Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΡΓΑΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Β΄ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΕΛΕΝΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΡΓΑΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Β΄ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΕΛΕΝΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΡΓΑΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Β΄ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΕΛΕΝΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

2 ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ... ΤΟ ΚΑΜΑΡΙ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ !

3 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ... ! Πρώτος ναός : 360 μ.Χ επί Κων/νου Β’ - Κάηκε το 404 μ.Χ Ξαναχτίστηκε το 415 μ. Χ από τον Θεοδόσιο Β ’ - Πυρπολήθηκε το 532 μ. Χ κατά τη > Τελική μορφή δόθηκε από τον Ιουστινιανό. -Οι εργασίες ξεκίνησαν αμέσως μετά την καταστροφή (532 μ.Χ) -Εγκαινιάστηκε 5,5 χρόνια μετά, 27 Δεκεμβρίου 537 μ.Χ.

4 ~ Ο ΙΔΡΥΤΗΣ ~ Ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός αποφάσισε να κτίσει νέα Εκκλησία και ανέθεσε το έργο αυτό σε δύο Έλληνες της Μ.Ασίας, στον Ανθέμιο από τις Τράλλεις,μηχανικό,γλύπτη και ζωγράφο, και στον Ισίδωρο από την Μίλητο που ήταν μαθηματικός. Η νέα εκκλησία αφιερωμένη στην σοφία του Θεού, αρχίζει να κτίζεται στις 23 Φεβρουαρίου του 532 μ.Χ και οι εργασίες είχαν διάρκεια 5 έτη,11 μήνες και 10 ημέρες..

5 Ιδρυτής : Ιουστινιανός Εγκαίνια : 537 μ.Χ Συνδυασμός δύο ρυθμών : Βασιλική περίκεντρος  Βασιλική με τρούλο Αρχιτέκτονες :Ανθέμιος & Ισίδωρος Η έδρα της :ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ !!!

6 Βασιλικής ( 4 ος – 6 ος αι. μ. Χ συνεχίζουν – 9 ο αι. ) Περίκεντρου κτιρίου (4 ος με 5 ος αιώνας μ. Χ )

7 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ Ο ναός είναι κτισμένος σε αρχιτεκτονικό ρυθμό βασιλικής με τρούλο. Ο κυρίως χώρος του κτίσματος έχει σχήμα περίπου κύβου. Ο τρούλος δίνει την εντύπωση ότι αιωρείται εξαιτίας των παραθύρων που βρίσκονται γύρω απ’ τη βάση του. Ο σύγχρονος ιστορικός Προκόπιος λέει: "...δίνει την εντύπωση ότι είναι ένα κομμάτι ουρανού που κρέμεται στη γη...".

8 ΚΑΤΟΨΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ Ο όλος Ναός αποτελείται από τα εξής μέρη: Το αίθριο: υπαίθρια μαρμαρόστρωτη και περίστυλη αυλή στο μέσον της οποίας ήταν η «κομψή φιάλη», η μαρμάρινη κρήνη που έφερε την ονομαστή καρκινική επιγραφή "ΝΙΨΟΝ ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ ΜΗ ΜΟΝΑΝ ΟΨΙΝ". Στο αίθριο επίσης φέρονται κάποια ίχνη οικοδομήματος. O έξω και o κυρίως νάρθηκας: Πέντε πύλες από το αίθριο οδηγούν στον έξω νάρθηκα και από αυτόν άλλες πέντε πύλες οδηγούν στον εσωτερικό νάρθηκα, από τις οποίες η μεσαία πύλη λέγεται και Μεγάλη ή Ωραία Πύλη. Από τον έσω νάρθηκα εννέα πύλες, τρεις ανά κλίτος οδηγούν στον κυρίως Ναό. Ο κυρίως ναός: Η είσοδος στον κυρίως Ναό όπως προαναφέρθηκε ήταν οι τρεις Βασιλικές πύλες και οι έξι, ανά τρεις εκατέρωθεν, του έσω νάρθηκα. Ο κυρίως Ναός χωρίζεται σε τρία κλίτη των οποίων το μεσαίο είναι διπλάσιου πλάτους των εκατέρωθεν. Το εσωτερικό σχέδιο είναι απλό. Τέσσερις πεσσοί, κτιστοί στύλοι, συνδέονται μεταξύ τους με υπερώα τόξα στα οποία και φέρονται επιθόλια τόξα συναποτελώντας έτσι μια περιμετρική βάση επί της οποίας και εδράζει ο τεράστιος θολός.

9 ΔΟΜΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

10 Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΤΡΟΥΛΟΥ Πάνω σ’ αυτά τα τόξα ακουμπά ο τρούλος.

11 ΔΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΝΑΟΥ

12 Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΤΡΟΥΛΟΥ !!!

13 Πάνω από 4 τόξα διαμορφώνονται 4 σφαιρικά τρίγωνα ή λοφία, τα οποία βοηθούν στη στήριξη του τεράστιου τρούλου. Στη βόρεια και νότια πλευρά ανάμεσα στους πεσσούς υπάρχουν κιονοστοιχίες σε 2 ορόφους πάνω στις οποίες στηρίζονται τύμπανα με πολλά τοξωτά παράθυρα.

14 Με αυτή τη στήριξη του πελώριου τρούλου ο κεντρικός χώρος του ναού μένει ελεύθερος, χωρίς στηρίγματα και έτσι δημιουργείται μία αίσθηση ενότητας και ανάτασης!

15 ΤΑ ΨΗΦΙΔΩΤΑ !!! Τα ψηφιδωτά της Αγίας Σοφίας είχαν υποστεί σημαντικές ζημιές και σήμερα γίνονται προσπάθειες για τη διάσωσή τους. Στις παρακάτω εικόνες φαίνονται λεπτομέρειες ορισμένων από αυτά.

16 ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ... !!! O ναός αναφέρεται με αρκετές διαφορετικές ονομασίες και παραλλαγές. Πιο συνηθισμένη ήταν η ονομασία Μεγάλη Εκκλησία που κατά ανάλογο τρόπο αποδόθηκε στις μεγάλες εκκλησίες άλλων πόλεων, όπως της Αντιόχειας και της Αλεξάνδρειας. Όπως παραδίδει ο Σωκράτης ο Ιστορικός στην Εκκλησιαστική Ιστορία του, ο όρος Σοφία χρησιμοποιήθηκε μεταγενέστερα. Άλλοι τύποι που συναντώνται επίσης είναι «Ιερό της Σοφίας», «Αγία Σοφία του Θεού», «μεγάλη εκκλησία της επωνύμου Θεού Σοφίας» και «μέγα του Θεού Λόγου τέμενος».

17 Η ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ Για πολλούς, Κωνσταντινούπολη δεν σημαίνει παρά Αγία Σοφία. Χιλιάδες άνθρωποι δεν ξέρουν τίποτε για τα υπέροχα τείχη της πόλης, ούτε σχημάτισαν ποτέ μια νοερή εικόνα από το Βόσπορο, κι όμως το όνομα του ξακουσμένου ναού της τους είναι οικείο. Ακόμα και για εκείνους που δεν τη γνωρίζουν παρά ελάχιστα, η Αγία Σοφία ταυτίζεται με ό,τι πιο μεγαλειώδες, πιο δοξασμένο, πιο ιστορικό και πιο ιερό υπάρχει μέσα στα επιτεύγματα της χριστιανικής αρχιτεκτονικής.

18 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ … Βικιπαίδεια (ιστοσελίδα google) για την εκκλησία της Κωνσταντινούπολης Βιντεο στον ιστότοπο του youtube σχετικα με την οικοδομηση και την αρχιτεκτονικη της Αγίας Σοφίας. Εικόνες παρμένες από τις ακόλουθες σελίδες: http://www.google.gr/search.agiasofia http://www.megarevma.net/AgiaSophia.htm http://www.sansimera.gr/articles/48 Άλλες σελίδες στο διαδίκτυο: http://www.matia.gr/html & http://www.360tr.com/34_istanbul/ayasofya/en glish/


Κατέβασμα ppt "ΕΡΓΑΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Β΄ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΕΛΕΝΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google