Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΛΑΪΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ Β2.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΛΑΪΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ Β2."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΛΑΪΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ Β2

2 ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Τοποθεσία: Κεντρική Ευρώπη Πρωτεύουσα: Βουδαπέστη
Έκταση: τετραγωνικά χλμ. Πληθυσμός: (σύμφωνα με την απογραφή του 2001) Επίσημη γλώσσα: Ουγγρική Πολίτευμα: Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία

3 ΙΣΤΟΡΙΑ Οι Ούγγροι ή Μαγιάροι, όπως αποκαλούνται οι ίδιοι, γενναίοι και φιλελεύθεροι, ως λαός ανήκουν στον ουγγροφινικικό κορμό και κατάγονται απ' την περιοχή του Καυκάσου. Γύρω στο 896 μ.Χ. εγκαταστάθηκαν στην περιοχή που βρίσκονται σήμερα. Στα 1000 περίπου, ιδρύθηκε το βασίλειο της Ουγγαρίας. Ασπάστηκαν το χριστιανισμό κι οργανώθηκαν σαν κράτος απ' τους ηγεμόνες τους, Γκέζα κι Άγιο Στέφανο.

4 ΙΣΤΟΡΙΑ Από το 1861, μαζί με την Αυστρία αποτέλεσε την αυτοκρατορία της Αυστροουγγαρίας, που μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο διαλύθηκε. Την εποχή αυτή η Ουγγαρία έγινε ανεξάρτητο κράτος. Στις αρχές του Β' Παγκόσμιου Πολέμου ακολούθησε ουδέτερη πολιτική, για να συμμαχήσει με το Χίτλερ μετά από λίγο. Το 1945, κατακτήθηκε από τα Σοβιετικά στρατεύματα και παρέμεινε για 46 χρόνια υπό την επιρροή της Ρωσίας. Στις 19 Ιουνίου 1991 με την αποχώρηση των Ρωσικών στρατευμάτων τερματίστηκε η κατοχή της χώρας, και η επέτειος εορτάζεται ως «Ημέρα της Ανεξάρτητης Ουγγαρίας».

5 ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

6 ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ Οι χώρες με τις οποίες συνορεύει η Ουγγαρία είναι: Η Αυστρία Η Σλοβακία Η Ουκρανία Η Σερβία Η Κροατία Η Ρουμανία Η Σλοβενία

7 ΠΟΤΑΜΙΑ ΚΑΙ ΛΙΜΝΕΣ Οι ποταμοί που διασχίζουν την Ουγγαρία είναι:
Ο Δούναβης Ο Τίσα Ο Δράβος Ο Μούρα Οι κυριότερες λίμνες της Ουγγαρίας είναι: Η λίμνη Μπάλατον Η λίμνη Βέλεντσε

8 ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΟΡΟΣΕΙΡΕΣ Η χώρα περιβάλλεται από τρεις οροσειρές:
Τις Άλπεις Τα Καρπάθια Όρη και Τις Δειναρικές Άλπεις

9 ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ
Η χώρα βρίσκεται στο οροπέδιο των Καρπαθίων. Το έδαφος είναι κυρίως πεδινό καθώς τα 2/3 της χώρας καλύπτονται από εύφορες πεδιάδες. Η υπόλοιπη έκτασή της αποτελείται από λοφώδεις περιοχές και μέτριου και μικρού ύψους οροσειρές. Η Ουγγαρία είναι καθαρά ηπειρωτική χώρα αφού δεν βρέχεται καθόλου από θάλασσα.

10 ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ

11 ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ Η Βουδαπέστη είναι η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας. Βρίσκεται στο κέντρο της Παννονικής πεδιάδας, έχει έκταση 525 τετραγωνικά χιλιόμετρα και βρίσκεται στην κεντρική Ουγγαρία. Ο Δούναβης εισέρχεται στην πόλη από τα βόρεια και σχηματίζει δύο νησιά, το νησί Όμπουντα και το Νησί της Μαργαρίτας. Ένα τρίτο νησί, το νησί Τσέπελ, είναι το μεγαλύτερο από τα νησιά της Βουδαπέστης, αλλά μόνο το βόρειο άκρο του νησιού βρίσκεται εντός των ορίων της πόλης. Ο Δούναβης έχει ελάχιστο πλάτος στη Βουδαπέστη 230 μέτρα.

12 ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ Η Βουδαπέστη χωρίζεται σε δύο μέρη: την παλαιά πόλη που ονομάζεται Βούδα και την πιο καινούρια που ονομάζεται Πέστη. Η Βούδα και η Πέστη χωρίζονται από τον ποταμό Δούναβη. Η νήσος Μαργαρίτα στον Δούναβη στην Βουδαπέστη.

13 ΆΛΛΕΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ Η αμέσως μεγαλύτερη πόλη της Ουγγαρίας πληθυσμιακά μετά την Βουδαπέστη είναι το Ντέμπρετσεν με πληθυσμό κατοίκους που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Άλλες μεγάλες πόλεις είναι το Σεγκέντ, το Μίσκολτς, το Πετς και το Γκιόρ. Ντέμπρετσεν

14 ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

15 ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΔΑΣ ΚΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ MATTHIAS
Το κάστρο της Βούδας βρίσκεται στο λόφο της Βουδαπέστης και είναι ένα από τα πιο επισκέψιμα αξιοθέατα της πόλης. Η εκκλησία Matthias πήρε το όνομα της από τον Matthias Corvinus(= Ματίας ο Δίκαιος) που ήταν βασιλιάς της Ουγγαρίας.

16 Η ΓΕΦΥΡΑ CHAIN Η γέφυρα φτιάχτηκε το και όπως οι περισσότερες γέφυρες του Δούναβη καταστράφηκε στον Β παγκόσμιο πόλεμο και ξαναφτιάχτηκε το 1949.

17 ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
Είναι χτισμένο σε νεογοτθικό στυλ στις όχθες του ποταμού Δούναβη, με 611 δωμάτια, 268 μέτρα μήκος και με ένα τρούλο ύψους 96 μέτρων.

18 Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
Είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα εκκλησιαστικά κτίρια της Ουγγαρίας και πήρε από τον Άγιο Στέφανο που ίδρυσε το βασίλειο της Ουγγαρίας.

19 Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΗΡΩΩΝ Πρόκειται για μια πελώρια πλατεία που έχει γύρω γύρω πολλά αγάλματα όλων των σημαντικών προσώπων στην ιστορία της χώρας. Στη βάση αυτού του κυκλικού μεγάλου μνημείου υπάρχει άλλη μία σειρά με αγάλματα προς τιμήν των εφτά πολεμάρχων των Ουγγρικών φυλών.

20 ΟΠΕΡΑ Η Κρατική Όπερα της Βουδαπέστης λειτουργεί από το Χτίστηκε με σκοπό να ανταγωνιστεί τις όπερες του Παρισιού, της Βιέννης και της Δρέσδης.

21 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

22 ΝΟΜΙΣΜΑ Ουγγρικά φιορίνια
Το νόμισμα της Ουγγαρίας είναι το φιορίνι. Ένα ευρώ αντιστοιχεί σε 314,70 φιορίνια. Ουγγρικά φιορίνια

23 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Οι σημαντικότεροι τομείς της ουγγρικής οικονομίας το 2014 ήταν η βιομηχανία (26,4 %), το χονδρικό και λιανικό εμπόριο, οι μεταφορές και οι υπηρεσίες στέγασης και εστίασης (18,5 %), καθώς και η δημόσια διοίκηση, η άμυνα, η εκπαίδευση, η υγεία και η κοινωνική πρόνοια (17,5 %).

24 ΚΥΡΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ
Τα βασικότερα γεωργικά προϊόντα είναι το σιτάρι και το καλαμπόκι κι ακολουθούν το κριθάρι, η σίκαλη, η βρώμη, οι πατάτες, τα ζαχαρότευτλα, τα κηπευτικά, ενώ, τα τελευταία χρόνια, έχει αυξηθεί σημαντικά η καλλιέργεια του καπνού. Μεγάλη είναι επίσης κι η αμπελοκαλλιέργεια. Σημαντική και μεγάλη πλουτοπαραγωγική πηγή είναι κι η κτηνοτροφική παραγωγή. Σημαντική και πολύ αξιόλογη είναι η πτηνοτροφική παραγωγή.

25 ΚΟΥΖΙΝΑ

26 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΙΑΤΑ Γκούλας
Το εθνικό πιάτο της Ουγγαρίας είναι ένα πιάτο μεταξύ σούπας και βραστού. Πρόκειται για αργά βρασμένο βοδινό κρέας, μαγειρεμένο με καρότα, κρεμμύδια και μπόλικη πικάντικη πάπρικα. Langos Πρόκειται για τηγανισμένη σε λάδι ζύμη, γαρνιρισμένη με ξινή κρέμα και τριμμένο τυρί. Θα το βρείτε με σκόρδο, αλλά και χωρίς σκόρδο

27 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΙΑΤΑ Σούπα από βύσσινα
Τρώγεται κρύα και συνδυάζεται με ζάχαρη και ξινή κρέμα. Dobos Πρόκειται για επτά επίπεδα παντεσπάνι χωρισμένα μεταξύ τους με σοκολατένια βουτυρόκρεμα.

28 ΔΙΚΤΥΟΓΡΑΦΙΑ http://www.clickatlife.gr/geusi/story/24170


Κατέβασμα ppt "ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΛΑΪΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ Β2."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google