Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Γκρέστα Αγάπη, Β1 τάξη Πολωνία

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Γκρέστα Αγάπη, Β1 τάξη Πολωνία"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Γκρέστα Αγάπη, Β1 τάξη Πολωνία Η Πολωνία, επίσημα Δημοκρατία της Πολωνίας , είναι χώρα της κεντρικής Ευρώπης που συνορεύει με τη Γερμανία, την Τσεχία, τη Σλοβακία, την Ουκρανία, τη Λευκορωσία, τη Λιθουανία και τη Ρωσία. Έχει έκταση τ.χλμ. και πληθυσμό κατοίκους, με βάση στοιχεία για τον Μάρτιο του 2014.

2 Μορφολογία Η Πολωνία είναι πεδινή χώρα, αυτό εξάλλου σημαίνει και το όνομά της στα σλαβικά. Το πολωνικό ανάγλυφο παρουσιάζει τρεις μορφές: Τη μεγάλη Πολωνική πεδιάδα που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, τα κυματοειδή υψίπεδα στο βόρειο τμήμα, της Πομερανίας στα δυτικά και της Μαζουρίας στα ανατολικά, και τη λοφώδη περιοχή, που βρίσκεται νότια της πεδιάδας και ανυψώνεται προς τη ζώνη στα νότια σύνορα της Πολωνίας με την Τσεχία και τη Σλοβακία.

3 Κλίμα Το κλίμα είναι ήπιο ηπειρωτικό εξαιτίας των δυτικών ωκεάνιων ανέμων που επικρατούν. Προς ανατολικά γίνεται περισσότερο ηπειρωτικό. Επικρατούν δυτικά ρεύματα υγρού και θερμού αέρα. Η μέση ετήσια θερμοκρασία είναι 8 °C, ενώ οι μεγαλύτερες βροχοπτώσεις σημειώνονται το καλοκαίρι.

4 Iστορία Στον χώρο της σημερινής Πολωνίας σημειώνονταν από τα πρώτα μεταχριστιανικά χρόνια εισβολές διάφορων λαών. Τον 5ο-6ο αι. σλαβικά κυρίως φύλα εγκαταστάθηκαν και δημιούργησαν τις πρώτες οργανωμένες κοινωνίες. Οργανωμένη μορφή κράτους οριστικοποιήθηκε στο τέλος του 10ου αι. Στην συνέχεια αντιμετώπισαν πιέσεις από μέρους των Οθωμανών Τούρκων, των Πρώσων και των Ρώσων και το κράτος τους συρρικνώθηκε κατά πολύ. Με τη νίκη κατά των Οθωμανών στη Βιέννη (δεύτερη πολιορκία της Βιέννης , 1683) ξαναδημιουργήθηκε το κράτος. Στα τέλη του 18ου αιώνα άρχισε ο διαμελισμός της Πολωνίας. Με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών (1919) τα πολωνικά σύνορα αποκαταστάθηκαν σε εκείνα του διαμελισμού του 1772 και η Πολωνία έγινε πάλι ανεξάρτητο κράτος. Ύστερα από σκληρή γερμανική κατοχήστη διάρκεια της οποίας σημειώθηκε η εξέργεση της Βαρσοβίας (1944), που καταπνίγηκε στο αίμα, καθώς και η ίδρυση και λειτουργία Στρατοπέδων εξόντωσης, στα οποία βρήκαν το θάνατο εκατομμύρια Εβραίων, Πολωνών και Ρώσων, η Πολωνία βγήκε από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με μειωμένο το έδαφός της από τα ανατολικά και αυξημένο από τα δυτικά. Με τις εκλογές του 1947 ανέβηκε στην εξουσία το Ενωμένο Εργατικό Κόμμα. Η Πολωνία από τότε άρχισε να αποτελεί μέρος του ανατολικού κομμουνιστικού συνασπισμού. Από τα μέσα του 1979 εκδηλώθηκε γενική αναταραχή στη χώρα. Το 1981, με επέμβαση της τότε Σοβιετικής Ένωσης, απομακρύνθηκε από την ηγεσία του κομουνιστικού κόμματος ο μετριοπαθής Στ. Κάνια και τη θέση του κατέλαβε ο στρατηγός και πρωθυπουργός Βόιτσεκ Γιαρουζέλσκι, που επέβαλε στρατιωτικό νόμο. Τον Αύγουστο του 1989 ο Ταντέους Μαζοβιέτσκι έγινε ο πρώτος μη κομμουνιστής πρωθυπουργός της Πολωνίας μετά το 1950 και ο πρώτος στην Ανατολική Ευρώπη. Τον Απρίλιο του 1994 η χώρα υπέβαλε αίτηση για ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία εγκρίθηκε και, εννέα χρόνια αργότερα, τον Απρίλιο του 2003, υπογράφηκε η συμφωνία ένταξης. Το 2004 πραγματοποιήθηκε και η επίσημη ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

5 Πρωτεύουσα , μεγάλες πόλεις
Πρωτεύουσα της Πολωνίας είναι η Βαρσοβία, ενώ άλλες μεγάλες πόλεις είναι η Κρακοβία, το Βρότσλαβ, το Πόζναν κ.α. Βαρσοβία Βρίσκεται στην ανατολική κεντρική Πολωνία, τόσο από γεωγραφικής όσο και από πολιτικής άποψης. Περπατώντας στην όμορφη Παλιά Πόλη και στο βασιλικό δύσκολα θα πιστέψετε ότι το ιστορικό κέντρο είχε μετατραπεί σε σωρό ερειπίων κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και αποκαταστάθηκε με απόλυτο σεβασμό στην Ιστορία μέσα από παλιές φωτογραφίες, πίνακες και αρχεία.

6 Πρωτεύουσα , μεγάλες πόλεις
Κρακοβία Βαρσοβία Πόζναν Βρότσλαβ

7 Στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς
Αξιοθέατα της χώρας Στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς Είναι το μεγαλύτερο πάρκο της Βαρσοβίας, καταλαμβάνει 76 στρέμματα του κέντρου της πόλης. Το συγκρότημα πάρκο-και-παλάτι βρίσκεται στην κεντρική περιοχή της Βαρσοβίας Πάρκο Λαζιένκι Το στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς ήταν ένα από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Ναζιστικής Γερμανίας. Τα ερείπια του στρατοπέδου βρίσκονται περίπου 60 km δυτικά της Κρακοβίας, κοντά στην κωμόπολη Όσβιετσιμ.

8 Αξιοθέατα της χώρας Παλαιά αγορά Βαρσοβίας
Η κεντρική αγορά της παλιάς πόλης της Βαρσοβίας, ιδρύθηκε στα τέλη του 13ου αιώνα και ήταν η καρδιά της πολωνικής κουλτούρας για πέντε αιώνες. Η αρχική αγορά καταστράφηκε στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά ανακατασκευάστηκε προσεκτικά σχεδόν αμέσως μετά το τέλος του πολέμου. Η πλατεία της αγοράς διαθέτει ένα χάλκινο γλυπτό της γοργόνας της Βαρσοβίας, του συμβόλου της πρωτεύουσας της Πολωνίας.

9 Αξιοθέατα της χώρας Μέγαρο των Υφασμάτων
Το Μέγαρο των Υφασμάτων στην Κρακοβία, Lesser Poland, που ξαναχτίστηκε το 1555 σε αναγεννησιακό ύφος. Βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της αγοράς στην παλιά πόλη της Κρακοβίας (και αναφέρονται ως UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το 1978).

10 Οικονομία Πρωτογενής παραγωγή
Σημαντικό παράγοντα για την οικονομία της χώρας αποτελούν η γεωργία και η κτηνοτροφία. Το μισό, περίπου, από το πολωνικό έδαφος είναι καλλιεργήσιμο, με κυριότερα προϊόντα τα δημητριακά, τις πατάτες, τα ζαχαρότευτλα, το λινάρι, το λυκίσκο, τον καπνό κ.ά. Η κτηνοτροφία περιλαμβάνει την εκτροφή προβάτων, χοίρων, βοοειδών, αλόγων κτλ. Αρκετά αναπτυγμένη είναι, επίσης, η αλιεία στα παράλια της Βαλτικής. Σημαντικό οικονομικό παράγοντα αποτελεί και η εκμετάλλευση του δασικού πλούτου της χώρας.

11 Οικονομία Βιομηχανία – Εμπόριο
Η Πολωνία είναι κατά κύριο λόγο χώρα βιομηχανική, γεγονός που οφείλεται κυρίως στις τεράστιες ποσότητες γαιανθράκων που περιέχει η περιοχή της Σιλεσίας στο νότιο τμήμα, και που χρησιμοποιούνται ως κύρια πηγή ενέργειας. Εκτός από τους γαιάνθρακες, το υπέδαφος της Πολωνίας προσφέρει σίδηρο, χαλκό, μόλυβδο, ψευδάργυρο, λιγνίτη, θείο, φυσικά αέρια, πετρέλαιο και ορυκτό αλάτι. Οι σημαντικότεροι κλάδοι της πολωνικής βιομηχανίας είναι η μεταλλουργία, η χαλυβουργία, η μηχανουργία, η υφαντουργία και ακολουθούν οι βιομηχανίες χημικών προϊόντων, ειδών διατροφής, χαρτοποιίας, ηλεκτρικών ειδών, επεξεργασίας ελαστικού και τσιμέντου. Η Πολωνία εξάγει κυρίως γαιάνθρακες, μηχανήματα, υφάσματα και γεωργικά προϊόντα.

12 Πολίτευμα Το πολίτευμα της Πολωνίας είναι Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Αρχηγός του κράτους είναι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

13 Γλώσσα, Νόμισμα, Σημαία, Εθνόσημο
ΓΛΩΣΣΑ: Επίσημη γλώσσα είναι η πολωνική ΝΟΜΙΣΜΑ: νόμισμα το ζλότι(Το ζλότι είναι η νομισματική μονάδα της Πολωνίας. Στην πολωνική σημαίνει "χρυσός . ΣΗΜΑΙΑ: ΕΘΝΟΣΗΜΟ:

14 Πολιτισμός Η Ακαδημία της Κρακοβίας ανέδειξε έξοχους θεολόγους, μαθηματικούς και αστρονόμους, όπως ο Κοπέρνικος. Στον τομέα των φυσικών επιστημών μία από τις σημαντικές μορφές ήταν η Πολωνέζα Μαρί Κιουρί

15 Πολιτισμός Σημαντική υπήρξε η συμβολή της Πολωνίας στον τομέα της κλασσικής μουσικής. Ο Φρεντερίκ Σοπέν αποτελεί ένα από τα λαμπρότερα παραδείγματα. Ιδιαίτερη ανάπτυξη γνώρισε στην Πολωνία το θέατρο αλλά και η τέχνη του κινηματογράφου, με σημαντικότερους εκπροσώπους τους παγκοσμίως γνωστούς σκηνοθέτες Ρομάν Πολάνσκι, Κριστόφ Κισλόφσκι, Γιέρζι Χόφμανν κ.ά.

16 Ήθη- έθιμα Οι Πολωνοί θεωρούνται ως έθνος που αγαπά την διασκέδαση και απολαμβάνει τους εορτασμούς, παραδόσεις και έθιμα πολλών αιώνων. Οι πιο αρχαίες τελετουργίες, ειδικά αυτές που χρονολογούνται από τα παγανιστικά χρόνια, έχασαν προ πολλού τον μαγικό τους χαρακτήρα και έγιναν ένα πολύχρωμο απομεινάρι του παρελθόντος και μια μορφή ψυχαγωγίας. Οι σύνδεσμοι με την παράδοση είναι πιο έντονοι κατά τη διάρκεια των μεγαλύτερων θρησκευτικών εορτών, όπως τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, την Ανάληψη και την μέρα των Αγίων Πάντων (1η Νοεμβρίου).


Κατέβασμα ppt "Γκρέστα Αγάπη, Β1 τάξη Πολωνία"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google