Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Λιάκα Βεατρίκη Θεολόγος εκπαιδευτικός Διδακτική Παρέμβαση στα Θρησκευτικά Β΄ Γυμνασίου.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Λιάκα Βεατρίκη Θεολόγος εκπαιδευτικός Διδακτική Παρέμβαση στα Θρησκευτικά Β΄ Γυμνασίου."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Λιάκα Βεατρίκη Θεολόγος εκπαιδευτικός Διδακτική Παρέμβαση στα Θρησκευτικά Β΄ Γυμνασίου

2 ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ Αφορμή για την πραγματοποίηση του σχεδίου στο μάθημα των θρησκευτικών: Συμμετοχή του σχολείου στο πρόγραμμα του ΚΕΘΙ.

3 Λόγοι συμμετοχής στο πρόγραμμα Δόθηκε η ευκαιρία με την ένταξη των θρησκευτικών στο πρόγραμμα: i.Να αναδειχθεί το περιεχόμενο του μαθήματος ii.Να τονιστούν τα ανθρωπιστικά μηνύματά του.

4 Φορέας υλοποίησης προγράμματος

5 Σκοπός προγράμματος ΚΕΘΙ « Ευαισθητοποίηση Εκπαιδευτικών και παρεμβατικά προγράμματα για την προώθηση της ισότητας των φύλων».

6 Θέμα «Η παρουσία των δύο φύλων στην καθημερινή ζωή. Το παραδοσιακό και το σύγχρονο πρότυπο».

7 Εκπαιδευτική μονάδα υλοποίησης προγράμματος ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ Μαθητές που συμμετείχαν:  11 αγόρια  8 κορίτσια Στα πλαίσια του προγράμματος -Μάθημα Γεωγραφία Α΄ Γυμν. συνεργαστήκαμε με την καθηγήτρια-Διδακτική ενότητα: κα Φορλίδα Αθηνά (Χημικό ΠΕ4). «Ινδία, η χώρα του Γάγγη και του Βραχμαπούτρα Καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος είχαμε την υποστήριξη της Διευθύντριας του Σχολείου κυρίας Χαρακίδα Ελένης. Μας διευκόλυνε και μας βοήθησε με την πείρα και τις πρακτικές συμβουλές της.

8 Διδακτική παρέμβαση στα θρησκευτικά Τάξη Β΄ Γυμνασίου Διδακτικές ενότητες:  «Ο Ιησούς υπερασπίστηκε και εξύψωσε τις γυναίκες στην καινούργια ανθρωπότητα».  «Ο Ιησούς και οι μαθητές του».

9 Κριτήριο επιλογής διδακτικών ενοτήτων  Παρέχουν πληροφορίες για το διαχωρισμό των δύο φύλων κατά την περίοδο που έζησε ο Χριστός.  Ταυτόχρονα παρουσιάζουν το ανατρεπτικό για την εποχή κήρυγμά Του περί ισότητας των δύο φύλων.

10 Σκοπός διδακτικής παρέμβασης  Ευαισθητοποίηση των μαθητών σε ζητήματα ισότητας.  Σύνδεση του μαθήματος των θρησκευτικών με τον γενικότερο σκοπό του προγράμματος.

11 Στόχοι διδακτικής παρέμβασης 1)Επαφή – εξοικείωση των μαθητών με το κείμενο της Καινής Διαθήκης. 2)Ο λόγος του Ευαγγελίου αφορμή για προβληματισμό: λόγος ζωντανός, σύγχρονος και επίκαιρος. 3)Ανάλυση και αξιολόγηση της θέσης της γυναίκας τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο. 4)Ιστορική αναδρομή στις διάφορες χρονικές περιόδους αναφορικά με τη θέση της γυναίκας. 5)Σύγκριση ανάμεσα στο τότε και το σήμερα. 6)Επισήμανση της στάσης του Χριστού απέναντι στη γυναίκα (γυναίκες στον ευρύτερο κύκλο των μαθητών Του). 7)Διατύπωση απόψεων των παιδιών. 8)Εξαγωγή συμπερασμάτων.

12 Διδακτικός χρόνος που αφιερώθηκε για την υλοποίηση του προγράμματος: (5) πέντε διδακτικές ώρες.

13 Στάδια υλοποίησης 1.Ανάλυση του ευαγγελικού αποσπάσματος του σχολικού εγχειριδίου. 2.Επεξεργασία ερμηνευτικών σχολίων. 3.Δημιουργία ταμπλό σχετικού με το κείμενο. 4.Σύνταξη κατάλληλου ερωτηματολογίου ώστε οι μαθητές να εμβαθύνουν περισσότερο στο κείμενο της Καινής Διαθήκης. 5.Έρευνα και παρουσίαση στην τάξη σχετικών άρθρων από τον ημερήσιο και περιοδικό τύπο αλλά και το διαδίκτυο. 6.Συζήτηση – κατευθυνόμενος διάλογος. 7.Διατύπωση απόψεων των παιδιών. 8.Εξαγωγή συμπερασμάτων.

14 Μέθοδος – πορεία μαθήματος •1 η διδακτική ώρα: •Παρουσιάστηκαν στην τάξη οι προεπιλεγμένες ενότητες. •Χωρίστηκαν οι μαθητές σε ομάδες. •Δόθηκαν στα παιδιά της κάθε ομάδας ερωτηματολόγια. •Ανάθεση εργασιών ανά ομάδα.

15 Μέθοδος – πορεία μαθήματος •2 η διδακτική ώρα •Παρουσίαση της εργασίας κάθε ομάδας στην τάξη. •Καταγραφή – επισήμανση της υποβαθμισμένης θέσης της γυναίκας σ’ όλους τους τομείς στην ισραηλιτική κοινωνία.

16 Θρησκευτικός τομέας Οι διακρίσεις εις βάρος της καταδεικνύονται:  Στην έκφραση της θρησκευτικότητάς της η οποία καθορίζεται από το Μωσαϊκό νόμο με: •Αυστηρές διατάξεις •Περιοριστικούς κανόνες •Σειρά απαγορεύσεων (απαγόρευση εισόδου στο Ναό).  Στη λατρεία: Προσευχή: «Σ’ ευχαριστώ Θεέ μου που δεν με έκανες γυναίκα».

17 Κοινωνικός τομέας Ποικίλες διακρίσεις εις βάρος της:  Πλήρης υποταγή στον άνδρα  Αναξιόπιστη η μαρτυρία της στα δικαστήρια  Αποκλειόταν λόγω φύλου από κάθε κληρονομικό δικαίωμα  Περίπτωση απιστίας: Θάνατος με δημόσιο λιθοβολισμό.

18 Συνέπειες Οι ισχύουσες αντιλήψεις:  Διαμόρφωναν στερεότυπα  Δικαιολογούσαν αδικίες  Εδραίωναν κοινωνικές διακρίσεις  Οδηγούσαν σε ρατσιστικές συμπεριφορές  Υποτιμούσαν και απαξίωναν τη γυναίκα

19 Μέθοδος – πορεία μαθήματος •3 η διδακτική ώρα: Αφιερώθηκε για: •Να εκφράσουν τα παιδιά τις σκέψεις, απόψεις, συναισθήματα προβληματισμούς τους. •Να γνωρίσουν το νέο, επαναστατικό, ανατρεπτικό, ελπιδοφόρο κήρυγμα του Χριστού. Το κήρυγμά Του που: –Αλλάζει τα κοινωνικά πρότυπα –Διαμορφώνει συνειδήσεις –Συγκρούεται με παγιωμένες αναχρονιστικές αντιλήψεις –Ανατρέπει τον τρόπο αξιολόγησης των ανθρώπων

20 Ο Χριστός με το κήρυγμά Του και κυρίως με το παράδειγμά Του απελευθέρωσε τη γυναίκα από προκαταλήψεις. Είναι κήρυγμα : •Πρωτόγνωρο, ασυνήθιστο για την εποχή •Προκλητικό για τις αντιλήψεις των ραβίνων

21 Με το κήρυγμά του αρχίζει ο αγώνας για μια νέα κοινωνία που συνεχίζεται: •Στις πρώτες χριστιανικές κοινότητες •Στον ορθόδοξο μοναχισμό •Στα σύγχρονα θρησκευτικά κινήματα και θεολογικά ρεύματα

22 Μέθοδος – πορεία μαθήματος 4 η διδακτική ώρα: Οι μαθητές ανά ομάδα παρουσίασαν:  Το ταμπλό  Εργασία του βιβλίου για τον τρόπο που μεγάλοι Έλληνες συνθέτες μιλούν για τη γυναίκα (στα πλαίσια της διαθεματικότητας έγινε με την καθηγήτρια Μουσικής).  Ανάγνωση άρθρων αναφορικά με σύγχρονες περιπτώσεις λιθοβολισμού γυναικών.

23 Μέθοδος – πορεία μαθήματος •5 η διδακτική ώρα  Προβολή DVD με θέμα: “Actionaid, το δικό μας στοίχημα για έναν καλύτερο κόσμο”.  Παρουσίαση αποσπασμάτων από πρόγραμμα ενταγμένο στα πλαίσια της Unicef.  Κίνητρο συμμετοχής στο πρόγραμμα το σχολικό εγχειρίδιο θρησκευτικών της Β΄ Γυμνασίου.

24 Καταγραφή εντυπώσεων Αντιδράσεις σχόλια μαθητών Αντιμετώπιση αγοριών: αρχικά  αρνητική στάση σταδιακά  αλλαγή αυτής της εικόνας Αντιμετώπιση κοριτσιών: θετική στάση ενθουσιώδης αντιμετώπιση δυναμισμός

25 Τα παιδιά μιλάνε για τα προβλήματά τους:  Έλλειψη χρόνου Τρόπος αντιμετώπισης:  Υλοποίηση του προγράμματος κατά το δυνατόν στα πλαίσια του ωρολόγιου προγράμματος του σχολείου.

26 Εσωτερική αξιολόγηση του σχεδίου από τη διδάσκουσα Η διδακτική παρέμβαση βοήθησε τους μαθητές:  Να συμμετέχουν όλοι, να εκφραστούν ελεύθερα.  Να αυτενεργήσουν.  Να προσεγγίσουν βιωματικά το μάθημα.  Να αναλάβουν πρωτοβουλίες.  Να εξοικειωθούν με νέους τρόπους διδασκαλίας.  Να δουν κάτω από άλλη οπτική γωνία το σχολείο και την προσφορά του μαθήματος των θρησκευτικών.

27 Εσωτερική αξιολόγηση του σχεδίου από τους μαθητές  Ευαισθητοποιήθηκαν για την ισότητα των φύλων μέσα από τα θρησκευτικά.  Πρακτική εφαρμογή των όσων έμαθαν.  Πιο φιλικές οι διαπροσωπικές τους σχέσεις.

28 Τελική αξιολόγηση προγράμματος Από τη συμπεριφορά των παιδιών καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ο ομαδοσυνεργατικός τρόπος εργασίας προσφέρει τη δυνατότητα:  Στους καθηγητές •να γνωρίσουν – πλησιάσουν τα παιδιά  Στους μαθητές •Να προσεγγίσουν βιωματικά το μάθημα •Να το χαρούν

29 Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας. Υπεύθυνη καθηγήτρια Λιάκα Βεατρίκη (Θεολόγος)


Κατέβασμα ppt "Λιάκα Βεατρίκη Θεολόγος εκπαιδευτικός Διδακτική Παρέμβαση στα Θρησκευτικά Β΄ Γυμνασίου."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google