Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μαχάτμα Γκάντι.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μαχάτμα Γκάντι."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μαχάτμα Γκάντι

2 Ο Μοχάντας Καραμτσάντ Γκάντι 2 Οκτωβρίου Ιανουαρίου 1948) ήταν Ινδός πολιτικός, στοχαστής και επαναστάτης ακτιβιστής. Υπήρξε η κεντρική μορφή του εθνικού κινήματος για την ινδική ανεξαρτησία και εμπνευστής της μεθόδου παθητικής αντίστασης χωρίς τη χρήση βίας έναντι των καταπιεστών. Η διδασκαλία του επηρέασε το διεθνές κίνημα για την ειρήνη και μαζί με τον ασκητικό βίο του συνέτειναν στο να καταστεί παγκόσμιο σύμβολο και ορόσημο της φιλοσοφικής και κοινωνικοπολιτικής διανόησης του 20ού αιώνα. Έγινε ευρύτερα γνωστός με την προσωνυμία Μαχάτμα, που φέρεται να του απέδωσε στα 1915 ο Ινδός νομπελίστας ποιητής και φιλόσοφος Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ και στα σανσκριτικά σημαίνει Μεγάλη Ψυχή.

3 Η παραμονή του στο Λονδίνο επηρεάστηκε από την υπόσχεση, που είχε δώσει στη μητέρα του, ενώπιον του μοναχού Becharji της ομάδας Τζαΐν, να απέχει από την κρεοφαγία, την οινοπνευματοποσία και την ερωτική ελευθεριότητα. Επέμεινε στη χορτοφαγία και μάλιστα συμμετείχε στην Ένωση Χορτοφάγων του Λονδίνου η οποία επιπροσθέτως επικέντρωνε τις εργασίες της στη μελέτη της βουδιστικής και ινδικής βραχμανικής λογοτεχνίας. Ο Γκάντι μελέτησε θρησκευτικά έργα και πραγματείες, ακόμη και τη Βίβλο. Από κει και πέρα στη ζωή του κυριάρχησε ο σεβασμός για κάθε θρησκεία αλλά και για την προσωπική θρησκευτική επιλογή.

4

5

6 <<Πρώτα σε αγνοούν, μετά σε κοροϊδεύουν, μετά σε πολεμούν, μετά τους νικάς.>>

7

8 Αμφικτυονία

9 Η Αμφικτυονία ήταν οργάνωση αρχαίων ελληνικών Πόλεων, σε ενώσεις με μέλη από πολλές πόλεις, με κέντρο διάφορους ναούς. H πιο γνωστή όλων αυτή της Κεντρικής Ελλάδας, με κέντρο τους Δελφούς.

10 ΟΡΙΣΜΟΣ ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑΣ Η λέξη Αμφικτυονία προέρχεται από την λέξη «αμφικτύονας» που σημαίνει «αυτός που κατοικεί τριγύρω, ο γείτονας». Αυτή, με την σειρά της, προέρχεται από το πρόθεμα «αμφί-» και την λέξη «κτοίνα» που σημαίνει οικισμός. Κατά μία άλλη εκδοχή, η λέξη προέρχεται από τον Αμφικτύονα, τον αδερφό του Έλληνα, αλλά αυτή η εκδοχή αμφισβητείται

11 Καθήκοντα μιας αμφικτυονίας
Τα κύρια καθήκοντα μιας αμφικτυονίας αφορούσαν : εποπτεία του ιερού του Απόλλωνα έλεγχος της περιουσίας και λειτουργίας του ιερού όριζε τους ιερείς και τους άλλους αξιωματούχους, εκλέγοντάς τους πάντα από κατοίκους των Δελφών Οι αμφικτυονίες αποκτούσαν συχνά πολιτική δύναμη.

12 Δελφική Αμφικτυονία Η πιο σημαντική Αμφικτυονία της αρχαίας Ελλάδας αποτελούσε μία ομοσπονδία δώδεκα φυλών της Κεντρικής Ελλάδας, αλλά απέκτησε πανελλήνιο χαρακτήρα. Σε αυτήν μετείχαν οι Θεσσαλοί, οι Βοιωτοί (Θήβα), οι Δωριείς (Σπάρτη), οι Ίωνες (Αθήνα), οι Περραιβοί, οι Μάγνητες, οι Λοκροί (Οπούντιοι και Οζολοί), οι Οιταίοι, οι Αχαιοί, οι Φωκείς, οι Δόλοπες και οι Μαλιείς. Κάθε φυλή είχε δύο ψήφους. Κάθε μέλος της αμφικτυονίας είχε δικαίωμα συμμετοχής στο αμφικτυονικό συμβούλιο με τρεις εκπροσώπους που ονομάζονταν πυλαγόρες και με δύο ιερομνήμονες.

13 Αρχικά είχε σαν σκοπό την εποπτεία των ιερών τόπων όσον αφορά τα θρησκευτικά καθήκοντα καθώς και την τέλεση των Πυθίων, αλλά στην συνέχεια απέκτησε ισχυρή πολιτική εξουσία. Η παρουσία του στην περιοχή συνδέεται με τους Ιερούς Πολέμους εναντίον των Φωκέων και την ανάμιξη του Φιλίππου Β' στην πολιτική της Νοτίου Ελλάδας. Θεωρείται ως μία μικρογραφία των σύγχρονων διεθνών οργανισμών όπως ο ΟΗΕ και παλιότερα η Κοινωνία των Εθνών.

14 Μετά τον Τρίτο Ιερό Πόλεμο οι ψήφοι που αντιστοιχούσαν στους Φωκείς δόθηκαν στους Μακεδόνες και την Ρωμαϊκή εποχή στη θέση των Δολόπων που καταστράφηκαν μπήκε η Νικόπολη. Το Συνέδριο λάμβανε χώρα δύο φορές τον χρόνο, την άνοιξη στο ιερό του Απόλλωνα στους Δελφούς και το φθινόπωρο στο ιερό της Δήμητρας στην Ανθήλη κοντά στις Θερμοπύλες. Αρχικά είχε σαν σκοπό την εποπτεία των ιερών τόπων όσον αφορά τα θρησκευτικά καθήκοντα καθώς και την τέλεση των Πυθίων, αλλά στην συνέχεια απέκτησε ισχυρή πολιτική εξουσία. Η παρουσία του στην περιοχή συνδέεται με τους Ιερούς Πολέμους εναντίον των Φωκέων και την ανάμιξη του Φιλίππου Β' στην πολιτική της Νοτίου Ελλάδας. Θεωρείται ως μία μικρογραφία των σύγχρονων διεθνών οργανισμών όπως ο ΟΗΕ και παλιότερα η Κοινωνία των Εθνών.

15 Οργανισμοσ ηνωμενων εθνων (ο.η.ε.)
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) είναι ένας διεθνής οργανισμός παγκόσμιας εμβέλειας μεταξύ των κρατών του κόσμου με σκοπό τη συνεργασία στο Διεθνές Δίκαιο , την ασφάλεια , την οικονομική ανάπτυξη και τη πολιτική ισότητα. Πρόδρομος του θεωρείται η Κοινωνία των Εθνών (ΚτΕ) που αποτέλεσε απαίτηση των Εθνών για τη διεθνή ειρήνη μετά από τις θηριωδίες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου . Ιδρύθηκε το 1945 από τις χώρες που νίκησαν στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και αρχικά είχε 51 μέλη . Μετά τη προσχώρηση του νεότερου κράτους , του Νοτίου Σουδάν το 2011 , ο Ο.Η.Ε. αριθμεί 193 κράτη μέλη , δηλαδή , σχεδόν όλα τα διεθνώς αναγνωρισμένα ανεξάρτητα έθνη .

16

17 ΑΝΑΚΩΧΗ ΚΑΤΆ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
Η ειρήνη αποτελούσε βασική προυπόθεση του αθλητισμού και ήταν ιδανικό που το σέβονταν όλοι . Έτσι 40 μέρες πριν και 40 μέρες μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες , δεν γινόταν καμία εχθροπραξία ανάμεσα στις ελληνικές πόλεις – κράτη ,δεν γινόταν δίωξη πολίτη εκτός από αδικήματα κακουργίας .

18 Μαρτιν λουθερ κινγκ- martin luther king
Ο Δρ. Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ ήταν Αμερικανός πολιτικός αγωνιστής , ηγέτης των Αφροαμερικανών και εφημέριος , που πάλεψε ενάντια στο φυλετικό ρατσισμό . Γεννήθηκε στις 15 Ιανουαρίου του 1929 , στην Ατλάντα της Γεωργίας των Η.Π.Α. . Σε μικρή ηλικία , βίωσε την πρώτη του ρατσιστική εμπειρία , καθώς στις τραπεζαρίες εκείνες των τραίνων εκείνης της εποχής , χρησιμοποιούνταν κουρτίνες , για το διαχωρισμό των μαύρων και των λευκών επιβατών .

19 Αγωνεσ κατά των φυλετικων διακρισεων
Οι μαύροι των Νοτίων Πολιτειών του συμπαραστάθηκαν ένθερμα και έτσι , ο Κινγκ ξεκίνησε τις ανθρωπιστικές περιοδείες του , ανά το κράτος , υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων των μαύρων και της μη βίας , διοργανώνοντας καθιστικές διαμαρτυρίες και ειρηνικές πορείες.

20 Martin luther king 15 Ιανουαρίου Απριλίου 1968

21

22 Ιστορία – Πρώτα Χρόνια Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζ. Ήταν Αμερικάνος πολιτικός αγωνιστής, ηγέτης των Αφροαμερικανών, που πάλεψε ενάντια στο φυλετικό ρατσισμό. Γεννήθηκε στις 15 Ιανουαρίου του 1929, στην Ατλάντα της Γεωργίας των Η.Π.Α. Σε μικρή ηλικία βίωσε την πρώτη του ρατσιστική εμπειρία, καθώς στις τραπεζαρίες των τραίνων της εποχής, χρησιμοποιούνταν κουρτίνες, για το διαχωρισμό των μαύρων και λευκών επιβατών.

23 Φοιτητικά Χρόνια Στην ηλικία των 15, πήγε να φοιτήσει στο Κολέγιο Μόρχαουζ της Ατλάντα, σε ειδικό πρόγραμμα για ταλαντούχους μαθητές. Ενδιαφερόταν για την νομική και την ιατρική, όμως εγκατέλειψε τις σπουδές του, λόγω της πίεσης του πατέρα του να γίνει κληρικός.

24 Αγώνες κατά των φυλετικών διακρίσεων.
Ο Κινγκ πήρε μέρος σε ένα μεγάλο αριθμό κινημάτων, ενώσεων και περιοδειών εναντίον του ρατσισμού κατά των μαύρων. Το 1955, δημιουργήθηκε η «Ένωση για την πρόοδο», με αρχηγό τον Κινγκ, για την καταπολέμηση των φυλετικών διακρίσεων. Τον Ιανουάριο του 1956, συνελήφθη για υπέρβαση ορίου ταχύτητας και φυλακίστηκε, λόγω της προεδρίας του στην Ένωση. Το 1963, οργάνωσε μαζικές ειρηνικές διαδηλώσεις, κατά των φυλετικών διακρίσεων, στο Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν με βία από την αστυνομία. Αποτέλεσμα των συρράξεων ήταν η παγκόσμια ενασχόληση των Μ.Μ.Ε. με θέμα τις φυλετικές διακρίσεις. Το Δεκέμβριο του 1964, του απονεμήθηκε Νόμπελ Ειρήνης, για τις προσπάθειες του να επιτύχει την ισότητα των μαύρων στις Η.Π.Α.

25 Παρακολούθηση από το FBI

26 Θάνατος & Μεταθανάτια Ζωή
Ο Κινγκ δολοφονήθηκε στις 4 Απριλίου το 1968 στο Μέμφις του Τενεσσί, στο μπαλκόνι του πανδοχείου Λωρέιν (εικόνα).

27 ΠΗΓΕΣ: Wikipedia Google Images Tovima.gr
Democracy Now: Martin Luther King Jr. Youthforhumanrights.org Ο άγνωστος Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Eyploia.gr Martin Luther King Jr. Πολιτικός Αγωνιστής ( ) Martin Luther King Long Famous Lives Longman edition (published in 1988)

28 ΣΥΜΜΕΤΥΧΑΝ ΟΙ: Αλέξανδρος Καραμίχαλος Άντζελα Νέζα Χαρά Παπαδημητρίου
Νίκος Κοτζαμανίδης Γιώργος Φωτιάδης Γιάννης Μπραουνης Γιώργος Κουμανδράκης Αποστολία Μπλίκα Κυριάκος Γιατσόγλου Νίκος Γιαννόπουλος Θοδωρής Καγκελίδης Σωτήρης Κωστόπουλος Παναγιώτης Γιαννακάκος Θανάσης Ζούλας Γιάννης Λεκάκης Δήμητρα Καπλανέλλη Γιώργος Μαρματσούρης Παναγιώτης Ανδρέου Κώστας Αδαμόπουλος Αλέξανδρος Γιαννακόπουλος

29 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ!


Κατέβασμα ppt "Μαχάτμα Γκάντι."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google