Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ουίλιαμ Σαίξπηρ-ΒασιλιάΣ Ληρ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ουίλιαμ Σαίξπηρ-ΒασιλιάΣ Ληρ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ουίλιαμ Σαίξπηρ-ΒασιλιάΣ Ληρ

2 Βιογραφία Γεννήθηκε 26 Απριλίου 1564 και πέθανε 23 Απριλίου 1616  ήταν ένας αγγλικός ποιητης , θεατρικός συγγραφέας και ηθοποιός, που θεωρείται ευρέως ως ο μεγαλύτερος συγγραφέας στην αγγλικη γλωσσα και ως ο κορυφαίος δραματουργός του κόσμου. Ονομάζεται συχνά εθνικός ποιητής της Αγγλίας και ο «Bard of Avon». Τα υπάρχοντα έργα του, συμπεριλαμβανομένων των συνεργασιών ,αποτελούνται από περίπου 38 θεατρικά έργα ,154 σονετα , δύο μεγάλα αφηγηματικά ποιήματα και μερικούς άλλους στίχους, μερικά αβέβαια συγγραφικά. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε κάθε σημαντική γλώσσα και εκτελούνται συχνότερα από εκείνα άλλων θεατρικών συγγραφέων. Ο Σαίξπηρ γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Stratford-upon-Avon , Warwickshire . Στην ηλικία των 18 ετών, παντρεύτηκε την Anne Hathaway , με την οποία είχε τρία παιδιά: τη Susanna και τα δίδυμα Hamnet και Judith . Κάποτε μεταξύ του 1585 και του 1592, ξεκίνησε μια επιτυχημένη καριέρα στο Λονδίνο ως ηθοποιός, συγγραφέας και συνιδιοκτήτης μιας εταιρίας παιγνιδιών που ονομάζεται Άνδρες του Λόρδου Chamberlain , αργότερα γνωστή ως Άνδρες του Βασιλιά. Φαίνεται ότι αποχώρησε στο Stratford γύρω στο 1613, στην ηλικία των 49 ετών, όπου πέθανε τρία χρόνια αργότερα. Λίγα αρχεία της ιδιωτικής ζωής του Σαίξπηρ επιβιώνουν, γεγονός που έχει προκαλέσει σημαντικές εικασίες για θέματα όπως η σωματική του εμφάνιση , η σεξουαλικότητα και οι θρησκευτικές πεποιθήσεις και αν τα έργα που του αποδόθηκαν γράφτηκαν από άλλους .

3 Μερικα από τα σημαντικοτερα εργα του είναι:
  Μερικα από τα σημαντικοτερα εργα του είναι: Ο Έμπορος της Βενετίας είναι ένα από τα πιο γνωστά έργα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Υπολογίζεται ότι γράφτηκε μεταξύ 1594 και 1597. Αν και ανήκει στις "κωμωδίες" του Σαίξπηρ, έγινε πιο γνωστό για τις δραματικές του σκηνές, όπως η σκηνή στο δικαστήριο, αλλά και για τη σκιαγράφηση του χαρακτήρα του Εβραίου Σάιλοκ, που θέτει ερωτήματα αντισημιτισμού.

4 To Όνειρο Θερινής Νυκτός είναι μια ρομαντική κωμωδία του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Περιγράφει τις περιπέτειες τεσσάρων νεαρών Αθηναίων και μιας ομάδας ερασιτεχνών ηθοποιών, τη σχέση τους με το Δούκα και τη Δούκισσα της Αθήνας, Θησέα και Ιππολύτη, και με τα ξωτικά ενός δάσους κάτω από το φεγγάρι. Είναι ένα από τα γνωστότερα και πιο πολυπαιγμένα έργα του Σαίξπηρ σε όλο τον κόσμο.

5 Το έργο Ρωμαίος και Ιουλιέτα (Romeo and Juliet) είναι τραγωδία που έγραψε ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ στην αρχή της σταδιοδρομίας του, το 1595, για δύο νεαρούς κατατρεγμένους εραστές, που ο θάνατός τους τελικά συμβιβάζει τις διενέξεις μεταξύ των φεουδαρχικών οικογενειών τους. Ήταν μεταξύ των πιο δημοφιλών έργων του Σαίξπηρ στη διάρκεια της ζωής του και, μαζί με τον Άμλετ, είναι ένα από τα συχνότερα εκτελούμενα έργα του. Σήμερα, οι χαρακτήρες του τίτλου θεωρούνται ως αρχέτυπο των νέων εραστών.

6 Άμλετ (Hamlet) είναι ο τίτλος ενός από τα πιο γνωστά και πιο δημοφιλή θεατρικά έργα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, αλλά και το όνομα του κεντρικού χαρακτήρα του έργου. Ο πλήρης τίτλος του έργου είναι The Tragicall Historie of Hamlet, Prince of Denmarke (Η Τραγική Ιστορία του Άμλετ, Πρίγκιπα της Δανιμαρκίας). Η παλαιότερη καταγεγραμμένη παρουσίαση του έργου χρονολογείται τον Ιούλιο του 1602. Το 1603, το έργο παρουσιάστηκε στα Πανεπιστήμια του Κέμπριτζ και της Οξφόρδης.

7 Ο Μάκβεθ (ή Μακμπέθ, αγγλ
Ο Μάκβεθ (ή Μακμπέθ, αγγλ. Macbeth) είναι θεατρικό έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ γύρω από μία βασιλοκτονία και τα επακόλουθά της. Είναι η μικρότερη τραγωδία του Σαίξπηρ και πιστεύεται ότι γράφτηκε μεταξύ του 1603 και του 1606. Πηγές του Σαίξπηρ γι' αυτήν την τραγωδία ήταν παλιότερες περιγραφές για τον Μάκμπεθ της Σκωτίας, τον Μακντόφ και τον Ντάνκαν Α' της Σκωτίας. Ωστόσο η ιστορία του Μάκβεθ όπως ειπώθηκε από τον Σαίξπηρ έχει ελάχιστη σχέση με τα πραγματικά γεγονότα της ιστορίας της Σκωτίας, αφού ο Μάκβεθ ήταν ένας θαυμαστός μονάρχης. Στον κόσμο του θεάτρου, κάποιοι πιστεύουν ότι το έργο είναι καταραμένο και δεν κατονομάζουν τον τίτλο του, αλλά προτιμούν να το αναφέρουν ως "το Σκωτσέζικο έργο". Εντούτοις, όλα αυτά τα χρόνια το έργο έχει προσελκύσει μερικούς από τους σημαντικότερους ηθοποιούς για τους ρόλους του Μάκβεθ και της Λαίδης Μάκβεθ, έχοντας μεταφερθεί στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση, στην όπερα, σε κόμικς κ.α

8 Ο Οθέλος [ˌɒˈtɛlo] ή [əˈtɛləʊ], ο Μαύρος της Βενετίας είναι θεατρικό έργο, ένα από τα πολλά σπουδαία έργα του μεγάλου Άγγλου συγγραφέα Ουίλλιαμ Σαίξπηρ. Γράφτηκε γύρω στο 1603. Μαζί με τα άλλα έργα του ίδιου της εποχής εκείνης, τα Άμλετ, Μάκβεθ και Βασιλιά Ληρ, έτσι και η τραγωδία του Οθέλου, του μαύρου της Βενετίας (The Tragœdie of Othello, the Moore of Venice) είναι ως έργο τραγωδία. Πρώτη φορά δημοσιεύθηκε το έτος 1622

9 Ο Βασιλιάς Ληρ (King Lear), είναι δράμα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ που γράφτηκε το 1609.
Το θέμα της τραγωδίας είναι η απόφαση του βασιλιά Λήρ να μοιράσει το βασίλειό του στις τρεις θυγατέρες του, τη Γονερίλη, τη Ρεγάνη και την Κορδέλια. Αυτή που θα τον πείσει για το μέγεθος της αγάπης της, θα πάρει το βασίλειο. Παρά τις συμβουλές του δούκα του Κεντ, αποκληρώνει την Κορδέλια κι εξορίζει τον δούκα. Την αποκληρωμένη κόρη παντρεύεται ο βασιλιάς της Γαλλίας. Ο Ληρ φιλοξενείται με τη σειρά κάθε μήνα από τις δυο μεγαλύτερες κόρες. Παρόλο πού έχει παραδώσει την εξουσία, εξακολουθεί να συμπεριφέρεται με αυταρχισμό. Ο δούκας του Κεντ, μεταμφιεσμένος, μπαίνει στην υπηρεσία του και του συμπαραστέκεται στους εξευτελισμούς που υφίσταται. Τελικά οι δυο κόρες διώχνουν τον πατέρα τους Ληρ, που ακολουθούμενος από τον πιστό του δούκα, μεταμφιεσμένο πάντα, και από τον γελωτοποιό του περιπλανιέται μέσα σε μια άγρια νύχτα με καταιγίδα και καταφεύγει σ' ένα καλύβι ξεστομίζοντας βαριές κατάρες. Από εκεί οι πιστοί του τον φυγαδεύουν στο Ντόβερ, απέναντι από τις γαλλικές ακτές. Στο μεταξύ ο δούκας της Κορνουάλης, σύζυγος της Ρεγάνης, σκοτώνεται σε μια συμπλοκή, ενώ ο βασιλιάς της Γαλλίας αποβιβάζεται με στρατό στο Ντόβερ. Η Κορδέλια ειδοποιείται κι έρχεται να συναντήσει τον πατέρα της που βρίσκεται πια στα πρόθυρα της τρέλας. Η συνάντηση γίνεται στο φράγκικο στρατόπεδο. Ακολουθεί σύγκρουση των φράγκικων και αγγλικών στρατευμάτων και νικούν οι Άγγλοι. Ο Ληρ και η Κορδέλια συλλαμβάνονται και φρουρούνται. Ανάμεσα στις δυο βασίλισσες αδελφές, τη Γονερίλη και τη Ρεγάνη, ξεσπάει διχόνοια. Η Γονερίλη δηλητηριάζει τη Ρεγάνη και η ίδια αυτοκτονεί. Η Κορδέλια δολοφονείται και ο Ληρ ξεψυχάει κρατώντας στην αγκαλιά του το σώμα της.

10 Άλλα έργα του: Τίτος Ανδρόνικος Τίμων ο Αθηναίος
Το Ημέρωμα της Στρίγγλας Η Τρικυμία Πολύ κακό για το τίποτα Αγάπης Αγώνας Άγονος Κυμβελίνος

11 Βασιλιάς Ληρ: η συγγένεια με τον Οιδίποδα
Την οικογένεια των Λαβδακιδών δεν φαίνεται να τη γνώριζε ο Σαίξπηρ: αν και σε πολλά έργα του αναφέρεται στην ελληνική μυθολογία, την τραγική Θήβα δεν τη μνημονεύει. Κι όμως, τόσο ο Άμλετ όσο και ο Ληρ έχουν βαθιές συγγένειες με τον Οιδίποδα: ο πρώτος με τον νέο βασιλιά, ο δεύτερος με τον τρισάθλιο γέρο, που τελειώνει τον πλάνητα βίο του στον Κολωνό. Και οι δύο έχουν διαπράξει βαριές «ύβρεις», αν και του Οιδίποδα ήταν ακούσια η πατροκτονία και η αιμομιξία, ενώ του Ληρ εκούσια η αλαζονική αυταρχία. Όμως, τόσο τα πάθη τους όσο και οι λόγοι τους είναι συχνά ταυτόσημοι. Όπως ο Οιδίπους έχει καταντήσει ένα «άθλιο φάντασμα», έτσι και ο Ληρ δεν είναι πια παρά ένα «ένα άθλιο, γυμνό, δίποδο ζώο». Όπως ο Θηβαίος βασιλιάς είναι «φρικτός να τον βλέπεις, φρικτός να τον ακούς», έτσι και του Ληρ «η θέα σου σκίζει την καρδιά». Κι όπως ο σαιξπηρικός ηγεμόνας δεν είναι πια παρά «του Ληρ ο ίσκιος»… ένα «τίποτα», έτσι και ο σοφόκλειος, όχι μόνο «ήταν Οιδίπους μια φορά, μα πια δεν είναι», αλλά «ούτε καν υπάρχει». Το σπουδαιότερο: και οι δύο, μέσα από τις συμφορές και τους πόνους τους, αναβλέπουν «ανοιχτά θά ’χουν μάτια όσα θα πούμε», λέει ο τυφλός Οιδίπους στον Ξένο, συνειδητοποιούν τις ύβρεις τους και τη μηδαμινότητα του αλλοτινού «μεγαλείου» τους και, τελικά, εξαγνίζονται για όσα έπραξαν: «Άνθρωπος τώρα είμαι κι εγώ με αξία;» αναρωτιέται ο Οιδίπους και η Ισμήνη του αποκρίνεται: «Τώρα οι θεοί σ’ ανασηκώνουν, που καταγής πριν σε είχαν σωριάσει».

12 Βλαχοπούλου Αναστασία
Ελέζι Εύα Κάντα Ελένη Υπεύθυνη καθηγήτρια: Παπανικολάου Αλεξάνδρα


Κατέβασμα ppt "Ουίλιαμ Σαίξπηρ-ΒασιλιάΣ Ληρ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google