Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ανάλυση δυνάμεων-αδυναμιών και ευκαιριών- απειλών.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ανάλυση δυνάμεων-αδυναμιών και ευκαιριών- απειλών."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ανάλυση δυνάμεων-αδυναμιών και ευκαιριών- απειλών.
Παρουσίαση Δρ. Δημήτρης Λαμπρούλης. Δρ.Δημήτρης Λαμπρούλης, Προγραμματισμός Δράσεως Επιχειρήσεων.

2 Ανάλυση δυνατοτήτων και αδυναμιών.
Η συνεχής και λεπτομερής παρακολούθηση και αποτύπωση του εξωτερικού και εσωτερικού περιβάλλοντος επηρεάζουν την λειτουργία και την εξέλιξη της αγοράς. Αυτή λοιπόν είναι η αναγκαία χρήση κατάλληλης μεθόδου για την ακριβή εκτίμηση και προσδιορισμό των δράσεων αυτών στα μεγέθη της επιχείρησης. Η μέθοδος που χρησιμοποιείται συχνά είναι η SWOT ανάλυσης. Δηλαδή η ανάλυση δυνατοτήτων- αδυναμιών και ευκαιριών και απειλών. Δρ.Δημήτρης Λαμπρούλης, Προγραμματισμός Δράσεως Επιχειρήσεων.

3 Ανάλυση δυνατοτήτων- αδυναμιών.
Τα στελέχη της επιχείρησης πρέπει να εντοπίσουν τις δυνατότητες (πλεονεκτήματα) και τις αδυναμίες (μειονεκτήματα) της επιχείρησης σε σύγκριση με τους καλύτερους ανταγωνιστές της. Οι δυνατότητες και οι αδυναμίες είναι εσωτερικοί παράγοντες που εντοπίζονται από την ανάλυση και την διάγνωση του εσωτερικού περιβάλλοντος της επιχείρησης. Συνήθως εντοπίζονται οι κυριότερες δυνατότητες (πλεονεκτήματα) και αδυναμίες (μειονεκτήματα) της επιχείρησης σε σύγκριση με του καλύτερους ανταγωνιστές της, και καταγράφονται με την σειρά σημαντικότητας τους. Δρ.Δημήτρης Λαμπρούλης, Προγραμματισμός Δράσεως Επιχειρήσεων.

4 Ανάλυση ευκαιριών- απειλών.
Ο εντοπισμός των ευκαιριών και απειλών (κινδύνων) γίνεται με την ανάλυση και διάγνωση του εξωτερικού περιβάλλοντος της επιχείρησης και συγκεκριμένα του μακρο περιβάλλοντος και μικρο περιβάλλοντος της επιχείρησης. Η επιχείρηση πρέπει να παρακολουθήσει και τους παραπάνω κύριους παράγοντες του μακρο περιβάλλοντος, οι οποίοι επηρεάζουν την δραστηριότητά της. Οικονομικούς- Δημογραφικούς. Πολιτικούς- Νομικούς. Κοινωνικούς- Πολιτιστικούς. Τεχνολογικούς. Δρ.Δημήτρης Λαμπρούλης, Προγραμματισμός Δράσεως Επιχειρήσεων.

5 Ανάλυση ευκαιριών- απειλών.
Επίσης η επιχείρηση πρέπει να παρακολουθήσει τους παρακάτω σημαντικούς παράγοντες του μικρο περιβάλλοντος, οι οποίοι επηρεάζουν την ικανότητα της να αποκομίσει κέρδη σε μια συγκεκριμένη αγορά. Πελάτες. Ανταγωνιστές. Κανάλια Διανομής. Προμηθευτές. Δρ.Δημήτρης Λαμπρούλης, Προγραμματισμός Δράσεως Επιχειρήσεων.

6 Ανάλυση ευκαιριών- απειλών.
Τους μακρο-περιβαλλοντικούς παράγοντες δεν είναι σε θέση να επηρεάσει η επιχείρηση, ενώ του μικρο περιβαντολογικούς παράγοντες μπορεί σε κάποιο βαθμό να τους επηρεάσει, χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες στρατηγικές. Η επιχείρηση είναι ανάγκη να κατατάξει σε κατηγορίες τους περιβαντολογικούς παράγοντες και να δημιουργήσει ένα σύστημα πληροφοριών, για να παρακολουθήσει τις τάσεις και τις σημαντικές εξελίξεις. Τα στελέχη της επιχείρησης πρέπει να εντοπίσουν τις σημαντικότερες ευκαιρίες και απειλές που αντιμετωπίζει η επιχείρηση. Πρέπει να είναι γραμμένες κατά τρόπο που να δείχνουν κάποιες πιθανές ενέργειες που πρέπει να γίνουν. ΟΙ μάνατζερ πρέπει να ταξινομήσουν τις ευκαιρίες και τις απειλές έτσι ώστε οι πιο σημαντικές να αποσπάσουν ιδιαίτερη προσοχή. Ετσι οι ευκαιρίες και οι απειλές καταγράφονται με σειρά σημαντικότητας. Δρ.Δημήτρης Λαμπρούλης, Προγραμματισμός Δράσεως Επιχειρήσεων.

7 Ανάλυση ευκαιριών- απειλών.
Η SWOT ανάλυσης είναι μεγάλης σημασίας για την εξέλιξη της επιχείρησης, καθ΄ότι ένας από τους βασικούς στόχους του Στρατηγικού Προγραμματισμού είναι ο προσδιορισμός των μελλοντικών ευκαιριών, που θα πρέπει η επιχείρηση να εκμεταλλευθεί με την αξιοποίηση των κατάλληλων δυνάμεων της. Τα πλεονεκτήματα από της SWOT ανάλυσης είναι ποικίλα, αυτά είναι Ελαχιστοποίηση της πιθανότητας να έχουν αγνοηθεί η παραβλεφθεί σημαντικές δυνατότητες- αδυναμίες ή ευκαιρίες- απειλές της επιχειρηματικής δράσης. Η SWOT ανάλυση λειτουργεί σαν ασφαλιστική δικλείδα για την επιχείρηση, καθώς αντιπαραθέτει τις δυο εναλλακτικές θεωρήσεις την εσωτερική και την εξωτερική. Δρ.Δημήτρης Λαμπρούλης, Προγραμματισμός Δράσεως Επιχειρήσεων.

8 Ανάλυση ευκαιριών- απειλών.
Έτσι, αν π.χ. κατά τη διερεύνηση του εσωτερικού περιβάλλοντος της, η επιχείρηση διαπιστώνει μια συγκεκριμένη αδυναμία, είναι πιθανό να την οδηγήσει στην πρόβλεψη συγκεκριμένου κινδύνου από το εξωτερικό της περιβάλλον και αντίστροφα. Διάγνωση πιθανών δυνατοτήτων- αδυναμιών που διαφορετικά δεν θα είχαν προσδιοριστεί. Υποστήριξη της θέσης σκοπών και στόχων, καθώς και την ανάλυση αυτή θεμελιώνεται ένας πιο εξελιγμένος τρόπος αντιμετώπισης των σχετικών με την επιχείρηση θεμάτων, λόγω της διεύρυνσης του πεδίου/ων προσέγγισης τους. Δρ.Δημήτρης Λαμπρούλης, Προγραμματισμός Δράσεως Επιχειρήσεων.

9 Ανάλυση ευκαιριών- απειλών.
Ανάλογα με το επίπεδο και τον τρόπο εφαρμογής της, η SWOT ανάλυση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δύο σκοπούς. Α) Για την διάγνωση και αξιολόγηση των δεδομένων μιας επιχείρησης η ενός οργανισμού (corporate) γενικότερα και συγκεκριμένα για την ανάλυση και προσδιορισμό της στρατηγικής και ανταγωνιστικής θέσης της επιχείρησης ή οργανισμού. Β) Για την ανάλυση της ανταγωνιστικής θέσης μιας δραστηριότητας της επιχείρησης, ενός προϊόντος η μιας υπηρεσίας. Δρ.Δημήτρης Λαμπρούλης, Προγραμματισμός Δράσεως Επιχειρήσεων.

10 Στάδια στρατηγικού σχεδιασμού.
Ιστορικό της επιχείρησης. Η Αποστολή της Επιχείρησης. Ανάλυση του εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος της επιχείρησης. Χαρακτηριστικά της Βιομηχανίας (κλάδου) Παράγοντες «κλειδιά» για Επιτυχία. SWOT ανάλυση. Επανεκτίμηση- Επαναπροσδιορισμός της Αποστολής της Επιχείρησης. Στρατηγικοί στόχοι. Στρατηγικές. Προγράμματα Δράσης. Εκτίμηση κερδών-Ζημιών Έλεγχος. Δρ.Δημήτρης Λαμπρούλης, Προγραμματισμός Δράσεως Επιχειρήσεων.

11 Δρ.Δημήτρης Λαμπρούλης, Προγραμματισμός Δράσεως Επιχειρήσεων.
Η SWOT μήτρα. Στρατηγικές δυνατότητες- ευκαιρίες η στρατηγικές SO (strengths-opportunities). Στρατηγικές αδυναμίες-ευκαιρίες ή στρατηγικές WO. Στρατηγικές δυνατότητες- απειλές η στρατηγικές ST Στρατηγικές αδυναμίες- απειλές ή στρατηγικές WT Δρ.Δημήτρης Λαμπρούλης, Προγραμματισμός Δράσεως Επιχειρήσεων.

12 Δρ.Δημήτρης Λαμπρούλης, Προγραμματισμός Δράσεως Επιχειρήσεων.
Η SWOT μήτρα. Στρατηγικές δυνατότητες- ευκαιρίες ή στρατηγικές SO. ΟΙ στρατηγικές αυτές χρησιμοποιούν τις εσωτερικές δυνάμεις μιας επιχείρησης για να επωφεληθούν από τις εξωτερικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στο εξωτερικό περιβάλλον της επιχείρησης. Όλοι οι μάνατζερ θα ήθελαν η επιχείρηση τους να είναι σε θέση, ώστε οι εσωτερικές δυνάμεις της, να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να επωφεληθούν από τις εξωτερικές ευνοϊκές τάσεις και γεγονότα του εξωτερικού περιβάλλοντος της επιχείρησης δηλαδή από τις ευκαιρίες. Δρ.Δημήτρης Λαμπρούλης, Προγραμματισμός Δράσεως Επιχειρήσεων.

13 Δρ.Δημήτρης Λαμπρούλης, Προγραμματισμός Δράσεως Επιχειρήσεων.
Η SWOT μήτρα. Στρατηγικές αδυναμίες-ευκαιρίες η στρατηγικές WO . Οι στρατηγικές αυτές σκοπεύουν στη βελτίωση των εσωτερικών αδυναμιών για να εκμεταλλευτούν τις εξωτερικές ευκαιρίες (Ο). Μερικές φορές υπάρχουν σημαντικές εξωτερικές ευκαιρίες, αλλά μια επιχείρηση μπορεί να έχει εσωτερικές αδυναμίες που την εμποδίζουν να επωφεληθεί από τις ευκαιρίες αυτές. Παραδείγματος χάρη, μπορεί να υπάρχει μια μεγάλη ζήτηση για ηλεκτρονικές συσκευές για τον έλεγχο της ποσότητας και του χρόνου (χρονομέτρηση) της έκχυσης καυσίμων στις μηχανές αυτοκινήτων (ευκαιρία) αλλά μια επιχείρηση κατασκευής εξαρτημάτων αυτοκινήτων μπορεί να στερείται της κατάλληλης τεχνολογίας και τεχνογνωσίας που απαιτείται για τη παραγωγή συσκευών. Δρ.Δημήτρης Λαμπρούλης, Προγραμματισμός Δράσεως Επιχειρήσεων.

14 Δρ.Δημήτρης Λαμπρούλης, Προγραμματισμός Δράσεως Επιχειρήσεων.
Η SWOT μήτρα. Μια πιθανή στρατηγική «αδυναμίας-ευκαιρίας» θα ήταν η συγκεκριμένη επιχείρηση να αποκτήσει αυτήν την τεχνολογία με τη δημιουργία μιας κοινοπραξίας (joint-venture) με μια άλλη επιχείρηση που έχει ικανότητα και εμπειρία στον τομέα αυτό. Επίσης μια άλλη εναλλακτική στρατηγική « αδυναμίας-ευκαιρίας» θα ήταν η πρόσληψη, η εκπαίδευση κατάρτιση του προσωπικού για να αποκτήσουν τις απαιτούμενες τεχνικές γνώσεις-επιδεξιότητες (know-how). Δρ.Δημήτρης Λαμπρούλης, Προγραμματισμός Δράσεως Επιχειρήσεων.

15 Δρ.Δημήτρης Λαμπρούλης, Προγραμματισμός Δράσεως Επιχειρήσεων.
Η SWOT μήτρα. Στρατηγικές δυνατότητες- απειλές ή στρατηγικές ST (strengths-Threats). Οι στρατηγικές αυτές χρησιμοποιούν τις δυνάμεις για να αποφύγουν ή μετριάσουν την επίδραση των εξωτερικών απειλών (Τα). Με αυτό εννοούμε ότι μια ισχυρή επιχείρηση πρέπει πάντοτε να αντιμετωπίσει κατά μέτωπο τις απειλές που προέρχονται από το εξωτερικό περιβάλλον της. Η εταιρεία Texas Instruments χρησιμοποίησε ένα άριστο νομικό τμήμα (μια δύναμη) για να διεκδικήσει και συγκεντρώνει περίπου 700 εκατ. Δολάρια από ζημίες και δικαιώματα ευρεσιτεχνίας (royalties) από εννέα ιαπωνικές κορεάτικες επιχειρήσεις οι οποίες παραβίασαν κατοχυρωμένα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας για chips μνήμης, για ημιαγωγούς (μια απειλή) Οι ανταγωνίστριες εταιρίες οι οποίες αντιγράφουν τις ιδέες, καινοτομίες και προϊόντα που προστατεύονται από προνόμια ευρεσιτεχνίας αποτελούν μια σημαντική απειλή για πολλές επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων. Δρ.Δημήτρης Λαμπρούλης, Προγραμματισμός Δράσεως Επιχειρήσεων.

16 Δρ.Δημήτρης Λαμπρούλης, Προγραμματισμός Δράσεως Επιχειρήσεων.
Η SWOT μήτρα Στρατηγικές αδυναμίες-απειλές η στρατηγικές WT. Οι στρατηγικές αυτές είναι αμυντικές στρατηγικές, δηλαδή τακτικές που σκοπεύουν στην βελτίωση των εσωτερικών αδυναμιών και στην αποφυγή των εξωτερικών απειλών. Μια επιχείρηση που αντιμετωπίζει έναν αριθμό εξωτερικών απειλών και έχει εσωτερικές αδυναμίες μπορεί πράγματι να βρίσκεται σε μια επισφαλή θέση. Στην πραγματικότητα μια τέτοια επιχείρηση θα πρέπει να αγωνιστεί για την επιβίωση της, επιδιώκοντας μια από τις παρακάτω στρατηγικές: Στρατηγική συγχώνευση. Στρατηγική οχύρωσης. Στρατηγική ρευστοποίησης. Στρατηγική πτώχευσης. Δρ.Δημήτρης Λαμπρούλης, Προγραμματισμός Δράσεως Επιχειρήσεων.

17 Δρ.Δημήτρης Λαμπρούλης, Προγραμματισμός Δράσεως Επιχειρήσεων.
Η SWOT μήτρα Για την κατασκευή της SWOT μήτρας πρέπει να ακολουθήσετε οκτώ στάδια τα εξής. Καταγράψετε τις σημαντικότερες εσωτερικές δυνάμεις της επιχείρησης Καταγράψετε τις σημαντικότερες εσωτερικές αδυναμίες της επιχείρησης. Καταγράψετε τις σημαντικότερες εξωτερικές ευκαιρίες για την επιχείρηση. Καταγράψετε τις σημαντικότερες εξωτερικές απειλής (κινδύνους) για την επιχείρηση. Δρ.Δημήτρης Λαμπρούλης, Προγραμματισμός Δράσεως Επιχειρήσεων.

18 Δρ.Δημήτρης Λαμπρούλης, Προγραμματισμός Δράσεως Επιχειρήσεων.
Η SWOT μήτρα Συνδυάστε τις εσωτερικές δυνάμεις με τις εξωτερικές ευκαιρίες και καταγράψετε τις προκύπτουσες στρατηγικές δυνατότητες-ευκαιρίες στο κατάλληλο τετράγωνο. Συνδυάστε τις εσωτερικές αδυναμίες με τις εξωτερικές ευκαιρίες και καταγράψετε τις προκύπτουσες στρατηγικές δυνάμεις-απειλές. Συνδυάστε τις εσωτερικές αδυναμίες με τις εξωτερικές απειλές και καταγράψετε τις προκύπτουσες στρατηγικές αδυναμίες-απειλές. Δρ.Δημήτρης Λαμπρούλης, Προγραμματισμός Δράσεως Επιχειρήσεων.

19 Δρ.Δημήτρης Λαμπρούλης, Προγραμματισμός Δράσεως Επιχειρήσεων.
Η SWOT μήτρα Ο σκοπός της SWOT μήτρας είναι να δημιουργήσουν εφικτές εναλλακτικές στρατηγικές και όχι να επιλέξει ή να προσδιορίσει ποίες από αυτές τις στρατηγικές είναι η καλύτερη ή καλύτερες. Συνεπώς από τις στρατηγικές που θα αναπτυχθούν στην SWOT μήτρα δεν θα επιλεγούν όλες για πραγματοποίηση. Δρ.Δημήτρης Λαμπρούλης, Προγραμματισμός Δράσεως Επιχειρήσεων.


Κατέβασμα ppt "Ανάλυση δυνάμεων-αδυναμιών και ευκαιριών- απειλών."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google