Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΚΑΡΛ ΦΡΙΝΤΡΙΞ ΓΚΑΟΥΣ Ο ΚΑΡΛ ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΓΚΑΟΥΣ ΥΠΗΡΞΕ ΠΑΙΔΙ ΘΑΥΜΑ. ΑΝΑΚΗΡΥΧΘΗΚΕ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ. ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ, ΑΝΑΛΥΣΗ, Δ ΙΑΦΟΡΙΚΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ,

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΚΑΡΛ ΦΡΙΝΤΡΙΞ ΓΚΑΟΥΣ Ο ΚΑΡΛ ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΓΚΑΟΥΣ ΥΠΗΡΞΕ ΠΑΙΔΙ ΘΑΥΜΑ. ΑΝΑΚΗΡΥΧΘΗΚΕ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ. ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ, ΑΝΑΛΥΣΗ, Δ ΙΑΦΟΡΙΚΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ,"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΚΑΡΛ ΦΡΙΝΤΡΙΞ ΓΚΑΟΥΣ Ο ΚΑΡΛ ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΓΚΑΟΥΣ ΥΠΗΡΞΕ ΠΑΙΔΙ ΘΑΥΜΑ. ΑΝΑΚΗΡΥΧΘΗΚΕ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ. ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ, ΑΝΑΛΥΣΗ, Δ ΙΑΦΟΡΙΚΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ, ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ, ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ, ΟΠΤΙΚΗ: ΔΙΕΠΡΕΨΕ ΣΕ ΟΛΑ. Η Μ.Β.W. ΤΕΝΤ ΓΡΑΦΕΙ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ «ΕΛΑΦΡΑ» ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. ΤΟ ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΜΗ ΕΙΔΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟ

2 Οταλαντούχος άνθρωπος εκτελεί με ευκολία αυτό που οι άλλοι βρίσκουν δύσκολο. Ο ιδιοφυής άνθρωπος εκτελεί με ευκολία αυτό που οι άλλοι βρίσκουν αδύνατο». Ο Ελβετός ποιητής και φιλόσοφος Ανρί Αμιέλ όρισε με αυτό τον τρόπο την ιδιοφυΐα. Ο Καρλ Φρίντριχ Γκάους ( ) υπήρξε παιδί θαύμα, πραγματικό φαινόμενο. Στα τρία του χρόνια διόρθωσε τον πατέρα του σε ένα μαθηματικό υπολογισμό. Στα δεκαπέντε του ανακάλυψε το διάσημο Θεώρημα των Πρώτων Αριθμών. Όταν ο δάσκαλος ζήτησε από τα παιδιά της τάξης του να υπολογίσουν το άθροισμα των αριθμών από το 1 ώς το 100, αναμένοντας πως ένα τέτοιο εγχείρημα θα έπαιρνε στους μαθητές πολύ χρόνο και θα τους ανάγκαζε επιτέλους να σωπάσουν, ο Γκάους παρέδωσε το άθροισμα σε χρόνο d/t. Όλοι οι συμμαθητές υπολόγισαν τους αριθμούς με το χέρι- και όλοι έκαναν λάθος στο άθροισμα. Ο Γκάους συνέλαβε τον μαθηματικό τύπο που θα έδινε το σωστό αποτέλεσμα.

3 Ο Γκάους υπήρξε γιος ενός μεροκαματιάρη λιθοξόου και μιας αγράμματης μητέρας, που τον υπεραγαπούσε. Η ταξική καταγωγή του τον κρατούσε δέσμιο. Το καλύτερο που μπορούσαν να ελπίζουν οι γονείς του γι΄ αυτόν ήταν να γίνει ένας καλός τεχνίτης. Να ζει από τα χέρια του. Ο Καρλ όμως έκανε την έκπληξη. Υπερέβη τον κοινωνικό φραγμό, την οικονομική ανέχεια και το πολιτιστικό σύνορο της τάξης του, χρησιμοποιώντας το μυαλό του. Η αστραφτερή ιδιοφυΐα του προκάλεσε το ενδιαφέρον του Δούκα του Μπράουνσβαϊκ. Ο Γκάους σπούδασε και διέπρεψε χάρη στη χορηγία του Δούκα.

4 Οι σπουδές Σε μια εποχή που οι εγκύκλιες σπουδές αφορούσαν την κοινωνική και οικονομική ελίτ και τα μαθήματα στα πανεπιστήμια ακολουθούσαν τον τύπο του κλειστού σεμιναρίου χωρίς εξετάσεις, ο Γκάους σπούδασε κοντά σε ικανούς δασκάλους και μελέτησε σε μεγάλες βιβλιοθήκες. Έμαθε αρχαία ελληνικά και λατινικά, για να διαβάζει από το πρωτότυπο τα παλαιά επιστημονικά κείμενα και να γράφει στην αυστηρή γλώσσα της επιστήμης. Ο πατέρας του πίστευε πως ο γιος του ήταν ένας αρχιτεμπέλης, που αρνούνταν να χρησιμοποιήσει τα χέρια του για να ζήσει. Η μάνα του καμάρωνε το παιδί της, τον πιο διάσημο μαθηματικό της Ευρώπης. Ο Δούκας του Μπράουνσβαϊκ τον στήριξε οικονομικά μέχρι τον θάνατό του. Οι συντοπίτες του κουτσομπόλευαν, κορόιδευαν, αρνούνταν να αποδεχθούν την ιδιαιτερότητά του.

5 . Γι΄ αυτούς, όπως και για τον πατέρα του Γκάους, όποιος δεν ήταν χειρώνακτας, ήταν τεμπέ- Μ.Β.W. Τent ΚΑΡΛΦΡΙΝΤΡΙΧ ΓΚΑΟΥΣ Ο ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΜΤΦ. ΣΤ. ΤΣΙΤΣΩΝΗΣ ΕΚΔ. ΤΡΑΥΛΟΣ, 2007, ΣΕΛ. 316, ΤΙΜΗ: 17 # λης από κούνια. Ωστόσο ο Καρλ πίστευε ακράδαντα στο μυαλό του, στις ικανότητές του. Έμεινε μονομανιακά αφοσιωμένος στον στόχο του. Ο Γκάους δεν υπήρξε μόνο ιδιοφυής μαθηματικός. Υπήρξε σημαντικός φυσικός και διάσημος στην εποχή του αστρονόμος. Τον ενδιέφερε κάθε τομέας του επιστητού. Υπήρξε καθολικός επιστήμονας, ένα μυαλό που δεν περιορίστηκε στα σύνορα μιας σαφώς και τσιγγούνικα οροθετημένης επιστήμης. Ωστόσο δεν έζησε ως έγκλειστος μελετητής. Παντρεύτηκε δύο φορές, έκανε παιδιά, είχε φίλους

6 Όταν τα στρατεύματα του Ναπολέοντα κατέλαβαν το Μπράουνσβαϊκ, ο στρατιωτικός διοικητής μπήκε στο σπίτι του Γκάους με μια αλλόκοτη εντολή: «Δεν μας ενδιαφέρει ο θάνατος του Δούκα. Βεβαιωθείτε πως ο διάσημος μαθηματικός Γκάους είναι ζωντανός». Ο Ναπολέοντας υπήρξε επίσης ευφυής: ήξερε πολύ καλά αυτό που είχε αντιληφθεί νωρίτερα ο Δούκας. Η πολιτική εξουσία τρέφεται, εμπεδώνεται, μνημειώνεται μέσα από την επιστήμη και την τέχνη. Αν δεν έχετε λογοτεχνικές προσδοκίες και δεν αναζητείτε μια εμβριθή εισαγωγή στον μαθηματικό κόσμο του Γκάους, αλλά μια απλή περιδιάβαση στη ζωή και το έργο του, το βιβλίο εκπληρώνει τον στόχο του. Ο Γκάους δεν ήταν Αϊνστάιν.

7 ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ-ΣΤΑΥΡΑΚΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ-ΤΑΣΙΔΟΥ ΕΙΡΗΝΗ-ΤΣΑΝΤΑΚΗ ΜΑΤΙΝΑ.
O ΓΚΑΟΥΣ…ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ… ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ…


Κατέβασμα ppt "ΚΑΡΛ ΦΡΙΝΤΡΙΞ ΓΚΑΟΥΣ Ο ΚΑΡΛ ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΓΚΑΟΥΣ ΥΠΗΡΞΕ ΠΑΙΔΙ ΘΑΥΜΑ. ΑΝΑΚΗΡΥΧΘΗΚΕ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ. ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ, ΑΝΑΛΥΣΗ, Δ ΙΑΦΟΡΙΚΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ,"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google