Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΝΥΧΙΑ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΝΥΧΙΑ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΝΥΧΙΑ

2

3

4 Όνυχες Κυρτές κερατίνες πλάκες.
Καλύπτουν τη ραχιαία επιφάνεια του τελευταίου τμήματος των δακτύλων. Το χρώμα τους είναι υπόλευκο ή ελαφρώς ρόδινο (οφείλεται στις αγκύλες των αγγείων του χορίου, που βρίσκονται κάτω από τη μήτρα του νυχιού).

5 Όνυχες Κάθε νύχι αποτελείται από: Ρίζα Σώμα Το ελεύθερο χείλος
Κάθε νύχι αποτελείται από: Ρίζα Σώμα Το ελεύθερο χείλος Η ρίζα του νυχιού εισέρχεται σε μια πτυχή του δέρματος που λέγεται ονυχαία αύλακα Από την ονυχαία αύλακα φέρεται προς τα έξω και καλύπτει λίγο το νύχι μια λεπτή δερματική πτυχή το παρωνύχιο

6 Όνυχες Κυρτά, ημιδιαφανή πέταλα από σκληρή κερατίνη
Επικαλύπτουν τις τελευταίες φάλαγγες των δακτύλων των χεριών και των ποδιών. Συνδέονται στερεά με το δέρμα της ραχιαίας επιφάνειας της τρίτης φάλαγγας που λέγεται, κοίτη του νυχιού

7 Όνυχες Η πίσω και οι πλάγιες άκρες του εισχωρούν στην αύλακα του νυχιού, η μέση περιοχή της οποίας ονομάζεται μήτρα του νυχιού Επιφανειακά καλύπτεται από μία πτυχή δέρματος το παρωνύχιο, του οποίου το χείλος καλύπτει το νύχι σαν λεπτός κεράτινος υμένας, το επωνύχιο.

8

9

10

11 Όνυχες Μέρη του νυχιού :
Η ρίζα. Η λεπτότερη και μαλακότερη μοίρα του παρωνυχίου. Κάτω από αυτή υπάρχει η μήτρα του νυχιού, απ΄ όπου αναγεννάται και αυξάνεται το νύχι. Αν από τραυματισμό καταστραφεί αυτό το τμήμα, είναι αδύνατη η ανάπτυξη του νυχιού.

12

13 Όνυχες Το σώμα. Έχει μήκος 1,5 εκ., ρόδινο χρώμα (λόγω των αγγείων της κοίτης) και ραβδώσεις στην επιφάνεια. Στον αντίχειρα ή και σε άλλα δάκτυλα παρατηρείται μια λευκή μηνοειδής προεξοχή της ρίζας από το παρωνύχιομηνίσκος ή ανατολή του νυχιού

14

15

16

17 Όνυχες Την κορυφή. Το ελεύθερο άκρο του νυχιού. Το τμήμα που εξέχει όταν μεγαλώσει, από το υπονύχιο. Το υπονύχιο είναι παχυμένη κεράτινη στιβάδα του δέρματος.

18

19 Όνυχες Σε κάθε νύχι διακρίνουμε 2 επιφάνειες :
Σε κάθε νύχι διακρίνουμε 2 επιφάνειες : Την κοίλη. Συμφύεται με το δέρμα και λέγεται κοίτη. Την κυρτή επιφάνεια Το νύχι περιβάλλεται από βαθιά αύλακα  ονυχιαία αύλακα. Μόνο η μπροστινή μοίρα του νυχιού είναι ελεύθερη.

20 Όνυχες Η πίσω μοίρα του νυχιού  μήτρα. Από αυτήν αναγεννιέται το νύχι. Το τμήμα του νυχιού που καλύπτεται από δέρμα  παρωνύχιον Το νύχι αποτελείται από 4 χείλη, το σώμα και τη ρίζα Το ελεύθερο χείλος (μπροστά) : το ελεύθερο τμήμα του νυχιού, το οποίο προεξέχει της ράγας του δακτύλου. Χωρίζεται από το δέρμα με στενή αύλακα.

21 Όνυχες Το σώμα : έχει μήκος 1,5 εκ. περίπου. Το ορατό τμήμα του νυχιού. Το ριζονύχιο ή ρίζα : το κρυμμένο τμήμα του νυχιού. Στην κατώτερη επιφάνεια του, αντιστοιχεί με τη μήτρα του νυχιού. Έχει μήκος 4-7 χιλιοστά. Φαίνεται συνήθως στον αντίχειρα σαν μηνοειδής υπόλευκη περιοχή  μηνίσκος ή ανατολή


Κατέβασμα ppt "ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΝΥΧΙΑ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google