Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΔΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ – ΤΜΗΜΑ Β1 ΙΟΥΝΙΟΣ 2016

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΔΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ – ΤΜΗΜΑ Β1 ΙΟΥΝΙΟΣ 2016"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΔΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ – ΤΜΗΜΑ Β1 ΙΟΥΝΙΟΣ 2016
ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΩΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΕΝΑΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΣΔΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ – ΤΜΗΜΑ Β1 ΙΟΥΝΙΟΣ 2016

2 Τι είναι η βιοποικιλότητα;
"Βιοποικιλότητα" είναι ένας όρος που χρησιμοποιούμε για να αναδείξουμε τον πλούτο του φυσικού κόσμου. Είναι η μεγάλη ποικιλία ζώων και φυτών, τα ενδιαιτήματα και τα γονίδιά τους.

3 Τι είναι ένα οικοσύστημα;
• Ως οικοσύστημα νοείται μια βασική οικολογική μονάδα που αποτελείται από το φυσικό περιβάλλον και τους οργανισμούς που ζουν σε αυτό. Περιλαμβάνει βιοτικά στοιχεία δηλαδή το σύνολο των οργανισμών ή βιοκοινότητα ενός οικοτόπου, αβιοτικά στοιχεία, όπως είναι ο αέρας, το νερό, το χώμα ο ήλιος κ.ά., καθώς και τις μεταξύ τους συνολικές αλληλεπιδράσεις.

4 ΤΟ ΔΑΣΟΣ Το δάσος είναι μια μεγάλη έκταση γης που καλύπτεται με δέντρα, που συζούν πάνω σε μια επιφάνεια σε στενή κοινωνική σχέση μεταξύ τους.

5 Η αξία του δάσους Η αξία του δάσους είναι ανεκτίμητη γιατί:
καθαρίζει τον αέρα απελευθερώνοντας οξυγόνο και απορροφώντας επιβλαβείς ρύπους Απορροφά ενέργεια από την ηλιακή ακτινοβολία και την αποδίδει στο οικοσύστημα δημιουργεί βιομάζα και συγκροτεί το φυτικό σώμα, που αποτελεί την τροφή των φυτοφάγων οργανισμών επηρεάζει τους κλιματικούς παράγοντες δημιουργώντας ένα δικό του μικροκλίμα που εξισορροπεί τις ακραίες καιρικές συνθήκες Παρέχει καταφύγιο σε σπάνιες μορφές ζωής

6 Τα αποτελέσματα της έρευνας με χρήση ερωτηματολογίου ήταν τα ακόλουθα:
Α. Αγαπάτε το δάσος; 1.       Καθόλου 2. Λίγο 3. Αρκετά 4. Πολύ 5. Πάρα πολύ 1 3 4 11 Συμπέρασμα: Οι απαντήσεις δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών του ΣΔΕ Καρδίτσας δηλώνει ότι αγαπά πάρα πολύ το δάσος.

7 Β. Επισκέπτεστε κάποιο δάσος;
1.       Καθόλου 2. Λίγο 3. Αρκετά 4. Πολύ 5. Πάρα πολύ 4 6 5 2 3 Συμπέρασμα: Οι απαντήσεις δείχνουν οι μαθητές του ΣΔΕ Καρδίτσας δεν επισκέπτονται συχνά το δάσος.

8 Γ. Παίρνετε μέτρα προστασίας του δάσους όταν το επισκέπτεστε;
1.       Καθόλου 2. Λίγο 3. Αρκετά 4. Πολύ 5. Πάρα πολύ 1 2 5 3 8 Συμπέρασμα: Οι απαντήσεις δείχνουν πολύ συνειδητοποιημένους ανθρώπους ως προς τη σχέση τους με το δάσος, αφού η συντριπτική πλειοψηφία δηλώνει ότι παίρνει μέτρα προστασίας για το δάσος.

9 Δ. Τι κάνετε αν βρείτε σκουπίδια στο δάσος;
1. Πετάω εκεί και τα δικά μου 1 2. Τα βάζω φωτιά 3. Τα αφήνω όπως είναι 9 4. Ειδοποιώ τις αρχές (Δασαρχείο, Πυροσβεστική) 4 5. Μαζεύω όσα σκουπίδια μπορώ και τα ανακυκλώνω 8 Συμπέρασμα: Οι απαντήσεις ποικίλλουν, αλλά παράλληλα δείχνουν πολύ συνειδητοποιημένους ανθρώπους ως προς τη σχέση τους με το δάσος, αφού η συντριπτική πλειοψηφία δηλώνει έτοιμη να υιοθετήσει τις πλέον θετικές συμπεριφορές.

10 Ε. Τι κάνετε σε περίπτωση που χτυπήσετε με το αυτοκίνητο κάποιο ζώο του δάσους;
1. Το φορτώνω για να το φάω στο σπίτι 2 2. Το αφήνω όπως είναι 4 3. Προσπαθώ να παράσχω πρώτες βοήθειες και γενικότερα ό,τι μπορώ να κάνω μόνος μου 5 4. Ειδοποιώ τις αρχές (Δασαρχείο, Θηροφυλακή) 8 5. Το πηγαίνω σε κτηνίατρο για πρώτες βοήθειες Συμπέρασμα: Οι απαντήσεις ποικίλλουν, αλλά δείχνουν μάλλον συνειδητοποιημένους ανθρώπους ως προς τη σχέση τους με το δάσος, αφού οι περισσότεροι ειδοποιούν τις αρχές ή προσπαθούν να παράσχουν πρώτες βοήθειες.

11 ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΕΡΕΣΙΧΘΟΝΑ-ΚΙΝΔΥΝΟΙ
Κάθε δάσος διαθέτει μηχανισμούς αυτορρύθμισης της ισορροπίας του. Όμως, ο άνθρωπος, με τις πυρκαγιές, την υπερβόσκηση και την εκτεταμένη υλοτομία, υποβαθμίζουν το δασικό οικοσύστημα φέρνοντάς το μέχρι και στα όρια της καταστροφής, όπως δείχνει και ο μύθος του Ερεσίχθονα. Ο Ερυσίχθονας ο Θεσσαλός, μυθικός γιος του Μυρμιδόνα ή του Τρίοπα και εγγονός του θεού Ποσειδώνα, πήγε στο άλσος που είχαν αφιερώσει οι Πελασγοί στη θεά Δήμητρα. Εκεί διέταξε να κόψουν τα δέντρα για να μπορέσει να χτίσει παλάτι. Ανάμεσα στα δέντρα βρισκόταν και μία πανύψηλη λεύκα που ήταν το αγαπημένο δέντρο της Δήμητρας. Όταν ο ασεβής Ερυσίχθονας προσπάθησε να κόψει το ιερό αυτό δέντρο, παρουσιάσθηκε η θεά Δήμητρα και τον τιμώρησε με ακράτητη πείνα. Όταν μας κυριεύει η πλεονεξία γινόμαστε υβριστές και καταστρέφουμε ό,τι δώρο μας χάρισε η Φύση, την ίδια μας τη ζωή. Αν ξεπεράσουμε τα όρια αντοχής της, μπορεί να υπάρξει ολοκληρωτική καταστροφή και κατάρρευση του οικοσυστήματος. ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΕΡΕΣΙΧΘΟΝΑ-ΚΙΝΔΥΝΟΙ

12 ΡΗΤΑ ΣΟΦΩΝ Τα δάση είναι οι πρώτοι ναοί των θεών. (Αριστίντ Μπριάν) Τα δάση έχουν λαλιά, καθώς οι τοίχοι έχουν αυτιά. (Άλφρεντ ΛορντΤένισον) Τα δάση προηγούνται των λαών, οι έρημοι τους ακολουθούν. (Francois- Rene de Chateaubriand) Δεν κληρονομούμε τη γη από τους προγόνους μας, τη δανειζόμαστε από τα παιδιά μας. (Ινδιάνικη παροιμία)


Κατέβασμα ppt "ΣΔΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ – ΤΜΗΜΑ Β1 ΙΟΥΝΙΟΣ 2016"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google