Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Σχολικό Έτος Υπεύθυνη καθηγήτρια κ. Μαυροματάκη

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Σχολικό Έτος Υπεύθυνη καθηγήτρια κ. Μαυροματάκη"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Σχολικό Έτος 2015-2016 Υπεύθυνη καθηγήτρια κ. Μαυροματάκη
Ελληνογαλλική Σχολή Πειραιά «Ο Άγιος Παύλος». Εργασία στο μάθημα της τεχνολογίας. Σχολικό Έτος Υπεύθυνη καθηγήτρια κ. Μαυροματάκη

2 Ο δορυφόρος Η εργασία δημιουργήθηκε από το Νίκο Φελλά.

3 Ο ορισμός του δορυφόρου
Τεχνητό δορυφόρο ονομάζουμε οποιοδήποτε αντικείμενο είναι κατασκευασμένο από τον άνθρωπο και περιστρέφεται γύρω από έναν πλανήτη ή κάποιο άλλο φυσικό σώμα.

4 Η ιστορική εξέλιξη του δορυφόρου.(1/4)
Η ιδέα για τη χρήση δορυφόρων σε γεωσύγχρονη (ή γεωστατική) τροχιά γύρω από τη Γη επαναδιατυπώθηκε από τον επιστήμονα και συγγραφέα Άρθουρ Κλαρκ το Μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και την κατάρρευση της ναζιστικής Γερμανίας, στηριγμένοι σε γερμανική πυραυλική τεχνολογία και το ήδη ειδικευμένο προσωπικό των Γερμανών, αλλά και σε δοκιμές δικών τους επιστημόνων

5 Η ιστορική εξέλιξη του δορυφόρου.(2/4)
Σοβιετικοί και Αμερικανοί άρχισαν δοκιμές για την αποστολή δορυφόρων σε τροχιά γύρω από τη Γη. Και οι δύο Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής συνεχίζουν τις τελειοποιήσεις κάτω από συνθήκες άκρας μυστικότητας, για την κατασκευή διηπειρωτικών και άλλων πυραύλων.

6 Η ιστορική εξέλιξη του δορυφόρου.(3/4)
Κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Γεωφυσικού Έτους (1957) και συγκεκριμένα στις 4 Οκτωβρίου εκτοξεύτηκε ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος της Γης, ο Σοβιετικός Σπούτνικ 1. Η ημέρα αυτή θεωρείται επίσημα ως η αρχή της εποχής του διαστήματος. Λίγο αργότερα ακολούθησε και ο Αμερικανικός Εξπλόρερ 1. Έτσι, στη δεκαετία του 1950, οι στρατιωτικοί πύραυλοι έχουν τελειοποιηθεί και χρησιμοποιούνται ευρύτατα στα οπλοστάσια πολλών κρατών.

7 Η ιστορική εξέλιξη του δορυφόρου.(4/4)
Κατά την ίδια εποχή άρχισαν να χρησιμοποιούνται «ειδικοί» πύραυλοι και για επιστημονικούς σκοπούς. Έτσι, τα έτη – 1958, κατά τον προγραμματισμό του Διεθνούς Γεωφυσικού Έτους (ΔΓΕ), αποφασίστηκε να εκτοξευθούν και τεχνητοί δορυφόροι για την μελέτη ενός ευρύτατου πεδίου, που ενδιέφερε άμεσα τους γεωφυσικούς, τους γεωλόγους, τους σεισμολόγους, τους αστρονόμους κλπ, από 66 χώρες.

8 Τα βασικά μέρη του δορυφόρου.
Ένας τεχνητός δορυφόρος είναι εξοπλισμένος με: • συσκευές που παρέχουν δυνατότητες επικοινωνίας με τη Γη • μια πηγή ενέργειας • ένα σύστημα ελέγχου για την εκπλήρωση της αποστολής του Κεραίες Επικοινωνιών, ράδιο – δέκτες και πομποί δίνουν τη δυνατότητα σε έναν τεχνητό δορυφόρο να επικοινωνεί με έναν ή περισσότερους σταθμούς εδάφους στη Γη, που ονομάζονται κέντρα διοίκησης. Τα μηνύματα που αποστέλλονται στο δορυφόρο από έναν σταθμό εδάφους καλούνται "uplinked", ενώ μηνύματα που εκπέμπονται από το δορυφόρο προς τη Γη καλούνται ''downlinked''.

9 Οι μελλοντικές προεκτάσεις του δορυφόρου. (1/2)
Ψάχνοντας για έξυπνες και φθηνές λύσεις δορυφόρων, η NASA ξεκινάει το PhoneSat Project, το οποίο θα αποτελείται από μίνι δορυφόρους τεσσάρων ιντσών, σχεδόν στο μέγεθος μιας κούπα καφέ δηλαδή, που χρησιμοποιούν μία Android συσκευή σαν ενσωματωμένου υπολογιστή.

10 Οι μελλοντικές προεκτάσεις του δορυφόρου. (2/2)
Οι δορυφόροι αυτοί θα βασίζονται στη συσκευή Nexus One της Google και θα περιλαμβάνουν επιπλέον εξωτερικές μπαταρίες, μια εξωτερική κεραία ραδιοφώνου και ένα κύκλωμαασφαλείας, που θα παρακολουθεί το σύστημα και θα επανεκκινεί την Android συσκευή, αν είναι απαραίτητο.

11 Ευχαριστώ για την προσοχή σας.


Κατέβασμα ppt "Σχολικό Έτος Υπεύθυνη καθηγήτρια κ. Μαυροματάκη"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google