούν.Ωστόσο για ορισμένους ανθρώπους το άγχος γίνεται πολύ τακτικό και κάποτε συνεχές χωρίς να υπάρχει πραγματικός λόγος ανησυχίας, κινδύνου ή απειλής. Η ζωή τους διαταράσσεται από τις ανυπόστατες ανησυχίες και δεν μπορούν να έχουν κανονικές δραστηριότητες. Σε τέτοιες περιπτώσεις γενικευμένης αγχώδους διαταραχής χρειάζεται η βοήθεια του ειδικού γιατρού. Πράγματι υπάρχει αποτελεσματική αγωγήγια την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής, στις συνήθειες διατροφής και ύπνου, η διαφοροποίηση στον τρόπο σκέψης και προσέγγισης συγκεκριμένων καταστάσεων, όπως επίσης τα φάρμακα και η ψυχοθεραπεία, βοηθούν στην απάμβλυνση των συμπτωμάτων του ασθενούς με υπερβολικό άγχος, στρες και φοβίεςΤο ζήτημα του ρόλου της διατροφής στη γένεση ή στον έλεγχο του άγχους έχει απασχολήσει πολλές φορές τους γιατρούς. Η σημασία της πραγματικής επίδρασης των φαγητών και διαφόρων τροφίμων στο άγχος των ασθενών, αλλά και των ανθρώπων που δεν έχουν αγχώδεις διαταραχές είναι μεγάλη.ο φαγητό δεν είναι βέβαια σε θέση να εξουδετερώνει μια αγχώδη διαταραχή. Ωστόσο η ισοζυγισμένη, υγιεινή διατροφή μπορεί να προσφέρει ένα οπλοστάσιο ισχυρών θρεπτικών ουσιών που θωρακίζουν τον οργανισμό στις δύσκολες στιγμές. Επίσης ο περιορισμός ή η αποφυγή ορισμένων τροφίμων βελτιώνουν την ψυχική διάθεση και ανακουφίζουν τον ασθενή από τις βασανιστικές, φθοροποιές ανησυχίες.Η κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες (άμυλο, δημητριακά ολικής αλέσεως) σχετίζεται με αύξηση της σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Η σεροτονίνη είναι νευροδιαβιβαστής στο κεντρικό νευρικό σύστημα που προάγει την καλή ψυχική διάθεση.’Για τους λόγους αυτούς, μια πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες διατροφή είναι προτιμότερη από ότι η πρόσληψη απλών σακχάρων, όπως η γλυκόζη που είναι απλός υδατάνθρακας και απορροφάται πιο εύκολα και γρήγορα. Τα μικρά συχνά γεύματα βοηθούν, διότι συμβάλλουν στη διατήρηση σταθερών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου. Η πτώση της γλυκόζης συνοδεύεται από σωματικά συμπτώματα και από ψυχικές ενοχλήσεις, που δεν βοηθούν στην ανακούφιση από το άγχος και το στρες. Για αυτό τα μικρά συχνά γεύματα, που συμβάλλουν σε πιο σταθερά επίπεδα γλυκόζης κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να βοηθούν εναντίον του άγχους.Τα φαγητά που είναι πλούσια σε τρυπτοφάνη, όπως οι μπανάνες, οι ξηροί καρποί, το σησάμι, το τυρί, το γάλα, η σόγια, η βρώμη και τα πουλερικά μπορούν να ανακουφίζουν από το άγχος. Ο λόγος είναι ότι η τρυπτοφάνη προάγει στον εγκέφαλο τη σύνθεση ουσιών που βελτιώνουν την ψυχική διάθεση και προσφέρουν χαλάρωση. Τα φαγητά που προκαλούν διαφόρων ειδών ενοχλήσεις πρέπει να αποφεύγονται. Εάν κάποιος ξέρει, ότι ένα τρόφιμο ή ένα φαγητό του προκαλεί κάποια ευαισθησία, δυσανεξία, φούσκωμα, υπερβολικά αέρια ή κάποια μορφή αλλεργίας είναι προτιμότερο να το αποφεύγει. Στα φαγητά που σε ορισμένους ανθρώπους προκαλούν ενοχλήσεις περιλαμβάνονται τα αυγά, οι ξηροί καρποί, τα μαλάκια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το σιτάλευρο (σιτάρι), το καλαμπόκι και η σόγια.Η αποφυγή της καφεΐνης και του αλκοόλ συμβάλλουν στην καταπολέμηση του άγχους. Η καφεΐνη έχει διεγερτικές δράσεις, αυξάνει την ευερεθιστικότητα, προκαλεί νευρικότητα, μπορεί να επηρεάζει τον ύπνο και αυτά σίγουρα επιδεινώνουν το άγχος. Το αλκοόλ ενώ αρχικά μπορεί να καλμάρει μερικούς ανθρώπους, στη συνέχεια λόγω του μεταβολισμού του έχει τη δυνατότητα να προκαλεί συμπτώματα ανάλογα με αυτά του άγχους.Η ξεκούραση, ο ικανοποιητικός σε διάρκεια και ποιότητα ύπνος, η ορθή διαχείριση του χρόνου, η αποφυγή ανάληψης υπερβολικών ευθυνών και η καλή ενυδάτωση του σώματος με άφθονη πρόσληψη νερού δημιουργούν συνθήκες που δεν ευνοούν το άγχος. Βλέπουμε λοιπόν ότι η διατροφή έχει κάποιο ρόλο στην αντιμετώπιση του άγχους.

89 Με τον όρο αερόβια άσκηση εννοούμε κάθε μορφή άσκησης σχετικά χαμηλή σε ένταση και μεγάλη σε διάρκεια, κατά την οποία ασκούνται μεγάλες μυϊκές ομάδες. Αυτή η μορφή άσκησης, όταν γίνεται συστηματικά, ενδυναμώνει το καρδιοαναπνευστικό σύστημα και αναπτύσσει την αντοχή. Τέτοιες μορφές άσκησης που γίνονται με χαμηλή ένταση και μεγάλη διάρκεια είναι ιδιαίτερα το κολύμπι, το περπάτημα, το τρέξιμο, το ποδήλατο κ.λπ. Γιατί είναι σημαντική η αερόβια άσκηση για την υγεία μας; Τα άτομα που γυμνάζονται προσέχουν περισσότερο τη διατροφή τους, μειώνουν το ποσοστό του σωματικού λίπους λόγω κατανάλωσης θερμίδων και έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν παχυσαρκία. Οι πιθανότητες για καρδιοπάθειες είναι διπλάσιες σε αυτούς που δε γυμνάζονται σε σχέση με αυτούς που γυμνάζονται. Η αερόβια άσκηση βελτιώνει τη λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος, δυναμώνει τους καρδιακούς μύες και μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η συστηματική αερόβια άσκηση ρυθμίζει καλύτερα το σάκχαρο στο αίμα. Η συστηματική άσκηση αυξάνει τα επίπεδα της «καλής» χοληστερίνης (HDL). Η συστηματική άσκηση αυξάνει τη διάρκεια ζωής σε σχέση με το μέσο όρο ζωής. Ενδυνάμωση του μυοσκελετικού συστήματος. Μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού. Αύξηση της ικανότητας για εργασία χωρίς κούραση. Τα άτομα που δε γυμνάζονται αρκετά έχουν περισσότερες πιθανότητες για υπέρταση σε σχέση με τα άτομα που γυμνάζονται συστηματικά.

90 (---Η ΕΥΡΩΣΤΙΑ ΚΑΙ Η ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΠΟΙ ΖΩΗΣ---) Οι κοινωνικοπολιτικές συνθήκες και ο σύγχρονος τρόπος ζωής ευνοούν την υποκινητικότητα και την ακατάλληλη επιλογή τροφίμων. Απόρροια είναι το συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό υπέρβαρων και παχύσαρκων ενηλίκων καθώς και παιδιών σύμφωνα με τις πρόσφατες έρευνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Όταν το σώμα δεν κινείται σταδιακά φθείρεται. Η υποκινητικότητα οδηγεί στη βιολογική φθορά. Η τακτική, ειναι δυνατόν καθημερινή άσκηση, ενδυναμώνει την καρδιά κι ενεργοποιεί το βασικό μεταβολισμό, οδηγεί στην ευρωστία και στη μακροζωία. Με την άσκηση μειώνεται η λιπώδης μάζα κι αυξάνεται το μυϊκό βάρος. Συνεπώς, θεωρείται πιο σημαντικό να υιοθετηθούν σωστές συνήθειες άθλησης και διατροφής για τη διατήρηση του σωματικού βάρους παρά ειδικές δίαιτες για απώλεια βάρους. Κύριοι άξονες της παρούσας εργασίας είναι ο ενεργός τρόπος ζωής σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διαιτητική συμπεριφορά για την πρόληψη κι αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας. Προβάλλει επιτακτική η ανάγκη διαμόρφωσης κι εφαρμογής ολοκληρωμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων αθλητικής και διατροφικής αγωγής σε όλες τις σχολικές βαθμίδες καθώς και η κατάρτιση προγραμμάτων για ενήλικες. Η παρούσα εργασία ανιχνεύει πειραματικές προσπάθειες που εφαρμόστηκαν επιτυχώς κι αποτελούν εφαλτήριο για περαιτέρω επιστημονική τεκμηρίωση κι ανάπτυξη αντίστοιχων πρωτοβουλιών. Καταγράφει κι αναλύει τους στόχους και το περιεχόμενο υποδειγματικών προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν στην πατρίδα μας, αλλά και διεθνώς αναδεικνύοντας τις πρωτοβουλίες ενθάρρυνσης των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προαγωγή της αθλητικής διαπαιδαγώγηση

91

92 Για βέλτιστη υγεία και ευεξία είναι σημαντικό να έχουμε καλή σωματική ευρωστία και σωματική ευεξία. Είναι επίσης σημαντικό να προσπαθούμε να έχουμε συναισθηματική, κοινωνική, ψυχική και διανοητική υγεία και ευεξία. Όταν ένα άτομο στη δυτική κοινωνία πεθαίνει πριν την ηλικία των 65 ετών, ο θάνατος του θεωρείται πρόωρος. Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στον πρόωρο θάνατο με σημαντικότερο τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής να σχετίζεται με περισσότερους από τους μισούς πρόωρους θανάτους. 11 διαφορετικά είδη υγιεινού τρόπου ζωής έχουν συσχετιστεί με χαμηλό κίνδυνο ασθενειών και αυξημένη ευεξία. Παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία, την ευεξία και την ευρωστία

93 Τακτική σωματική δραστηριότητα Καλή διατροφή Αντιμετώπιση άγχους Αποφυγή καταστροφικών συνηθειών Άσκηση ασφαλούς σεξουαλικής δραστηριότητας Υιοθέτηση καλών συνηθειών ασφάλειας Εκμάθηση πρώτων βοηθειών Υιοθέτηση καλών ατομικών συνηθειών υγείας Αναζήτηση και συμμόρφωση με ιατρικές συμβουλές Ενημέρωση ως καταναλωτής Προστασία περιβάλλοντος Άλλοι παράγοντες Κληρονομικότητα Περιβάλλον Κακή ιατρική φροντίδα Κύριες αιτίες θανάτου

94 Επηρεάζουν τη ζωή όλων των ανθρώπων Μεγάλος αριθμός ατόμων μπορεί να έχει οφέλη Μικρές αλλαγές μπορούν να επιφέρουν δραματικές βελτιώσεις στην ατομική και δημόσια υγεία. θεραπεία  πρόληψη Η μετατόπιση προς την πρόληψη άρχισε με εξελίξεις της ιατρικής επιστήμης (εμβολιασμοί) και την ανάπτυξη προσπαθειών από τους δημόσιους φορείς υγείας (παροχή πόσιμου νερού). Τώρα γίνονται προσπάθειες να προαχθούν υγιεινοί τρόποι ζωής που οδηγούν στην ευρωστία και την ευεξία. Σχεδιάστε ένα ερωτηματολόγιο για εκτίμηση της αυτοαντίληψης της ευεξίας (συναισθηματικής, διανοητικής, σωματικής, κοινωνικής, πνευματικής και γενικής ευεξίας) που περιλαμβάνει βαθμολογία για χαμηλή-μέτρια- ψηλή ευεξία. H επιστημονική πρόοδος και οι εξελίξεις στην ιατρική και την υγειονομική φροντίδα έχουν μειώσει δραματικά την συχνότητα εμφάνισης μολυσματικών ασθενειών τα τελευταία 100 χρόνια. Για παράδειγμα νέα φάρμακα έχουν μειώσει δραματικά τους θανάτους από πνευμονία και γρίπη. Η ευλογιά, μια κύρια αιτία θανάτου πριν από περίπου έναν αιώνα, εξαφανίστηκε παγκοσμίως το 1977 λόγω της άφιξης των εμβολιασμών. Άλλα παραδείγματα είναι η εξάλειψη της διφθερίτιδας και της πολιομυελίτιδας στις Δυτικές κοινωνίες. Καθώς οι μολυσματικές ασθένειες εξαλείφθηκαν, άλλες ασθένειες τις αντικατάστησαν ως κύριες αιτίες πρόωρου θανάτου στον Δυτικό πολιτισμό. Το HIV/ AIDS που βρίσκονταν παλαιότερα όγδοο στη λίστα, έπεσε στη δέκατη θέση όχι λόγω της σπανιότερης εμφάνισής του, αλλά γιατί νέες θεραπείες αυξάνουν τη διάρκεια ζωής στα άτομα που έχουν μολυνθεί. Πολλές από αυτές τις δέκα παθήσεις αναφέρονται ως χρόνιες παθήσεις που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής λόγω του ότι, η αλλαγή του τρόπου ζωής μπορεί να μειώσει την εμφάνισή τους.

95 Η εξασφάλιση του υψηλότερου δυνατού επιπέδου υγείας αποτελεί ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα κάθε ανθρώπου, ανεξάρτητα από τη φυλή, τη θρησκεία, τις πολιτικές πεποιθήσεις και τις οικονομικές ή κοινωνικές συνθήκες. Η υγεία όλων των λαών είναι βασική προϋπόθεση για την επίτευξη της ειρήνης και της ασφάλειας και εξαρτάται από την πλήρη συνεργασία ατόμων και κρατών. Η διατροφή αποτελεί ιδανικό παράγοντα για τη διατήρηση της υγείας, την ανάπτυξη του σώματος και την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Όταν όμως αυτή συνδυαστεί και με άθληση, τότε κατορθώνεται το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα στο σώμα μας. Ας δούμε παρακάτω ποια είναι τα οφέλη της σωστής διατροφής και ποια τα οφέλη της άθλησης. Η σωστή διατροφή βοηθάει: στην πρόληψη προβλημάτων του νευρικού και ανοσοποιητικού συστήματος στη διατήρηση του ρυθμού ανάπτυξης στη διατήρηση υγιών ιστών του σώματος Έτσι λοιπόν τροφές όπως τα δημητριακά, το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα φρούτα και τα λαχανικά συμβάλλουν σε μία ισορροπημένη διατροφή.

96 Τα οφέλη της άθλησης: Ενισχύει την αυτοπειθαρχία. Ενισχύει την ικανότητα αντοχής. Είναι ο πιο υγιής τρόπος εκτόνωσης. Προάγει την αυτοεκτίμηση. Διατηρεί την καλή λειτουργία του μυϊκού συστήματος και προλαμβάνει τους τραυματισμούς σε μυς και αρθρώσεις. Πλέον είναι σίγουρο πως η συστηματική άσκηση κατά την παιδική ηλικία προσφέρει τη δυνατότητα καταπολέμησης της παιδικής παχυσαρκίας και αν αυτή γίνεται μέσα σε ομαδικό πλαίσιο, τότε ενισχύει το αίσθημα ευγενούς άμιλλας και προωθεί το πνεύμα της συνεργασίας. Στις μεγαλύτερες πάλι ηλικίες ο συνδυασμός άσκησης και σωστής διατροφής μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων, οστεοπόρωσης κ.α. Η άθληση λοιπόν στην καθημερινότητά μας και κυρίως στην καθημερινότητα των παιδιών μας είναι σημαντική, γι’ αυτό καλό θα ήταν και οι γονείς να προτρέπουν τα παιδιά τους να ασχοληθούν με τον αθλητισμό από μικρή ηλικία, για να μπορέσουν να αγαπήσουν από νωρίς αυτόν τον τρόπο ζωής. Άλλωστε η γυμναστική είναι μια δραστηριότητα που ξεκινά από την αρχαιότητα και είναι σημαντικό ότι έχει φυσικά και πνευματικά οφέλη. Η πρώτη κατηγορία αφορά κυρίως τη στάση του σώματος και τη μυϊκή ενδυνάμωση του αθλητή. Στο παρελθόν έχει αποδειχθεί πως άτομα που από μικρή ηλικία ασχολούνται με τον αθλητισμό (και κυρίως με τον πρωταθλητισμό) έχουν ανεπτυγμένη μία παραπάνω αίσθηση σε σχέση με τους υπόλοιπους ανθρώπους σε ό,τι αφορά τη στάση του σώματός τους καθώς και την ικανότητα αποφυγής μυϊκών και άλλων τραυματισμών.

97 Η δεύτερη κατηγορία αφορά το νοητικό επίπεδο των ανθρώπων που ασχολούνται με τη γυμναστική. Συνήθως οι αθλητές και οι αθλήτριες είναι περισσότερο εύστροφοι και καλοί μαθητές. Βασικό ρόλο σ’ αυτό παίζει η αυτοπειθαρχία και ο σεβασμός που αποκτά ο αθλητής μέσα από την ομαδικότητα που του προσφέρει ο αθλητισμός. Γι’ αυτό, κάτι παραπάνω θα ήξεραν και οι αρχαίοι όταν έλεγαν «Νους υγιής εν σώματι υγιεί» – για να είναι ο νους υγιής θα πρέπει να είναι και το σώμα υγιές. Συμπεραίνουμε λοιπόν πως μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό πάντα με άσκηση επιτυγχάνει θεαματικά και περισσότερο γρήγορα αποτελέσματα στο σώμα, στο μυαλό, στη διάθεση, στην ενέργεια και στην αποδοτικότητά μας, χαρίζοντάς μας υγεία, ευεξία, καλύτερη διάθεση και πάνω απ’ όλα, περισσότερο χαμόγελο! ΛΟΓΟΙ: Υπάρχουν δύο σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν το μεταβολικό ρυθμό: Φύλο: Καθώς ο μεταβολισμός είναι διαφορετικός μεταξύ ανδρών και γυναικών. Λόγω της μεγαλύτερης μυϊκής μάζας, οι άνδρες έχουν υψηλότερο ποσοστό μεταβολισμού από ό, τι οι γυναίκες. Ηλικία: Καθώς όταν μεγαλώνουμε, υπάρχει μια φυσική μείωση του μεταβολισμού. Η αύξηση του σωματικού βάρους συνήθως συμβλαινει καθώς μεγαλώνουμε και υπάρχει μια απώλεια μυϊκής μάζας. Το φύλο και η ηλικία αποτελούν παράγοντες που δεν μπορούμε να ελέγξουμε, αλλά μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά με τους άλλους παράγοντες. Εδώ είναι μερικές συμβουλές για την βελτίωση και την διατήρηση ενός σωστού βάρους: Λιγότερος Ύπνος-Λιγότερο Κάψιμο Θερμίδων Πρόσφατες μελέτες (σε ανθρώπους και ζώα) έχουν συνδέσει τον ανεπαρκή ύπνος με μια τάση στην αύξηση βάρους. Η διάρκεια του ύπνου επηρεάζει τη πείνα και τον κορεσμό, καθώς και την παραγωγή των διαφόρων ορμονών και επηρεάζει άμεσα τον μεταβολισμό του σώματος. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται αρκετά έχουν λιγότερη ενέργεια την επόμενη μέρα και καίνε λιγότερες θερμίδες. Βρέθηκε ότι 8 ώρες ύπνου παρέχουν καλύτερο μεταβολισμό. Jet lag Το εσωτερικό βιολογικό ρολόι ρυθμίζει τα κύτταρα για τον ορθό μεταβολισμό. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι μεταβάσεις μεταξύ των διαφορετικών ζωνών ώρας μας κάνουν να έχουμε μια υστέρηση που παρεμβαίνει και επιβραδύνει το μεταβολισμό. Φυτοφάρμακα Τα φυτοφάρμακα μπορούν να παρεμβαίνουν στις ενεργειακές δαπάνες του οργανισμού. Οι ουσίες αυτές επηρεάζουν την δραστικότητα του θυρεοειδούς αδένα η οποία είναι υπεύθυνη για τον μεταβολισμό μας. Ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να καταναλώνουμε βιολογικά φρούτα και λαχανικά, ή τουλάχιστον να τα πλύνουμε καλά με σαπούνι και νερό. Σίδηρος Ο ρόλος του Σιδήρου στο σώμα μας είναι να βοηθήσει την μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα και τους μυς. Χαμηλά επίπεδα ή έλλειψη Σιδήρου θα προκαλέσουν μια επιβράδυνση των δαπανών ενέργειας και του μεταβολισμού. Η πτώση των επιπέδων Σιδήρου είναι συχνή στις γυναίκες κατά την έμμηνο ρύση, σε ανθρώπους που καταναλώνουν δίαιτα χαμηλή σε Σίδηρο και σε άτομα με προβλήματα υγείας όπως η αναιμία. Αφυδάτωση Όλες οι διεργασίες που συμβαίνουν σε κύτταρα στο σώμα μας, ιδιαίτερα εκείνων που σχετίζονται με το μεταβολισμό μας, εξαρτώνται από το νερό. Όταν είμαστε αφυδατωμένοι ή όταν η ισορροπία των Ασβέστιο, Βιταμίνη D και Μαγνήσιο

98 Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερο Ασβέστιο είναι σε θέση να διατηρήσει το κατάλληλο σωματικό βάρος. Το Ασβέστιο και η Βιταμίνη D σχετίζονται όχι μόνο για την ενίσχυση των οστών, αλλά επίσης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού του λίπους του σώματος. Υψηλή κατανάλωση Ασβεστίου και Βιταμίνης D προκαλεί το σώμα να καίει περισσότερο λίπος. Χωρίς Μαγνήσιο, το Ασβέστιο μπορεί να μην χρησιμοποιηθεί πλήρως. Σταθερά γεύματα Κάθε κύτταρο στο σώμα μας έχει ένα εσωτερικό ρολόι μεταβολισμού που επηρεάζεται από τη σειρά των γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό το εσωτερικό ρολόι εργάζεται σε συντονισμό με το βιολογικό ρολόι του σώματος. Όταν δεν τηρείτε αυτή η σειρά στην κατανάλωση γευμάτων, υπάρχει έλλειψη συντονισμού μεταξύ του εσωτερικού μεταβολικού ρολογιού των κυττάρων και του βιολογικού ρολογιού του σώματος, και έτσι διαταράσσεται ο μεταβολισμό μας. Η τακτική καθημερινή ρουτίνα διατροφής είναι μιασυνταγή, όχι μόνο για την υγεία, αλλά και για τον έλεγχο του βάρους.

99 Ο μεταβολικός ρυθμός αυξάνεται κατά την διάρκεια της άσκησης και παραμένει υψηλός. Οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά είναι συνήθως πιο υγιείς από ό,τι οι άνθρωποι που δεν ασκούνται. Οι ασκήσεις αντίστασης έχουν βρεθεί να ενισχύουν τον μεταβολικό ρυθμό, ιδιαίτερα για ηλικιωμένα άτομα των οποίων ο μεταβολικός ρυθμός είναι σε επιβράδυνση. Κάνοντας ασκήσεις αντοχής, όπως η κατάρτιση βάρους, βοηθά στην αύξηση της μυϊκής μάζας. Η έρευνα δείχνει ότι αυτό το είδος της άσκησης είναι σε θέση να ενισχύσει τη συνολική καύση θερμίδων και να βελτιώσει το μεταβολικό ρυθμό. Ερευνητικες μελετες εχουν δειξει οτι τα οφελη στην υγεια συχνα εμφανιζονται ακομη και χωρι δραματικη βελτιωση στις κλασικες μετρησεις ευρωστιας που σχετιζονται με την υγεια.Η μεταβολικη ευρωστια ειναι μια κατασταση που σχετιζεται με χαμηλοτερο κινδυνο εμφανισης χρονιων προβληματων υγειας,αλλα οχι απαραιτητα με υψηλα επιπεδα αποδοσης η σχετκης με την υγεια ευρωστιας.Παραδειγματα δεικτων χαμηλου κινδυνου που δεν σχετιζονται με την αποδοση,ειναι η χαμηλη αρτηριακη πιεση,τα μειωμενα επιπεδα λιπιδιων στο αιμα και η καλυτερη ρυθμιση του σακχαρου του αιματοςΕχει αποδειχθει οτι η μετρια φυσικη δραστηριοτητα ενισχυει τη μεταβολικη ευρωστια.Οι συμβατικες γνωσεις κατατασσουν τη συσταση του σωματος ως μερος της σχετιζομενης με την υγεια ευρωστιας.Επειδη,ομως,αποτελει μετρηση που δεν σχετιζεται με την αποδοση αλλα με τη διατροφη και τη σωματικη δραστηριοτητα μερικοι τη θεωρουν μερος της μεταβολικης ευρωστιας

100 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ!


Κατέβασμα ppt "ΑΤΕ 1 Άσκηση-Ευρωστία-Υγεία-Ευεξία. Ονόματα Μαθητών Κεσίδης Δημοσθένης Κουραλίδης Γεώργιος Καλογιάννης Δημήτριος Γιάνναρος Γεώργιος Βιολιτζής Ανδρέας."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google