Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Επιμελεια: Κατσουλακου Στυλιανη

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Επιμελεια: Κατσουλακου Στυλιανη"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Επιμελεια: Κατσουλακου Στυλιανη
 Ο Ιησούς υπερασπίστηκε και εξύψωσε τις γυναίκες και τα παιδιά στην καινούρια ανθρωπότητα Επιμελεια: Κατσουλακου Στυλιανη Τμημα: Β2 Σχολικο Ετοσ: Π.Γ.Ε.Σ.Σ.

2 Επεξεργασία 1, σελίδα 75 Κείμενο α': Ποια συναισθήματα φαντάζεστε ότι είχε αυτή η γυναίκα; (βλ.και Ερμ. 1) Τι σας κάνει εντύπωση στον τρόπο με τον οποίο την υπερασπίστηκε ο Ιησούς;

3 Απάντηση Η γυναίκα ένιωθε: Ντροπή Φόβο Απελπισία Απόγνωση Απειλή
Κοινωνική απόρριψη Ένιωθε μειονεκτικά Είχε χαμηλή αυτοεκτίμηση Τα συναισθήματα αυτά προκύπτουν από την θέση της γυναίκας στην κοινωνία της εποχής του Ιησού.

4 Απάντηση Η γυναίκα εκείνη την εποχή ήταν υποβαθμισμένη, περιορισμένη στο σπίτι και υποταγμένη στον άντρα της. Η μαρτυρία στα δικαστήρια δεν λαμβανόταν υπόψη. Αποκλείονταν από την κληρονομία του πατέρα και του άντρα τους. Στον ναό μπορούσαν να βρίσκονται μόνο σε μία ειδική αυλή και οι άντρες τις απέφευγαν στον δρόμο. Επίσης οι άντρες ευχαριστούσαν τον Θεό που δεν έγινα γυναίκες.

5 Απάντηση Ο Ιησούς υπερασπίζεται την γυναίκα άφοβα, με φιλάνθρωπο, σοβαρό, τρυφερό και συγκαταβατικό τρόπο. Δεν διστάζει να απαντήσει στους νομοδιδασκάλους και τους Φαρισαίους με θάρρος και τόλμη, κινδυνεύοντας και την ίδια του την ζωή. Όμως δεν καταργεί τον νόμο, καθώς η γυναίκα είναι όντως ένοχη.

6 Απάντηση Αυτή η υπερασπιστική γραμμή του Ιησού μας εντυπωσιάζει γιατί όχι μόνο υπερασπίζεται τις γυναίκες, αλλά τις δέχεται και ισότημα με τους άντρες, σκύβει με ενδιαφέρον και στοργή στα προβλήματά τους και τις προστατεύει από την αυστηρότητα των θρησκευτικών και κοινωνικών κανόνων.

7 Βρείτε τραγούδια μεγάλων Ελλήνων συνθετών, που μιλούν για την γυναίκα.
Εργασία α, σελίδα 75 Βρείτε τραγούδια μεγάλων Ελλήνων συνθετών, που μιλούν για την γυναίκα. 

8 Απάντηση Ρόζα Ροζαλία, Στίχοι: Μαριανίνα Κριεζή, Μουσική: Λένα Πλάτωνος Στη ροδοζαχαρένια παραλία μιλούσαν όλοι για τη Ρόζα-Ροζαλία που 'χε στα δυο της μάγουλα λιγάκι κρέμα φράουλα κι έβγαζε βόλτα μες στην ροζ ανατολή το γουρουνάκι της το τριανταφυλλί Και σύννεφα από ροζ πουλιά φλαμίγκος της κελαηδούσανε, Ρόζα-Ροζαλία Αχ Ρόζα, Ρόζα-Ροζαλία πάμε μαζί στη συναυλία ν' ανθίσει μ' όλα τα βιολιά μια ροζ μεγάλη βυσσινιά στο πρώτο μας φιλί μιλούν ακόμα για τη Ρόζα-Ροζαλία και λένε πως την άνοιξη σα ρόδινη ανάμνηση περνάει πέρα μες τη ροζ ανατολή Και κάποια ροζοπάλινη λατέρνα ακόμα παίζει το Ρόζα-Ροδαλία Αχ Ρόζα, Ρόζα-Ροζαλία...

9 Απάντηση Ελένη, στίχοι: Γιώργος Σεφέρης, Μουσική: Ηλίας Ανδριανόπουλος
Μερικοί στίχοι. Τ' αηδόνια δε σ' αφήνουνε να κοιμηθείς στις Πλάτρες  Αηδόνι ντροπαλό, μες στον ανασασμό των φύλλων, σύ που δωρίζεις τη μουσική δροσιά του δάσους στα χωρισμένα σώματα και στις ψυχές αυτών που ξέρουν πως δε θα γυρίσουν. Τυφλή φωνή, που ψηλαφείς μέσα στη νυχτωμένη μνήμη βήματα και χειρονομίες. δε θα τολμούσα να πω φιλήματα. και το πικρό τρικύμισμα της ξαγριεμένης σκλάβας.  Τ' αηδόνια δε σ' αφήνουνε να κοιμηθείς στις Πλάτρες

10 ΤΕΛΟΣ!


Κατέβασμα ppt "Επιμελεια: Κατσουλακου Στυλιανη"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google