Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εκφράσεις-Τρικούπης-Σύγκριση

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εκφράσεις-Τρικούπης-Σύγκριση"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εκφράσεις-Τρικούπης-Σύγκριση
Μαρία Αμπατζή Στ’2 1ο Π.Δ.Σ. Θεσσαλονίκης

2 Περιεχόμενα Τι σημαίνει «τον μαύρισα» Τι σημαίνει «δαγκωτό»
Χαρίλαος Τρικούπης Σύγκριση Πηγές

3 Τι σημαίνει «τον μαύρισα»
Από το 1844 οι Έλληνες ψηφοφόροι χρησιμοποιούσαν «σφαιρίδια» για να ψηφίσουν τους κυβερνήτες τους. Σε κάθε υποψήφιο αντιστοιχούσε μία κάλπη χωρισμένη στα δύο και ο ψηφοφόρος έριχνε το σφαιρίδιο ανάλογα με την προτίμησή του, στη δεξιά πλευρά της κάλπης, που ήταν λευκή (θετική ψήφος), ή στην αριστερή, που ήταν μαύρη (αρνητική ψήφος). Με τον τρόπο αυτόν οι εκλογείς μπορούσαν να ικανοποιήσουν όλες τις πλευρές, αφού είχαν τη δυνατότητα να «ασπρίσουν» όλους τους υποψηφίους όλων των κομμάτων αλλά και να τους «μαυρίσουν». Από εδώ βγήκαν και οι εκφράσεις «έφαγε μαύρο» και «τον μαύρισα». 

4 Τι σημαίνει «δαγκωτό» Υπήρχαν ψηφοφόροι που δεν τους αρκούσε να ρίξουν μόνο το σφαιρίδιο στο άσπρο αλλά πριν ρίξουν το μολυβένιο βώλο, τον δάγκωναν για να αναγνωρίζεται στην καταμέτρηση. Από εδώ βγήκε και η φράση «Θα το ρίξω δαγκωτό».

5 Χαρίλαος Τρικούπης* Γεννήθηκε στο Ναύπλιο στις 11 Ιουλίου του 1832.
Γεννήθηκε στο Ναύπλιο στις 11 Ιουλίου του 1832. Στις 27 Απριλίου 1875, ο Τρικούπης γίνεται για πρώτη φορά πρωθυπουργός. Το 1893 ο Τρικούπης, συνοψίζοντας το οικονομικό δράμα της Ελλάδας, αναφώνησε στις 10 Δεκεμβρίου: «Δυστυχώς Επτωχεύσαμεν». Τα επόμενα χρόνια η χώρα τέθηκε υπό Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο. Πέθανε στη Γαλλία στις 30 Μαρτίου του 1896.

6 Χαρίλαος Τρικούπης** Τα σημαντικότερα στοιχεία του έργου του Τρικούπη είναι: Ενίσχυση της δημοκρατίας. Οργάνωση του κράτους. Εκσυγχρονισμός της χώρας (π.χ. διάνοιξη διώρυγας Κορίνθου) Βελτίωση του συγκοινωνιακού δικτύου. Τόνωση της ελληνικότητας των αλύτρωτων περιοχών (π.χ. μέσω ίδρυσης σχολείων και εκκλησιών).

7 Σύγκριση* Όταν ο Τρικούπης είπε το «Δυστυχώς Επτωχεύσαμεν», η χώρα είχε δανειστεί μεγάλα ποσά παίρνοντας δάνεια από το εξωτερικό για τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Επειδή οι φόροι δεν συλλέγονταν σωστά, τα έξοδα του κράτους ήταν περισσότερα από τα έσοδα, με αποτέλεσμα την αδυναμία πληρωμής των δανείων.

8 Σύγκριση** Στην Ελλάδα επιβλήθηκε Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος το 1898, που προέβλεπε: 1. Χορήγηση εγγυημένου δάνειου, από τις Μεγάλες Δυνάμεις στην Ελλάδα, προκειμένου να καταβληθούν οι αποζημιώσεις που υποχρεώθηκε να καταβάλει η Ελλάδα στην Τουρκία, και να πληρωθούν το υφιστάμενο κρατικό χρέος, το έλλειμμα του ελληνικού δημοσίου για το έτος 1897 και οι δαπάνες έκδοσης του δανείου. 2. Υποθήκευση φορολογικών εσόδων, μέσω της απόκτησης από τον ΔΟΕ τακτικών πηγών εσόδων και αξιολόγησης των κρατικών υπηρεσιών και απόδοση στον ΔΟΕ των εσόδων από τα μονοπώλια αλατιού, πετρελαίου, σπίρτων, τραπουλόχαρτων, τσιγαρόχαρτων κλπ. 3. Αναδιάρθρωση του χρέους.

9 Σύγκριση*** Στο τελευταίο τέταρτο του 20ου αιώνα, το δημόσιο χρέος της χώρας αυξήθηκε σημαντικά, ξεπερνώντας ακόμη και το 120% του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα την αδυναμία δανεισμού της χώρας από ιδιώτες κεφαλαιούχους. Η Ε.Ε. σε συνεργασία με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ εξαγόρασαν το χρέος της χώρας από τους ιδιώτες και συμφώνησαν να βοηθήσουν τη χώρα να το αποπληρώσει.

10 Σύγκριση**** Η συμφωνία αυτή τέθηκε σε εφαρμογή από το 2010 και μετά, με την υπογραφή τριών Μνημονίων κατανόησης και συνεργασίας, μέσω των οποίων η χώρα αναλάμβανε ορισμένες υποχρεώσεις: Τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης. Μεταρρυθμίσεις στην υγεία, την παιδεία κ.ά. Την αποτελεσματικότερη και δικαιότερη συλλογή των φόρων. Τη βελτίωση του ασφαλιστικού συστήματος κλπ.

11 Σύγκριση***** Για την παρακολούθηση της πορείας των αλλαγών, οι τρεις αυτοί θεσμοί (που ονομάστηκαν Τρόικα) προβαίνουν σε συνεχείς αξιολογήσεις της πορείας υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, παραχωρώντας σταδιακά οικονομική βοήθεια προς τη χώρα.

12 Συμπέρασμα Όπως στα τέλη του 19ου αιώνα, έτσι και στις αρχές του 21ου, η χώρα υποφέρει από ένα τεράστιο δημόσιο χρέος, που την εμποδίζει να αναπτυχθεί όπως άλλες χώρες, δημιουργώντας μία δύσκολη κατάσταση για την ελληνική κοινωνία, που κατέληξε και τις δύο φορές, στην επιβολή οικονομικού ελέγχου.

13 Πηγές www.antikleidi.com/2015/09/15/ekloges-ton-mayrisa-dagkoto

14 Εκφράσεις-Τρικούπης-Σύγκριση
Μαρία Αμπατζή Στ’2 1ο Π.Δ.Σ. Θεσσαλονίκης


Κατέβασμα ppt "Εκφράσεις-Τρικούπης-Σύγκριση"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google