Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΟΡΕΣΤΕΙΑ Μετά τη δολοφονία του Αγαμέμνονα από την Κλυταιμνήστρα και τον Αίγισθο, η Ηλέκτρα τον φυγάδευσε στη Φωκίδα, στο βασιλιά Στρόφιο, που ήταν θείος.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΟΡΕΣΤΕΙΑ Μετά τη δολοφονία του Αγαμέμνονα από την Κλυταιμνήστρα και τον Αίγισθο, η Ηλέκτρα τον φυγάδευσε στη Φωκίδα, στο βασιλιά Στρόφιο, που ήταν θείος."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΟΡΕΣΤΕΙΑ Μετά τη δολοφονία του Αγαμέμνονα από την Κλυταιμνήστρα και τον Αίγισθο, η Ηλέκτρα τον φυγάδευσε στη Φωκίδα, στο βασιλιά Στρόφιο, που ήταν θείος του. Ύστερα από χρόνια, ο Ορέστης επέστρεψε στις Μυκήνες με το φίλο και ξάδελφό του Πυλάδη, και εκδικήθηκε το θάνατο του πατέρα του σκοτώνοντας την Κλυταιμνήστρα και τον εραστή της. Ο Ορέστης έχει ήδη βυθίσει το σπαθί του δυο φορές στο σώμα του Αίγισθου και τον έχει γκρεμίσει από το θρόνο. Κοιτά όμως μαζί με την αδερφή του, τη Χρυσόθεμη, προς την αντίθετη πλευρά τη μητέρα του την Κλυταιμνήστρα, που έρχεται ορμητική προσπαθώντας να αποσπάσει τον πέλεκυ από τα χέρια του Ταλθυβίου.

2 Η άλλη όψη του αγγείου με την Κλυταιμνήστρα και τον Ταλθύβιο.

3 Στο κέντρο της β' πλευράς ο Αίγισθος έχει πιάσει τον Αγαμέμνονα από το κεφάλι και είναι έτοιμος να του καταφέρει και δεύτερο κτύπημα με το σπαθί που κρατάει στο δεξί του χέρι. Ο Αγαμέμνονας, που ήδη αιμορραγεί, γέρνει προς τα πίσω. Στη σκηνή συμμετέχουν άλλες τέσσερις γυναίκες. Πίσω από τον Αίγισθο βρίσκεται η Κλυταιμνήστρα, με ανασηκωμένο το αριστερό χέρι και με διπλό πέλεκυ στο δεξί. Πίσω της, τρέχοντας προς τα αριστερά, ίσως να εικονίζεται η κόρη του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας, η Χρυσόθεμις. Πίσω από τον Αγαμέμνονα η γυναικεία μορφή που κατευθύνεται προς τα δεξιά με ανασηκωμένα τα χέρια ίσως να είναι η δεύτερη κόρη του, η Ηλέκτρα. Δεξιά της μπορεί να είναι η Κασσάνδρα.

4 Ο Αγαμέμνονας παγιδεύτηκε από την Κλυταιμνήστρα και δολοφονήθηκε από τον Αίγισθο, όταν ο βασιλιάς, προκειμένου να ετοιμαστεί για το γεύμα που του είχε ετοιμάσει η βασίλισσα, κατευθύνθηκε προς το λουτρό. Τη στιγμή που έβγαινε από το νερό, η Κλυταιμνήστρα τον σκέπασε με έναν χιτώνα χωρίς κανένα άνοιγμα. Εγκλωβισμένος σε αυτόν ο Αγαμέμνονας δολοφονήθηκε από τον Αίγισθο

5 Στην α' όψη του αγγείου ο Ορέστης σκοτώνει τον Αίγισθο
Στην α' όψη του αγγείου ο Ορέστης σκοτώνει τον Αίγισθο. Η σύνθεση είναι παρόμοια με της άλλης όψης. Ο Ορέστης, έχει πιάσει από το κεφάλι τον Αίγισθο και ετοιμάζεται να τον κτυπήσει για δεύτερη φορά. Ο Αίγισθος, που ήδη αιμορραγεί, πέφτει προς τα πίσω. Στο δεξί του χέρι κρατάει βάρβιτο. Δεξιά του Αίγισθου εικονίζεται η Ηλέκτρα, ενώ αριστερά του Ορέστη, με διπλό πέλεκυ στο χέρι η Κλυταιμνήστρα. Οι δύο αιολικοί κίονες παραπέμπουν στο παλάτι του Αγαμέμνονα. 

6 Ο Ορέστης περικυκλωμένος απο τις Ερινύες - 360 π. Χ
Ο Ορέστης περικυκλωμένος απο τις Ερινύες π.Χ. Από τις ποιό γνωστές καταδιώξεις των Ερινύων αναφέρεται εκείνη κατά του μητροκτόνου Ορέστη που ερχόμενος στην Αθήνα δικάστηκε από τον Άρειο Πάγο ως φονεύς έχοντας συνήγορό του τον θεό Απόλλωνα, ενώ η θεά Αθηνά προεδρεύει των δικαστών. Στην ισοψηφία που ακολούθησε η Αθηνά έδωσε την ψήφο της υπέρ της αθώωσης του ήρωα.

7 ΠΗΓΕΣ: 1,2,3,5)http://users. sch. gr/ipap/Ellinikos%20Politismos/AR/ar
ΠΗΓΕΣ: 1,2,3,5) 4) 6)

8 TEΛΟΣ Οι Μαθητές: Γκαλέτσης Δημήτριος,Α’1 Μελετιάδης Αντώνιος,Α’2 Κυριακίδης Παναγιώτης,Α’4


Κατέβασμα ppt "ΟΡΕΣΤΕΙΑ Μετά τη δολοφονία του Αγαμέμνονα από την Κλυταιμνήστρα και τον Αίγισθο, η Ηλέκτρα τον φυγάδευσε στη Φωκίδα, στο βασιλιά Στρόφιο, που ήταν θείος."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google