Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Οι Ολυμπιακοί αγώνες έγιναν για πρώτη φορά το 776 π.Χ. στην πεδιάδα της αρχαίας Ολυμπίας στο δυτικό τμήμα της Πελοποννήσου. Από τότε και στο εξής διεξάγονταν.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Οι Ολυμπιακοί αγώνες έγιναν για πρώτη φορά το 776 π.Χ. στην πεδιάδα της αρχαίας Ολυμπίας στο δυτικό τμήμα της Πελοποννήσου. Από τότε και στο εξής διεξάγονταν."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Οι Ολυμπιακοί αγώνες έγιναν για πρώτη φορά το 776 π.Χ. στην πεδιάδα της αρχαίας Ολυμπίας στο δυτικό τμήμα της Πελοποννήσου. Από τότε και στο εξής διεξάγονταν συνεχώς εκεί κάθε τέσσερα χρόνια. Οι αρχαίοι αγώνες διαρκούσαν πέντε ημέρες και αποτελούνταν από αρματοδρομίες, ρίψη δίσκου και ακοντίου, αγώνες δρόμου και πάλη. Βασικά ήταν μία θρησκευτική γιορτή αφιερωμένη στους θεούς και ιδιαίτερα στο Δία. Οι γυναίκες δε γίνονταν δεκτές στους αγώνες. Δεν τους επιτρεπόταν ούτε να πάρουν μέρος, αλλά ούτε και να τους παρακολουθήσουν.

3 Οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν στην Αθήνα το 1896. Άρχισαν στις 6 Απριλίου, ανήμερα του Πάσχα μπροστά σε 100.000 θεατές. 295 αθλητές από δεκαπέντε χώρες πήραν μέρος στην πρώτη Ολυμπιάδα. Μερικά αγωνίσματα, όπως τρέξιμο, πάλη, άλμα εις μήκος και ρίψη δίσκου διατηρήθηκαν από τους παλιούς αγώνες. Προστέθηκαν όμως και νέα αθλήματα, όπως η ποδηλασία, η ξιφασκία και η σκοποβολή

4 Αναβίωση των Αγώνων Το ενδιαφέρον για τους Ολυμπιακούς Αγώνες αυξήθηκε ξανά, όταν ανακαλύφθηκαν τα ερείπια της αρχαίας Ολυμπίας από Γερμανούς αρχαιολόγους στα μέσα του 19 ου αιώνα. Λίγο αργότερα, ο βαρόνος Πιέρ ντε Κουμπερτέν, προσπαθούσε να δικαιολογήσει την ήττα των Γάλλων στον Γαλλοπρωσικό πόλεμο, και η εξήγηση που έδωσε ήταν ότι η αυτή οφειλόταν στην κακή φυσική διαπαιδαγώγηση των Γάλλων, και πήρε την απόφαση να την βελτιώσει. Ο Κουμπερτέν ήθελε επίσης να ενώσει της εθνότητες και να φέρει μαζί την νεολαία με τον αθλητισμό παρά να γίνονται πόλεμοι. Πίστευε ότι η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων θα πετύχαινε και τους δύο πιο πάνω σκοπούς του.

5 H ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛOΓΑ Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν τη δική τους φλόγα και δάδα, μια παράδοση που επέζησε από την αρχαιότητα. Στην αρχαία Ελλάδα υπήρχε μία ιερή φλόγα που άναβε από τον ήλιο και έκαιγε συνεχώς στο βωμό της θεάς Ήρας καθ' όλη τη διάρκεια των αγώνων. Στη σύγχρονη εποχή, κάθε τέσσερα χρόνια, πριν από την έναρξη κάθε Ολυμπιάδας, γίνεται μία τελετή στην Ολυμπία. Κατά τη διάρκεια αυτής της τελετής η ολυμπιακή δάδα ανάβει με τη βοήθεια του ήλιου και την παίρνει η αντιπροσωπεία της χώρας που φιλοξενεί τους αγώνες εκείνη τη χρονιά. Στη συνέχεια αρχίζει ένα μακρύ ταξίδι μέχρι την άφιξη της φλόγας στη διοργανώτρια χώρα τη μέρα της τελετής έναρξης. Αυτή η δάδα ανάβει τη φλόγα στο Ολυμπιακό στάδιο της πόλης που φιλοξενεί τους αγώνες και καίει μέχρι την ημέρα της τελετής λήξης.

6

7 H Ολυμπιακή σημαία, το σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων έχει πέντε συμπλεκόμενους μεταξύ τους κύκλους χρώματος μπλε, κίτρινου, μαύρου, πράσινου, κόκκινου σε ένα λευκό υπόβαθρο. Κάθε κύκλος από αυτούς αντιστοιχεί και σε μια από τις πέντε κατοικίσιμες ηπείρους και αντίστοιχα: Μπλε -> Ευρώπη Κίτρινο -> Ασία Μαύρο -> Αφρική Πράσινο -> Ωκεανία Κόκκινο -> Αμερική Το λευκό πλαίσιο αναπαριστά το γεγονός πως οι αθλητές θα αγωνιστούν με τίμια μέσα, και ο σκοπός τους είναι αγνός.

8 Το μοναδικό έπαθλο για τους νικητές ήταν ένα στεφάνι αγριελιάς από το ιερό δέντρο της Ολυμπίας. Οι Ολυμπιονίκες απολάμβαναν τιμές ήρωα από την πόλη τους. Μπαίνοντας στην πόλη, κατεδάφιζαν ένα τμήμα από τα τείχη, καθώς η πόλη που γέννησε έναν Ολυμπιονίκη, ένιωθε ήδη ασφαλής. Για εκείνους που νικούσαν τρεις φορές οι πόλεις τους έστηναν αγάλματα προς τιμή τους και τους απέδιδαν δώρα και τιμές. Οι νικητές θεωρούνταν πρόσωπα σεβαστά, τα οποία η θεία χάρη και η εύνοια των θεών τους βοήθησε να κερδίσουν. Επίσης δια του στεφανιού της ελιάς μεταβιβάζονταν σε αυτούς όλες οι θεϊκές δυνάμεις.

9 Το Ολυμπιακό ρητό είναι λατινικές λέξεις που σημαίνουν: « ταχύτερα, ψηλότερα, δυνατότερα ». Το Ολυμπιακό ρητό είναι λατινικές λέξεις που σημαίνουν: « ταχύτερα, ψηλότερα, δυνατότερα ». Citius, Altius, Fortius

10 ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες είναι οι ισοδύναμοι Ολυμπιακοί Αγώνες για τους αθλητές με κινητικές, οπτικές ή διανοητικές αναπηρίες. Οι πρώτοι αγώνες για αθλητές με αναπηρία έγιναν το 1948 στο Στόουκ Mάντεβιλ στην Αγγλία. Οι πρώτοι Αγώνες Ολυμπιακού χαρακτήρα για αθλητές με αναπηρία οργανώθηκαν το 1960 στην Ρώμη, ύστερα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην ίδια πόλη. Θεωρούνται ως οι πρώτοι Παραολυμπιακοί Αγώνες.

11 Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονται με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία 64 χρόνια την ίδια χρονιά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και στην ίδια χώρα και πόλη. Μας παρουσιάζουν την απίστευτη δύναμη της ψυχής και της θέλησης που είναι ικανή να υπερνικήσει τα φυσικά εμπόδια, αποδεικνύοντας μας ότι η «αναπηρία» δε μπορεί να σταματήσει τον άνθρωπο, αν ο ίδιος πιστεύει στις ικανότητες και τον εαυτό του.

12  Διεθνής κατανόηση  Αξιοκρατία-Δικαιοσύνη  Ισότητα  Σεβασμός στους κανόνες, Ευγενής άμιλλα ΠΑΝΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΙΔΕΩΔΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

13  Αριστεία  Αυτοπειθαρχία-Αυτοεκτίμηση  Συμμετοχή  Υγεία ΑΤΟΜΙΚΑ ΙΔΕΩΔΗ-AΞΙΕΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

14 Αξιοκρατία-Δικαιοσύνη Απαραίτητη προϋπόθεση για την ύπαρξη της αξιοκρατίας είναι η παροχή ίσων ευκαιριών στον καθένα. Πέρα από την ικανοποίηση του δικαίου καλλιεργείται το αίσθημα της ισονομίας και της δημοκρατίας.

15 Σεβασμός στους κανόνες, Ευγενής άμιλλα (Fair Play)  Οι αθλητές οφείλουν να τηρούν τους κανόνες  Αποφυγή της με κάθε μέσο επιδίωξη της νίκης  Να σέβονται τους αντιπάλους  Να είναι μεγαλόψυχοι στην ήττα και τη νίκη  Να διαγωνίζονται με πνεύμα ιπποτισμού και ευγένειας

16 Αυτοπειθαρχία-Αυτοεκτίμηση Δύναμη θέλησης-Αξία συμμετοχής Ο αθλητής κυριαρχεί πάνω στις ορέξεις, τις πράξεις, τα πάθη του επιβάλλει στον εαυτό του προγραμματισμένη ζωή, σκληρή προπόνηση και πειθαρχία. Η αυτοπειθαρχία και αυτοεκτίμηση προικίζουν τον αθλητή με δύναμη θέλησης.

17 Συμμετοχή Η ομορφιά του αθλητικού ανταγωνισμού δεν έγκειται στο αποτέλεσμα, αλλά στην προσπάθεια και στη συμμετοχή. Η χαρά της συμμετοχής επιτρέπει στον αθλητή απαλλαγμένος από την υπερβολική πίεση της αναζήτησης της νίκης να ψυχαγωγηθεί

18 Αθληθείτε Συμμετέχετε Αγωνιστείτε Συμφιλιωθείτε

19


Κατέβασμα ppt "Οι Ολυμπιακοί αγώνες έγιναν για πρώτη φορά το 776 π.Χ. στην πεδιάδα της αρχαίας Ολυμπίας στο δυτικό τμήμα της Πελοποννήσου. Από τότε και στο εξής διεξάγονταν."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google