Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Δυναμικα ενεργοι ενεργειακα φειδωλοι

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Δυναμικα ενεργοι ενεργειακα φειδωλοι"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Δυναμικα ενεργοι ενεργειακα φειδωλοι
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ 6ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ: Μ. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ-Μ.ΦΩΤΙΑΔΟΥ

2 ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΦΕΙΔΩΛΟΙ | 2014-15
ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ Ο Πρόεδρος Ομπάμα, απευθυνόμενος στον ΟΗΕ, ανέφερε: «Είμαστε η πρώτη γενιά που αισθάνεται τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και ταυτόχρονα η τελευταία γενιά που μπορεί να κάνει κάτι γι’αυτό.» Οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 αυξήθηκαν περίπου 40% από το 1990. Πάνω από τα τρία τέταρτα των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της ΕΕ προέρχονται από την καύση για την παραγωγή ενέργειας.

3 ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΦΕΙΔΩΛΟΙ | 2014-15
ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ Οι σύγχρονες πόλεις καταλαμβάνουν μόνο το 2% της επιφάνειας της γης και ευθύνονται για το 75% της κατανάλωσης ενέργειας. ΕΣΥ Τι μπορείς να κάνεις ;

4 ΕΣΥ Τι μπορεις να κανεις ;
ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΦΕΙΔΩΛΟΙ | ΕΣΥ Τι μπορεις να κανεις ; Νομίζεις ότι δεν μπορείς να κάνεις πολλά; Μην περιμένεις τον Ομπάμα! Κάνε σήμερα αυτό που μπορείς! USE YOUR #POWER TO CHANGE…

5 ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΦΕΙΔΩΛΟΙ | ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ 2 εκατομμύρια ηλεκτρικές συσκευές σε αναμονή απελευθερώνουν τόσο διοξείδιο του άνθρακα όσο δύο ενεργά ηφαίστεια. Τι είναι πιο εύκολο να σβήσεις; «Αν όλοι οι Έλληνες έκλειναν τις ηλεκτρικές συσκευές τους θα εξοικονομούσαμε ενέργεια ικανή να ηλεκτροδοτεί δωρεάν κάθε χρόνο ένα μεγάλο νησί του Αιγαίου, όπως η Χίος ή η Σάμος». Αν ξεχνάτε τον φορτιστή μονίμως στην πρίζα να ξέρετε ότι μόλις το 5% της ενέργειας καταναλώνεται για να φορτιστεί η συσκευή. Το υπόλοιπο 95% ξοδεύεται χωρίς λόγο.

6 ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΦΕΙΔΩΛΟΙ | ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ Η Ελλάδα καταναλώνει μεγαλύτερη ποσότητα ενέργειας για θέρμανση απ΄ ότι οι Σκανδιναυικές χώρες. Κύρια αιτία είναι η ελλιπής θερμομόνωση των κτιρίων. Μπορείς με απλούς τρόπους να βελτιώσεις τη μόνωση του σπιτιού σου, όπως τοποθετώντας αεροστόπ ή σιλικόνη στα παράθυρα και τις πόρτες.

7 ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΦΕΙΔΩΛΟΙ | ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ Στην Αθήνα, η μείωση της θερμοκρασίας χώρου κατά 1οC, επιφέρει εξοικονόμηση έως 10%. Αυτό σημαίνει ότι αν έχουμε κατανάλωση ενέργειας το χειμώνα για παράδειγμα 500€ τότε εξοικονομούμε σχεδόν 50€ μειώνοντας τη θερμοκρασία στο θερμοστάτη κατά 1οC. Ρυθμίστε το θερμοστάτη στους 19-20οC τον χειμώνα.

8 ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΦΕΙΔΩΛΟΙ | ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ Οι οικονομικοί λαμπτήρες έχουν φόρες μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και καταναλώνουν έως 80% λιγότερη ενέργεια από τους αντίστοιχους λαμπτήρες πυρακτώσεως. Η απόσβεση γίνεται σε λιγότερο από 1 χρόνο. Ένας λαμπτήρας LED 7 Watt αποδίδει όσο ένας κοινός λαμπτήρας 60 Watt. Η απόσβεση γίνεται σε λιγότερο από 2 χρόνια. ΠΕΙΡΑΜΑ

9 ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΦΕΙΔΩΛΟΙ | ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ Κάθε φορά που ανοίγετε την πόρτα του φούρνου χάνεται έως και 20% της θερμότητας. Μην ξεχνάτε να σκεπάζετε την κατσαρόλα όταν βράζετε οτιδήποτε. Το νερό ή το φαγητό θα βράσει γρηγορότερα εξοικονομώντας ενέργεια. Δοκιμάστε στο σπίτι το αντίστοιχο πείραμα και θα εντυπωσιαστείτε από το αποτέλεσμα: απαιτείται περίπου 40% λιγότερος χρόνος βρασμού στην περίπτωση της σκεπασμένης κατσαρόλας.

10 ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΦΕΙΔΩΛΟΙ | ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ Η μόνωση των σωλήνων ζεστού νερού κοστίζει 12 €/m2 και έχουμε εξοικονόμηση ενέργειας έως 30% που σημαίνει ότι το κόστος αποσβένεται σε περίπου 6 μήνες.

11 ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΦΕΙΔΩΛΟΙ | ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ Χρησιμοποιήστε τάπερ για τα φαγητά που τοποθετείτε στο ψυγείο. Τα ξεσκέπαστα τρόφιμα απελευθερώνουν υγρασία και αναγκάζουν το ψυγείο να δουλεύει περισσότερο. Αν θέλετε να αποψύξετε κάποιο τρόφιμο από τον καταψύκτη, μην το αφήνετε έξω αλλά βάλτε το στη συντήρηση. Έτσι θα μειώσετε τη θερμοκρασία στο ψυγείο και επομένως την κατανάλωση ενέργειας.

12 ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΦΕΙΔΩΛΟΙ | ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ Βεβαιωθείτε ότι η πόρτα του ψυγείου και του καταψύκτη εφαρμόζουν καλά. Κάντε έλεγχο με ένα χαρτονόμισμα ή χαρτί, έτσι ώστε να είναι μισό έξω και μισό μέσα στο ψυγείο. Αν μπορείτε να τραβήξετε εύκολα το χαρτονόμισμα ή το χαρτί, απαιτείται διόρθωση του λάστιχου.

13 ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΦΕΙΔΩΛΟΙ | ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ Όταν πλένουμε στους 40ο C εξοικονομούμε 8-15% του κόστους θέρμανσης του νερού. Τα σύγχρονα απορρυπαντικά καθαρίζουν εξίσου καλά στις χαμηλότερες θερμοκρασίες. Φροντίστε τα πλυντήρια πιάτων και ρούχων να λειτουργούν πλήρη φορτίου σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και όχι μισογεμάτα.

14 ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΦΕΙΔΩΛΟΙ | ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ Οδηγώντας συντηρητικά μπορεί να μειώσετε την κατανάλωση καυσίμου κατά σχεδόν 5% μέσα στην πόλη ή και έως % στην εθνική οδό. Μην υπερφορτώνετε το όχημά σας, εκτός από τις αναγκαίες περιπτώσεις. Μην ξεχνάτε επίσης να αφαιρείτε την μπαγκαζιέρα οροφής όταν δεν την χρειάζεστε και να αφαιρείτε από το πορτ-μπαγκάζ υλικά που δεν σας είναι απαραίτητα. Κατά μέσο όρο, η επιβάρυνση του οχήματος με 100 κιλά μπορεί να προκαλέσει αυξημένη κατανάλωση κατά 5-10%.

15 ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΦΕΙΔΩΛΟΙ | ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ Νομίζετε ότι ο βιοκλιματικός σχεδιασμός των κατοικιών είναι σύγχρονη ιδέα; Κι όμως, ο αρχαίος έλληνας φιλόσοφος Σωκράτης ( π.Χ) δίδασκε στους μαθητές του τα οφέλη του βιοκλιματικού σχεδιασμού. Σε έναν σωκρατικό διάλογο, ο φιλόσοφος ρωτάει “όταν κάποιος θέλει να χτίσει ένα σπίτι, δεν πρέπει να το κάνει όσο γίνεται πιο ευχάριστο, αφού θα ζήσει μέσα σ’ αυτό και όσο πιο χρήσιμο γίνεται;” Στη θετική απόκριση ενός μαθητή του συνεχίζει “και δεν είναι ευχάριστο ένα σπίτι που το καλοκαίρι είναι δροσερό και το χειμώνα ζεστό;” για να απαντήσει στη δεύτερη καταφατική απόκριση “τώρα, από την εμπειρία μας βλέπουμε ότι στα σπίτια που έχουν νότιο προσανατολισμό, οι ακτίνες του ήλιου περνούν μέσα από τις σκεπασμένες βεράντες, αλλά το καλοκαίρι η διαδρομή του ήλιου είναι ακριβώς πάνω από τα κεφάλια μας και πάνω από την οροφή, έτσι έχουμε σκιά…”.

16 ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΦΕΙΔΩΛΟΙ | ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ Χρήσιμη ιδέα : Σκεφτείτε, αν έχετε τη δυνατότητα, να φυτέψετε φυλλοβόλα δέντρα στο σπίτι ή άλλα αναρριχόμενα φυτά. Τα φυλλοβόλα δέντρα εξασφαλίζουν σκίαση το καλοκαίρι, ενώ το χειμώνα επιτρέπουν την ηλιακή ακτινοβολία να εισέρχεται στο σπίτι. Παράλληλα βελτιώνεται το μικροκλίμα του κτιρίου.

17 ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΦΕΙΔΩΛΟΙ | ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ Περισσότερες πληροφορίες στην ηλεκτρονική τάξη του προγράμματος

18 ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΦΕΙΔΩΛΟΙ | ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ Συνοψίζοντας σας παρουσιάζουμε ένα βίντεο με μικρές συμβουλές για μεγάλα αποτελέσματα. Πρωτότυπο βίντεο: the25sda Μετάφραση – εκφώνηση: Αναστασία Παπαχρήστου (Γ4).

19 Σασ ευχαριστουμε που μασ παρακολουθησατε
ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΦΕΙΔΩΛΟΙ | Σασ ευχαριστουμε που μασ παρακολουθησατε και σας καλούμε να κλείσετε τον υπολογιστή και τον βιντεοπροβολέα και να δείτε πώς περάσαμε αυτή τη χρονιά μέσα από το ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΥΛΗΣ ΜΑΣ: ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΦΕΙΔΩΛΟ!


Κατέβασμα ppt "Δυναμικα ενεργοι ενεργειακα φειδωλοι"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google