Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ

2 «Το υπέρτατο δικαίωμα της ζωής είναι το πολυτιμότερο αγαθό που μας προσέφερε ο Θεός και οφείλουμε να το σεβόμαστε» 

3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ ΑΜΒΛΩΣΗ

4 ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ 4

5 ΟΡΙΣΜΟΣ Θανατική ποινή είναι η ποινή που επιβάλλεται σε έναν εγκληματία από τις αρχές ενός κράτους και έχει να κάνει με την αφαίρεση της ζωής αυτού. Είναι η αυστηρότερη ποινή που μπορεί να επιβληθεί και συχνά ονομάζεται «η εσχάτη των ποινών». 5

6 Από τι εξαρτώνται οι πιθανότητες να εκτελεστεί κάποιος;
Γεωγραφική θέση Ένορκοι Καταγωγή Κοινωνική τάξη Επίπεδο μόρφωσης Για αυτό άλλωστε πολλοί προβάλλουν την εισαγωγή διακρίσεων ως ένα από τα επιχειρήματα κατάργησης αυτής.

7 Επιχειρήματα υπέρ της θανατικής ποινής
Απίστευτη εκφοβιστική και προληπτική δράση Ισάξια ανταπόδοση σε άτομα που έχουν αφαιρέσει κάποια ανθρώπινη ζωή Δικαίωση οικογένειας θύματος (ψυχική ανακούφιση οικογένειας θύματος – αποφυγή περιστατικών αυτοδικίας) Ο φυλακισμός του δράστη δε σημαίνει πως δε θα ξαναδιαπράξει το ίδιο έγκλημα Αν η εκτέλεση γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν επιβαρύνεται το κράτος οικονομικά Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας & της επιστήμης μας βοηθούν να αναλύσουμε επ' ακριβώς σκηνές εγκλημάτων Το κράτος έχει το νόμιμο δικαίωμα άμυνας & αυτοπροστασίας απέναντι σ' όσους δε συμμορφώνονται με τους νόμους

8 Επιχειρήματα κατά της θανατικής ποινής
Αποτελεί ένα αναχρονιστικό σύστημα που οδηγεί σ' ένα φαύλο κύκλο βίας Το κράτος δείχνει ότι η δολοφονία είναι ηθικά λανθασμένη μέσω της δολοφονίας Το κράτος γίνεται νομιμοποιημένος δολοφόνος Προσβολή στον ανθρώπινο πολιτισμό Το θύμα δεν επιστρέφει πίσω στη ζωή Εισαγωγή διακρίσεων Περιθώριο λάθους Καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

9 Η θανατική ποινή στον κόσμο
Αυτή τη στιγμή, η θανατική ποινή βρίσκεται σε ισχύ σε 58 κράτη του πλανήτη. Στον υπόλοιπο κόσμο, 97 χώρες την έχουν καταργήσει, ενώ τα υπόλοιπα κράτη δεν έχουν προβεί σε εφαρμογή της την τελευταία δεκαετία ή την επιτρέπουν μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως σε περιόδους πολέμου. Στην Ελλάδα, η θανατική ποινή καταργήθηκε τον Δεκέμβριο του 1993 από την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου (Νόμος 2172/1993, άρθρο 33, παράγραφος 1, ΦΕΚ Α΄ 207 ), κάτι που επιβεβαιώθηκε και στη συνταγματική αναθεώρηση του 2001. Όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν πλέον καταργήσει την θανατική ποινή, αλλά παρά την κατάργηση της ποινής στα 2/3 του πλανήτη, σε ισχύ παραμένει στις πιο πολυπληθείς χώρες του κόσμου: Την Κίνα, την Ινδία, την Ινδονησία, τις ΗΠΑ και πολλά κράτη του Μουσουλμανικού κόσμου. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως πάνω από το 60% του ανθρώπινου πληθυσμού ζει υπό καθεστώτα που επιτρέπουν την θανατική ποινή. 9

10 O σημερινός παγκόσμιος χάρτης της θανατικής ποινής: Με γαλάζιο οι περιοχές όπου καταργήθηκε, γκρι όπου διατηρείται, κίτρινο όπου διατηρείται για ελάχιστες εξαιρέσεις και ανοιχτό πράσινο όπου διατηρείται αλλά δεν έχει εφαρμοστεί εδώ και τουλάχιστον 10 έτη. 10

11 Ιστορία της θανατικής ποινής
Η θανάτωση εγκληματιών ήταν πολύ συνηθισμένη στο παρελθόν, από την αρχαιότητα μέχρι τον 20ό αιώνα. Ένα πρώιμο γνωστό παράδειγμα θανατικής ποινής είναι η ύπαρξή της στον κώδικα του Χαμουραμπί, την 2η χιλιετία π.Χ. στη Μεσοποταμία. Στην Αθήνα, κατά την αρχαϊκή εποχή, προβλεπόταν από τους νόμους του Δράκοντα. Σε πολλούς πολιτισμούς συνυπήρχαν διαφορετικά είδη θανάτωσης, ανάλογα με το διαπραχθέν έγκλημα, διότι κάθε είδος είχε συνήθως διαφορετικό συμβολισμό. Για παράδειγμα, στην Ευρώπη, ο θάνατος δι' απαγχονισμού θεωρούταν εξευτελιστικός και προβλεπόταν για ληστές, σε αντίθεση με τον αποκεφαλισμό, που θεωρούταν ευγενής τρόπος θανάτου, κατάλληλος για αριστοκράτες. Οι αιρετικοί καίγονταν στην πυρά διότι, σύμφωνα με τις αντιλήψεις της εποχής, η φωτιά ήταν μέσο κάθαρσης. Οι περισσότερες εκτελέσεις στην ιστορία, και ακόμα και σήμερα σε κάποιες χώρες, γίνονταν δημοσίως, ενώπιον πολλών θεατών, για παραδειγματισμό και για επίδειξη της δύναμης του κράτους. 11

12 Είδη θανατικής ποινής Υπάρχουν διάφορα είδη θανατικής ποινής, ανάλογα με τους νόμους των χωρών οι οποίες την εφαρμόζουν. Παραδείγματα είναι: Τυφεκισμός Θανατηφόρος ένεση Ηλεκτρική καρέκλα Απαγχονισμός ή κρέμασμα Λιθοβολισμός Αποκεφαλισμός ή καρατόμηση Ενώ παλαιότερα είδη θανατικής ποινής είναι: Τεμαχισμός Ανασκολοπισμός ή παλούκωμα Διαμελισμός Εντοιχισμός Κατασπαραγμός από ζώα Ποδοβολισμός Καύση Σταύρωση 12

13

14

15 ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ

16 Ορισμός Ο ορισμός «ευθανασία» είναι ένας διεθνής όρος που προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «ευ» και «θάνατος». Ερμηνεύεται ως ο ήρεμος και αξιοπρεπής θάνατος του ανθρώπου.  Εννοούμε επίσης τον ανώδυνο θάνατο  που στοχεύει να μη βασανίζονται οι ασθενείς που βρίσκονται στο τελικό στάδιο της ζωής τους ή σε μια επώδυνη μη αναστρέψιμη κατάσταση της υγείας τους. 

17 Μορφές ευθανασίας Παράληψη Πράξη Παθητική Ευθανασία:
Ο ιατρός αποσύρει την φαρμακευτική, ιατρική αγωγή από τον ασθενή ώστε να επέλθει ο θάνατος σταδιακά εξαιτίας της απουσίας της ιατρικής υποστήριξης. Πράξη Ενεργητική Ευθανασία: Ο ιατρός παρεμβαίνει ενεργητικά στην πορεία της ζωής του ασθενούς και την τερματίζει.

18 Τρόποι Ευθανασίας Η παθητική ευθανασία μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους: Η ενεργητική ευθανασία μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους: Παύση υποστηρικτικών μέσων (π.χ. αναπνευστήρας) Διακοπή χορήγησης τροφής και νερού Παράληψη μετάγγισης αίματος Σημείωση: Ο γιατρός δεν παρεμβαίνει στην πορεία της ζωής του ασθενούς. Θανατηφόρος ένεση Υπερβολική δόση φαρμακευτικών σκευασμάτων Πρόκληση ασφυξίας μετά από νάρκωση Σημείωση: Ο γιατρός παρεμβαίνει ενεργητικά στην πορεία της ζωής του ασθενούς και την τερματίζει.

19 Νομoθεσία Current status of euthanasia around the world:   Voluntary euthanasia is legal.(blue)    Passive euthanasia is legal. (Light blue)  Euthanasia laws varies by administrative division. (Black)   Euthanasia is illegal (Red)

20 Στην Ελλάδα, όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν υπάρχει  εξειδικευμένη νομοθεσία, συνεπώς το αξιόποινο της ευθανασίας κρίνεται με βάση τους γενικούς κανόνες για την ανθρωποκτονία με δόλο και τη συμμετοχή σε αυτοκτονία. Ο νόμος είναι εξαιρετικά σαφής στο άρθρο 300 του Ποινικού Κώδικα όπου προβλέπεται φυλάκιση. 

21 Νομοθεσία της ευθανασίας σε άλλες χώρες
Αλβανία: η ευθανασία νομιμοποιήθηκε το 1999.  Αυστραλία: Το 1995 η ευθανασία νομιμοποιήθηκε στο Βόρειο Διαμέρισμα. Βέλγιο: Το Κοινοβούλιο νομιμοποίησε την πρακτική της ευθανασίας στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2002. Ελβετία: Παραμένουν απαγορευμένες όλες οι μορφές ευθανασίας μεταξύ των οποίων και η θανατηφόρα ένεση. Η ελβετική νομοθεσία ορίζει μόνο την προμήθεια μέσων για να διαπράξει κανείς αυτοκτονία. (Επιτρέπεται η υποβοηθούμενη αυτοκτονία) Ηνωμένο Βασίλειο: Η ευθανασία είναι παράνομη. ΗΠΑ: Στις περισσότερες πολιτείες η ευθανασία απαγορεύεται. Ιαπωνία: Δε διαθέτει επίσημους νόμους για την ευθανασία. Ιρλανδική Δημοκρατία: Η ευθανασία είναι παράνομη. Λουξεμβούργο: Η ευθανασία νομιμοποιήθηκε με νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο στις 20 Φεβρουαρίου του 2008 και η επίσημη έγκρισή του έγινε στις 16 Μαρτίου του 2009. Ολλανδία: Το 2002 η χώρα νομιμοποίησε την ευθανασία, ανάμεσα στα άλλα και με τη μορφή της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας από γιατρό. Ταϊλάνδη: Στις 20 Μαρτίου του 2007 τέθηκε σε ισχύ Πράξη για την Εθνική Υγεία, στην οποία περιγράφονται οι όροι υπό τους οποίους επιτρέπεται η ευθανασία.

22 Επιχειρήματα υπέρ της ευθανασίας
Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να διαχειρίζεται τη ζωή του όπως αυτός επιθυμεί, άρα έχει και το δικαίωμα να της δώσει ένα τέλος. Η παράταση με τεχνικά μέσα μιας άθλιας και επώδυνης ζωής των ασθενών θεωρείται ανώφελη (δεν εξασφαλίζει πάντα μια ευτυχισμένη ζωή)

23 Η ευθανασία αποτελεί λύτρωση από τους αφόρητους πόνους, την ψυχική και σωματική ταλαιπωρία του ασθενούς. Η σύγχρονη ιατρική με τα μέσα που διαθέτει μπορεί να καταστήσει μια υπόθεση χρονοβόρα, απρόσωπη και επώδυνη.

24 Επιχειρήματα κατά της ευθανασίας
Παρόλο που η ευθανασία προβάλλεται ως προϊόν ελεύθερης βούλησης, η διανοητική αλλά και η ψυχολογική κατάσταση του ασθενούς δεν επιτρέπει πάντα την λήψη μιας τέτοιας απόφασης. Με την ευθανασία παραβιάζεται ο Ιατρικός Όρκος*

25 Με την νομιμοποίηση της ευθανασίας υπάρχει κίνδυνος τα δικαιώματα του ασθενούς να γίνουν μέσο εξυπηρέτησης συμφερόντων ασφαλιστικών εταιριών αλλά και μέσο «απαλλαγής» από συγγενείς για κληρονομικούς ή άλλους λόγους.

26 * Παραβίαση Ιατρικού Όρκου
Στον Ιατρικό Όρκο (Όρκος του Ιπποκράτη) γίνεται αναφορά στην ευθανασία όπου και απορρίπτεται: «…Θα χρησιμοποιώ τη θεραπεία για να βοηθήσω τους ασθενείς κατά τη δύναμη και την κρίση μου, αλλά ποτέ για να βλάψω ή να αδικήσω. Ούτε θα δίνω θανατηφόρο φάρμακο σε κάποιον που θα μου το ζητήσει, ούτε θα του κάνω μια τέτοια υπόδειξη…»

27 Η θέση της ορθοδοξίας Η Εκκλησία αντιτίθεται σε οποιαδήποτε μέθοδο ευθανασίας « Η ΖΩΗ δεν ταυτίζεται απόλυτα με την βιολογική ύπαρξη του ανθρώπου, ούτε ο θάνατος είναι το τέλος της ζωής» (Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος)

28 Παρ’ όλα αυτά, το θέμα παραμένει αμφιλεγόμενο και θεωρείται αμφίβολο το αν κάποτε θα βρεθεί μια κοινώς αποδέκτη άποψη.

29

30 ΑΜΒΛΩΣΗ

31 ΟΡΙΣΜΟΣ Η άμβλωση ή αλλιώς έκτρωση αποτελεί τη διαδικασία διακοπής μιας εγκυμοσύνης, όπου το έμβρυο και ο πλακούντας απομακρύνονται από τη μήτρα της μητέρας

32 ΘΕΣΕΙΣ Χριστιανισμός Η ζωή δεν ανήκει στον επίγειο πατέρα ή μητέρα αλλά στο Θεό. Η έκτρωση είναι φόνος. Ρητή η εντολή του Θεού «Ου φονεύσεις».

33 Ιουδαϊσμός Δεν απαγορεύει την άμβλωση. Η άμβλωση επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις κατά τις οποίες η συνέχιση της εγκυμοσύνης θα βάλει τη ζωή της μητέρας σε σοβαρό κίνδυνο, καθώς η ζωή της μητέρας θεωρείται πιο σημαντική από εκείνη του εμβρύου. Έγκλημα θεωρείται όταν προκαλείται έκτρωση σε μια γυναίκα χωρίς τη θέληση της.

34 Ινδουισμός Η άμβλωση καταδικάζεται έντονα, εκτός από τις περιπτώσεις όπου η ζωή της μητέρας είναι σε άμεσο κίνδυνο ή όταν το έμβρυο έχει μια απειλητική για τη ζωή του αναπτυξιακή ανωμαλία. Η θρησκευτική απαγόρευση των εκτρώσεων συχνά ακυρώνεται από την πολιτιστική προτίμηση για τους γιους, που μπορεί να οδηγήσει σε άμβλωση για να αποτρέψει την γέννηση κοριτσιών.

35 Βουδισμός Παραδοσιακά απορρίπτει την άμβλωση, διότι προϋποθέτει τη σκόπιμη καταστροφή μιας ζωής. Υποστηρίζεται ότι η ζωή δε θα πρέπει να καταστρέφεται, τονίζοντας ότι είναι ηθικά εσφαλμένη η πρόκληση θανάτου εκ προθέσεως ή εξ αμελείας.

36 Ισλαμισμός Οι Μουσουλμάνοι θεωρούν την έκτρωση μη αποδεκτή και απαγορευμένη πράξη, ωστόσο επιτρέπεται στις περιπτώσεις που η ζωή της μητέρας βρίσκεται σε κίνδυνο. Η άμβλωση δε θεωρείται αξιόποινη πράξη όταν γίνεται με τη συναίνεση του πατέρα. Το Κοράνι δεν αναφέρεται ρητά στην άμβλωση, αλλά παρέχει καθοδήγηση για συναφή θέματα.

37 Αρχαία Ελλάδα Η άμβλωση ήταν γνωστή στην αρχαία Ελλάδα, χωρίς να θεωρείται ηθικά και νομικά κατακριτέα. Το έμβρυο σύμφωνα με τις τότε αντιλήψεις αποτελούσε μέρος της μητρικής γαστέρας και επομένως η μητέρα μπορούσε να το καταστρέψει χωρίς να λογοδοτήσει.

38 Πλάτων και Αριστοτέλης
Σωκράτης Στο έργο του «Θεαίτητο», τονίζει το δικαίωμα των γυναικών να καταφεύγουν σε πρόωρο τερματισμό της εγκυμοσύνης τους, εάν το επιθυμούν. Πλάτων και Αριστοτέλης Στα έργα τους «Πολιτεία» και «Πολιτικά» αντίστοιχα δικαίωναν την πρακτική της άμβλωσης στα πλαίσια της ευγονικής πολιτικής και του ελέγχου του πληθυσμού. Όρκος του Ιπποκράτη «Ουδέ γυναικί πεσσόν φθόριον δώσω» Να μη δώσω ποτέ σε γυναίκα φάρμακο για να αποβάλει.

39 Επιστήμη Η έκτρωση θεωρείται πράξη δολοφονίας εκ προ­μελέτης. Η έναρξη της ζωής του ανθρώπου συμπίπτει με την στιγμή της γονιμοποίησης. Το γονιμοποιημένο ωάριο, δεν είναι μία απλή κυτταρική μάζα, είναι πλήρης ζωή μίας ανθρώπινης υπάρξεως που χρειάζεται μόνο τροφή και χρόνο για να αναπτυχθεί.

40 Κίνημα Φεμινισμού Οι φεμινίστριες υποστηρίζουν ότι κάθε γυναίκα δικαιούται να εξουσιάζει το σώμα της και να παίρνει αποφάσεις σχετικά με αυτό. Οι φεμινιστικές απόψεις έχουν το υπόβαθρό τους στο διαφυλικό ρατσισμό και τις συνεχείς κοινωνικοοικονομικές μεταβολές της εποχής μας. Χαρακτηριστικά συνθήματα σχετικά με την έκτρωση είναι: Έξω οι νόμοι από το κορμί µας! Ελεύθερες και δωρεάν εκτρώσεις!

41 ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Κατάταξη παγκόσμιας ισχύουσας Νομοθεσίας σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: Σε χώρες που μόνο σε περίπτωση κινδύνου της ζωής της εγκύου επιτρέπεται η έκτρωση Σε χώρες που επιτρέπεται για ψυχοπαθολογικές αιτίες και ανθρωπιστικούς λόγους (π.χ. βιασμός) Σε χώρες όπου οι εκτρώσεις «είναι ελεύθερες» αν και σε καμία χώρα ο νόμος δε δίνει πλήρη ελευθερία Στην Ελλάδα οι αμβλώσεις νομιμοποιήθηκαν με προϋποθέσεις το 1986.

42 ΑΜΒΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

43 ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ; Η φαρμακευτική άμβλωση πρέπει να γίνει μέσα σε επτά εβδομάδες από την πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου. Κατόπιν φυσικής εξέτασης, ο γιατρός θα χορηγεί ένα συνδυασμό φαρμάκων και ορμονών. Η χειρουργική άμβλωση γίνεται σε κλινική ή σε νοσοκομείο και πραγματοποιείται έξι εβδομάδες μετά τη σύλληψη. Ο γιατρός χρησιμοποιεί μια αναρροφητική αντλία για να απομακρύνει το έμβρυο.

44 Η φαρμακευτική άμβλωση
Η χειρουργική άμβλωση

45 ΑΙΤΙΑ Ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη σε ακατάλληλη ηλικία
Αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας Κίνδυνος να γεννηθεί με γονιδιακό πρόβλημα ή κάποια γενετική ανωμαλία Δυσκολίες στην προσωπική ζωή και κοινωνικοοικονομικοί λόγοι

46 ΤΙ ΡΙΣΚΟ ΠΑΙΡΝΕΙΣ Υπερβολική αιμορραγία
Μόλυνση της μήτρας και των σαλπίγγων Βλάβη στη μήτρα ή τον τράχηλο Ψυχολογικές-συναισθηματικές επιπτώσεις

47

48 ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
Κατάθλιψη Διατροφικές διαταραχές (βουλιμία, νευρική ανορεξία) Πανικός Διαταραχές ύπνου Αποστροφή για το σεξ Αίσθημα ντροπής και ενοχής Φόβος υπογονιμότητας Κατάχρηση αλκοόλ και ουσιών Προβλήματα στις προσωπικές σχέσεις

49

50 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Καρκίνος του τραχήλου, των ωοθηκών και του ήπατος Καρκίνος του μαστού Διάτρηση της μήτρας Ρήξη του τραχήλου Προδρομικός πλακούντας Θάνατος

51 ΕΠΙΛΟΓΟΣ Το ιδανικό για κάθε γυναίκα θα ήταν να μη φτάσει ποτέ στο δίλημμα της άμβλωσης. Γι’ αυτό θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην πρόληψη και στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των νέων, τόσο των κοριτσιών όσο και των αγοριών, καθώς το θέμα της άμβλωσης αφορά και τα δύο φύλα. Τέλος, ο ρόλος της κοινωνίας κρίνεται καθοριστικός στη μείωση και εξάλειψη του φαινομένου της άμβλωσης μέσω της ευαισθητοποίησης των πολιτών.

52

53 ΤΕΛΙΚΑ; Απαλλάσσουμε την κοινωνία από έναν εγκληματία, ή ρισκάρουμε τη ζωή ενός αθώου ανθρώπου; Λυτρώνουμε έναν ασθενή από τη σωματική και ψυχική του ταλαιπωρία, ή αφήνουμε ένα διανοητικά και ψυχικά διαταραγμένο ασθενή να αποφασίσει για τη ζωή του; Τερματίζουμε τη ζωή ενός αθώου εμβρύου, ή φέρνουμε στη ζωή ένα παιδί με καταδικασμένο μέλλον;

54 Υπεύθυνες Καθηγήτριες
Εργάστηκαν Οι μαθητές των τμημάτων Α2 και Α του 2ου ΓΕΛ Ηλιούπολης Σχολικό Έτος Υπεύθυνες Καθηγήτριες κα Δημητρακοπούλου Μαρία κα Κυπριάδου Βάνια

55 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ


Κατέβασμα ppt "ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google