Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΝΕΡΟ ΈΝΑ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΑΓΑΘΟ 1Ο ΕΠΑΛ ΙΛΙΟΥ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΝΕΡΟ ΈΝΑ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΑΓΑΘΟ 1Ο ΕΠΑΛ ΙΛΙΟΥ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΝΕΡΟ ΈΝΑ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΑΓΑΘΟ 1Ο ΕΠΑΛ ΙΛΙΟΥ

2 ΝΕΡΟ ΈΝΑ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΑΓΑΘΟ
Περιβάλλον: Δεν το κληρονομήσαμε από τους γονείς μας, το δανειστήκαμε από τα παιδιά μας Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα θέματα για το περιβάλλον είναι θέματα που επηρεάζουν τα δικαιώματα των παιδιών. Ό,τι κάνουμε στη γη σήμερα έχει βαθύ αντίκτυπο στις μελλοντικές γενιές.

3 ΥΠΟΘΕΜΑΤΑ ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΜΕ
ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΜΕ ΜΕ ΤΑ ΚΑΤΩΘΙ ΥΠΟΘΕΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΝΕΡΟ ΕΝΑ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΑΓΑΘΟ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΚΑΙ ΝΕΡΟ << ΝΕΡΟ ΈΝΑ ΑΓΑΘΟ ΣΕ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ>> ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΟΥΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΥΔΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ

4 ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
Ο ανθρώπινος οργανισμός αποτελείται από: ύδωρ(Η20) και στερεά συστατικά. οργανικά(υδατάνθρακες, λίπη, πρωτεΐνες) και ανόργανα (Κ+, Να+,Ca++, Cl- ,Mg++,κ.ά Το ολικό ποσό των υγρών του σώματος κ΄ τα ολικά ποσά των διαλυμένων ουσιών (στο νερό), διατηρούνται σε σχετική σταθερή κατάσταση.

5 To H2O αποτελεί το 55-65% του σωματικού βάρους του ενηλίκου Η συνολική ποσότητα του Η2Ο στον οργανισμό εξαρτάται από : 1. την ηλικία: Παιδιά 75-80%,ενήλικες Μ.Ο 60%, υπερήλικες 45-50%. 2. την περιεκτικότητα του σώματος σε λίπος: Το λίπος είναι υδρόφοβη ουσία και δεν κατακρατά νερό. 3. το φύλο: Οι γυναίκες, έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε νερό έναντι των ανδρών, διότι έχουν μεγαλύτερη ποσότητα λιπώδους ιστού.

6 Το νερό δεν έχει από μόνο του θρεπτική αξία, ωστόσο τα περισσότερα από τα υπόλοιπα συστατικά της διατροφής που είναι απαραίτητα για τη ζωή μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το ανθρώπινο σώμα μόνο μετά την αντίδρασή τους με το νερό. Το μεγαλύτερο ποσοστό σωματικού μας βάρους οφείλεται στην ύπαρξη του νερού, το οποίο αποτελεί και το διαλύτη μέσα στον οποίο οι υπόλοιπες θρεπτικές ουσίες θα λειτουργήσουν, αν και το νερό επιτελεί έναν αριθμό διαφορετικών λειτουργιών στον ανθρώπινο οργανισμό, μια από τις σπουδαιότερες- ειδικά για τους αθλητές- είναι η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Δηλαδή, όταν το σώμα «χάνει υγρά», από οποιαδήποτε οδό, χάνει ταυτόχρονα και ηλεκτρολύτες. Παθολογικές συγκεντρώσεις των ηλεκτρολυτών, μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραχές της υγείας και της απόδοσης κατά την φυσική δραστηριότητα.

7 ΠΡΟΣΛΗΨΗ: α) πόση Η2Ο ή άλλων ποτών
β) Η2Ο που περιέχεται στις τροφές γ) Οξειδώσεις ΑΠΟΒΟΛΗ: α) ούρα - κόπρανα β) εκπνεόμενος αέρας γ) δέρμα Το υγρό του σώματος(60%) κατανέμεται σε δύο χώρους: 1.Ενδοκυττάριο χώρο 40%. 2.Εξωκυττάριο χώρο 20% (2α. Ενδοαγγειακό 5% και 2β. μεσοκυττάριο ή διάμεσο 15%).

8 ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΚΑΙ ΝΕΡΟ << ΝΕΡΟ ΈΝΑ ΑΓΑΘΟ ΣΕ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ>>
Μια ματιά στη διεθνή κατάσταση δικαιολογεί πλήρως τις ανησυχίες. Ήδη από επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ είναι γνωστό ότι σήμερα 232 εκατομμύρια άνθρωποι από 26 χώρες του Τρίτου Κόσμου πλήττονται από λειψυδρία, αδυνατώντας να καλύψουν βασικές καθημερινές ανάγκες σε νερό. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, άλλες 18 χώρες στην Αφρική και στην Ασία απειλούνται άμεσα, καθώς βρίσκονται σε οριακή από άποψη υδατικών αποθεμάτων κατάσταση.

9 ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΚΑΙ ΝΕΡΟ << ΝΕΡΟ ΈΝΑ ΑΓΑΘΟ ΣΕ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ>>
αποθεμάτων κατάσταση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 2025, οπότε ο πληθυσμός της Γης θα πλησιάζει ή και θα έχει υπερβεί τα 10 δισεκατομμύρια, ένας στους τρεις κατοίκους του πλανήτη, δηλαδή περίπου 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε 52 χώρες της Γης, είτε θα ζουν σε καθεστώς λειψυδρίας είτε θα κινδυνεύουν άμεσα από αυτήν. Επιπλέον

10 το νερό προβλέπεται ότι θα αποτελέσει αιτία διαμάχης και συγκρούσεων μεταξύ γειτονικών χωρών, δεδομένου ότι περίπου το 40% των κατοίκων της Γης ζει σε περισσότερες από 200 διακρατικές υδρολογικές λεκάνες, το νερό των οποίων μοιράζονται περισσότερες από δύο σε κάθε περίπτωση χώρες

11 ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ
Να επισκευάσουμε βρύσες που τρέχουν και σωληνώσεις νερού που έχουν διαρροή. Ελέγξτε για διαρροή το καζανάκι της τουαλέτας με την προσθήκη χρώματος ζαχαροπλαστικής. Ελέγξτε την εγκατάσταση για φθαρμένα ή διαβρωμένα μέρη. Τα περισσότερα εξαρτήματα.

12 ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ
εγκαθίστανται εύκολα και είναι άμεσα διαθέσιμα με μικρό οικονομικό κόστος Μην αμελείτε τις διαρροές στα υδραυλικά σας. Μια βρύση που στάζει μπορεί να σας κοστίσει σημαντική επιπλέον κατανάλωση κάθε μήνα. Ενδεικτικά στο πιο κάτω πινακάκι θα δείτε πόσο σημαντική είναι η παραμικρή διαρροή:

13 ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ
ΣΤΑΓΟΝΕΣ / ΛΕΠΤΟ ΛΙΤΡΑ / ΜΗΝΑ • Να ειδοποιούμε αμέσως τον υπεύθυνο φορέα (π.χ. Δ.Ε.Υ.Α.Κ.), όταν αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει κάπου διαρροή από το δημόσιο δίκτυο ύδρευσης. Όταν πλένουμε το αυτοκίνητο ή καθαρίζουμε την αυλή μας, μπορούμε να κάνουμε οικονομία στο νερό χρησιμοποιώντας κουβά αντί για λάστιχο.

14 ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ
Με την χρήση κουβά επιτυγχάνουμε εξοικονόμηση νερού του ύψους του 85% , εάν σκεφτούμε ότι με τη χρήση του λάστιχου καταναλώνουμε 50lt νερού ανά λεπτό

15 ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ
Η ορθολογικότερη χρήση των υδατικών πόρων στην άρδευση στην αγροτική χρήση του νερού και μιας σειράς άλλων χρήσεων ή φυσικών μεταβλητών του περιβάλλοντος απαιτεί καλό σχεδιασμό και σημαντικές υποδομές, όπως: Ανάπτυξη βελτιωμένων ποικιλιών καλλιεργειών κατάλληλων για ξερικές καλλιέργειες, ανεκτικών σε ξηρασίες και ανθεκτικών σε ασθένειες.

16 ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ
Εκπαίδευση και η συνεχής κατάρτιση των γεωργών στις νέες τεχνολογίες, στη σωστή χρήση τους και στην αντιμετώπιση συνθηκών έκτακτης ανάγκης, έτσι ώστε να γίνεται κατανοητή η συνειδητοποίηση των μακροχρόνιων επιπτώσεων από την αλόγιστη και σπάταλη χρήση των υδατικών πόρων, αλλά και από τη ρύπανση, η οποία προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από τη γεωργία.

17 ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ
Σχετικές με το νερό όψεις περί βελτίωσης της βιωσιμότητας των αρδευόμενων καλλιεργειών. Ανάπτυξη καλλιεργειών με πλέον αποδοτική χρήση νερού και βελτιστοποίηση της οικονομικής απόδοσης του νερού που χρησιμοποιείται στην άρδευση. Προτεραιότητα στην ανάπτυξη νέων αρδευτικών έργων και στη συντήρηση και αναβάθμιση των υφιστάμενων δικτύων, σε συνδυασμό με τη βελτίωση των μεθόδων άρδευσης, γεγονός που οδηγεί στη μείωση των απωλειών ύδατος.

18 Ρόλος του ύδατος στον ανθρώπινο οργανισμό
Είναι υγρό μέσο για τον μεταβολισμό των κυττάρων. Δρα σαν διαλύτης των διαφόρων ουσιών απαραίτητων για τη λειτουργία των κυττάρων. Μεταφέρει θρεπτικές ουσίες, ηλεκτρολύτες και οξυγόνο στα κύτταρα και βοηθά στην αποβολή των προϊόντων του μεταβολισμού στα απεκκριτικά όργανα.

19 Το ύδωρ στον οργανισμό Συμβάλλει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Διατηρεί τη φυσική και χημική σύσταση των ενδοκυττάριων και εξωκυττάριων υγρών. Διατηρεί τον όγκο του αίματος. Βοηθά στην πέψη των τροφών και στην απορρόφησή τους.

20 Το ύδωρ στον οργανισμό Συμβάλλει στην ελάττωση της τριβής στις
αρθρώσεις, τους μυς και τα σπλάχνα.

21 ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ Το νερό στη θρησκεία     Από τα πρώτα χρόνια της ύπαρξής του στη γη, ο άνθρωπος κατάλαβε τι σημασία που είχε το νερό για τη ζωή τη δική του αλλά και των άλλων πλασμάτων της. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο το νερό είχε σημαντικό ρόλο σε όλες τις θρησκείες. Για τον ίδιο λόγο οι άνθρωποι έπλασαν πολλούς

22 ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ μύθους και παραδόσεις για το νερό Το νερό στο Χριστιανισμό: Το καθαρό και διάφανο νερό συνδέθηκε στενά με τη λατρεία του χριστιανισμού.     Είναι ο αγιασμός που φυλάμε δίπλα στο εικονοστάσι. Με αυτό μας

23 ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ ραντίζει ο ιερέας στην αρχή κάθε μήνα, στην αρχή της σχολικής χρονιάς και σε κάθε καινούριο ξεκίνημα στη ζωή μας.     Ακόμα είναι το νερό του Ιορδάνη, όπου βαπτίστηκε ο Χριστός από τον Ιωάννη το Βαπτιστή, αλλά και το νερό της κολυμπήθρας, που ξεπλένει

24 κάθε νέο χριστιανό από το προπατορικό αμάρτημα.
ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ κάθε νέο χριστιανό από το προπατορικό αμάρτημα.

25 ΝΕΡΟ ΈΝΑ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΑΓΑΘΟ 1Ο ΕΠΑΛ ΙΛΙΟΥ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ


Κατέβασμα ppt "ΝΕΡΟ ΈΝΑ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΑΓΑΘΟ 1Ο ΕΠΑΛ ΙΛΙΟΥ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google