Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Καθηγήτρια: Νικολιδάκη Στέλλα Πε 17.02

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Καθηγήτρια: Νικολιδάκη Στέλλα Πε 17.02"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Καθηγήτρια: Νικολιδάκη Στέλλα Πε 17.02
Ερευνητική εργασία Β’ τετραμήνου: Ά ΕΠΑ.Λ Οι εθισμοί των εφήβων (κάπνισμα, ναρκωτικά, αλκοόλ και ηλεκτρονικά παιχνίδια) Μαθητές: Βάλλας Χρίστιαν Βιολέντη Ματίνα Γιαννάκη Αγγελική Γραμματικός Μάρκος Γρύλλης Γιάννη Κουτούζου Ουρανία Νάζου Κατερίνα Πούλου Μαρκέλλα Σιφουνιός Λουκάς Καθηγήτρια: Νικολιδάκη Στέλλα Πε 17.02

2 Σκοπός της συγκεκριμένης ερευνητικής εργασίας είναι να ασχοληθούμε με το θέμα του εθισμού των νέων από το κάπνισμα, τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Μέσα από την εργασία αυτή προσπαθήσαμε: Να αναλύσουμε τον όρο «εθισμός» Να περιγράψουμε τον εθισμό ενός ατόμου από το κάπνισμα, τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, Να προσδιορίσουμε τα πιθανά αίτια που προκαλούν την εξάρτηση καθώς και τις συνέπειες που έχει αυτή τόσο στον ίδιο τον χρήστη όσο και στην κοινωνία Να παρουσιάσουμε τρόπους «θεραπείας» από τις εξαρτήσεις αυτές Το συγκεκριμένο θέμα κρίθηκε από τους μαθητές τόσο επίκαιρό όσο και διαχρονικό μιας και πάντα οι νέοι εξαιτίας της ιδιαίτερης ψυχοσύνθεσης τους κατά την διάρκεια της εφηβείας πολλές φορές καταφεύγουν σε «λανθασμένες επιλογές έκφρασης».

3 Τι σημαίνει ο όρος «εθισμός»
«Εθισμός είναι μια κατάσταση κατά την οποία το άτομο λαμβάνει μια ουσία ή συμμετέχει σε μια δραστηριότητα, η οποία μπορεί να είναι ευχάριστη, αλλά της οποίας η χρήση γίνεται καταναγκαστική και επηρεάζει σημαντικά την λειτουργικότητα του  (εργασία, διαπροσωπικές σχέσεις, υγεία)» Για να χαρακτηρίσουμε μία συνήθεια ως «εθισμό ή εξάρτηση» θα πρέπει να υπάρχει η παρουσία τριών τουλάχιστον από τα παρακάτω συμπτώματα: Έντονη επιθυμία χρήσης της ουσίας Ανάπτυξη ανοχής στη χρήση της ουσίας Παρουσία στερητικού συνδρόμου με τη μείωση ή τη διακοπή της χρήσης της ουσίας Ανάλωση σημαντικού χρόνου γύρω από τη συμπεριφορά χρήσης Εγκατάλειψη σημαντικών δραστηριοτήτων κοινωνικών, επαγγελματικών ή ψυχαγωγικών, λόγω της χρήσης. Εμμονή στη χρήση της ουσίας, παρά το γεγονός ότι προκαλεί στο χρήστη σoβαρά σωματικά ή ψυχολογικά προβλήματα και δυσλειτουργίες σε κύριους τομείς της ζωής του.

4 Τα τέσσερα στάδια που οδηγούν στον εθισμό – εξάρτηση:
Πειραματισμός Ενεργή αναζήτηση Ενασχόληση Εξάρτηση Ο εθισμός είναι το αποτέλεσμα ενός πολύ-παραγοντικού μηχανισμού που φαίνεται να επηρεάζεται από επιμέρους ψυχολογικούς, βιολογικούς και γενετικούς παράγοντες. Σε όλες τις μορφές εθισμού αυτό που είναι περισσότερο σημαντικό όσον αφορά την θεραπεία, είναι να βρεθούν τα βαθύτερα αίτιά του.

5 Κάπνισμα Κάπνισμα ονομάζεται η πρακτική της εισπνοής καπνού προερχόμενου από την καύση φύλλων του φυτού καπνός. Η καύση γίνεται συνήθως σε τσιγάρο, πούρο ή με άλλο τρόπο (π.χ ναργιλέ). Ιστορική Αναδρομή: Το κάπνισμα είναι γνωστό στον άνθρωπο τουλάχιστον από το 3000 π.Χ. Στην αρχαία Ελλάδα από το π.Χ. η Ιέρεια των χρησμών στους Δελφούς λέγεται ότι προφήτευε καθώς ήταν ζαλισμένη από τους ατμούς που εξέρχονταν από μια σχισμή των βράχων κάτω από τα πόδια της. Στην αρχή της χριστιανικής εποχής σύμφωνα με το Ρωμαίο Πλίνιο τον Πρεσβύτερο στο «Naturalis Historiae» η εισπνοή καπνού από καιόμενη γούνα λαγού συστηνόταν ως αποχρεμπτικό το κάπνισμα του καπνού γινόταν από τους πρώτους Μάγιας πιθανότατα στην περιοχή Ταμπάσκο στο Μεξικό στα πλαίσια θρησκευτικών τελετών Στους επόμενους αιώνες το κάπνισμα φύλλων καπνού απλώθηκε σε όλη την περιοχή του Μεξικού και στις Αντίλλες. Με την άφιξη των πρώτων ευρωπαίων στην αμερικανική ήπειρο τον 15­ο αιώνα, η συνήθεια αυτή πέρασε στην Ευρώπη και κατόπιν εξαπλώθηκε βαθμιαία σ' όλο τον κόσμο.

6 Ουσίες που περιέχονται στο τσιγάρο
Στο τσιγάρο περιέχεται ο εξωφρενικός αριθμός των 4000 χημικών ουσιών, με τις περισσότερες από αυτές να έχουν αρκετά δηλητηριώδης δράση, ενώ τουλάχιστον οι 43 από αυτές, ευθύνονται για τη δημιουργία καρκίνου στον οργανισμό. Ο επεξεργασμένος καπνός μπορεί να προκαλέσει έξι φορές περισσότερη μόλυνση, από ό,τι μια μεγάλη λεωφόρος σε ώρα αιχμής, όταν τον καπνίζετε, σε ένα κατάμεστο εστιατόριο. Ο επεξεργασμένος καπνός προκαλεί 30 φορές περισσότερους θανάτους, από καρκίνο των πνευμόνων, από το συνδυασμό όλων των γνωστών μολυσματικών ουσιών.

7 Η εξάρτηση από την νικοτίνη
Η εξάρτηση πραγματοποιείται σε δύο φάσεις: α) Φάση εξοικείωσης του οργανισμού με την ουσία, όπου παρατηρούνται τα δυσάρεστα συμπτώματα του εμετού και της ναυτίας και β) Φάση της εξάρτησης αυτής καθαυτής.   Η εξάρτηση μπορεί να είναι: είτε σωματική είτε ψυχολογική

8 Συνέπειες του καπνίσματος
Οι κύριες βλαπτικές επιπτώσεις του καπνίσματος εντοπίζονται στην αύξηση της συχνότητας εμφάνισης και στην αύξηση της θνησιμότητας των παρακάτω νοσημάτων: στεφανιαία νόσο, καρκίνο του πνεύμονα, του φάρυγγα, του λάρυγγα, της ουροδόχου κύστης κ.λπ., χρόνιες αποφρακτικές πνευμονοπάθειες, αγγειακές παθήσεις του εγκεφάλου. Τόσο το ενεργητικό όσο και το παθητικό κάπνισμα κατά τη διάρκεια της κύησης έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του εμβρύου Το κάπνισμα έχει 50 τρόπους να σου καταστρέψει τη ζωή μέσω μιας ασθένειας και περισσότερους από 20 τρόπους για να σε οδηγήσει στο θάνατο. Έναρξη του καπνίσματος σε ηλικία 15 ετών μειώνει κατά μέσο όρο το προσδόκιμο ζωής κατά 8 έτη, ενώ έναρξη σε ηλικία άνω των 25 ετών, επιφέρει μείωση του προσδόκιμου ζωής κατά 4 έτη (US DHHS 1989).

9 Παθητικό κάπνισμα Παθητικό κάπνισμα χαρακτηρίζεται η έκθεση σε καπνό τσιγάρου, που είναι μίγμα άμεσα εκ πνεόμενου καπνού από τον καπνιστή και καπνού που απελευθερώνεται έμμεσα από το αναμμένο τσιγάρο, την πίπα, το πούρο κ.λ.π. Έχει αποδειχθεί ότι η χρόνια έκθεση στο παθητικό κάπνισμα είναι η αιτία πολλών από τις ασθένειες που προκαλεί και το ενεργητικό κάπνισμα, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου του πνεύμονα, καρδιαγγειακών παθήσεων και παιδικών ασθενειών.  Συνδέεται με αναπνευστικές νόσους και αποτελεί σημαντική αιτία επιδείνωσης για άτομα που πάσχουν από άσθμα, αλλεργίες και χρόνια αποφρακτική πνευμονική πάθηση, που οδηγεί σε κοινωνικό και εργασιακό αποκλεισμό.  Υπάρχουν ενδείξεις ότι το παθητικό κάπνισμα στο χώρο είχε ως συνέπεια θανάτους επιπλέον. Οι εκτιμήσεις αυτές  περιλαμβάνουν θανάτους από καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά επεισόδια, καρκίνο του πνεύμονα και ορισμένες αναπνευστικές νόσους που προκαλούνται από το παθητικό κάπνισμα. 

10 Μέθοδοι διακοπής του καπνίσματος:
Οι αποτελεσματικές προσεγγίσεις για την διακοπή του καπνίσματος, περιλαμβάνουν: Α. παροχή σύντομης συμβουλευτικής παρακίνησης από τους επαγγελματίες υγείας, Β. χορήγηση υλικού αυτοβοήθειας, Γ. συνέντευξη παροχής κινήτρων, Δ. γνωσιακή-συμπεριφοριστική παρέμβαση Ε. φαρμακοθεραπεία. ΣΤ. άλλες

11 Ναρκωτικά Ναρκωτικά είναι οποιαδήποτε ουσία φυσική ή τεχνητή που μπορεί να δράσει στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (Κ.Ν.Σ), και που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αλλάξει κάποιο άτομο τη διάθεση του. Ο πιο σωστός όρος για τα "ναρκωτικά" είναι εξαρτησιογόνες ουσίες καθώς όλες αυτές οι ουσίες προκαλούν σωματική και ψυχική εξάρτηση ή μόνο ψυχική. Η χρήση τους επηρεάζει:  την αντίληψη και τη διάθεση και προκαλεί άλλοτε ευχάριστα και άλλοτε δυσάρεστα συναισθήματα. Κατηγορίες ναρκωτικών (Π.Ο.Υ): Ψευδαισθησιογόνα: LSD και όμοια, προϊόντα χασίς (ψυχοδηλωτικά) Διεγερτικά του Κ.Ν.Σ.: Κοκαίνη, κρακ, κρανκ, ICE και αμφεταμίνες Κατασταλτικά του Κ.Ν.Σ.: Οινοπνευματώδη και ηρεμιστικά, αγχολυτικά, υπνωτικά κλπ. Διαλύτες, κόλλες, ατμοί: Φρέον, κηροζίνη, βενζόλιο, ασετόνη, γκαζάκια κλπ. Παράγωγα του οπίου: Όπιο, μορφίνη, κωδείνη και συνθετικά, ηρωίνη

12 Γιατί μπορεί όμως οι άνθρωποι να κάνουν χρήση ναρκωτικών;
για να μοιάσουν με τους υπόλοιπους, για να ξεφύγουν ή να χαλαρώσουν, επειδή βαριούνται, για να κάνουν την επανάστασή τους, για να πειραματιστούν, για να – για να…… νομίζουν ότι τα ναρκωτικά είναι η λύση αλλά τελικά….. τα ναρκωτικά γίνονται πρόβλημα

13 Ιστορική αναδρομή Η χρήση ψυχοτρόπων ουσιών χάνεται στα βάθη των αιώνων, σε πρωτόγονες και αρχαίες κοινωνίες, όταν αποτελούσε μέρος μιας συλλογικής διαδικασίας, με τελετουργικό χαρακτήρα, ενταγμένη στο τότε γενικότερο πολιτιστικό πλαίσιο. Οι πιο σημαντικοί σταθμοί στην εξάπλωση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών είναι: 1805: Παράγεται η μορφίνη για τη φαρμακευτική αντιμετώπιση των οπιομανών. : Ο πόλεμος του οπίου. 1856: Παράγεται η κοκαΐνη για τη φαρμακευτική αντιμετώπιση των μορφινομανών. 1943: Με προεδρικό διάταγμα της χιτλερικής Γερμανίας, η γερμανική φαρμακοβιομηχανία HOECHT παράγει τη μεθαδόνη για την αντιμετώπιση των ηρωινομανών. : Πόλεμος των ΗΠΑ στο Βιετνάμ. Το φαινόμενο της τοξικομανίας στον αμερικανικό στρατό παίρνει μαζικές διαστάσεις, για να μπορέσουν οι Αμερικανοί στρατιώτες να αντέξουν τις φρικαλεότητες που οι ίδιοι προξενούν. Τον 19ο αιώνα γίνεται επίσημα η εισαγωγή του όρου «τοξικομανία».

14 Επιπτώσεις από την χρήση των ναρκωτικών:
Η εξάρτηση από τα ναρκωτικά μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές τόσο στην υγεία του ατόμου – χρήστη όσο και στην κοινωνική του ζωή. Αναλυτικά οι τομείς που πλήττονται αρνητικά από την χρήση ναρκωτικών είναι: Η υγεία Η οικογένεια Η εργασία Η κοινωνία Το σχολείο Νομικές συνέπειες, και Οικονομικές συνέπειες Τα ναρκωτικά είναι μονόδρομος προς τον………….

15 Ναρκωτικά: Μύθοι & Πραγματικότητες
Το χασίς είναι ακίνδυνο ή επικίνδυνο; Επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου, προκαλώντας «ανέβασμα», μείωση των αντανακλαστικών και διαταραχές στη μνήμη, στην αντίληψη του χρόνου και των αποστάσεων. Ψυχικά προκαλεί το λεγόμενο «Σύνδρομο έλλειψης κινήτρων» κατά το οποίο ο νέος αδυνατεί να Θέσει στόχους ακόμα και για την καθημερινή του ζωή. Πραγματικότητα Το χασίς είναι ακίνδυνο προκαλεί μικρότερες βλάβες από το τσιγάρο, δεν προκαλεί εθισμό, δεν επηρεάζει τις εγκεφαλικές λειτουργίες. Μύθος Το χασίς δημιουργεί «σύνδρομο στέρησης»; Το χασίς είναι ναρκωτική εξαρτησιογόνος ουσία που προκαλεί σωματική αλλά κυρίως ψυχική εξάρτηση. Η διακοπή της χρήσης απαιτεί τη γενναία απόφαση του χρήστη και γίνεται στις κοινότατες απεξάρτησης που χρησιμοποιούν στεγνά προγράμματα (απεξάρτηση χωρίς ουσίες). Πραγματικότητα Όποτε Θέλεις σταματάς τη χρήση, γιατί δεν δημιουργεί σύνδρομο στέρησης. Μύθος

16 Η αποποινικοποίηση της χρήσης και της εμπορίας θα μειώσει τη ζήτηση.
Η αποποινικοποίηση θα μειώσει τη ζήτηση; Η ζήτηση των ουσιών δεν σχετίζεται με το αν οι ουσίες είναι νόμιμες ή παράνομες. Η ζήτηση μπορεί να μειωθεί μόνο μέσα από την πρόληψη, την πάλη για κοινωνική δικαιοσύνη αλλά και την ατομική προσπάθεια του καθένα να μείνει όρθιος και καθαρός. Πραγματικότητα Η αποποινικοποίηση της χρήσης και της εμπορίας θα μειώσει τη ζήτηση. Μύθος Η αποποινικοποίηση θα σταματήσει το δρόμο προς τα "σκληρά"; 0 λόγος που οδηγεί έναν άνθρωπο στην εξάρτηση από το χασίς, θα τον οδηγήσει και σε πιο «σκληρές» ουσίες. Οι έμποροι ναρκωτικών θέλουν να πουλούν το «προϊόν» που αφήνει μεγαλύτερα κέρδη. Έτσι χρησιμοποιούν το χασίς σαν δόλωμα για την εξεύρεση πελατείας. Οι μελέτες συνεχίζουν να δείχνουν πως το 75% των ηρωινομανών πειραματίστηκαν αρχικά με χασίς. Πραγματικότητα Η αποποινικοποίηση Θα σταματήσει το δρόμο προς τα λεγόμενα σκληρά (ηρωίνη- κοκαΐνη). Μύθος

17 Θεραπεία & Αντιμετώπιση Ναρκωτικών
Ο εθισμός στα ναρκωτικά είναι πάθηση που μπορεί να θεραπευθεί Υπάρχουν διάφορες μορφές προγραμμάτων θεραπείας απεξάρτησης: Οι βραχυπρόθεσμες μέθοδοι διαρκούν για λιγότερο από 6 μήνες. Περιλαμβάνουν αγωγή επί εσωτερικής βάσης σε θεραπευτική κοινότητα, φάρμακα και θεραπεία επί εξωτερικής βάσης χωρίς φάρμακα. Η μακροπρόθεσμη θεραπεία, περιλαμβάνει μεθόδους όπως τη χορήγηση μεθαδόνης σε άτομα που είναι εθισμένα στα οποιοειδή επι εξωτερικής βάσης και αγωγή στα πλαίσια θεραπευτικής κοινότητας.

18 Αλκοόλ Αλκοόλ ή «Αλκοολούχα ποτά» ονομάζονται όλα τα ποτά που περιέχουν αιθυλική αλκοόλη (οινόπνευμα) γεωργικής προέλευσης, σε οποιοδήποτε ποσοστό, το οποίο έχει προέλθει είτε από φυσική ζύμωση, είτε από προσθήκη κατά την επεξεργασία. Τα αλκοολούχα ποτά, όπως ορίζονται στην ελληνική νομοθεσία διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες: Το κρασί, τη μπύρα, και τα οινοπνευματώδη ποτά γενικά. Ιστορική Αναδρομή: Από τις αρχές του αιγυπτιακού πολιτισμού υπάρχουν ενδείξεις για την ύπαρξη αλκοολούχου ποτού ενώ στην Κίνα περίπου το 7000 π.Χ. Στην Ινδία, ένα οινοπνευματώδες ποτό που ονομάζεται σούρα, από απόσταξη ρυζιού, ήταν σε χρήση μεταξύ 3000 και 2000 π.Χ Τα έργα των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων είναι γεμάτα με προειδοποιήσεις ενάντια στην υπερβολική κατανάλωση ποτών. Το 16ο αιώνα, το αλκοόλ (το οποίο ονομαζόταν «οινόπνευμα») χρησιμοποιούταν ευρέως για ιατρικούς σκοπούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Σουμέριοι και οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν τη μπύρα και το κρασί ως συστατικό στοιχείο των ιατρικών συνταγών. Ο 19ος αιώνας έφερε μια αλλαγή στη στάση των ατόμων απέναντι στο αλκοόλ, ενώ το αντιαλκοολικό κίνημα άρχισε να προωθεί την εγκρατή χρήση του αλκοόλ – κίνηση που τελικά αποτέλεσε μια ώθηση για την πλήρη απαγόρευσή του.

19 Παράγοντες που οδηγούν στη χρήση ναρκωτικών:
Αρχίσαμε να μισούμε τον εαυτό μας για την αδυναμία μας να ελέγξουμε το ποτό και για τα προβλήματα που δημιουργούσαμε στην οικογένεια μας, στις σχέσεις μας, στην εργασία μας... Πολλές φορές λυπόμασταν τον εαυτό μας και δηλώναμε ότι τίποτα δεν μπορούσε να μας βοηθήσει. A.A Οικογένεια Δυσκολία ένταξης στο κοινωνικό περιβάλλον Η μοναξιά – απομόνωση – εσωστρέφεια Κληρονομικότητα Γονιδιακή προδιάθεση Εάν γίνεις αλκοολικός, θα παραμείνεις για πάντα αλκοολικός. A.A …..Και έχουμε μάθει ότι ο αλκοολικός έχει ελάχιστες επιλογές από τις οποίες μπορεί να διαλέξει. Αν συνεχίσει να πίνει, το πρόβλημα θα γίνει σταδιακά χειρότερο. Θα οδηγήσει σε ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ - ΦΥΛΑΚΗ και τελικά πρόωρο θάνατο. Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της ασθένειας είναι η απόλυτη αποχή από το αλκοόλ. A.A Οι προσωπικές μας εμπειρίες δείχνουν ότι ο αλκοολισμός είναι μία σοβαρή σωματική, πνευματική και ψυχική ασθένεια. Είχαμε οργανική ανάγκη να πίνουμε αλκοόλ, την ποσότητα του οποίου δεν μπορούσαμε να ελέγξουμε. Δεν γνωρίζαμε πότε (ή πως) να σταματήσουμε. A.A A.A = Ανώνυμοι Αλκοολικοί

20 Επιπτώσεις Αλκοολισμού
Οι επιπτώσεις από την χρήση του αλκοόλ μπορούν να διακριθούν στους εξής τομείς: Στην υγεία Στο άτομο – χρήση Στην κοινωνία Θεραπεία Αλκοολισμού: Ο «αλκοολικός νοσεί» Η νόσος εισβάλλει ύπουλα και οι επιπτώσεις της βαρύνουν τόσο τους ασθενείς όσο και τους ανθρώπους που τους περιβάλλουν. Απαιτείται εγρήγορση για αναγνώριση των συμπτωμάτων πριν η χρήση γίνει εξάρτηση, εφόσον είναι γνωστό πως η πρόληψη είναι ωφελιμότερη της θεραπείας.

21 Παρουσιάζει δυστυχώς τεράστιες δυσκολίες.
Η θεραπεία του αλκοολισμού είναι πολυεπίπεδη και μακροχρόνια, ενώ σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται σωματική αποτοξίνωση πριν από τη διαδικασία ψυχικής απεξάρτησης. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος χρειάζεται να απευθυνθείτε σε ένα εγκεκριμένο θεραπευτικό πρόγραμμα. Η θεραπεία ξεκινάει από τον ίδιο τον ασθενή. Η αποδοχή του προβλήματος είναι το σημαντικότερο βήμα. Είναι μια προσπάθεια επίπονη, μακροχρόνια και με πολλές στιγμές αδυναμίας. Η θεραπεία αποτοξίνωσης των αλκοολικών γίνεται με ψυχοθεραπεία και με φάρμακα σε ψυχιατρικές κλινικές. Παρουσιάζει δυστυχώς τεράστιες δυσκολίες. «Η ζωή είναι σαν ένα ποτήρι κρασί, πρέπει κάποιος να τη γεύεται αργά για να αναδεικνύεται όλη η γεύση της».

22 Ηλεκτρονικά Παιχνίδια
Με τον όρο βιντεοπαιχνίδι (video game) εννοείται οποιοδήποτε παιχνίδι πραγματοποιείται με τη χρήση κάποιας ηλεκτρονικής συσκευής. Αυτή μπορεί να είναι ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, μια κονσόλα βιντεοπαιχνιδιών, ένα κινητό τηλέφωνο και άλλα. Η δημοφιλής χρήση του όρου «βιντεοπαιχνίδι», τώρα υπονοεί κάθε τύπο συσκευή εμφάνισης, που μπορεί να απεικονίσει δισδιάστατα ή τρισδιάστατα γραφικά. Τα ηλεκτρονικά συστήματα που χρησιμοποιούνται για να παιχτούν βιντεοπαιχνίδια είναι γνωστά ως πλατφόρμες. Χαρακτηριστικά τους: Ρεαλισμός Κλιμακούμενες βαθμίδες δυσκολίας

23 Ιστορική Αναδρομή Κατηγορίες Ηλεκτρονικών παιχνιδιών:
Η πρώτη ψηφιακή παιχνιδομηχανή (1951) Το πρώτο οικιακό game (1961) ΄70 - Η Χρυσή εποχή των Arcade Games Κατηγορίες Ηλεκτρονικών παιχνιδιών: First person shooters πχ Counters Strike, Call of Duty Παιχνίδια στρατηγικής π.χ. Civilization, Age of mythology Real time strategy Παιχνίδια εξομοίωσης π.χ. Sims, Ms Fight Simulator Παιχνίδια περιπέτειας π.χ. King’s Quest, Grim Fandango Παιχνίδια υπόδησης ρόλων π.χ.Diablo, Elder Scrolls Αθλητικά Παιχνίδια π.χ. Fifa, NBA Παιχνίδια Λογικής π.χ. Tetris Online παιχνίδια π.χ. Lineage, World of Warcraft Παιχνίδια τύχης. πχ πασιέντζα, πόκερ

24 Θετικές και αρνητικές τους επιπτώσεις
Θετικές επιπτώσεις: Έχει παρατηρηθεί ότι συμβάλλουν θετικά στην ανάπτυξη και βελτίωση των γνωστικών δεξιοτήτων των παιδιών, και ειδικότερα: την συγκέντρωση της προσοχής την παρατηρητικότητα τον οπτικοκινητικό συντονισμό την δεξιοτεχνία την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων την αύξηση των γενικών γνώσεων. Αρνητικές επιπτώσεις: Έχει παρατηρηθεί ότι επιδρούν αρνητικά: Ενίσχυση της επιθετικότητας Μείωση της ικανότητας ενσυναίσθησης Απομόνωση - αντικοινωνικότητα Εθισμός

25 Συμπτώματα πιθανής εξάρτησης που θα έπρεπε να μας ανησυχήσουν:
Το παιδί περνά όλο τον ελεύθερο χρόνο του μπροστά στον Η/Υ Έχει συχνά πονοκεφάλους και νυστάζει στο σχολείο Πέφτει η σχολική του επίδοση Παραμελεί το φαγητό του και την προσωπική του υγιεινή Προτιμά να παίζει videogames απ’ το να δει τους φίλους του, η ενασχόληση με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια τείνει να υποκαθιστά τις σχέσεις με τους συνομηλίκους και την οικογένειά του Είναι ευερέθιστος όταν δεν παίζει videogames Γενικές κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος Αναγνώριση του προβλήματος Συζήτηση με το παιδί για το πρόβλημα Διερεύνηση τυχόν άλλων συναισθηματικών προβλημάτων που μπορεί να υπόκεινται αυτού (όπως άγχος, κατάθλιψη κ.ά.) Αναζήτηση θεραπευτικής παρέμβασης από ειδικό πλαίσιο. (Ακόμα και στη χώρα μας, υπάρχουν περιπτώσεις εφήβων που νοσηλεύονται με διάγνωση «εθισμός στο Internet”)

26 Λέμε όχι στις εξαρτήσεις ………. Λέμε ναι στην ζωή
Είναι στην φύση του ανθρώπου (όπως αποκαλύπτει και η ίδια η λέξη «άνθρωπος : άνω – θρώσκω») να κοιτάει ψηλά, να ονειρεύεται, να δημιουργεί …. Να ΖΕΙ. Οι εθισμοί – εξαρτήσεις του στερούν λοιπόν….την φύση του. Τον εγκλωβίζουν, τον αιχμαλωτίζουν σε ένα κόσμο φανταστικό και μόνο προβλήματα δημιουργεί, τόσο στον ίδιο όσο και στο περιβάλλον του. Γι’ αυτό όσα και να είναι τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουμε, όσο και αν αυτά φαντάζουν αξεπέραστα, όσο ντροπαλοί και να είμαστε και να πιστεύουμε ότι «κάτι άλλο» μπορεί να μας βοηθήσει να γίνουμε πιο κοινωνικοί, όσα και αν όσα βρεθούν μπροστά μας θυμόμαστε:  Λέμε όχι στις εξαρτήσεις ………. Λέμε ναι στην ζωή Οι μαθητές της Α΄ΕΠΑ.Λ Σας ευχαριστούμε για την προσοχή


Κατέβασμα ppt "Καθηγήτρια: Νικολιδάκη Στέλλα Πε 17.02"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google