Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΡΗΜΟΣ ΜΟΧΑΒΕ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΡΗΜΟΣ ΜΟΧΑΒΕ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΡΗΜΟΣ ΜΟΧΑΒΕ

2 ΙΣΤΟΡΙΑ Για αιώνες αποτελούσε το χώρο κατοικίας και δράσης των ντόπιων Ινδιάνων Μοχάβε, απ' τους οποίους πήρε και το όνομά της. Μοχάβε στη γλώσσα της συγκεκριμένης φυλής σημαίνει «οι άνθρωποι που ζούνε δίπλα στο νερό». Όσοι έχουν απομείνει πλέον είναι συγκεντρωμένοι στις εκβολές του ποταμού Κολοράντο. Είναι φιλήσυχοι άνθρωποι με πολλές παραξενιές – τουλάχιστον για τα δεδομένα ενός σύγχρονου δυτικού ανθρώπου. Έχουν αναπτύξει αυστηρά τυπικά για τα πάντα, ακόμη και για να κάθονται: Είτε ακουμπούν την πλάτη τους σε δέντρο ή τοίχο και απλώνουν τα πόδια τους μπροστά, είτε κάθονται στις φτέρνες τους γονατισμένοι, ακουμπώντας την πατούσα του ενός ποδιού στην επιφάνεια του άλλου ποδιού. Καμιά άλλη στάση δεν είναι επιτρεπτή. Οι γυναίκες κάθονται απλώνοντας τα πόδια τους και βάζοντας το ένα πάνω στο άλλο ή, πιο σπάνια, κάθονται οκλαδόν. Εννοείται βέβαια ότι δεν επιτρέπεται να καθίσουν στο ίδιο παγκάκι ή σε κάθισμα αυτοκινήτου με άντρα με τον οποίο δεν έχουν πρώτο βαθμό συγγένειας, ούτε και να κολυμπήσουν, να περπατήσουν πλάι-πλάι ή να φάνε από το ίδιο πιάτο. Ο κατάλογος των αυστηρών κανονισμών συμπεριφοράς δεν τελειώνει. Πάντως, οι Μοχάβε έχουν τουλάχιστον καλή αίσθηση του χιούμορ, κάτι που φαίνεται και από τα ονόματά τους. Να κάποια ενδεικτικά: «Το πόδι μου είναι κατασκευασμένο από κίτρινο ανανά», «Πρόσωπο σαν του αλόγου», «Χτυπημένος από τον ήλιο στο κεφάλι» κλπ. 

3 ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Η έρημος Μοχάβι ορίζεται από τις πολλές οροσειρές που δημιουργούν ξηρές συνθήκες. Αυτές οι περιοχές συχνά δημιουργούν κοιλάδες, κλειστές λεκάνες απορροής, αλυκές, και εποχιακές αλμυρές λίμνες, όταν υπάρχουν αρκετές βροχοπτώσεις. Οι οροσειρές και οι κοιλάδες είναι μέρος της επαρχίας Basin and Range και του Μεγάλου Λεκανοπέδιου, μια γεωλογική περιοχή που δημιουργεί ανοικτές κοιλάδες κατά τη διάρκεια εκατομμυρίων ετών. Οι περισσότερες από τις κοιλάδες αποστραγγίζονται εσωτερικά, έτσι ώστε όλη η βροχόπτωση που πέφτει εντός της κοιλάδας τελικά δεν ρέει στον ωκεανό. Μερικά σημεία της Μοχάβε (προς τα ανατολικά, μέσα και γύρω από τον ποταμό Κολοράντο/φαράγγι του ποταμού Βέρτζιν) βρίσκονται σε διαφορετική γεωγραφική περιοχή που ονομάζεται Οροπέδιο του Κολοράντο.

4 ΚΑΤΟΙΚΟΙ Οι φυλές που ζουν στις ερήμους συγκεντρώνονται στις οάσεις και ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και τη κτηνοτροφία. Οι κτηνοτρόφοι είναι νομάδες, εκτρέφουν αιγοπρόβατα και καμήλες. Απο τα ζώα αυτά παίρνουν το γάλα, το κρέας, το δέρμα και το μαλλί. Φορούν φαρδιά ανοικτόχρωμα ενδύματα για να προστατεύονται από τη ζέστη. Ζούν σε σπίτια κατασκευασμένα κατασκευασμένα από φοινικόκλαδα και καλλιεργούν σιτηρά και λίγα λαχανικά. Μία απο τις πιο γνωστές φθλές ανθρώπων που ζουν στις ερήμους είναι οι Βεδουίνοι.

5 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

6 Η ΠΑΝΙΔΑ


Κατέβασμα ppt "ΕΡΗΜΟΣ ΜΟΧΑΒΕ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google