Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Σπορ και ηθική συμπεριφορά

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Σπορ και ηθική συμπεριφορά"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Σπορ και ηθική συμπεριφορά

2 Μια σύντομη επανάληψη Τυπικοί κανόνες fair play

3 Τα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού
Ο σκοπός Τα μέσα Οι κανόνες Η παιγνιώδης διάθεση (Huizinga) Ελεύθερο και εθελοντικό Καθορισμένο σε χώρο και χρόνο Αβέβαιο Μη παραγωγικό Με κανόνες Πιστευτό (Caillois)

4 Τα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού
Εθελοντικό Εξωπραγματικό Αυτοτελές Σε απορροφά Σε διασκεδάζει

5 Τα σπορ και η αγωγή Είναι τα σπορ ένας δάσκαλος ηθικής;

6 Τα σπορ και η αγωγή Τα σπορ είναι ένας δάσκαλος ηθικής γιατί..
Κατά τον Peter Arnold τα σπορ στηρίζονται σε δύο βασικές ηθικές αρχές. Την ελευθερία και την ισότητα. Η συμμετοχή στα σπορ προϋποθέτει ελεύθερη συμμετοχή σε κάτι που έχει κανόνες και η τήρηση αυτών των κανόνων διασφαλίζει την ύπαρξη του παιχνιδιού. Η κλεψιά λοιπόν στο παιχνίδι έχει ως αποτέλεσμα την αναίρεση του παιχνιδιού. Επειδή λοιπόν τα σπορ εμπεριέχουν αυτές τις ηθικές αρχές η συμμετοχή σε αυτά σημαίνει και την άσκηση σε αυτές τις αρχές.

7 Τα σπορ και η αγωγή Τα σπορ δεν είναι δάσκαλος ηθικής γιατί..
δεν κτίζουν ένα χαρακτήρα αλλά πολλούς χαρακτήρες. κτίζουν κακούς χαρακτήρες. ακόμη και αν μέσα στα σπορ ασκούνται κάποιες αρετές αυτές δεν μεταφέρονται στην καθημερινή ζωή.

8 Τα σπορ και η αγωγή Είναι τα σπορ ένας δάσκαλος ηθικής;
Ιστορικές απόψεις. Ευρήματα των εμπειρικών ερευνών (ηθική κρίση και ηθική ανάπτυξη).

9

10

11 Τα σπορ και η αγωγή Οι αθλητές και οι αθλήτριες παρουσιάζουν χαμηλότερο επίπεδο ηθικού διαλογισμού από τους συνομήλικους τους μη συμμετέχοντες στον αθλητισμό

12 Τα σπορ και η αγωγή Οι συμμετέχοντες στον αθλητισμό αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη ωριμότητα ηθικού διαλογισμού ηθικά διλλήματα της καθημερινής ζωής από ότι ηθικά διλλήματα στο πλαίσιο του αθλητισμού.

13 Τα σπορ και η αγωγή Ο ηθικός διαλογισμός στον αθλητισμό πιθανόν να διαφέρει από τον ηθικό διαλογισμό στην καθημερινή ζωή.

14 Τα σπορ και η αγωγή Η προδιάθεση των ατόμων (π.χ. o προσανατολισμός στην επίτευξη του στόχου) φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στις ηθικές λειτουργίες.

15 Τα σπορ και η αγωγή Ηθική ατμόσφαιρα είναι η επικρατούσα κατάσταση σε ένα περιβάλλον η οποία επιτρέπει την διενέργεια ηθικών δράσεων στους συμμετέχοντες.

16 Τα σπορ και η αγωγή Ηθική ατμόσφαιρα είναι η επικρατούσα κατάσταση σε ένα περιβάλλον η οποία επιτρέπει την διενέργεια ηθικών δράσεων στους συμμετέχοντες.

17 Doping και θεωρίες ηθικής

18 Doping και θεωρίες ηθικής

19 Doping και θεωρίες ηθικής
Το κριτήριο της βλάβης στην υγεία. Είναι πατερναλιστικό; Παραβιάζει την αυτονομία; Μήπως η απελευθέρωση φέρνει καταναγκασμό;

20 Doping και θεωρίες ηθικής
Το κριτήριο της ενίσχυσης της απόδοσης. Το πρόβλημα με τον ειδικό ρουχισμό στην κολύμβηση και η άποψη ότι τα ρεκόρ πρέπει να είναι αποτέλεσμα ταλέντου, δουλειάς και ικανότητας και όχι της τεχνολογίας.

21 Doping και θεωρίες ηθικής
Το κριτήριο της ουσίας του σπορ. Εντιμότητα, υγεία, αριστεία, χαρακτήρας, διασκέδαση, ομαδικότητα, δέσμευση, σεβασμός, κουράγιο, αλληλεγγύη. Γιατί όμως αυτά και όχι κάποια άλλα.

22 Είναι ο ανταγωνισμός στα σπορ ηθικά αποδεκτός;
Τα σπορ ως δραστηριότητες μηδενικού αθροίσματος (zero-sum). Τα σπορ ως εικόνα της πραγματικής ζωής

23 Είναι ο ανταγωνισμός στα σπορ ενδογενώς εγωιστικός;
Ο Νίτσε και η επιθυμία για δύναμη Διαφορά της έννοιας του εγωισμού και της έννοιας του προσωπικού συμφέροντος Για τον Robert Simon συναγωνισμός είναι εγγενής στα σπορ Η κριτική στον Robert Simon ότι ορίζει τον συναγωνισμό ως συνεργασία Η θέση του John Russel για τις διαφορετικές ερμηνείες του όρου συναγωνισμός (π.χ. εξετάσεις πιστοποίησης γλώσσας και εξετάσεις για υποτροφία)

24 Πότε ένας ανταγωνισμός είναι καλός;
Το ζήτημα της ισότητας των ευκαιριών για νίκη


Κατέβασμα ppt "Σπορ και ηθική συμπεριφορά"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google